A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezetének rendezésében 2019. Szeptember 28-án 2 x CAC kutyakiállításon vehetünk részt Karcagon. A CAC kutyakiállítások helyszíne, Karcag belvárosi részében, a Zuglógerben található Liget utca.

A kiállítást rendező Egyesület, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezete

A kunsági régió legjobban működő ebtenyésztő Szervezete, a Karcagi Önálló Jogú Szervezet 1971-ben alakult. A megalakulást követő években tagsága folyamatosan bővült, a Szervezet pedig évről évre fejlődött. Így hamarosan aktuálissá vált egy kutyaiskola létrehozása is hozzáértő kutyakiképzőkkel, oktatókkal. A kutyaiskola sok éve sikeresen működik és ma már a régió legjobban felszerelt iskolájaként tartják számon.

Az Egyesület a 2008-as év végén egy megfiatalodott, új testülettel állt fel és egy új szellemiséggel, fiatalos lendülettel kezdtek el dolgozni.
A Szervezet céljai között szerepel már gyerekkortól kezdve a jövő kutyás nemzedékének bevonása a kutyás programokba, a fiatalok körében népszerűsíteni a kutyatartást, megismertetni velük a kutyák és a kiállítások színes világát, a tenyésztést, továbbadva a tudást, amellyel rendelkeznek, kinevelve ezzel a jövő kutyás nemzedékét.

A Szervezet a 2010-es évben sikeres CAC kutyakiállítást, majd pár hét elteltével egy Táj Kutya bemutatót is rendezett, melyen lehetőséget biztosítottak a kutyát szeretők számára a fajtatiszta törzskönyvvel nem rendelkező, illetve keverék kutyák bemutatására is. Ez a Táj Kutya bemutató kiállítás minden év nyarán megrendezésre kerül a Szervezet felvezetésével, melyet kutyás bemutatók is színesítenek és a már említett törzskönyvvel nem rendelkező fajtatiszta valamint keverék kutyák is bírálatra kerülnek.

A 2010-es sikeres CAC kutyakiállításnak köszönhetően a Szervezet 2012-ben, 2014-ben és 2017-ben is rendezhetett egy-egy CAC kiállítást. A tavalyi évben pedig újból elnyerte a jogot, hogy 2 év kihagyás után az idén újból nemzeti kutyakiállítás szervezhessen. Ehhez kívánunk nekik sok sikert!

Információk kiállítóknak

A kiállítók nyomtatott katalógust kapnak, leíró bírálatot nem kapnak!

Bírói listák

Vezetőbíró:

Fajta
2019. 09. 28.
délelőtt
2019. 09. 28.
délután

FCI – I. Fajtacsoport

Komondor, Kuvasz Antal Ferenc (HU) Korózs Gábor (HU)
Puli, Pumi, Mudi Korózs-Papp Judit (HU) Antal Ferenc (HU)
Angol Pásztorkutyák, Ausztrál Juhászkutyák Orcsik István (SRB) Korózs-Papp Judit (HU)
I. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták Orcsik István (SRB) P. Szabó Béla (HU)

FCI – II. Fajtacsoport

Schnauzerek, Rottweiler, Dobermann, Német Dog Cenadan Gavril (RO) P. Szabó Béla (HU)
Újfoundlandi Landseer, Leonbergi, Hovawart, Berni Pásztorkutya, Egyéb Svájci kutyafajták, Orosz Fekete Terrier, Kaukázusi Juhászkutya, Közép-Ázsiai Juhászkutya Bosnják Tibor (HU) Gröschl Ferenc (HU)
II. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták P. Szabó Béla (HU) Bosnják Tibor (SRB)
FCI – III. Fajtacsoport
Rövid lábú Terrierek, Hosszú lábú Terrierek Dr. Márton János (HU) Dr. Orcsik István (SRB)
Bull típusú Terrierek Korózs Gábor (HU) Dr. Márton János (HU)
FCI – IV. Fajtacsoport
Összes fajta Korózs Gábor (HU) Cenadan Gavril (RO)
FCI – V. Fajtacsoport
Összes fajta Erdős László (HU) P. Szabó Béla (HU)
FCI – VI. Fajtacsoport
Összes fajta Korózs András (HU) Erdős László (HU)
FCI – VII. Fajtacsoport
Összes fajta Cenadan Gavril (RO) Erdős László (HU)
FCI – VIII. Fajtacsoport
Összes fajta Erdős László (HU) Korózs András (HU)
FCI – IX. Fajtacsoport
Összes fajta Gröschl Ferenc (HU) Tarján Annamária (HU)
FCI – X. Fajtacsoport
Összes fajta Korózs András (HU) Cenadan Gavril (RO)
FCI által el nem ismert fajták
Orcsik István (SRB) Bosnják Tibor (SRB)

Figyelem! 2019. Február 01-től a kiállítások utolsó nevezési határideje a kiállítást megelőző 15. nap!

A MEOESZ 2/2019.(01.21.) sz. Elnökségi határozata alapján, a II. nevezési határidő után nem fogadnak el több nevezést!

Nevezési határidők és nevezési díjak
érvényes MEOESZ tagsággal rendelkezők számára

Első nevezési határidő
2019. 09. 02.
Második nevezési határidő
2019. 09. 16.
Első kutya 4000 Ft 6000 Ft
További kutyák 3500 Ft 5500 Ft
Bébi, Kölyök, Veterán 2500 Ft 4500 Ft
Tenyészcsoportok 2000 Ft 2000 Ft
Kutyapárok 2000 Ft 2000 Ft
Fiatal Felvezetők 2000 Ft 2000 Ft

Nevezési határidők és nevezési díjak
s
zövetségi tagkártyával nem rendelkezők számára

Első nevezési határidő
2019. 09. 02.
Második nevezési határidő
2019. 09. 16.
Első kutya 8000 Ft 12 000 Ft
További kutyák 7000 Ft 11 000 Ft
Bébi, Kölyök, Veterán 5000 Ft 9000 Ft
Tenyészcsoportok 4000 Ft 4000 Ft
Kutyapárok 4000 Ft 4000 Ft
Fiatal Felvezetők 4000 Ft 4000 Ft

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>
A *- gal jelölt mezők kitöltése után, fel kell tölteni a nevezendő kutya iratmásolatait (törzskönyv másolat első és második oldal, regisztrációs tagkártya másolata, Champion vagy Munkavizsga bizonyítvány, ha van illetve a befizetési csekk vagy banki átutalás másolata). Ha minden *- gal jelölt mező kitöltésre került valamint az iratmásolatokat is feltöltöttük, a „Jelentkezés elküldése” gombra kattintva küldhetjük el a nevezésünket. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munkavizsga bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2019. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Banki átutalás esetén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezetének bankszámlaszáma:
10101171 – 07927700 – 01003006
A befizetés mindig a tulajdonos neve alatt történjen.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Ferenczi Andrea
Karcag
Vágóhíd u. 26.
5300

További információk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezetének hivatalos honlapján>>.

Illetve az alábbi információs telefonszámokon:
Fülöp Norbert – elnök: +36 30 279 5958.

Bemutatjuk a kutyakiállítás városát, Karcagot

A dupla CAC kutyakiállítás városa Karcag, mely jelenleg 23 000 lakost számlál és a Nagykunság fővárosaként tartják számon. Fekvéséből, kulturális, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és gazdasági szerepéből következően lett a táj központjává. Karcag jellegzetes alföldi mezőváros, ami településformájában, intézményeinek sokaságában, külső kapcsolatrendszerében érhető tetten.

Történelmi múltja a XIII. századi mongol pusztításig nyúlik vissza, az itt letelepedő kunok ekkor alapították a várost. A kunok magyarországi letelepedésük után keresztény hitre tértek és beilleszkedtek a magyar társadalomba, viszont kiváltságos népként fegyverrel szolgálták a királyokat. Idővel magyarrá váltak, de ősi nyelvüknek, kultúrájuknak néhány eleme még napjainkban is tovább él.

Karcag hatalmas határa a török hódoltság idején alakult ki úgy, hogy az elpusztult apró falvak megmaradt népét és határát bekebelezte. Ezért is mondják Hatkunságnak Karcag vidékét, mivel csak hat település éledt újjá a 18. században. Ezek életmódját a pusztákon űzött legeltető állattartás és a tanyás földművelés jellemezte. Karcag mezővárosi rangját is ez a termelési szerkezet adta századokon keresztül.

A kunok történelmére visszatekintve láthatunk egyfajta őserőt, összetartást, mely segítette a kun ősöket mind a zivataros, mint a békés időkben. Ez az összetartás máig tart és segíti a kunok leszármazottait hagyományaik megőrzésében. Az egykori szokásokat eleveníti fel a háromévenként megrendezésre kerülő Kunok Világtalálkozója és ezen belül a Kunkapitány választás is.

Karcag a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadókapuja. Az alföldi puszta látványa, a kunhalmok titkokat rejtő kúpjai, a szélmalom és a szárazon álló ötlyukú Zádor-híd meglátogatása kellemes kirándulást, a karcagi termálvizű fürdő és az uszoda, pihenést és gyógyulást kínál a Karcag iránt érdeklődő látogatóknak.

A város környékén további természetvédelmi területek is találhatók, mint például a Kecskeri-puszta, melynek érintetlen növény és állatvilága igazi élményt nyújt az idelátogató turisták számára, valamint a Nagykunságban fellelhető Kunhalmok, melyek a kunok ittlétének emlékét idézik fel. A hatalmas határban még fellelhető tanyák, gémeskutak, letűnt korokat idéznek.

Karcag városa központi szerepet tölt be a Nagykunság életében, a különböző intézményhálózatának köszönhetően a nagyszámú helyi lakosság valamint a környékbeli településeken élők egészségügyi, oktatási és kereskedelmi igényeit elégíti ki.

A Kun ősök emlékét idézi a Kun Emlékhely és a Nagykun Millenniumi Emlékmű. A „Jászkun kapitányok nyomában” elnevezésű tematikus túraútvonal egyik legérdekesebb állomása a Nagykun Látogatóközpont és annak attrakciós terei. A Györffy István Nagykun Múzeumban a „Kunok öröksége” című állandó kiállítás a kunok több évszázados történetét, életmódját mutatja be. Kuriózumnak számít a védett köves daráló, a malomtörténeti kiállítás és a műemlék szélmalom. Az Orvostörténeti és Patika-kiállításban egy több mint száz éves patika eredeti berendezése és a Kátai Gábor karcagi gyógyszerész életét bemutató gyűjtemény található.

Karcag jelentős a művészeti élettel is bír, különösen híres a fazekassága. Itt élt és alkotott a Kossuth-díjas Kántor Sándor, de ma is több műhelyben forog a korong. Karcag ad otthont Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművésznek is, akinek bronzba álmodott köztéri szobrai sok helyen ékesítik a településeket. Karcag Szimfonikus Zenekara, Szalonzenekara, a Városi Vegyeskar és Vonós kamarazenekar is hozzájárul a színes zenei élet teljesebbé tételéhez.

Az ide látogató vendégek számtalan karcagi sajátosságot felvonultató rendezvényen vehetnek részt, mint például az országos hírű Karcagi Birkafőző Verseny, az augusztus 20.-i rendezvényekhez köthető Nagykunsági Kulturális Napok rendezvénysorozata, valamint a lovas hagyományok ápolását szolgáló két napos rendezvény, a Karcagi Lovasnapok.

Gyere és látogass el Te is, a szervezők szeretettel várnak!

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezete szeptember végén két színvonalas CAC kutyakiállítással!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe az ajánló szerzőjének hivatalos honlapját, ahol a 2020. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár, és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában olvasható, továbbá az elmúlt évek MEOESZ kutyakiállítási naptárjai is visszanézhetőek.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Várlak szeretettel és sok értékes cikkel! 🙂

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂