6 emberi viselkedés, amelyet a kutyák nem kedvelnek - Kutya Portál 6 emberi viselkedés, amelyet a kutyák nem kedvelnek - Kutya Portál

6 emberi viselkedés, amelyet a kutyák nem kedvelnek
A kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már 15 000 éve él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan jellemző emberi viselkedést, melyet a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek!

1. Ölelés

Gyakran megöleljük a kutyáinkat, mert emberekként élvezet megölelnünk egymást, szeretetünket, szimpátiánkat ezzel fejezzük ki a másik felé és ebből logikusan következik számunkra, hogy szeretett kutyáink is szívesen veszik és élvezik is az ölelést. A legtöbb kutya valójában nem élvezi az ölelést, néhányuk nyugodtan és csendben tűri, és mivel szereti a gazdit, ezért elviseli tőle, míg más kutyák ölelés közben megijednek, félnek, nyugtalanná vagy idegessé válnak és jelzik a gazdi számára, hogy nem kedvelik ezt a viselkedést.

Ha azon töprengsz, hogy a kutyád vajon utálja-e az öleléseid, figyelj a testbeszédére! Amikor átöleled, figyeld a viselkedését! Feszültnek látod? A fejét elhúzza Tőled a másik irányba? Kerüli a szemkontaktust Veled? Nyalja az ajkát? A füleit hátrafelé húzza? Mindezen jelek arra utalnak, hogy a kutya kényelmetlenül érzi magát, ha megöleled. A kutyák testbeszédét megfigyelni minden helyzetben nagyon fontos, így könnyen el tudod dönteni, mikor hogyan érzi magát. Ehhez adunk most egy kis segítséget, ha az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” cikkünkben található infografikát átböngészed, látni fogod a többek között a cikkben említett félelem jeleit lerajzolva.

Ha gyermeked / gyermekeid mellett kutya illetve kutyák is élnek a családodban, fontos, hogy az alábbi szabályokat soha ne feledd!

Tartsd tiszteletben a kutyákat

2. Nem megfelelő hozzáállás, kezelés és durva bánásmód

Amellett, hogy nem szeretik az ölelgetést, a mindennapi életük során a kutyák gyakran vannak kitéve a nem megfelelő hozzáállásból, kezelésből illetve irányításból adódó számukra stresszt okozó helyzeteknek. A kutya számára teljesen idegen emberek, sőt ismerősök is okozhatnak a kutyának rémisztő és ijesztő stresszhelyzeteket. Ilyen például, ha figyelmen kívül hagyjuk a kutyával való helyes és elfogadott hozzáállás és bánásmód szabályait és hirtelen mozdulatokat teszünk kezünkkel a kutya arca előtt, miközben meg szeretnénk őt simogatni. Ez a kutya szemszögéből nézve félreérthető, mivel megfélemlítő viselkedésként értelmezhetik.

3. Helytelen gondolkodásmód és kommunikáció

Hogy megértsük, valóban sokat változtak a kutyák az évek során, főképp az utóbbi időkben, a kutatóegyetemeken különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kutyák kognitiv megismerésére. A kutatási projektek eredményeinek köszönhetően időről időre sok új információ és új tudás birtokába kerülhetünk, ha mindezeket megismerjük, elfogadjuk és alkalmazzuk. Ennek ellenére sok ember még mindig ragaszkodik a már régen megcáfolt és elavult nézetekhez. Ez a filozófia helytelenül kezelt és képzett kutyákhoz vezethet és részükről félelmetes illetve akár agresszív viselkedési formák kialakításához.

4. Rossz képzési módszerek

Az elmúlt évtizedekben a kutyák képzésében is jelentős változások következtek be. Előtérbe került a pozitív megerősítésen alapuló képzés, valamint a korai szocializáció és a kölykök további képzése a kifejezetten erre szolgáló kutyaiskolai, kutyaóvodai csoportokban, ahol a gazdi és szeretett kölyökkutyája együtt tanulják meg a helyes viselkedésformákat. A rossz képzési módszerek nem vezetnek jóra! Ha kutyaiskolán gondolkodsz, mindig olyat válassz, ahol a pozitív megerősítésen alapuló módszert használják!

5. Tétlenség, avagy inaktivitás

Egyes kutyafajták, különösen a különböző tevékenységek elvégzésére kitenyésztettek, ha naponta nem kapnak elég fizikai és mentális stimulációt, inaktívvá válhatnak. Amennyiben ezen fajták energiáit nem kötjük le megfelelően, unatkozhatnak és a túl sok fölös energiájukat rombolásra használhatják fel. Ha olyan kutyafajta él a családodban, mely egy bizonyos feladat elvégzésére van kitenyésztve, feltétlen biztosítsd kutyád számára a fajtának megfelelő tevékenységeket, amelyek konkrétan megfelelnek az igényeinek.

6. Következetlenség

A kutyák nem értik meg annyira könnyen, hogy mit akarunk tőlük és amikor a gazdi vagy a család többi tagja következetlen, az sokkal nehezebbé teszi a kutya számára, hogy megértse, amit kérünk tőle. A család minden tagjának fontos szem előtt tartani, hogy egyazon oldalon állunk, akár szavakkal vagy kézjelekkel kommunikálunk irányába, ne zavarjuk őt össze.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.”

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: