Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy kedvenceinket egész évben szükséges védeni a különféle külső élősködők ellen.

Ugyanis amellett, hogy a kedvencünk számára is bosszúságot okoz a csípésével például, komoly betegséget is okozhatnak ezek az apró élőlények.

Némely esetben ráadásul akár a kiskedvenc életébe is kerülhet a védekezés hiánya.

A bolhák a kellemetlen, viszkető csípés mellett bolhanyál allergiát, valamint galandférgességet is okozhatnak.

A kullancsok pedig a rettegett és akár halálos babéziózis, illetve a Lyme kór hordozói lehetnek.

Az atkák pedig szintén kellemetlen viszketést hoznak, de akár bőrgyulladás okozói is lehetnek.

Így mindenképpen védjük kutyánkat egész évben, ezen élősködők ellen! De ilyenkor kérdezheti a gazdi magától, hogy mit is használjon pontosan, hiszen akkora a választék?

Segítünk dönteni!

 

Spot-on cseppek

A legtöbb csepp 4 hetes védelmet nyújt bolhák és körülbelül ugyanannyi ideig kullancsok ellen is. Fürdetés előtt és után 2-3 napot érdemes várni, mielőtt a kutyánk bőrére cseppentjük, hiszen a bőr faggyúrétegén keresztül képes felszívódni. Egyes típusok már a szúnyogok ellen is véd, így hatékony védekezési formát nyújthat a szívférgesség ellen is. Ugyanezen típusokat ajánljuk akkor is, ha a kerti kedvenced fülét hajlamosak a legyek bántani. Ugyanis így nem lesz olyan csábító a legyek számára.

A másik csoportba pedig azok a combo elnevezésű készítmények tartoznak, amelyek a bolhapeték kikelését akadályozzák meg. Így ha már sajnos hazavittük a bolhát a lakásba,udvarra, mindenképp egy ilyen cseppet tegyünk a kedvencünkre. Ilyen spot on terméket találsz a Frontline kínálatában is.

 

Nyakörvek

Ne hagyjuk magunkat átverni a különböző drogériás, multis bolhariasztó nyakörvekkel! Ezek a legtöbbször csak geránium vagy citromfű tartalmú nyakörvek inkább csak kiegészítő terméknek felelnek meg. Teljes körűen nem tudják legtöbbször a kutyát az élősködőktől megvédeni.

És bizony a babézia nem játék! Sokszor csak részlegesen, vagy éppen sehogy sem tudják a leggondosabb kezelés mellett is meggyógyítani a kedvencünket. A magas állatorvosi költségeket pedig meg sem említjük!

A megelőzés mindig olcsóbb és biztosabb megoldást jelent!

A nyakörvek legtöbbje csak bolha-kullancs elleni védelmet ígér. Vagy kullancs és szúnyog, de nem azonos ideig tartja ezeket távol. Van már azonban egy komplex védelmet nyújtó nyakörv szerencsére (bolha, kullancs, szúnyog), azonban itt sem tud mindegyik ellen azonos ideig védeni.

Sokat a természetben barangoló, vadászó kutyák számára a nyakörv nem a legjobb választás lehet, hiszen könnyen leszakadhat. Emellett figyeljünk arra is oda, hogy nem mindegyik nyakörv vízálló!

A felhelyezésnél pedig arra kell törekedni, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen. A nyakörv és a kutyánk nyaka közé kettő ujjunk férjen be, az lesz az optimális. Ha túl laza, akkor nem fejti ki a védő hatását, ha túl szoros, akkor pedig kényelmetlen lehet a kedvencnek, aki emiatt vakarózhat és el is szakíthatja így.

 

Tabletták

A legtöbb állatorvosi rendelőben és patikában már megtalálhatóak a különféle tablettás élősködő elleni megoldások. Ezeket a készítményeket két típusba lehet besorolni.

A bolha és kullancs ellen védő, illetve a milbemicint tartalmazó, szívférgesség megelőzésre használható készítményekre.

Utóbbit csak és kizárólag már szívféregre negatív teszttel rendelkező kutyáknak szabad beadni!

Ezeket a tablettákat mindig étkezéssel ajánlott beadni, a jobb felszívódás érdekében. Ha kedvencünk 1-2 órán belül kihányta valamilyen okból, akkor érdemes valamilyen más, kiegészítő védelmet is használni az élősködők ellen.

Eme tablettákat 4 hetente, egy másik típusát pedig 12 hetente szükséges beadni kutyánknak.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres féreghajtásról, széles spektrumú készítménnyel!

Ennél a védekezési típusnál mindenképpen kalkuláljuk bele, növekedésben lévő kölyökkutyáknál a súlyukat!

Ha bizonytalanok vagyunk, az élősködők elleni védekezéssel kapcsolatban, kérdezzük meg állatorvosunkat! Ami biztos: nem éri meg kispórolni a kedvencünk életéből, hiszen a megelőzés a legjobb megoldás!