10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát - Kutya Portál 10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát - Kutya Portál

10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát

10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát

Egy menhelyen élő kutya örökbefogadása az egyik legcsodálatosabb dolog, amit tehetsz.

A felelős és gondos tenyésztők, nemesítők által tenyésztett kutyák mindig megtalálják a szerető családi otthont, de több ezer menhelyen élő kutyának nincs ilyen szerencséje.

Ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy helyes lépés-e kutyát örökbe fogadnod, az alábbi útmutatások segíteni fognak Neked a végső döntés meghozatalában.

1. Az örökbe fogadással életeket menthetsz

Az-orokbe-fogadassal-eleteket-menthetsz

A világban több millió kutya várakozik türelmesen az állatmenhelyeken, hogy kaphassanak végre egy második esélyt a boldog életre.

Az önhibájukon kívül ijedtté és zavarodottá vált kutyák mögött felelőtlen tulajdonosok állnak, akik kegyetlenül elhagyták őket néha egészen triviális okok miatt. És hogy melyek ezen okok? Nézzük!

A kutyák az alábbi okok miatt kerülnek a leggyakrabban menhelyre:

  • az engedelmesség hiánya (amelyért szinte mindig a tulajdonos a felelős és nem a kutya)
  • a túlzott mozgékonyság, aktivitás
  • a magas kutyatartási költségek
  • az allergia és a különböző bőrbetegségek
  • az életmódbeli változások

Bár e tényezők közül majdnem mindegyik nyilvánvalóan emberi probléma, a kutyák azok, akik szenvednek emiatt. A menhelyek kénytelenek évente elég sok egészséges kutyát fájdalommentesen halálba segíteni a számukra rendelkezésre álló hely korlátozottsága miatt.

Tény, hogy a menhelyekre bekerülő összes kutya mintegy 50 %-a soha nem jön ki onnan újra. Sok kutyánál alakul ki az úgynevezett “kennel őrület” szindróma, melyre jellemző, hogy a kutya nem tud alkalmazkodni a menhelyi élethez, nem tudja azt elfogadni és megszokni az ottani körülményeket, emiatt sajnos elég sok kutyát kell a menhelyeken elaltatni.

Egy menhelyen élő kutya örökbefogadása helyet teremt a további állatok számára és segít megmenteni más kutyát az eutanáziától.

Nagyszerű érzés tudni, hogy az a pénz, amit a hontalan kutya örökbe fogadásáért fizetsz, segít a menhely fenntartási költségeit fedezni és segítség lehet más kutya ellátási költségeinek fedezésére addig, míg el nem jön érte is a szerető gazdi.

2. A menhelyi kutyáknak is szerető családra van szükségük
a_menhelyi_kutyaknak_is_szereto_csaladra_van_szukseguk

Nagyon sok elhagyott kutya egyszerűen nem tud menhelyi környezetben élni. Egy szűk helyre bezárva lenni, távol a tulajdonostól, több száz más kutyával összezárva. Mindez traumatizáló élmény számukra.

Gyakran előfordul, hogy a menhelyen élő kutyák egész további életüket ott kénytelenek eltölteni és sokan közülük soha nem találkoznak más állatokkal. Ebből kifolyólag teljesen érthető, miért olyan nagy probléma a mindennapokban e kutyák más állatokhoz való alkalmazkodása.

Egyes kutyák azért kerültek menhelyre, mert bár nagyon boldogok voltak az otthonukban, de a korábbi tulajdonosuk meghalt vagy eljutott arra a pontra, hogy már nem képes szeretett kutyája számára a megfelelő ellátást biztosítani.

A kutyák nem képesek feldolgozni e bonyolult helyzeteket, ők egyszerűen csak azt észlelik és érzik, hogy a legjobb barátjuk elhagyta őket.

Ezen okok miatt is fontos, hogy ezek a kutyák olyan otthonra találjanak, ahol érzelmi zűrzavarok nélkül tudják élni a mindennapjaikat.

A korábban jó természetű kutyák agresszívvé és önpusztítókká válhatnak, olyan rögeszmés viselkedéssel, mint az állandó ugatás és körbe-körbe szaladgálás. Ez a viselkedés általában abbamarad, amint a kutya bekerül egy szerető, családi környezetbe, ami már egy sokkal biztonságosabb közeg számára.

A menhelyi kutyák gyakran érkeznek problémás háttérrel és nagy szükségük van a szeretetre és a stabilitásra, amit csak egy szerető családban, egy örök otthonban kaphatnak meg.

3. Szaporítótól származó kiskutya vásárlásával ösztönzöd a szaporítást

Szaporítótól származó kiskutya vásárlásával ösztönzöd a szaporítást

A kutyagyárak illetve a nem regisztrált szaporítók könyörtelen és érzéketlen egyének, akik eladják a kölyköket jó pénzért, miközben az anyát szörnyű körülmények között tartják.

A pénz az első számú prioritás és ezért a szaporítók különösen embertelen praktikákhoz folyamodnak.

A nőstény kutyákat pici drótketrecekben tartják és folyamatosan termékenyítik őket annak érdekében, hogy annyi pénzt keressenek velük, amennyi csak lehetséges.

Ezek a kutyák soha nem sétálnak, nem kapnak orvosi ellátást és egyáltalán nem kapnak szeretetet.

A szaporítók által gyártott kölykök súlyos testi és lelki problémáktól szenvednek a későbbi életükben az anya várandóssága alatti rossz egészségi állapot eredményeként.

Ezeket a kölyköket leggyakrabban kutyakereskedők és gyanútlan tulajdonosok vásárolják meg.

Ha tőlük vásárolsz kiskutyát, akkor nemcsak támogatod a kutyagyárak és a szaporítók viselkedését, hanem még finanszírozod is azt.

4. Örökbe fogadni egy kutyát csodálatos érzés

Örökbe fogadni egy kutyát csodálatos érzés
Miután végigsétálsz egy menhelyen és látod a reményteli arcokat, szinte biztosan a szomorúság és a csalódottság érzése fog el. Nehéz felfogni, hogy sok tulajdonos ennyire egyszerűen elhagyja az állatait.

Azonban, ha magaddal viszel egy menhelyi lakót az otthonodba, megkönnyebbülést érzel, hogy legalább egy állat életét sikerült megváltoztatnod.

Ha végigsétálsz egy menhelyen, észre fogod venni, hogy szinte mindegyik hontalan és szeretetre éhező kutya kétségbeesett figyelemmel szeretné magára felhívni a figyelmet, a rácsokhoz nyomják a fejüket, hogy a szeretet legcsekélyebb jelét, egy simogatást vagy akár csak egy érintést kaphassanak Tőled.

Akkor vedd fontolóra, hogy mennyire meg fogja tudni változtatni az életedet és a családod életét egy menhelyi kutya, akitől hálát és szeretetet kaphatsz azért, mert megmentetted és befogadtad őt a családodba.

Szemmel kísérni, ahogy az új barátod elkezd alkalmazkodni egy új, boldogabb élethez, hihetetlenül hálás feladat lesz számodra.

Azon pillanattól kezdve, hogy megmentetted és hazavitted őt, az eddigi életed boldogabb lesz, az új barátod sok szeretetet és hálát fog zúdítani Rád és őrangyalként fog vigyázni Rád.

Az örökbe fogadott kutyád korábbi életkörülményeitől függően ez lehet az első valódi esély rá, hogy megismerje a világot és élvezze az életet.

Egy olyan kutyának, aki évekig helyhez volt kötve, meg volt láncolva és soha nem kapott elég figyelmet, felejthetetlen élmény szabadon futni és szeretett társadként élvezni az életet.

5. Egy kutya a legmegfelelőbb védelem

Egy kutya a legmegfelelőbb védelem

Bármely kutya készen áll arra, hogy megvédje az életed, ha szükséges.

A kutyák természetes őrzők és azonnal tudatni fogják Veled, ha valaki beteszi a lábát a tulajdonodba.

A kutyák fantasztikus személyi testőrök és figyelmeztetni fognak bárkit, aki túl közel kerül hozzád. A hagyományos betörésjelzők könnyen semlegesíthetők, de a kutyád érzékeny fülei minden gyanús zajt meghallanak.

Tekintélyes méretük és zord kinézetük ellenére a legjobb őrkutyák rendkívül tanulékonyak a mindennapi életben.

Szerencsére a betörőnek csak egy pillantást kell vetnie a hangosan ugató kutyára és azonnal futásnak ered a másik irányba, annak ellenére, hogy a zord kinézetű kutya sosem tudna bántani akár egy legyet sem.

Néhány házőrző ténylegesen is meglepi az embert pöttöm termete miatt. A kis termetű kutyák közül a terrierek, a tacskók, a chihuahua, a shih-tzu, mind megfelelően figyelmeztetnek, ha betolakodó jár a környéken és hangos ugatásukkal gyakran el is riasztják azt.

6. A kutyatulajdonosok boldogabbak
A kutyatulajdonosok boldogabbak

Kétségtelen tény – amit több tanulmány is megerősített – azon emberek, akik kutyákkal élnek, boldogabbak és bizakodóbbak. Ezen emberek mindamellett, hogy hatalmas érzelmi támogatást kapnak szőrös barátaiktól még társadalmilag is aktívak.

Továbbá az is tényként kezelendő, hogy a háziállat tulajdonosok társadalmilag több kapcsolattal rendelkeznek, mint azok, akiknek nincsenek állataik.

Ha ideges vagy depressziós vagy, egy kutya segíthet feloldani a szorongásod és feldobni a hangulatod, ezáltal nyugodtabbá válsz!

A háziállatok csökkentik a stresszt előidéző kortizol hormon termelését és elősegítik olyan jótékony hormonok termelődését, mint az oxitocin.

Tanulmányok által bizonyított tény az is, hogy a kutyáddal töltött első 5 perc után a szervezetedben nőhet az endorfin és dopamin hormonok szintje.

A kutya tökéletes gyógymód a magányra is, mivel ők ugyanúgy várnak vissza és üdvözölnek Téged akkor is, ha csak 5 percre hagyod el a házat, vagy ha több órára.

Pszichológusok bebizonyították, hogy a kutya tulajdonosok ragaszkodóbbak és nagyobb az önbecsülésük a kutyához való kötődésük miatt.

Sok rehabilitációs központ használ terápiás kutyákat arra, hogy a súlyosan bántalmazott és elhagyott gyermekeknek segítsenek az elveszett bizalom helyreállításában, megtanítsák neki, hogyan fogadják a ragaszkodást és a szeretetet. Egyes kórházak gyakran igénybe veszik e kutyák segítségét arra is, hogy a betegek könnyebben átvészeljék a stresszel járó vizsgálatokat valamint az operációk előtti és utáni nehéz időszakokat.

7. Egy kutya fitten és egészségesen tart

Egy kutya fitten és egészségesen tart

Jöhet eső vagy napsütés, a kutyádnak szüksége van sétára és az olyan kifogásokat, mint a fáradtság és az unalom szimplán elűzi. Még a leglustább ember sem tud ellenállni egy könyörgő kutya pillantásának, amely azt jelzi, hogy itt az ideje a napi sétának vagy a parkban való futásnak.

A kutyáddal labdázni a kertben vagy birkózni a földön nagyszerű testmozgás. A közös túrák pedig egy csodálatos módja annak, hogy fizikailag fitt és egészséges maradj úgy, hogy még a stresszt is csökkented közben.

Természetesen, ha van egy kutyád, megköveteli Tőled a kötelezettségvállalást, bármi történjék is, tudnod kell biztosítani számára az energiaszintjének megfelelő napi testmozgást. Sajnos a tények azt mutatják, hogy a kutyák legalább fele túlsúlyos, az elhízás oka pedig a sok evés és a túl kevés mozgás, mozgatás.

A túlsúlyos kutyáknál sokkal nagyobb az esélye a cukorbetegség vagy más életet veszélyeztető állapotok kialakulásának, így csak Rajtad múlik, hogyan élsz az adott lehetőségekkel és miként segítesz a kutyádnak egészségesnek maradni. Egy egészséges étrend és a megfelelő testmozgás kombinálása a legegyszerűbb módja biztosítani, hogy a kölyökkutyád hosszú életet élhessen.

8. A kutyatulajdonosok tovább élnek

A kutyatulajdonosok tovább élnek

Egy brit felmérés szerint a kutyatulajdonosok jobb általános egészségi állapotot élveznek, mint a lakosság más tagjai.

A kutatók ezen eredményeket annak tulajdonították, hogy a kutya tulajdonosok élete kevésbé stresszes és magányos, valamint az állataikkal való rendszeres testmozgás miatt kevésbé szorongó.

A tanulmány azt is megállapította, hogy ezek a pozitív hatások csak a kutya tulajdonosokra vonatkoznak és nem a háziállat tulajdonosokra általában.

A kutyatulajdonosokról úgy vélik, hogy alacsonyabb vérnyomásuk és koleszterinszintjük van, kevesebb súlyos egészségügyi vészhelyzetet, továbbá kevesebb olyan betegséget szenvednek el, mint az influenza. Bebizonyosodott, hogy pár percen keresztül simogatni egy kutyát, segíti az immunrendszert azáltal, hogy növeli az IgA, a természetes antitest termelését, amely megvédi a szervezetet a támadó kórokozókkal szemben.

Ha nincs meg rá a lehetőséged, hogy örökbe fogadj egy hontalan kutyát, akkor még mindig adott a lehetőség számodra, hogy Te is megkaphasd ezeket az egészségügyi előnyöket azáltal, hogy önkéntesnek jelentkezel a hozzád legközelebb eső menhelyen.

A kutyákkal való séta és játék által egészségesebb személyiség lehetsz, miáltal javul azon állatok életminősége, akiken segítesz. Ez az igazi győztes-győztes helyzet.

9. Egy kutya segít szocializálódni

Egy kutya segít szocializálódni

Ha a társadalmi helyzetek kihívást jelentenek számodra, egy kutya segíthet enyhíteni az ismeretlen emberek megismeréséhez és a velük való kapcsolatteremtéshez társuló stresszt és szorongást.

A legtöbb kutyatulajdonos úgy érzi, ők mind egy titkos klub tagjai.

A kutyatulajdonosok gyakran találkoznak a parkokban, az állatklinikákon, a kutyakozmetikákban vagy akár az utcán, ahol beszélgetést tudnak kezdeményezni egymással. Igazán kényelmesen érezheted magad, miközben ismeretlen emberekkel kerülsz kölcsönhatásba azáltal, hogy beszélgetést kezdeményezel velük egy közös témáról, a kutyákról.

Az állattársadra való figyelemmel egy kutyaiskola különböző tanfolyamai is nagyszerű lehetőséget nyújtanak Neked ahhoz, hogy új embereket ismerj meg és a hangsúly a kutyákon lesz ezúttal és nem rajtad.

Mindazonáltal a kutyád megtanít az élet olyan nagyszerű értékeire, mint a bizalom, a türelem és az odaadás.

Ma már teljes online közösségi hálózatok sora és az okos telefon alkalmazások is lehetővé teszik a kutyatulajdonosok egymás közötti ismerkedésének és a barátságok kialakulásának elősegítését. Saját profilt hozhatsz létre akár a kutyád számára is, képeket oszthatsz meg róla másokkal és személyesen is találkozhatsz az ily módon megismert ismerőseiddel.

Ha a szerelmi életednek szüksége van egy lökésre, lehet, hogy melléd szegődik a szerencse. Sok online társkereső oldal fog szerető kutyatulajdonosokat összehozni egymással, mivel a kutyák szeretete által biztosan van bennetek valami közös.

10. Egy kutya élete végéig feltétel nélkül fog szeretni

Egy kutya élete végéig feltétel nélkül fog szeretni Téged

A barátok és szeretők jönnek és mennek az életed során, de a Veled élő állattársad soha nem hagyja el az oldaladat, bármit is hozzon az élet.

Számos hihetetlen történet szól a kutya és gazdája soha véget nem érő szeretetéről, szerelméről.

Az egyik leghíresebb, Hachiko, a japán akita és gazdájának történetét meséli el, aki a mindennapi munka után a vasútállomáson várta és üdvözölte a gazdáját. Még a tulajdonos halála után is, Hachiko tovább várta ugyanazon a helyszínen minden nap kilenc teljes éven keresztül, míg ő is meg nem halt.

E történet Japánban a nemzeti büszkeség szimbólumává vált és sok más kutya és ember barátságát feldolgozó mozi és TV film ihletadója is lett. Mindezen túl a film az egész világban a kutyának a gazdája irányába tanúsított feltétel nélküli szeretet egyik legszebb példájaként említhető!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

Nemcsak tanítjuk a kutyáinkat, de mi – kutyaszerető emberek, gazdik, tulajdonosok – is sokat tanulhatunk tőlük. Portálunk képes cikke rávilágít azon fontos életleckékre, melyeket megtanulhatunk a kutyáktól.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2016-os év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: