A kutyaévek mitológiája - Kutya Portál A kutyaévek mitológiája - Kutya Portál

A kutyaévek mitológiája

A kutyaévek mitológiája

A világ legidősebb kutyája, egy Bella névre hallgató Labrador Retriever keverék volt, aki 2008-ban 29 évesen távozott az élők sorából. A hír bejárta a világot, melyet a média így publikált: “A világ legidősebb kutyája 203 évesen hunyt el”. A kutya életkorának kiszámítása a hét éves szabály alapján történt, de ez a teória már akkoriban sem volt helytálló. Egy “kutya év” nem egyenértékű hét “emberi évvel”.

A kutya életkora összehasonlítva az emberével eltérő mértéket mutat, de az az egyszerű szabály, hogy hét “kutya” év egyenlő lenne egy “emberi” évvel, nem állja meg a helyét. Ha igaz volna, hogy az emberek a kutyáknál hétszer lassabban öregszenek, akkor sokan képesek lennének 7 évesen szaporodni és 150 évig élni, de nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Az ok, miszerint a kutyák egy éves korukra elérhetik a teljes ivarérettséget az, hogy az életük sebesebb tempóban zajlik, gyorsabban fejlődnek illetve öregszenek, mint mi, emberek.

A hét éves szabály

A “hét éves mítosz” eredetét homály fedi. A XIII. századból fennmaradt és a Westminster Apátságban őrzött “Az utolsó ítélet könyve” című gyűjteménybe 1268-ban bejegyzett számítás szerint 9:1 az arány, ez azt jelentette, hogy az ember 81 évesen, annyi idős, mint egy kutya 9 évesen. George Buffon, a XVIII. századi természettudós többé-kevésbé azonos elméletet állított fel, miszerint az ember 90 vagy 100 évesen annyi idős, mint egy 10 – 12 éves kutya.

Egy 1950-es szónoklatban felszínre került az a megállapítás, hogy az emberek általában 70 évig élnek és a kutyák 10 évig. Ezt egyszerű és könnyű volt lefordítani, így ez lett a viszonyítási “arány” a kutyatulajdonosok számára kedvenceik korának kiszámításánál. Innen indult útjára a “hét éves szabály”, mely a további években az állatorvosok által terjesztve igazságként került a köztudatba. Többen úgy vélték, hogy ez csupán egy marketingfogás, mely arra ösztönzi a kutyatulajdonosokat, hogy házi kedvenceiket legalább évente egyszer vigyék el vizsgálatra.

Armand Lebeau teóriája

Mivel ez a “hét éves szabály” úgy terjedt el a köztudatban, mint az igazság, a kutatók kezdték megkérdőjelezni az érvényességét. 1953-ban egy francia kutató, Armand Lebeau összehasonlította az ember és a kutya közös életszakaszait, a kölyökkort, a serdülőkort, a felnőttkort és a maximális élettartamot. Az összehasonlítás alapján megállapítást nyert, hogy a kutyák fejlődése az első életévben körülbelül 15 x gyorsabb, mint az emberé. Ez a folyamat az életkor előrehaladtával fokozatosan lassul, az élettartam vége felé pedig ötszörösére csökken.

Lebeau végleges következtetése szerint az 1 éves kutya életkora 15 emberi évnek felel meg, a 2 éves kutya életkora 24 emberi év, és két éves kortól a kutya életének minden éve négy emberi év. A későbbi tanulmányok ezeket az adatokat tovább bontották és finomították méret, súly és fajta szerint.

Míg a tudósok, az állatorvosok és a kutyák szerelmesei próbálják leleplezni a 7 éves szabályt, az továbbra is fennáll könyvekben, újságcikkekben, valamint az emberek képzeletében még a mai időkben is.

Egy jobb megközelítés

Tehát mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? Ez nagyrészt a fajtának és a kutya méretének a kérdése. Tudjuk, hogy a normál élettartam a kutyák esetében 8-16 év közöttre tehető. Azt is megfigyelték, hogy a kutyák az első néhány évben gyorsabban nőnek, a nagyobb fajták pedig gyorsabban öregszenek. Ahogy David J. Waters öregedés szakértő fogalmaz, ” Nyolc év az egyik fajtánál nem egyenértékű egy másik fajta nyolc évével.”

A kutyák négy különböző méretbe sorolhatók be:

 • Kistestű kutyák 1 – 10 kg. között (például: a Chihuahua vagy a Törpe Uszkár)
 • Közepes testű kutyák 10 – 30 kg. között (például a Bulldogok vagy a Bullterrier)
 • Nagytestű kutyák 30 – 45 kg. között (például az Afgán Agár vagy az Ír Szetter)
 • Óriás testű kutyák 45 kg. fölött (például a Dogok)

Mint ahogy a következő táblázatban is látható, minden korosztály kissé eltérő ütemben öregszik és az “emberi év” arányt különbözőképp hordozzák magukban. Hogy “kutya” években mérve mennyi idős kedvenced, azt saját magad is kiszámolhatod az alábbi kalkulátor segítségével:

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

 

A kutya életkora
emberi években

Kistestű kutyák
Életkor kutya években

Közepes testű kutyák
Életkor kutya években

Nagytestű kutyák
Életkor kutya években

Óriástestű kutyák
Életkor kutya években
1 15 15 14 14
2 23 24 22 20
3 28 29 29 28
4 32 34 34 35
5 36 37 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93 115
16 80 87 99 123

Az időskor kezdete átlagban és emberi években számítva a kis méretű fajták esetén 11 év, a közepes méretű fajtáknál 10 év, a nagytestű kutyáknál 8 év és az óriás fajták estén 7 év.

A legtöbb kutatás arra céloz, hogy az óriás méretű kutyák gyorsabban öregszenek, mint más fajták. Cornelia Kraus, evolúcióbiológus úgy véli, hogy mindez az IGF-1 növekedési hormonnal lehet összefüggésben, mely az olyan kistestű kutyáknál, mint a Törpe Uszkár, sokkal alacsonyabb természetes koncentrációban van jelen, mint például a nagyobb testű kutyáknál. Az alacsonyabb hormonszintű állatok hajlamosak lassabb mértékben öregedni, valamint kisebb kockázatot viselnek az öregedéssel összefüggő betegségek megjelenése iránt.

Kutatók, akik alaposan nyomon követtek némely fajtát, sok különböző eredményt találtak. Egy 70 kilogrammos Dán Dog vagy egy 90 kilogrammos Szent Bernáthegyi egy életéve 26 emberi életévvel lehet egyenértékű. Ugyanebben a tekintetben, egy 5 kilogrammos Törpe Uszkár egy életéve 10 emberi évnek felelhet meg. Általában minél kisebb méretű egy kutya, annál tovább hajlamos élni, de mégis van néhány kivétel:

kutya évek

Vannak kiugró értékek is, mint például a Beagle, amely életkora általában eltérő mértéket mutat, mint a méretének megfelelő osztályban a többi kutyafajta életkora. Az okok tudományosan még megalapozatlanok.

A várható élettartam

Egyes kutyák sokáig élnek és sokkal lassabban öregszenek, mint mások.

A fő tényezők, melyek eldöntik egy kutya várható élettartamát, az alábbiak:

 • A kutya mérete. Általában a kisebb méretű kutyák hosszabb ideig élnek, mint a nagyobb méretű kutyák. Átlagban, a kis termetű kutyák élettartama 1,5 x több mint a nagy termetű kutyák élettartama.
 • A kutya fajtája. A kutya fajtája jól jelzi a várható élettartamot. Ez részben összefügg azon tényezővel, hogy a nagytestű fajták rövidebb élettartamúak, mint a kistestű fajták. Azonban még ugyanabban a súlycsoportban is vannak különbségek, egyes fajták tovább élnek, míg mások rövidebb ideig. Például egy Dobermann könnyen elérheti a 15 éves kort, annak ellenére, hogy ők nagy méretű kutyák, míg a kisebb Boxer rövidebb élettartamú és gyakran nem éri el a 10 éves életkort sem.
 • A kutya neme. Ahogy az embereknél átlagosan a nők tovább élnek, mint a férfiak, úgy a kutyáknál is a nőstények 1-2 évvel tovább élhetnek (fajtától függően) a kan kutyáknál.
 • Az ivartalanítás. Az ivartalanított kutyák általában tovább élnek, mint az ivarszervekkel rendelkezők. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ivartalanítás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A nemi szervek daganatainak megjelenése szorosan kapcsolódik a nemi hormonokhoz, amelyek jelentősen lecsökkennek az ivartalanítással, így a daganatok kialakulásának kockázata is minimalizálódik.
 • Az életkörülmények. Azok a kutyák, akiket megfelelő takarmánnyal etettek és megfelelő étrenden tartottak, átlagosan tovább élnek, mint azok, akiket nem. Szélsőséges esetekben sokkal hosszabb ideig. Fontos tényező a táplálkozás, a testmozgás, az életkörülmények és a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatok.
 • Az egyéni jellemzők. Csakúgy, mint néhány ember, aki erős szervezettel születik, néhány kutyára is jellemző ez egyénileg. Következésképpen, bár a fenti tényezők alapján lehet beszélni egy kutya várható élettartamáról, az egyéni tényezők miatt ez valamelyest változik.

A ma élő kutyák átlagos élettartama hosszabb, mint 100 évvel ezelőtti őseiké volt, a 7 éves kort kevesebb, mint 20 % élte meg, míg az az arány 2010-ben már 44 % volt.

Általában minél kisebb méretű a kutya, annál hajlamosabb magasabb élettartam elérésére. Íme. néhány ismert kutyafajta átlagos élettartama emberi években mérve:

Fajta Átlagos életkor Fajta Átlagos életkor
Afgán Agár 12 Golden Retriever 12
Airdale Terrier 11 Német Dog 7
Akita 10 Pireneusi Hegyikutya 9
Amerikai Cocker Spániel 11 Angol Agár 9
Ausztrál Juhászkutya 12 Ír Szetter 12
Basset Hound 11 Ír Farkaskutya 7
Beagle 12 Jack Russel Terrier 14
Bearded Collie 13 Wolfspitz 12
Berni Pásztorkutya 8 Labrador Retriever 12
Bichon Frisé 12 Lhasa Apso 14
Border Collie 13 Máltai Selyemkutya 12
Boston Terrier 11 Angol Masztiff 7
Boxer 9 Törpe Tacskó 14
Breton Spániel 13 Törpe Uszkár 14
Bullterrier 10 Törpe Schnauzer 12
Angol Bulldog 6 Újfoundlandi 9
Bullmasztiff 8 Óangol Juhászkutya 11
Cairn Terrier 14 Pekingi Palotakutya 12
Welsh Corgi Cardigan 13 Welsh Corgi Pembroke
12
Cavalier King Charles Spániel 11 Pomerániai Törpespitz 10
Chesapeake Bay Retriever 9 Mopsz 11
Chow-Chow 10 Rottweiler 9
Skót Juhászkutya 11 Szent Bernáthegyi
8
Tacskó 13 Szamojéd 12
Dalmata 11 Shetlandi Juhászkutya 13
Dobermann 10 Shih-Tzu 13
Angol Cocker Spániel 12 Staffordshire Bull Terrier 12
Angol Szetter 12 Közép Uszkár 12
Angol Springer Spániel 13 Toy Uszkár 13
Francia Bulldog 9 Weimari Vizsla 10
Német Juhászkutya 10 West Highland White Terrier 13
Rövidszőrű Német Vizsla 11 Whippet 13

Évek kontra egészséges évek

A kutya élettartamát nagyban meghatározzák az egészségben eltöltött évek. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk a különbséget egy teljes év és egy teljes egészségben eltöltött év között. Néhány kutya egészséges és aktív lesz szinte egész életében, míg mások különböző betegségektől szenvedhetnek, melyek drasztikusan csökkentik az egészséges, aktív és produktív éveik számát.

Bár nem lehet megjósolni egy kutya egészségét bizonyossággal, az ember a gondos kiválasztással és a további megfelelő figyelemmel tudja növelni az általános egészség és a hosszú élet valószínűségét. Az alábbi szempontokat minden kutyatulajdonosnak érdemes szem előtt tartania:

 • A fajta egészsége. Egyes kutyafajták egészségesebbek, míg más fajták bizonyos betegségekre (pl: csípő ízületi diszplázia, agydaganatok, bőr allergiák… stb.) hajlamosabbak. Fajtaválasztás előtt érdemes minden fontos információt megtudnod a kiválasztott fajta öröklődő-, illetve fajtaspecifikus egészségügyi problémáiról, betegségeiről!
 • A fajta életmódja. Minden kutyafajtát egy konkrét célt szem előtt tartva tenyésztettek ki, legyen az terelés, őrzés, védelem, vadászat vagy társasági kedvenc… stb. A cél, amelyre használsz egy kutyát és amilyen módon fogod őt tartani, minden szempontból a legfontosabb. Általánosságban elmondható, hogy a munkakutyáknak nagyobb területre és több feladatra, foglalkozásra van szükségük, mert ezek nélkül szenvedni fognak, nagyobb mértékben szellemileg és bizonyos mértékben fizikailag is. Ha napi szinten nem kapják meg a megfelelő foglalkozást és nincsenek lekötve az energiáik, unalmukban rombolóvá válhatnak! Másfelől az őrző kutyák, akiket munkára vagy kinti őrkutyaként használnak, betegségektől szenvedhetnek, például a hideg és a nedvesség hatására ízületi gyulladástól, és az egészségügyi problémák állandósulása esetén korábban meghalhatnak.
 • A tenyésztő. A gátlástalan tenyésztők (különösen a kölyökkutya szaporítók) nem szentelnek kellő figyelmet az egészségességre. A komoly, tiszteletreméltó tenyésztők gondosan és szakszerűen szűrővizsgálatokat végeztetnek a kutyáikon az öröklődő- és más betegségek kiszűrése érdekében mielőtt tenyésztésbe vonnák őket. Következésképpen azt tanácsolom, hogy egy regisztrált és hozzáértő tenyésztőtől próbálj kiskutyát beszerezni (a MEOESZ illetve a Fajtaklubok tudnak Neked ebben segíteni, hogy kitől szabad és érdemes törzskönyvezett és chipezett kiskutyát vásárolni), aki valószínűleg nem lesz olcsó, de így meg tudod magad kímélni az elkövetkezendő években a fölöslegesen kiadott orvosi költségektől, továbbá rengeteg szívfájdalomtól. Bár az életben semmire sincs garancia, így a hozzáértő tenyésztőknél is előfordulhatnak egészségügyi problémák, de sokkal kisebb mértékben jelentkezhetnek, mint a szaporítók a szaporítótól vásárolt kutyák esetében. Sok országban probléma a túltenyésztés, ezért gyakran előfordul, hogy a legnépszerűbb fajták a legkevésbé egészségesek.
 • Az étrend. A kutyáknak más táplálkozási igényei vannak, mint az embereknek, ezért érdemes szem előtt tartanod, hogy a megfelelő étrend alkalmazásával, az elegendő, de nem túlzott mennyiségű takarmánnyal megőrizhető a kutya egészsége és ebből következőleg hosszabb élettartamra számíthattok. A megfelelő étrend a fajta, a kor és az életmód függvénye, például egy nagyon aktív kutyának nagyobb arányú szénhidrát bevitelre van szüksége, mint egy kevésbé aktívnak.
 • A testmozgás. Minden kutya rendszeres testmozgást igényel (legalább hetente többször, de egyes fajtáknál naponta). A mozgás mennyisége és típusa bizonyos mértékben a kutya fajtájától illetve a kutya egyéni igényeitől függ. A munkakutyák általában sokkal több testmozgást igényelnek, nemcsak a testi egészségükért, de a szellemi és lelki egészségük megőrzése érdekében is. Tartsd szem előtt, hogy a túlzásba vitt mozgás nem tesz jót egy kutyának sem (különösen akkor nem, ha nagyon fiatal, vagy idős, vagy ha az időjárás túl meleg), de a legtöbb kutya, mint a legtöbb tulajdonos is megtalálja a megfelelő mozgásmennyiséget. A fizikai megterhelés mellett szükség van a megfelelő szellemi stimulációra is, például a napi séta során változtass útvonalat, játssz a kutyáddal, tanítsd őt, adj neki feladatokat! Egy kutyaiskolai képzés is nagyon hasznos lehet, hogy szellemileg is fitten tartsd őt (és ezzel magadat is).
 • Az életkörülmények. Azok a kutyák, akik odakint, a szabadban élnek és nincs számukra megfelelő oltalom a hideg, a szél, az eső és a forróság ellen, vagy azok a kutyák, akik rossz életkörülmények között élnek, például nagyon kicsi éllettérben, tiszta víz nélkül vagy rossz higiéniai állapotok között, rövidebb élettartamúak és hajlamosak a betegségekre. Ennek ellenére, ami megfelelő az egyik kutyának, az nem biztos, hogy megfelelő lesz egy másiknak. Például bizonyos dupla szőrzetű fajták hidegebb körülmények között érzik jól magukat, míg a rövidebb szőrzetű kutyák a hideg körülményeket nem bírják megfelelően kezelni.
 • Az orvosi ellátás. A 6 hetes kölyökkutyáknak fél éves korukig 2-3 hetente folyamatosan, a felnőtt kutyáknak pedig évente legalább kétszer szükségük van védőoltásokra. A világ egyes részein jelen vannak olyan halálos paraziták, melyek megkövetelik, hogy kedvenceink oltásokat illetve gyógyszeres kezelést kapjanak a megfertőződés megelőzésére. Végül, mint az emberek, ugyanúgy a kutyák is igényelnek orvosi kezelést, ha megbetegszenek vagy sérülést szenvednek, és természetesen idős korukban is.

Néhány utolsó gondolat

A karcsúság és a fittség is fontos része a kutya hosszú élettartamának. Általános szabály, hogy a túlsúlyos kutyáknak rövidebb az élettartama és nagyobb a betegségre való hajlama. Tanulmányok kimutatták, hogy a vékonyabb testalkatú kutyák két évvel hosszabb ideig élnek, mint túlsúlyos társaik.

Ezen kívül a méret és a genetika is szorosan kapcsolódik a hosszú élettartamhoz. A gének és a fajtára jellemző betegségek befolyásolják az öregedés ütemét. Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is sokszor már az anyaméhben eldől minden, többek között az élethossz is. Több tényező befolyásolhatja az élettartamot, például az anya étrendje a terhesség alatt. valamint a vérvonal, az ősök élettartama is meghatározó.

Ha kölyökkutyát vásárolsz, legyen az bármilyen méretű, kérdezd meg a tenyésztőt, hogy jellemzően meddig élnek a kutyái. Ha előfordult betegség az ősök között, azt is tudakold meg, hogy milyen típusú betegség volt az. A válaszok segítségével tudni fogod, mit várhatsz, és mire számíthatsz a kutyád életében.

Beharangozó:

Ti tudjátok, melyek a leghosszabb életű kutyafajták? Ha nem, hamarosan bemutatjuk őket Nektek!

Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy a Chihuahua az egyik leghosszabb élettartamú kutyafajta. Ők átlagosan 15-20 évig is élhetnek. Ez nem véletlen, mivel a Chihuahua a legkisebb méretű fajta. A világ legidősebb Chihuahua-ja – Megabyte névre hallgatott — 20 évesen és 265 naposan halt meg.

Az Ausztrál Pásztorkutya szintén egy hosszú élettartamú fajta. Feljegyzések szerint némely Ausztrál Pásztorkutya megélte a 20 év feletti életkort is. A leghosszabban élő Ausztrál Pásztorkutya 29 évet és 5 hónapot élt.

*Vilmos, a franciaországi Normandia hercege 1066-ban leigázta Angliát. 19 évvel később úgy határozott, hogy készíttet egy összeírást a birodalmában lévő birtokokról és az összes azon található állatról. Az összeírásról készült gyűjtemény Domesday Book, vagyis “Az utolsó ítélet könyve” címen vált ismertté, mely a mai napig Anglia egyik legfontosabb történelmi feljegyzésének tekintendő.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Minden felelős kutyaszerető tulajdonos figyelmébe: “Örök igazságok a kutyák szerelmeseinek ajánlva!”

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Nyár, napsütés, hőség és egy hirtelen fellépő nyáron jelentkező probléma, a hőguta. Erről az alattomos betegségről még többet megtudhatsz és a legveszélyeztetettebb kutyafajtákat is megismerheted oldalunkon keresztül.

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

NÉGY BOLDOG MANCS – TAVASZVARÁZS – meseszép felvételek Anne Geier fotóművész világából”. Az osztrák művész fotói által varázslatos világba vezeti el Olvasóit. Ti is meggyőződhettek róla, ha a fotósorozatot végignézitek.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

2 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Tök jó ez a táblázat! Van egy 40 éves kutyusom 🙂
  Viszont lehetne rajta finomítani, mert nem tudom, ki és honnan vette, hogy a labrador 25 kg-s, és így a közepes testűekhez sorolandó, mert a standard szerint még a szukák is 30-35kg-osak, a kanok pedig még nehezebbek.
  Nekem goldenem van, és ők is nagytestűnek számítanak (az én kanom még nem volt 37-38kg alatt).

 • Az északi kutyák többsége is elég jó szívós, egészséges, hosszú életű tud lenni. Nekem most van a harmadik huskym. Az előző kettő mentett sőt egyikük kifejezetten rossz körülmények között élte első néhány évét de 16 évet éltek úgy hogy az öregedés jeleit is csak kis mértékben mutatták, ezen még állatorvos is csodálkozott. Valószínű az ősi génjeik és eredeti származási körülményeik is szívósabbá teszik őket. Amúgy egy 14-16 éves husky még mindig annyira játékos bohóc tud lenni mint siheder korában :).

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: