fbpx

6 emberi viselkedés, amelyet a kutyák nem kedvelnekA kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már 15 000 éve él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan jellemző emberi viselkedést, melyet a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek!

1. Ölelés

Gyakran megöleljük a kutyáinkat, mert emberekként élvezet megölelnünk egymást, szeretetünket, szimpátiánkat ezzel fejezzük ki a másik felé és ebből logikusan következik számunkra, hogy szeretett kutyáink is szívesen veszik és élvezik is az ölelést. A legtöbb kutya valójában nem élvezi az ölelést, néhányuk nyugodtan és csendben tűri, és mivel szereti a gazdit, ezért elviseli tőle, míg más kutyák ölelés közben megijednek, félnek, nyugtalanná vagy idegessé válnak és jelzik a gazdi számára, hogy nem kedvelik ezt a viselkedést. Az is előfordulhat, hogy ugyanazon kutya homlokegyenest másképp reagál az ölelésre, míg az egyik családtagtól elviseli azt, a másiktól viszont egyáltalán nem tolerálja.

A képen látható kutya alig tolerálja a kislány ölelését. Minden a feszültségről árulkodik, a szem, a száj, a fülek, mind azt mondják, ez nem olyasvalami, amit a kutya élvez és ez így a kislány számára egy potenciális biztonsági probléma. És valójában sok gyermek a szeretetét kifejezve megragadja a kutyát és megöleli, ezért is a sok kutyaharapás.

Ha azon töprengsz, hogy a kutyád vajon utálja-e az öleléseid, figyelj a testbeszédére! Amikor átöleled, figyeld a viselkedését! Feszültnek látod? A fejét elhúzza Tőled a másik irányba? Kerüli a szemkontaktust Veled? Nyalja az ajkát? A füleit hátrafelé húzza? Mindezen jelek arra utalnak, hogy a kutya kényelmetlenül érzi magát, ha megöleled.

Ha a kutya nyalja a száját, miközben szorosan átöleled, úgy tűnhet számodra, hogy élvezi a szereteted, de tulajdonképpen csak alázatos és a viselkedésében már feszült. Így a következő alkalommal, mikor szeretnél egy ölelést adni a kutyádnak, nagyon figyelj arra, hogy a kutya rendben van-e, mivel két sor éles fog mellé helyezed az arcod, ami nem veszélytelen.

A nem megfelelő emberi viselkedés és a kutya által adott jelek figyelembe nem vétele vagy félreértelmezése súlyos problémákhoz vezethet. Az egyik ilyen legkomolyabb probléma a gyermekeket érinti. A kutya irányába történő nem megfelelő viselkedés, legyen szó akár az ölelgetésről vagy bármely más helytelen viselkedésről, súlyos balesetekhez vezethet. Egy amerikai felmérés szerint – melyet az USA állatorvosait összefogó szervezet, az AVMA (American Veterinary Medical Association) tett közzé nemrégiben – minden évben messzemenően a gyermekek szenvedik el a legtöbb kutyaharapást illetve kutyatámadást és nemcsak Amerikában, hanem a világ összes országában, mely leggyakrabban a gyermekek részéről a kutya irányába történő nem megfelelő viselkedésnek köszönhető.

A kutyák testbeszédét megfigyelni minden helyzetben nagyon fontos, így könnyen el tudod dönteni, mikor hogyan érzi magát. Ehhez adunk most egy kis segítséget, ha az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” cikkünkben található infografikát átböngészed, látni fogod a többek között a cikkben említett félelem jeleit lerajzolva.

Ha gyermeked / gyermekeid mellett kutya illetve kutyák is élnek a családodban, fontos, hogy az alábbi szabályokat soha ne feledd!

Tartsd tiszteletben a kutyákat

2. Nem megfelelő hozzáállás, kezelés és durva bánásmód

Amellett, hogy nem szeretik az ölelgetést, a mindennapi életük során a kutyák gyakran vannak kitéve a nem megfelelő hozzáállásból, kezelésből illetve irányításból adódó számukra stresszt okozó helyzeteknek. A kutya számára teljesen idegen emberek, sőt ismerősök is okozhatnak a kutyának rémisztő és ijesztő stresszhelyzeteket. Ilyen például, ha figyelmen kívül hagyjuk a kutyával való helyes és elfogadott hozzáállás és bánásmód szabályait és hirtelen mozdulatokat teszünk kezünkkel a kutya arca előtt, miközben meg szeretnénk őt simogatni. Ez a kutya szemszögéből nézve félreérthető, mivel megfélemlítő viselkedésként értelmezhetik.

A nem megfelelő egyéb kezelések formái, mint például a fürdetés, a körömvágás, a szőrzetápolás, az állategészségügyi vizsgálatok és kezelések… satöbbi, valamint az ezekkel együtt járó helyzetek és bánásmód is lehet egy kutya számára ijesztő. Fontos az adott helyzetekben higgadtan viselkedni és megfelelően együttműködni szeretett kutyánkkal, hogy ne stresszként élje meg azokat, különös tekintettel a kölyökkutyákra, akik az első negatív élményeket megjegyzik és további életük során nem felejtik. Ezért nagyon fontos, hogy akár egy látogatást a kozmetikusnál vagy egy állatorvosi vizsgálatot szeretett kutyánk ne rossz élményként éljen meg és ne így maradjon meg emlékezetében.

3. Helytelen gondolkodásmód és kommunikáció

Hogy megértsük, valóban sokat változtak a kutyák az évek során, főképp az utóbbi időkben, a kutatóegyetemeken különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kutyák kognitív megismerésére. A kutatási projektek eredményeinek köszönhetően időről időre sok új információ és új tudás birtokába kerülhetünk, ha mindezeket megismerjük, elfogadjuk és alkalmazzuk. Ennek ellenére sok ember még mindig ragaszkodik a már régen megcáfolt és elavult nézetekhez. Ez a filozófia helytelenül kezelt és képzett kutyákhoz vezethet és részükről félelmetes illetve akár agresszív viselkedési formák kialakításához.

Mindezt az alábbi példával tudnám érzékeltetni: ha sokáig meredten nézel egy kutya szemébe és hagyod, hogy tudja, Te vagy a főnök – ezen testbeszéd megfélemlítővé is válhat a kutya számára, és veszélyessé a számodra, ha nem vagy tisztában annak megfelelő alkalmazásával és a kutya irányába a megfelelő kommunikációval. Fontos megismerni a szilárd tudományos tényeket és többet megtudni arról, hogyan látja a kutya világot, hogyan lát más kutyákat illetve hogyan viszonyul hozzánk, emberekhez. Ez fontos, annak érdekében, hogy javítsuk a fajok közötti kommunikációt.

4. Rossz képzési módszerek

Az elmúlt évtizedekben a kutyák képzésében is jelentős változások következtek be. Előtérbe került a pozitív megerősítésen alapuló képzés, valamint a korai szocializáció és a kölykök további képzése a kifejezetten erre szolgáló kutyaiskolai, kutyaóvodai csoportokban, ahol a gazdi és szeretett kölyökkutyája együtt tanulják meg a helyes viselkedésformákat. Teszik mindezt egy olyan legjobb környezetben, ahol a kutyákat megfelelően ösztönzik a helyes viselkedés elsajátítására és annak megfelelő alkalmazására, melyet azzal jutalmaznak, ami örömet okoz nekik, mint például az alábbiak:

  • Élelem
  • Játékok
  • Szeretet
  • Dicséret

Minden kutya egyedi, egy egyéniség és így is kell őket kezelni. A képzés minden kutya esetében egyénileg a pozitív megerősítésre koncentrál és nem a rossz viselkedés miatti büntetésre, mivel a büntetés további még rosszabb viselkedést válthat ki a kutyából, azon felül, hogy fenyegető és még kellemetlen is számára.

Mindig képzett szakembert keress, ha kutyáddal kutyaiskolai vagy kutyaóvodai képzésbe vágsz bele.

5. Tétlenség, avagy inaktivitás

Egyes kutyafajták, különösen a különböző tevékenységek elvégzésére kitenyésztettek (mint például a terelő-, a pásztor-, a vadászkutyák, a szánhúzó és őrző-védő fajták… satöbbi), ha naponta nem kapnak elég fizikai és mentális stimulációt, inaktívvá válhatnak. Amennyiben ezen fajták energiáit nem kötjük le megfelelően, unatkozhatnak és a túl sok fölös energiájukat rombolásra használhatják fel. Így nem meglepő, ha a gazdi mikor hazaér a munkából azt veszi észre, hogy a kutya szétszedte az egész lakást.

Ha olyan kutyafajta él családodban, mely egy bizonyos feladat elvégzésére van kitenyésztve, feltétlen biztosítsd kutyád számára a fajtának megfelelő tevékenységeket, amelyek megfelelnek az igényeinek. Például egyes fajták nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, amit csupán egy gyors 10 perces háztömb körüli sétával nem lehet kielégíteni, mert nem lesz tőle sem egészségesebb, sem boldogabb és az energiáit sem kötjük le vele megfelelően.

Egyes fajtáknál hasonlóképp szükséges a mentális stimuláció, mely azt jelenti, hogy különböző feladatok megoldásával, sok játékkal, ajánlott kutyaiskolai foglalkozásokkal segítenek értelmi képességük megőrzésében és továbbfejlesztésében.

Szeretett kutyánk teljes mértékben elkötelezett az életre és reméli, hogy gazdája ebben segíti őt, biztosítva neki igényei kielégítését, ahelyett, hogy napról-napra a kanapéra vagy kertbe száműzné unatkozni.

6. Következetlenség

A kutyák nem értik meg annyira könnyen, hogy mit akarunk tőlük és amikor a gazdi vagy a család többi tagja következetlen, az sokkal nehezebbé teszi a kutya számára, hogy megértse, amit kérünk tőle. A család minden tagjának fontos szem előtt tartani, hogy egyazon oldalon állunk, akár szavakkal vagy kézjelekkel kommunikálunk irányába, ne zavarjuk őt össze. Például, ha a család egyik tagja arra biztatja őt, hogy üljön a kanapéra, míg a család másik tagja elkezd kiabálni és tiltakozni, ha a kanapén ülve látja őt. Ez következetlenség és összezavarjuk vele a kutyát.

Egy nagyszerű módja annak, hogy következetesek maradjunk, ha leírjuk a napirendet és kifüggesztjük egy mindenki számára jól látható helyre (például a hűtőszekrényre), így a családtagok mindegyik elolvashatja és ezzel elkerülhetjük a következetlenséget.

Konklúzió

A mi emberi feladatunk, hogy kutyáink élete megfelelő mederben folyjon, hogy megtegyünk mindent bizalmuk elnyerése érdekében és ezzel együtt olyan emberi életet éljünk, ami legkevésbé lehet zavaró szeretett kedvenceink számára.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

A világ összes országában a kutyák a leggyakoribb kedvtelésből tartott állatok. Szeretjük őket és ők is viszont szeretnek minket. A kutyák szeretetének jeleiről olvashattok a “13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkünkben.

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.”

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! 

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: