Jumpy, a parkour kutya - Kutya Portál Jumpy, a parkour kutya - Kutya Portál

Jumpy, a parkour kutya

Jumpy, a parkour kutya

Sokan ismerjük és szeretjük Lassiet és Beethovent, az elmúlt évtizedek híres és ügyes kutyasztárjait. Hozzájuk hasonlatos, a XXI. század csodálatos képességekkel bíró kutyasztárja, Jumpy, aki egy parkour kutya.

Nézd meg ezt az elképesztő videót, melyben Alex Van Duong, profi parkour sportoló és Jumpy mutatja be rendkívüli tudását. Jumpy, az 5 éves border collie/kék ausztrál pásztorkutya keverék, Hollywood egyik legjobb kaszkadőr kutyája. Okos, erős és egészséges egy ragyogó szellemiséggel megáldva. Nem mindennap látsz olyan parkour kutyát, mint Jumpy, aki összehangoltan lépést tud tartani a kaszkadőr Alexxel. Jumpy követi Alexet és kész minden mutatványra, első lábain jár, fut, ugrik, fára fel, fáról le, gördeszkázik, egyensúlyoz, repül. Félelmetes! Az akrobatikus mozdulatokat lassítva végignézni pedig igazán fantasztikus!

Jumpy legalább olyan durva trükköket mutat be, mint Alex. Az egy dolog, hogy gördeszkázik, ilyet láttunk már, de hogy egy kutya helyből hátraszaltózzon! Ámulatba ejtő!

Jumpyt, a világ egyik legügyesebb és leghíresebb Hollywoodi állattrénere, Omar Van Muller képezte ki. Omar kiválóan képzett és káprázatos mutatványokra képes kutyás csapata számtalan TV reklámban, mozifilmben és internetes videóban bemutatta már fantasztikus képességeit. Nézd meg ezt a rövid bemutatót és magad is meggyőződhetsz róla, hogy Jumpy kutya ijesztően okos:

Ebben a tréning videóban főképp Jumpy szellemi képességeit csodálhatjuk meg:

Jumpy fantasztikusan értelmes és fizikai képességei lenyűgözőek, ezáltal válik csodálatos kaszkadőr és parkour kutyává.

Most bizonyára sokakban felvetődik a kérdés, mit jelent az a szó, hogy „parkour”? A válasz egy igazán különleges extrém sportot takar, amelyben akadályokon keresztül, minél látványosabb mozdulatokkal jutnak el egyik helyről a másikra.

A le parkour, vagy egyszerűen csak parkour elnevezésű utcai extrém sport „feltalálójaként” általában a francia David Belle-t, továbbá David édesapját és Sebastian Foucan-t, szokás emlegetni. Az 1980-as évek vége felé David – akinek édesapja hivatásos katona volt – egy olyan sport magvait vetette el, amely nem sokkal később nemzetközi méreteket öltött. A fiatal Belle-t a határtalan szabadság szeretete vitte ki az erdőbe, ahol naphosszat fejlesztette atlétikai képességeit. Amikor apja úgy döntött, hogy vidékről Párizs egyik külvárosába költöznek, Davidnek a városi környezethez kellett igazodnia. Belle néhány évvel később találkozott Sebastien Foucan-nal, majd kis idő elteltével néhány más fiatallal együtt megalapították a Yamakasi klánt. A parkour mai arca a legtöbb trükkel együtt lényegében abban az időben alakult ki. Erről egy francia filmet is forgattak „Yamakasi” címmel, ami a sportágat űzők körében mára már kultuszfilmmé nőtte ki magát.

Mint, ahogy már említettük, a parkour lényege az, hogy A pontból B pontba minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el. Ennél az extrém sportnál sem egészségügyi, sem gyorsasági szempontból nem mindegy az érkezés vagy egy akadályon való átugrás. Egy rossz lépés vagy ugrás kárt okozhat az ízületben, ami akár komoly sérüléshez is vezethet. Éppen emiatt alapjában véve a parkour nem tartalmaz akrobatikus trükköket és szaltókat, csak eszközt biztosít a gyors útmegtételhez. A „free running” egy hasonló sportág, mint a „parkour”, melyet gyakran össze is kevernek egymással. A free running sportban a „szimpla” futás, ugrálás, mászás mellett vannak szaltók és akrobatikus trükkök is, de lényegében a két sportág nagyon hasonló egymáshoz.

Ebben az elképesztően extrém sportban Jumpy kutya az egyik legügyesebb, aki Alexxel az együtt töltött idők alatt egy igazán harmonikus baráti kapcsolatot alakított ki.

És egy nehéz napot lehet így is zárni!

Alex és Jumpy egy dolgos, nehéz nap végénAmennyiben tetszett a cikk, kérjük, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

Tudjátok-e mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? “A kutyaévek mitológiája” című cikkünkben erről is olvashatsz, melyben egy évszámító kalkulátort is találsz, így 3 másodperc alatt magad is ki tudod számolni, kutya években mérve hány éves a kutyád.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: