A kutyaévek mitológiája - Kutya Portál A kutyaévek mitológiája - Kutya Portál

A kutyaévek mitológiája

A kutyaévek mitológiája

A világ legidősebb kutyája, egy Bella névre hallgató Labrador Retriever volt, aki 2008-ban hunyt el 29 évesen. A hír bejárta a világot, melyet a média így publikált: “A világ legidősebb kutyája 203 évesen hunyt el”. De a kutya életkorának kiszámítása fals tények alapján történt. Az az elképzelés ugyanis, hogy egy “emberi” év egyenértékű lenne hét “kutya” évvel, már régen elavult.

Egy “emberi év” nem egyenértékű hét “kutya évvel”. A kutya kora összehasonlítva az emberével eltérő mértéket mutat, de az az egyszerű szabály, hogy hét “kutya” év egyenlő lenne egy “emberi” évvel, messze nem pontos. Ha igaz volna, hogy az emberek a kutyáknál hétszer lassabban öregszenek, sokan képesek lennének 7 évesen szaporodni és 150 évig élni. De nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Az ok, miszerint a kutyák egy éves korukra elérhetik a teljes ivarérettséget az, hogy életük első két évében gyorsabban fejlődnek illetve nőnek, mint mi emberek.

A hét éves szabály

A “hét éves mítosz” eredetét homály fedi. A XIII. századból fennmaradt és a Westminster Apátságban őrzött “Az utolsó ítélet könyve”* című gyűjteménybe 1268-ban bejegyzett számítás szerint 9:1 az arány, ez azt jelentette, hogy az ember 81 évesen, annyi idős, mint egy kutya 9 évesen. George Buffon, a XVIII. századi természettudós többé-kevésbé azonos elméletet állított fel, miszerint az ember 90 vagy 100 évesen annyi idős, mint egy 10 – 12 éves kutya.

Az 1950-es években, egy szónoklatban felszínre került az a megállapítás, hogy az emberek általában 70 évig élnek és a kutyák 10 évig. Ezt egyszerű és könnyű volt lefordítani, így ez lett a viszonyítási “arány” a kutyatulajdonosok számára kedvenceik korának kiszámításánál. Innen indult útjára a “7 éves szabály”, mely a további években az állatorvosok által terjesztve igazságként került a köztudatba. Többen úgy vélték, hogy ez csupán egy marketing trükk, mely arra ösztönzi a kutyatulajdonosokat, hogy házi kedvenceiket legalább évente egyszer vigyék el vizsgálatra.

Mivel ez a “7 éves szabály” úgy terjedt el a köztudatban, mint az igazság, a kutatók kezdték megkérdőjelezni az érvényességét. 1953-ban egy francia kutató, Armand Lebeau összehasonlította az ember és a kutya közös életszakaszait, a serdülőkort, a felnőttkort és a maximális élettartamot. Az összehasonlítás alapján megállapítást nyert, hogy a kutyák növekedése és fejlődése az első életévben körülbelül 20 x gyorsabb, mint az embereké. Ez a folyamat az életkor előrehaladtával fokozatosan lassul, az élettartam vége felé pedig ötszörösére csökken. Azon állatorvosok, akik tesztelték ezt a szabályt, több problémát is találtak benne.

Az eltelt évtizedek alatt a tudósok arra használták az állatgyógyászati kórházi feljegyzéseket és a különböző fajtaklubok felméréseit, hogy a fajta mérete és súlya alapján tovább finomítsák ezt a kapcsolatot. Míg a tudósok, az állatorvosok és a kutyák szerelmesei próbálják leleplezni a 7 éves szabályt, az továbbra is fennáll könyvekben, újságcikkekben, valamint az emberek képzeletében.

Egy jobb megközelítés

Tehát mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? Ez nagyrészt a fajtának és a kutya méretének a kérdése. Tudjuk, hogy a normál élettartam a kutyák esetében 8-16 év közöttre tehető. Azt is megfigyelték, hogy a kutyák az első néhány évben gyorsabban nőnek, a nagyobb fajták pedig gyorsabban öregszenek. Ahogy David J. Waters öregedés szakértő fogalmaz, ” Nyolc év az egyik fajtánál nem egyenértékű egy másik fajta nyolc évével.”

A kutyák négy különböző méretbe sorolhatók be:

 • Kistestű kutyák 1 – 10 kg. között (például: a Chihuahua vagy a Törpe Uszkár)
 • Közepes testű kutyák 10 – 30 kg. között (például a Bulldogok vagy a Bullterrier)
 • Nagytestű kutyák 30 – 45 kg. között (például az Afgán Agár vagy az Ír Szetter)
 • Óriás testű kutyák 45 kg. fölött (például a Dogok)

Mint ahogy a következő táblázatban is látható, minden korosztály kissé eltérő ütemben öregszik és az “emberi év” arányt különbözőképp hordozzák magukban. Hogy “kutya” években mérve mennyi idős kedvenced, azt saját magad is kiszámolhatod az alábbi kalkulátor segítségével:

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

 

A kutya életkora
emberi években

Kistestű kutyák
Életkor kutya években

Közepes testű kutyák
Életkor kutya években

Nagytestű kutyák
Életkor kutya években

Óriástestű kutyák
Életkor kutya években
1 15 15 14 14
2 23 24 22 20
3 28 29 29 28
4 32 34 34 35
5 36 37 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93 115
16 80 87 99 123

A legtöbb kutatás arra céloz, hogy az óriás méretű kutyák gyorsabban öregszenek, mint más fajták. Cornelia Kraus, evolúcióbiológus úgy véli, hogy ehhez lehet valami köze az IGF-1 növekedési hormonnak, mely az olyan kistestű kutyáknál, mint a Törpe Uszkár, sokkal alacsonyabb természetes koncentrációban van jelen, mint például a nagyobb testű kutyáknál. Az alacsonyabb hormonszintű állatok hajlamosak lassabb mértékben öregedni, valamint kisebb kockázatot viselnek az öregedéssel összefüggő betegségek megjelenése iránt.

Az időskor kezdete átlagban és emberi években számítva a kistestű fajták esetén 11 év, a közepes testű fajtáknál 10 év, a nagytestű kutyáknál 8 év és az óriás fajták esetén 7 év.

Kutatók, akik alaposan nyomon követtek némely fajtát, sok különböző eredményt találtak. Egy 70 kilogrammos Dán Dog vagy egy 80 kilogrammos Szent Bernáthegyi első életéve 26 emberi életévvel lehet egyenértékű. Ugyanebben a tekintetben, egy 5 kilogrammos Törpe Uszkár első életéve 10 emberi évnek felelhet meg. Általában minél kisebb méretű egy kutya, annál tovább hajlamos élni, de azért mégis van néhány kivétel:

kutya évek

Vannak kiugró értékek is, mint például a Beagle, amely életkora általában eltérő mértéket mutat, mint a méretének megfelelő osztályban a többi kutyafajta életkora. Bár független tanulmányokat végeztek (átolvashatod itt), az esetekben az okok még tudományosan megalapozatlanok.

A várható élettartam

Egyes kutyák sokáig élnek és sokkal lassabban öregszenek, mint mások.

A fő tényezők, melyek eldöntik egy kutya várható élettartamát, az alábbiak:

 • A kutya mérete. Általában a kisebb méretű kutyák hosszabb ideig élnek, mint a nagyobb méretű kutyák. Átlagban, a kis termetű kutyák élettartama 1,5 x több mint a nagy termetű kutyák élettartama.
 • A kutya fajtája. A kutya fajtája jól jelzi a várható élettartamot. Ez részben összefügg azon tényezővel, hogy a nagytestű fajták rövidebb élettartamúak, mint a kistestű fajták. Azonban még ugyanabban a súlycsoportban is vannak különbségek, egyes fajták tovább élnek, míg mások rövidebb ideig. Például egy Dobermann könnyen elérheti a 15 éves kort, annak ellenére, hogy ők nagy méretű kutyák, míg a kisebb Boxer rövidebb élettartamú és gyakran nem éri el a 10 éves életkort sem.
 • A kutya neme. Ahogy az embereknél átlagosan a nők tovább élnek, mint a férfiak, úgy a kutyáknál is a nőstények 1-2 évvel tovább élhetnek (fajtától függően).
 • Az ivartalanítás. Az ivartalanított kutyák általában tovább élnek, mint az ivarszervekkel rendelkezők. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ivartalanítás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A nemi szervek daganatainak megjelenése szorosan kapcsolódik a nemi hormonokhoz, amelyek jelentősen lecsökkennek az ivartalanítással, így a daganatok kialakulásának kockázata is minimalizálódik.
 • Az életkörülmények. Kutyák, melyeket megfelelő takarmánnyal etettek és megfelelő étrenden tartottak, átlagosan tovább élnek, mint azok, amelyeket nem. Szélsőséges esetekben sokkal hosszabb ideig. Fontos tényező a táplálkozás, a testmozgás, az életkörülmények és a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatok.
 • Az egyéni jellemzők. Csakúgy, mint néhány ember, aki erős szervezettel születik, néhány kutyára is jellemző ez egyénileg. Következésképpen, bár a fenti tényezők alapján lehet beszélni egy kutya várható élettartamáról, az egyéni tényezők miatt ez valamelyest változik.

A ma élő kutyák átlagos élettartama hosszabb, mint 100 évvel ezelőtti őseiké volt (a 7 éves kort kevesebb, mint 20 % élte meg, míg az az arány 2010-ben már 44 % volt).

Általában minél kisebb méretű a kutya, annál hajlamosabb magasabb élettartam elérésére, de azért itt is van néhány kivétel:

Fajta Átlagos életkor Fajta Átlagos életkor
Afgán Agár 12 Golden Retriever 12
Airdale Terrier 11 Német Dog 7
Akita 10 Pireneusi Hegyikutya 9
Amerikai Cocker Spániel 11 Angol Agár 9
Ausztrál Juhászkutya 12 Ír Szetter 12
Basset Hound 11 Ír Farkaskutya 7
Beagle 12 Jack Russel Terrier 14
Bearded Collie 13 Wolfspitz 12
Berni Pásztorkutya 8 Labrador Retriever 12
Bichon Frisé 12 Lhasa Apso 14
Border Collie 13 Máltai Selyemkutya 12
Boston Terrier 11 Angol Masztiff 7
Boxer 9 Törpe Tacskó 14
Breton Spániel 13 Törpe Uszkár 14
Bullterrier 10 Törpe Schnauzer 12
Angol Bulldog 6 Újfoundlandi 9
Bullmasztiff 8 Óangol Juhászkutya 11
Cairn Terrier 14 Pekingi Palotakutya 12
Welsh Corgi Cardigan 13 Welsh Corgi Pembroke
12
Cavalier King Charles Spániel 11 Pomerániai Törpespitz 10
Chesapeake Bay Retriever 9 Mopsz 11
Chow-Chow 10 Rottweiler 9
Skót Juhászkutya 11 Szent Bernáthegyi
8
Tacskó 13 Szamojéd 12
Dalmata 11 Shetlandi Juhászkutya 13
Dobermann 10 Shih-Tzu 13
Angol Cocker Spániel 12 Staffordshire Bull Terrier 12
Angol Szetter 12 Közép Uszkár 12
Angol Springer Spániel 13 Toy Uszkár 13
Francia Bulldog 9 Weimari Vizsla 10
Német Juhászkutya 10 West Highland White Terrier 13
Rövidszőrű Német Vizsla 11 Whippet 13

Évek kontra egészséges évek

Azt, hogy meddig él egy kutya, nagyban meghatározzák az egészségben eltöltött évek. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk a különbséget egy teljes év és egy teljes egészségben eltöltött év között. Néhány kutya egészséges és aktív lesz szinte egész életében, míg mások különböző betegségektől szenvedhetnek, melyek drasztikusan csökkentik az egészséges, aktív és produktív éveik számát.

Bár nem lehet megjósolni egy kutya egészségét bizonyossággal, az ember a gondos kiválasztással és a további megfelelő figyelemmel tudja növelni az általános egészség és a hosszú élet valószínűségét. Ezen szempontokat minden kutyatulajdonosnak érdemes szem előtt tartani:

 • A fajta egészsége. Egyes fajták általában egészségesek, míg mások ismert, hogy hajlamosak bizonyos betegségekre (pl: csípő ízületi diszplázia, agydaganatok, bőr allergiák… stb.). Ha még nem döntöttél egy adott fajta mellett, érdemes megvitatni állatorvossal a kilátásokat a különböző fajták tekintetében.
 • A fajta életmódja. Mindegyik fajtát egy konkrét célt szem előtt tartva tenyésztettek ki, legyen az juhok terelése, terület őrzése vagy társasági kedvenc. A cél, amelyre használsz egy kutyát és amilyen módon fogod őt tartani, minden szempontból a legfontosabb. Általánosságban elmondható, hogy a munkakutyáknak nagy tér és sok feladat, foglalkozás kell, mert ezek nélkül szenvedni fognak, nagymértékben szellemileg és bizonyos mértékben fizikailag is. Másfelől egy házőrző kutya, akit munkára vagy kinti őrkutyaként használnak, betegségtől szenvedhet, például a hideg és a nedvesség hatására ízületi gyulladástól és így ezen egészségügyi problémák állandósulása esetén korábban meghalhatnak.
 • A tenyésztő. A gátlástalan tenyésztők (különösen a kölyökkutya szaporítók) nem szentelnek kellő figyelmet az egészségességre. A komoly, tiszteletreméltó tenyésztők gondosan és szakszerűen megvizsgáltatják kutyáikat az öröklött és más betegségekre mielőtt tenyésztésbe vonnák őket. Következésképpen azt tanácsoljuk, hogy egy regisztrált és hozzáértő tenyésztőtől próbálj kiskutyát beszerezni (a MEOESZ illetve a Fajtaklubok tudnak Neked ebben segíteni, hogy kitől szabad és érdemes törzskönyvezett és chipezett kiskutyát vásárolni), aki valószínűleg nem lesz olcsó, de így meg tudod magad kímélni az elkövetkezendő években a fölöslegesen kiadott orvosi költségektől, továbbá rengeteg szívfájdalomtól. Bár semmire nincs garancia az életben, így a hozzáértő tenyésztőknél is előfordulhatnak egészségügyi problémák, de sokkal kisebb mértékben jelentkezhetnek, mint a szaporítók által termelt kiskutyák esetében. Sok országban probléma a túltenyésztés, ezért gyakran előfordul, hogy a legnépszerűbb fajták a legkevésbé egészségesek.
 • Az étrend. Bár a kutyáknak más táplálkozási igényei vannak, mint nekünk, érdemes szem előtt tartani, hogy a megfelelő étrend alkalmazásával, az elegendő, de nem túlzott mennyiségű eledel fogyasztása révén megőrizhető az egészség és javul az élettartam is. Kutyánk számára a megfelelő étrend a fajta, a kor és az életmód függvénye (például egy nagyon aktív kutyának nagyobb arányú szénhidrát bevitelre van szüksége, mint egy kevésbé aktív kutyának).
 • A testmozgás. Minden kutya rendszeres testmozgást igényel (legalább hetente többször, de egyes fajtáknál naponta). A mozgás mennyisége és típusa bizonyos mértékben a kutya fajtájától illetve a kutya egyéni igényeitől függ. A munkakutyák általában sokkal több testmozgást igényelnek, nemcsak a testi egészségükért, de a szellemi és lelki egészségük megőrzése érdekében is. A túlzásba vitt mozgás azonban nem tesz jót egy kutyának sem (különösen akkor nem, ha nagyon fiatal vagy idős vagy ha az időjárás túl meleg), de a legtöbb kutya, mint a legtöbb tulajdonos is megtalálja a megfelelő mozgásmennyiséget. A fizikai megterhelés mellett szükség van a megfelelő szellemi stimulációra is, például változtassuk az útvonalunkat a napi séta során, játsszunk a kutyával, tanítsuk őt, adjunk neki feladatokat, vagy akár egy kutyaiskolai képzés is nagyon hasznos lehet, hogy szellemileg is fitten tartsuk őt.
 • Az életkörülmények. Azon kutyák, akik odakint, a szabadban élnek és nincs számukra megfelelő oltalom a hideg, a szél, az eső és a forróság ellen, vagy azon kutyák, akik rossz életkörülmények, például nagyon kicsi élettérben, tiszta víz nélkül vagy rossz higiéniai állapotok között élnek, rövidebb élettartamúak és hajlamosak a korai betegségekre. Ennek ellenére, ami megfelelő az egyik kutyának, az nem biztos, hogy az, egy másiknak. Például bizonyos hosszú szőrű fajták hideg körülmények között érzik jól magukat, míg mások, például az Újfoundlandi könnyedén kezeli a vizes, nedves körülményeket.
 • Az orvosi ellátás. A kutyáknak szükségük van betegségek elleni védőoltásokra. A világ minden részén jelen vannak olyan halálos paraziták (pl. szívférgesség), melyek megkövetelik, hogy kedvenceink oltásokat illetve gyógyszeres kezelést kapjanak a megfertőződés megelőzésére. Végül, mint az emberek, ugyanúgy a kutyák is igényelnek orvosi kezelést, ha megbetegszenek vagy sérülést szenvednek és idősebb korukban…

Néhány utolsó gondolat

A karcsúság és a fittség is fontos része a kutya hosszú élettartamának. Általános szabály, hogy a nehezebb, túlsúlyos kutyáknak rövidebb az élettartama. Tanulmányok kimutatták, hogy az enyhén sovány testalkatú kutyák két évvel hosszabb ideig élnek, mint túlsúlyos társaik.

Ezen kívül a méret, a genetika kétségtelenül szorosan kapcsolódik a hosszú élettartamhoz. A gének és a fajtára jellemző betegségek befolyásolják az öregedés ütemét. Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is már az anyaméhben minden eldől, többek között az élethossz is. Több tényező befolyásolhatja az élettartamot, például az anya étrendje a terhesség alatt és a vérvonal, az ősök élettartama is meghatározó.

Ha egy fajtatiszta kölyökkutyát vásárolsz, legyen az bármilyen méretű, kérdezd meg a tenyésztőt, hogy jellemzően meddig élnek a kutyái. Ha előfordult betegség az ősök között, azt is, hogy milyen típusú betegség volt. A válaszok segítségével tudni fogod, mit várhatsz és mire számíthatsz a kutyád életében…

Beharangozó:

Ti tudjátok, melyek a leghosszabb életű kutyafajták? Ha nem, hamarosan bemutatjuk őket Nektek!

Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy a Chihuahua az egyik leghosszabb élettartamú kutyafajta. Ők átlagosan 15-20 évig is élhetnek. Ez nem véletlen, mivel a Chihuahua a legkisebb méretű fajta. A világ legidősebb Chihuahua-ja – Megabyte névre hallgatott — 20 évesen és 265 naposan halt meg.

Az Ausztrál Pásztorkutya szintén egy hosszú élettartamú fajta. Feljegyzések szerint némely Ausztrál Pásztorkutya megélte a 20 év feletti életkort is. A leghosszabban élő Ausztrál Pásztorkutya 29 évet és 5 hónapot élt.

*Vilmos, a franciaországi Normandia hercege 1066-ban leigázta Angliát. 19 évvel később úgy határozott, hogy készíttet egy összeírást a birodalmában lévő birtokokról és az összes azon található állatról. Az összeírásról készült gyűjtemény Domesday Book, vagyis “Az utolsó ítélet könyve” címen vált ismertté, mely a mai napig Anglia egyik legfontosabb történelmi feljegyzésének tekintendő.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Minden felelős kutyaszerető tulajdonos figyelmébe: “Örök igazságok a kutyák szerelmeseinek ajánlva!”

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Nyár, napsütés, hőség és egy hirtelen fellépő nyáron jelentkező probléma, a hőguta. Erről az alattomos betegségről még többet megtudhatsz és a legveszélyeztetettebb kutyafajtákat is megismerheted oldalunkon keresztül.

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

NÉGY BOLDOG MANCS – TAVASZVARÁZS – meseszép felvételek Anne Geier fotóművész világából”. Az osztrák művész fotói által varázslatos világba vezeti el Olvasóit. Ti is meggyőződhettek róla, ha a fotósorozatot végignézitek.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

2 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Tök jó ez a táblázat! Van egy 40 éves kutyusom 🙂
  Viszont lehetne rajta finomítani, mert nem tudom, ki és honnan vette, hogy a labrador 25 kg-s, és így a közepes testűekhez sorolandó, mert a standard szerint még a szukák is 30-35kg-osak, a kanok pedig még nehezebbek.
  Nekem goldenem van, és ők is nagytestűnek számítanak (az én kanom még nem volt 37-38kg alatt).

 • Az északi kutyák többsége is elég jó szívós, egészséges, hosszú életű tud lenni. Nekem most van a harmadik huskym. Az előző kettő mentett sőt egyikük kifejezetten rossz körülmények között élte első néhány évét de 16 évet éltek úgy hogy az öregedés jeleit is csak kis mértékben mutatták, ezen még állatorvos is csodálkozott. Valószínű az ősi génjeik és eredeti származási körülményeik is szívósabbá teszik őket. Amúgy egy 14-16 éves husky még mindig annyira játékos bohóc tud lenni mint siheder korában :).

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: