Kutyahideg - Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől - Kutya Portál Kutyahideg - Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől - Kutya Portál

Kutyahideg – Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől

Kutyahideg - Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől

Bár időjárásunk évről-évre furcsább, biztosra vehetjük, hogy a december kezdetével megérkezik a hideg, a hó és a zimankó is. Ez némileg megnehezíti az életünket, de nem csak minket befolyásol az időjárás, kedvenceink is megérzik a telet, annak minden örömével és nehézségével együtt. A friss hó a legtöbb gazdit kicsábítja a szabadba szánkózni, hógolyózni és természetesen ilyenkor kutyáink is velünk tartanak.

A tél nehézségei közül az alacsony hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt kutyáink számára. E kérdést tárgyalva mindenképpen különbséget kell tennünk a lakásban és a kertben tartott kutyák között. A kint élők, ha megfelelő helyük van, alkalmazkodni tudnak az egyre alacsonyabb hőmérséklethez, vastagabb, dúsabb bundát növesztve illetve a bőr alatt vastagabb zsírréteget felhalmozva védekeznek a hideg ellen. A lakásban tartott kutyák viszont a benti meleghez alkalmazkodnak. Amikor a szabadba mennek, nagyobb megterhelést jelent a szervezetüknek a hideg.

A legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jól táplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg ha eleget mozoghat. Azonban az idős, nagyon sovány vagy beteg állatok nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért jobb lehet, ha téli ruhát adunk rájuk. Fontos, hogy a ruha megfelelő méretű legyen, olyan anyagból készüljön, ami nem szívja magába a vizet és melegen tart, továbbá, hogy ne legyenek kilógó részei, melyek beleakadhatnak valamibe, vagy akadályozzák a kutya mozgását.

A kutyacipő is hasznos kiegészítő lehet, ha kutyánk mancsait szeretnénk megóvni a sós hólétől és a jégtől. Olyankor is jó szolgálatot tehet, ha olyan helyen sétálunk vagy túrázunk, ahol az éles jég sérülésveszélyt jelenthet, vagy ahol nagyon erősen sózzák az utat. Jó minőségű mancsvédő krémekkel is sokat tehetünk a tappancs épségének megelőzéséért. A sétából hazaérve langyos, tiszta vízzel alaposan töröljük le a mancsokat, így megakadályozhatjuk a só általi kimaródást.

Ha kutyánkat télen kell műteni kell vagy egyéb okból van rajta seb, a hideg és a hó hátráltatja a gyógyulást. A sérült részt óvni kell, a frissen képződő hegszövet érzékeny, könnyebben fagy meg, kevésbé ellenálló.

A kertben élő kutyákra is megfelelően oda kell figyelnünk, ha nincs megfelelő házuk, búvóhelyük megfázhatnak vagy kihűlhetnek. A hőszigetelt, beázás ellen védett, szélmentes helyen elhelyezett kutyaház alapvető fontosságú, és figyelnünk kell az elhelyezkedésére is, hiszen ha a kutya nem lát rá belőle a számára fontos helyekre (például kapu, kerítés, bejárat), nem fogja azt használni. Kutyánk bundájának is szárazon kell maradnia ahhoz, hogy megfelelően szigeteljen a hideg ellen. A hidegben a kutya vize könnyen befagy, főképp ha röpködnek a mínuszok odakint, ezért naponta többször cseréljük az itatóedényébe a vizet.

Jó, ha a kint élő kutyák táplálékát is a megváltozott viszonyokhoz igazítjuk, energia dúsabbá tesszük magasabb szénhidrát tartalommal, vagy más, nagyobb energiatartalmú tápra cseréljük. Akár az etetések számát is növelhetjük.

A legtöbb kutya boldogan futkos az eldobott hógolyók után és bekapja őket, vagy egyszerűen csak harapdálja a havat. Figyeljünk oda erre is, mert gyakran okoz torokgyulladást a hó evés. Ráadásul nemcsak a torkuk fázhat meg, hanem a gyomrukat is megterheli a hó. Torokgyulladásnál a kutya lázas lehet, nehezen nyel, köhöghet, étvágytalannak tűnhet vagy öklendezik. A gyomorgyulladásnál naponta többször hányhat a kutya, akár véreset is.

Ebben az időszakban főleg a szukák problémája, hogy könnyen felfázhatnak, hólyaghurutot kaphatnak. A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger (súlyos esetben véres vizelettel), előfordulhat fájdalom is. A betegség jelentkezhet hosszas havon, hideg földön való fekvést követően, de a kis termetű, alacsony kutyák hasa egy szokásos séta során is végig érintkezik a hóval. Nehezíti a helyzetet, hogy kedvenceink hasát a legtöbb kutyaruha sem tartja melegen.

Kellő odafigyeléssel elérhetjük, hogy csak a tél örömeiből legyen részünk, és sok-sok vidám percet tölthessünk kedvenceinkkel a szabadban, közös játékkal, egészségesen.Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban. Hasznos téli jó tanácsok minden kutyatulajdonos számára, hogy biztonságosan tölthessétek a telet.

Figyelem! A lehűlés (hipotermia) a kutyákat is veszélyezteti! Az alacsony testhőmérsérséklet és a kihűlés veszélyeiről olvashatsz “Az alacsony testhőmérséklet veszélyei – A hipotermia kutyákban” című cikkünkben.

7 tévhit a kutyákról és a télről. Portálunk cikke rávilágít néhány tévhitre és velük szemben az igazságra a kutyák téli időszakhoz kapcsolódó  képességeiről.

Hóimádó kutyafajták. A téli hónapok által inspirálva bemutatjuk azon kutyafajtákat, akik kiváló társai lehetnek a tél szerelmesei.

A kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már évezredek óta él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat. Hogy melyek azon emberi viselkedések, melyeket a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek, megtudhatod a “6 emberi viselkedés, melyet a kutyák nem kedvelnek” című cikkünkből.

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon!Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

Várunk vissza portálunkra! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: