A Crufts Dog Show az egyik legnagyobb kutyás esemény a világban, mellyel a kutyáknak az életünkben betöltött szerepét ünneplik. Az idén 125 éves Show 2016. Március 10 és 13 között kerül megrendezésre Birminghamben.

A Crufts a maga nemében egy szórakoztató kutyás rendezvény, középpontjában a nemzetközi kutyakiállítással, felejthetetlen sport versenyekkel és bemutatókkal, melyekkel megünnepeljük az ember legjobb barátjának tehetségét és azt az egyedülálló kapcsolatot, melyet a kutyák megosztanak a tulajdonosaikkal.

A mindig visszatérő Friends for Life versenyében a hős kutyák, az akadályverseny, az Agility, a váltóverseny, a Flyball, az engedelmességi verseny, az Obedience, a szabadstílusú zenei verseny, a Heelwork to Music mind-mind magával ragadja a közönséget. Ráadásul a Crufts Dog Showban immár 4. éve nemcsak a fajtatiszta, de a keresztezett kutyák is megmutathatják rátermettségüket az ügyességi versenyekben.

Hogy is kezdődött…

A Crufts Dog Showt alapítójáról, Charles Cruft-ról nevezték el, aki betársulva James Spratt új vállalkozásba utazó ügynökként járta az országot és kutyakekszeket árult. Ily módon került kapcsolatba nagybirtokosokkal és sportkutyásokkal.

Spratt felismerve új pártfogoltja tehetségét és kivételes értékesítési készségeit, Európába küldte Őt. 1878-ban, Cruft itt találkozott francia kutyatenyésztőkkel, akik látva a fiatalember szakértelmét és lelkesedését, felkérték Őt, hogy szervezze meg a Párizsi kutyakiállítás promócióját.

Charles 1886-ban visszatért Angliába, hogy megszervezze a Terrier Klubkiállítást a Royal Aquariumban, a Londoni Westminsterben. Már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy Charles Cruft legnagyobb szenvedélye a kutyakiállítások szervezése és lebonyolítása.

Az első Crufts showt ténylegesen 1891-ben rendezték és a kiállítás helyszínéül Islingtonban lefoglalták a „Royal Agricultural Hall”- t. Ez volt az első minden fajtás kiállítás, ahol mintegy 2000 kutya versenyzett. Az első kiállítás óta a Crufts folyamatosan fejlődik és nőttön-nő.

A 19. század végén a Crufts nevezések száma már elérte a több mint 3000 – es nagyságrendet. Az 1930-ban megtartott sikeres Crufts Dog Show után, a Kennel Club akkori elnöke kijelentette, hogy „Mr. Cruft a kutyavilág Napóleonja”. A show népszerűsége tovább folytatódott. 1936-ban, a Jubileumi Show-ban versenyző kutyák száma 80 fajtából elérte a több mint 10 000 – es nagyságrendet.

Charles Cruft 1938-ban meghalt és a showt az elkövetkezendő 4 évben özvegye szervezte. Négy év után Emma Cruft nem vállalta a show további megszervezését, mivel a magas igények miatt a szervezőmunka nagyon sok idejét és energiáját vette volna el. Annak érdekében, hogy a Crufts Dog Show megmaradhasson és megőrizhesse hírnevét (és persze a férje munkáját is), az özvegy teljes egészében eladta a Show rendezési jogát a Kennel Clubnak.

1959-ben, annak ellenére, hogy a belépőjegyek ára növekedett, a Showra kilátogató vendégek száma (13 211) új világrekordot döntött. 1979-re a növekvő számú nevezések miatt a Show kinövi a régi helyszínt. Az új helyszín az Earls Court Kiállítási Központ.

A Show 1982-től kezdve 3 napossá lép elő, hogy a növekvő számú bejegyzésekhez igazodhasson, mely 5 évvel később, 1987-ben 4 naposra bővül, teret adva ezzel még több kutyának és nézőnek.

A Crufts Centenáriumi Show 1991-ben immár új helyszínen kerül megrendezésre, a Birminghami Nemzeti Kiállítási Centrumban – a Show ez évben először költözik el Londonból. Az 1991-es Centenáriumi ünnepség a 22 973 – as nézőszámával előlépett a világ legnagyobb kutyakiállításává, melyet elismert a Guinnes Rekordok Könyve.

Azóta a Crufts Dog Show nőttön nő és ma már alapvető dátumként sok kutyaszerető naptárában ott szerepel. A sport- és egyéb versenyeket is beleértve, becslések szerint átlagosan 28 000 kutya és körülbelül 160 000 ember vesz részt minden évben a Crufts Dog Show 4 napján.

1948 óta a Crufts szervezője és házigazdája, a 142 éves múltra visszatekintő The Kennel Club, az Egyesült Királyság ebtenyésztő szervezete.

A Show versenyei és programjai

A Crufts köztudottan a legszebb kutyák versenye, de ez csak egy része ennek a 4 napos óriás rendezvénynek. Nézzük, mennyi érdekes és különleges versenyt, programot kínál még a résztvevőknek és a vendégeknek:

Elsőként említhetjük természetesen a show kutyákat, akik az alábbi hét csoportban versenyeznek a verseny fődíjáért, a nagy ezüst Best In Show trófeáért:

 • Gundog Group (Vadászkutyák csoportja)
 • Hound Group (Vadászkutyák másik csoportja)
 • Pastoral Group (Pásztorkutyák csoportja)
 • Terrier Group (Terrierek csoportja)
 • Toy Group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja)
 • Utility Group (Vegyes csoport)
 • Working Group (Munkakutyák csoportja)

A Best In Show a végső eseménye a Cruftsnak, melynek győztese a legrangosabb díjat veheti át.
A BIS-ben a 7 csoport győztesei versenyeznek a legszebb kutyának járó címért.

Az első Best In Show versenyt 1928-ban rendezték, amikor egy Primley Sceptre névre hallgató Agárt koronáztak meg. Azóta 78 Best In Show győztest köszönthetett a Crufts 43 különböző fajtából. A Best In Show győztes 23 alkalommal a Gundog csoportból került ki, ezzel az eredménnyel a Gundog csoport az első. A Toy csoportból mindössze 3 alkalommal került ki BIS győztes, ez eddig a legkevesebb.

1940 és 1947 között szünetelt a Best In Show a II. Világháború miatt. 1948-ban visszatért és azóta is a legrangosabb eseménye a Cruft Dog Shownak.

A legsikeresebb fajta, az Angol Cocker Spániel, mely 7 alkalommal nyert BIS-t az alábbi években: 1930, 1931, 1938, 1939, 1948, 1950 és 1996.
A legfiatalabb BIS győztest 1952-ben koronázták meg, aki egy 1 éves Angol Bulldog volt.
A legidősebb BIS győztes egy 9 éves Flat-Coated Retriever volt, aki 2011-ben nyerte el e rangos díjat.

A kutyás sportok közül az Agilityt említhetjük elsőként, ez az egyik legkedveltebb.
Az Agility verseny célja, hogy különböző típusú akadályokból összeállított akadálysor segítségével vizsgálják a kutya taníthatóságát, irányíthatóságát, ügyességét, együttműködő készségét, a kutyavezető problémamegoldó képességét, reakcióinak gyorsaságát, állóképességét és a kutyával való kommunikációjának szintjét

Az Agilityt elsőként 1978-ban mutatták be, de hivatalossá csak 1980-ban vált. Az első Agilityben a kutyákat egy akadálypályán futtatták keresztül, mellyel akkoriban az volt a cél, hogy a szünetek alatt szórakoztassák a közönséget.

Az Agility egy olyan sport, melyben azt mérik, hogy a vezető hogyan tudja a kutyáját az akadálypályán keresztül minél gyorsabban és minél pontosabban irányítani. Egy pálya 15-20 akadályból áll, melyek sorrendje és útvonala versenyenként különbözik és a sorrendet a bíró dönti el.

A Cruftson megrendezett Agility verseny az egyik az Egyesült Királyság három legjelentősebb Agility bajnoksága közül. Az országban éves szinten 42 egyesület tart selejtezőket, azok győztesei jutnak be végül a Crufts végső Agility versenyébe. A Cruftson 2015-ben átlagosan 32,5 másodperc volt az akadálypályát teljesítő versenyző mért ideje.

Az Obedience, szintén egy népszerű kutyás sport, mellyel ugyancsak találkozhatunk a Crufts Dog Show 4 napja alatt. A mozgás, az engedelmesség és játék szintézisében bizonyíthatja a kutya és az ember, hogy ők a legjobb team. Az Obedience minden fajtájú és küllemű, adottságú kutya és vezetője számára lehetőséget nyújt a sportolásra és versenyzésre, méghozzá egyenlő esélyekkel. Itt a kutya és vezetőjének kapcsolata, megértése, kölcsönös együttműködése a mérce.

A gyakorlatok e 6 területre koncentrálódnak: fekve- és ülve maradás, követés, behívás, előreküldés és visszahívás, távolságkontroll. A legnehezebb feladat ülve maradni, miközben a vezető távolodik a kutya látóterétől.

Az Obedience egészen az 1950-es évek elejéig nyúlik vissza és egy olyan sport, melyben a kutya és a vezetője együttműködve egy versenyképes teamként dolgozik.

A Cruftson 1955-ben vezették be az Obedience bajnokságot (Obedience Championship Show), ahol az Obedience Champion címért folyik a versengés.

A Crufts Obedience bajnokságában Dot Watt érte el a legnagyobb eredményt: 4 kutyával 5 alkalommal (1992, 1996, 1997, 2008 és 2015) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A „Flyball” versenyei, mely a leggyorsabb kutyák váltója.

A „Heelwork to Music” – a szabadstílusú zenei verseny, több zeneimádó kutyával.

A Heelwork to Music első ízben 1992-ben, a neves felvezető Mary Ray bemutatójával jelent meg a Cruftson.

A Heelwork to Music kűr 75%-ban a láb mellett követésből kell, hogy álljon, a zenéhez alkalmazkodó kiegészítő mozdulatokkal. A kűr közben a kutya és az ember közötti távolság nem haladhatja meg az 1,2 m-t és a koreográfiának tükröznie kell a választott zenét is. A Heelwork to Music kűrnek legalább 2/3 részben Heelwork to Music elemeket kell tartalmazni, de 1/3 részben tartalmazhat Freestyle elemeket is.

A pontozásnál a helyes pozíciót, a harmóniát és az együttműködést pontozzák.

Tina Humphrey és Border Collieja, Chandi az egyetlen páros, akiknek ugyanabban az évben sikerült 3 döntőt nyerniük: a Heelwork to Music, a Freestyle és a nemzetközi Freestyle döntőben.

A különböző munkakutya bemutatók, mint a rendőrségi, a vadászkutya, melyek nagyon érdekesek és látványosak.

Az Scruffts versenyei, hogy megtalálják a legcsodálatosabb brit keresztezett fajtát. Az Scruffts versenyeiben a keresztezett kutyák bizonyíthatják rátermettségüket és ügyességüket is az Agility, az Obedience és a Heelwork Music számokban.

A Pets as Therapy, vagyis a terápiás kutyák éves versenye.

A Young Kennel Club és a nemzetközi Junior Handling versenyekben a gyermekeké és a fiataloké a főszerep.

A Discover Dogs rendezvény a 3-as csarnokban, ahol megtalálsz több mint 200 fajta kutyát és megtudhatsz mindent, amit szükséges tudnod a különböző fajtákról. Beszélhetsz hozzáértő tulajdonosokkal és tenyésztőkkel a különböző fajtákról. Első kézből kaphatsz tanácsokat az ápolással, a képzéssel és a fajtával kapcsolatosan. És természetesen minden kutyát meg lehet ölelgetni a csarnokban.

A Friend for Life verseny győztesének bejelentése a közönségszavazatok alapján. Ez talán a legkedveltebb verseny, mivel a mentálisan és fizikailag sérült embereket a legnagyobb nehézségeken átsegítő kutyák minden egyes történetei egyszerűen csodálatosak.

És természetesen a sok-sok árus és az általuk favorizált termékek és szolgáltatások, a shopping… ami rengeteg résztvevőt, kiállítót és vendéget is vonz.

A Crufts számokban

Továbbra is az 1991-ben megrendezett Centenáriumi show számít a legnagyobbnak, amin közel 23 000 kutya vett részt, míg 2006 és 2009 között a résztvevők száma meghaladta a 22 000-es nagyságrendet.

A Crufts sokszínűségét a bemutatott fajták folyamatos növekedése garantálja. A 2016-os számok 2 %-al meghaladják a tavalyi évit és 2010 óta az idei évben a legmagasabbak. Az összes bejegyzések száma 24 462, ami 740-el több az előző évitől. Az összes bejegyzések száma azért magasabb, mert vannak olyan kutyák, melyek több kategóriában versenyeznek, mint például a Flyball, a Heelwork To Music, az Obedience, az Agility illetve a Junior Handling versenyeiben is.

Mint mindig, az esemény igazán nemzetközi ízét a 3396 tengerentúli versenyző adja, akik 47 országból vesznek részt a Showban. Első alkalommal vesz részt Venezuela, Peru és Fülöp-Szigetek. A tengerentúlról az idén a tavalyi évhez képest 14%-al több bejegyzés érkezett.

A legnagyobb számmal természetesen az anyaországból származó kutyákat jegyezték. Íme az első tíz ország, akik a bejegyzések tekintetében vezető helyet foglalnak el a Showban:

 • Egyesült Királyság – 18 432
 • Franciaország – 632
 • Olaszország – 530
 • Németország – 513
 • Hollandia – 513
 • Írország – 433
 • Svédország – 385
 • Belgium – 329
 • Oroszország – 265
 • Lengyelország – 220

A fajták száma is évről évre növekszik, 2016-ban már a Lagotto Romagnolo és Cirneco dell’Etna is képviselteti magát a showban. A tavalyi évhez képest az idén 40%-os növekedést mutatnak a Pointer, a Vadkacsavadász Retriever, a Szamoyéd és a Basset Hound fajták bejegyzései.

A legmagasabb számban az alábbi fajták vesznek részt a Cruftson:

 • Labrador Retriever – 588
 • Golden Retriever – 569
 • Staffordshire Bull Terrier – 410
 • Cocker Spániel – 403
 • Whippet – 397
 • Border Collie – 359
 • Cavalier King Charles Spaniel – 322
 • Mopsz – 269
 • Beagle – 253
 • Chihuahua (hosszú szőrű) – 251

„Nagyon örülünk, hogy a bejegyzések a Crufts 125. évfordulóján továbbra is erősek és egyenletesek. Igazi megtiszteltetésnek érezzük, hogy ebben a nagyszabású showban a világ minden tájáról a kutyák ennyire sok fajtáját üdvözölhetjük a tulajdonosokkal és a felvezetőkkel egyetemben. Az a tény is, hogy az emberek jó része messziről utazik el erre a rangos eseményre, azt bizonyítja, hogy a Crufts Dog Show folyamatosan a kutyát szerető emberek érdeklődésének középpontjában áll és bízunk benne, hogy ez tovább erősödik a jövőben.” – mondja Gerald King, a Cruft elnöke.

„Köszönjük mindenkinek, aki részt vesz a Cruftson. Szeretettel várjuk a kutyákat a tulajdonosokkal, mindenkit, aki megtiszteli ezt az ünnepet, függetlenül attól, hogy már sok év óta hűséges visszatérő az illető vagy az idén első alkalommal érkezik a Showra.” – mondja Gerald King, a Crufts elnöke.

2016. március 10 és 13 között közel 22.000 kutyát várnak a szervezők a Crufts Dog Show rendezvényeire a NEC Központba, mintegy 160.000 résztvevővel, kiállítóval és vendéggel együtt.

Magyarországot 39 kutya képviseli a Crufts Dog Showban! Kívánunk nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!

 

Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!

A Crufts témakörén belül írt további cikkeinket is ajánljuk látogatóink figyelmébe:
Crufts Dog Show – 2014. Március 06 – 09. – Birmingham
A Crufts Dog Show, az angliai kiállítás színes története
Az Angol Kennel Club története és hitvallása
Crufts Dog Show, a kutyák legjobb és legnagyobb ünnepe – 2015. Március 05 – 08. – BirminghamHa kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂