Egy új kutatás szerint az evolúcióban a kutya az ember hűséges társa volt az évezredek során és a két faj közötti kapcsolat befolyással volt genetikai fejlődésükre.  Azóta, hogy az ember több tízezer évvel ezelőtt megszelídítette és barátjává fogadta a farkast, a közös környezet is hatást gyakorolt mindkét faj evolúciójára.

Mindenki számára ismert, hogy a kutyák hűségesek, engedelmesek és ragaszkodók, ők valóban „az ember legjobb barátai”. De vajon a kutyák úgy szeretnek minket, ahogy mi őket? Gregory Bernst, az Emory Egyetem Pszichológia Tanszékének professzorát hasonlóképp érdekelte ez a kérdés, ezért a kutya gondolatait neurológia szemszögből kezdte vizsgálni. Gregory ehhez a vizsgálathoz az embernél már évtizedek óta használt MRI képalkotó technológiát hívta segítségül.

Berns úgy döntött, egy módja van, hogy kérdéseire választ kapjon, ezért saját kutyájának agyi tevékenységeit fürkészve MRI vizsgálatot végzett rajta. Természetesen nem volt egyszerű a vizsgálat módja, mint ahogy a kutyáknál egy vizsgálat sem az, de végül a kutya épségét és biztonságát szem előtt tartva sikerült elvégezni a vizsgálatot.

Berns kutatásai megdöbbentő eredményekkel szolgáltak, melyből kiderült, hogy a kutyák empatikusak, az az együtt éreznek az emberekkel, beleélik magukat az emberek érzelmeibe.

„Ahogyan a kutyák szeretnek” mindenütt a világban magyarázattal szolgál és választ ad a kutyák szerelmeseinek ősrégi kérdésére. Valamint új és mély bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy a kutyáinkat úgy kell kezelnünk, mint az emberi barátainkat: szeretettel, tisztelettel, valamint társadalmi és érzelmi intelligenciájukat megbecsülve” – e szavakkal indította útjára könyvét Gregory Berns professzor.

E mély és igaz gondolatokat minden kutya tulajdonos figyelmébe ajánljuk!

Mielőtt olvasni kezdenél azon jelekről, melyek arra utalnak, hogy a kutyád nagyon szeret, felhívnánk minden kedves kutyatulajdonos vagy leendő kutyatulajdonos figyelmét, hogy egy szilárd kutya-gazdi kapcsolat minden esetben a bizalomra épül. Ha e szilárd, a bizalomra épülő kutya-gazdi kapcsolat megrendülne és a kapcsolaton belül a kutya részéről bármely viselkedési probléma fellépne, ajánlatos a gazdinak egy viselkedés szakértőhöz fordulnia tanácsért vagy kutyájával felkeresni egy kutyaiskolát, ahol a viselkedésproblémákhoz értő kutyaoktatók segítenek ezen helyzetek megoldásában, a bizalom helyreállításában és egy szilárd kutya-gazdi kapcsolat kialakításában.

Szeretnénk kiemelni, hogy ezen írásunk nem nevelési célzattal készült, hanem az erős bizalmon alapuló gazdi és kutyája közötti szerető kapcsolat jeleit ismerteti. A cikkben felsorolt jelek jó részét – melyekből arra következtethet a kedves kutyatulajdonos, hogy a kutyája nagyon szereti – tudományos kutatások támasztják alá, melyekről hamarosan külön cikkekben is tájékoztatjuk olvasóinkat. Bízunk benne, hogy mindenkinek sikerül kutyájával egy erős bizalomra épülő és szereteten alapuló kapcsolatot kialakítania.

És most nézzük azon jeleket, amelyek arra utalna, hogy a kutyád nagyon szeret.

13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret

1. Nyugodtan figyeli, ahogy elmész

Nyugodtan figyeli, ahogy elmész

Nyugodtan figyeli, ahogy elmész

Amikor a kutya nyugodtan figyeli, ha elmész otthonról, azt jelenti, hogy bízik benned és tudja, hogy vissza fogsz térni. És mint ismeretes, a bizalom a mérhetetlen szeretet egyik építőköve.

2. Ha hazaérsz, az ajtóban vár és örömmel köszönt

Ha hazaérsz, az ajtóban vár és örömmel köszönt

Ha hazaérsz, az ajtóban vár és örömmel köszönt

A kutyád az ajtóban köszönt és csóválja a farkát, ezzel azt mondva Neked: „nagyon boldog vagyok, hogy újra itt vagy”. Esetenként izgatottan Rád ugrik, így köszönt Téged – bár ez nem kívánatos viselkedés.

3. Boldogan csóválja a farkát

Boldogan csóválja a farkát

Boldogan csóválja a farkát

A szeretet jeleként boldogan csóválja a farkát. Sok ember úgy gondolja, a farkcsóválás mindig egy barátságos gesztus, de ez csak kis része az igazságnak. A kutya többek között a farkával is kommunikál és olyan különböző érzelmeket fejez ki vele, mint például a boldogság, a félelem, az ijedtség, a feszültség vagy egy közelgő támadás.

Amikor a kutyák farkukat teljes testükkel (illetve fenekükkel) együtt barátságosan oda-vissza vagy akár körbe csóválják, az üzenet világos: izgatottak és boldogok, mert örülnek szeretett gazdájuknak!

4. A szemedbe néz – szemkontaktust tart Veled

Szeretettel és hosszan néz a szemedbe

Szeretettel és hosszan néz a szemedbe

Azt mondják, a szem a lélek tükre. Amikor szeretett kutyáddal egymás szemébe néztek, abban minden benne van! Tudósok vizsgálatok végeztek a világ több részén (többek között Magyarországon is) és mind ugyanarra a következtetésre jutottak, hogy az emberek ugyanúgy szeretik a kutyáikat, mint a gyermekeiket és ez az érzés kölcsönös.

5. Megosztja Veled az ásítást

Megosztja Veled az ásítást

Megosztja Veled az ásítást

Mindannyian tapasztaltuk már, mennyire ragályos az ásítás. Ez a különböző fajok között is előfordul, konkrétan a kutyák és az embertársaik között. Ha kutyáink megosztják velünk az ásítást, empatikusak irányunkba, ez pedig a szeretet egyértelmű jele.

6. Megnyalja az arcod

Megnyalja az arcod

Megnyalja az arcod

A kutyák több különböző ok miatt nyalják meg az ember arcát, de ez a legtöbb esetben főképp a szeretet és a ragaszkodás egyik jele. Ez a viselkedés a farkaskölyköktől származik, akik az anyjuk arcát nyalogatják ezzel jelezve feléjük, hogy éhesek, így meg kell őket etetni. A kutyák nem ugyanazon mód táplálják a kölykeiket, mint a farkasok, de a nyalás ösztöne megmaradt. A kölyökkutyáknál pedig még inkább tapasztaljuk ezt, mint a felnőtteknél.

7. Hozza a kedvenc játékát és felajánlja Neked

Hozza a kedvenc játékát és felajánlja Neked

Hozza a kedvenc játékát és felajánlja Neked

Szintén a szeretet jele, ha a kutyád odaviszi Hozzád és felajánlja Neked a játékait. Mivel a családi hierarchián belül Te vagy a falkavezér, ezért a szeretet jeleként felkínálja Neked a játékait, abban a reményben, hogy ugyanúgy értékelni fogod a labdát vagy a plüss szarvast, mint ő.

8. Falkavezérként tekint Rád

Falkavezérként tekint Rád

Falkavezérként tekint Rád

A tulajdonos mindig kulcsfontosságú szerepet játszik kutyája életében, mivel „falkavezérré” válik a szemében. Kutyád vezetőként tekint Rád, aki biztosítja számára az irányítást, a jóváhagyást, a társaságot és a szeretetet. És mindezt szeretetével és hűségével viszonozza irányodba.

9. Evés után Hozzád bújik

Evés után Hozzád bújik

Evés után Hozzád bújik

Nem tudom, hogy van-e bármilyen tudományos bizonyítéka, hogy ez a viselkedés kutyáink szeretetének jele, de az biztos, hogy ezzel megtalálják az utat a szívünkhöz. Kutyáink szeretnek fizikailag közel lenni az emberi családtagjaikhoz, ez nagyon különleges és bensőséges, mely jelzi számunkra, hogy nagyon szeretnek Bennünket!

10. Veled alszik az ágyban

Veled alszik az ágyban

Veled alszik az ágyban

Ez a viselkedés kedves módja annak, amellyel szeretett kutyád kimutatja, hogy törődik Veled. Közel akar lenni Hozzád és természetes módon mutatja meg, hogy kényelmesen érzi magát a családjában.

11. Rád támaszkodik – a szó szoros értelmében

Rád támaszkodik - a szó szoros értelmében

Rád támaszkodik – a szó szoros értelmében

Kicsit furcsa lehet, hogy szeretett kutyánk nekünk dől. Minél nagyobb a kutya, annál nagyobb lehet a probléma. De ne feledd, ezzel azt fejezi ki, hogy nagyon szeret. Szeretné, hogy figyelj rá, mert ő is figyel Rád. Amikor ez történik, egy pillanatra ülj le kedvenced mellé és tudasd vele, hogy szereted őt.

12. Boldogan Rád mosolyog

Boldogan mosolyog Rád

Boldogan mosolyog Rád

Igen, a kutyák tényleg mosolyognak! Mosolyukkal azt üzenik, hogy szeretnek és ragaszkodnak Hozzád. Kutatások kimutatták, hogy a kutyák – az emberhez hasonló módon – sokféle arckifejezést használnak az életük során, ezzel kommunikálnak. Másképp reagálnak a szeretteikre, az idegenekre, az állatokra, a kellemes vagy kellemetlen dolgokra és helyzetekre. A kutya mosolynak több jelentése van, de amikor a szája nyitott és ellazult, egy nyugodt és boldog kutyát látunk. Kutatások szerint ez az arckifejezés azt mutatja, hogy kutyáink boldogok, ha látnak minket.

13. Hűséges Hozzád egy egész kutyaéleten át

Hűséges Hozzád egy egész kutyaéleten át

Hűséges Hozzád egy egész kutyaéleten át

Van egy dolog, ami fontos. Ez pedig az, hogy mindig, minden körülmények között számíthatsz a kutyádra. Így igaz, mindig számíthatsz rá, mert hűséges Hozzád. Az élet részeként az alapvető családi egység az őstől örökölve be van kódolva a kutya ösztöneibe, ez teszi őket annyira hűségessé és fantasztikus családi kedvenccé.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂