Rengeteg tévhit kering a kutyák téli időszakhoz kapcsolódó „képességeiről”, melyek félrevezetőek és veszélyesek is lehetnek. Fontos, hogy tudjuk megkülönböztetni a tényeket a fikcióktól. Íme, néhány tévhit és velük szemben néhány igazság, hogy a téli időszakban mit kell tenned kutyád egészségének megőrzése érdekében.

1. A szőr védi a kutyát a hideg ellen – tévhit

Nem minden kutya teremtetett egyformának, ezért a hideg időjárást sem tolerálja mindegyikőjük egyformán. Nyilvánvaló, hogy egy Szibériai Husky jobban felkészült a hóra és a hidegre, mint egy Csivava. De a szélsőséges időjárásban még egy vastag szőrzet sem jelent tökéletes védelmet a fagyással (a túlzott hideg hatására sérülnek a szövetek) illetve hipotermiával (kihűléssel) szemben.

Amint az időjárás hidegebbre fordul, az olyan nem hidegtűrő kutyákat, mint a Kínai Meztelen Kutya vagy a Csivava érdemes felöltöztetni. A téli szezonban egy meleg kabát nagyon praktikus és hasznos. Amikor dzsekit választasz kutyád számára, figyelj oda a pontos méretre és a kabát típusára, anyagára. A meleg kutyadzsekiket viszonylag könnyű ráadni a kutyára és levenni róla… és a kutyád a hideg ellen biztonságban tudhatod.

2. A kutyának havat enni biztonságos – tévhit

A hó alatt sok minden rejtőzhet, így szemét, állati hulladék, és ami a legrosszabb só és vegyi anyagok. A kutyák ezen dolgoktól megbetegszenek, tehát nem jó ötlet megengedni a kutyádnak, hogy havat egyen, nem számít, mennyire izgatott, hogy megízlelhesse a bűvös szilárd vizet. Azt hihetnénk, hogy a frissen leesett hó rendben van, de a lényeg, nem tudhatod, hogy mi lehet alatta. Ne hagyd, hogy kutyád havat majszoljon, inkább adj neki helyette csapvizet.

3. A kutyák kisebb valószínűséggel válhatnak dehidratálttá hideg időben – tévhit

Apropó víz… az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a kutyák nagyobb valószínűséggel lesznek dehidratáltak meleg időben. Ez nem igaz. A tél magával hozza a nagyon száraz időjárást és a kutyák a lihegésen keresztül elveszítik testük nedvességtartalmát. Mivel mi nem érezzük soknak a hőt, így könnyű elfelejteni a hidratáltság fontosságát. Győződj meg róla, hogy kutyád előtt mindig legyen elegendő mennyiségű friss víz.

4. A kutya ürülék feloldódik a hóban – tévhit

Az emberek miért nem szedik fel a saját kutyáik után télen? Sokan azt feltételezik, hogy az ürülék elbomlik a hóval. Ez nem így van. Tény, hogy a hideg időjárás lassítja a biológia lebomlás folyamatát, így a rendetlenség mindenütt úgy marad tavaszig. Ez nemcsak durván kellemetlen, de közegészségügyi probléma is, mert vonzza a rágcsálókat és a baktériumokat, továbbá betegséget közvetít kutyáról kutyára. Légy felelősségteljes! Szedd fel a kutyád után az ürüléket! Minden alkalommal!

5. A kutyákat nem támadják meg a bolhák és kullancsok télen – tévhit

Míg a hideg és a hó elpusztítja a legtöbb kártevőt, a bolhák és a kullancsok télen a melegben szeretnek menedéket keresni. És mivel a ház a legmelegebb hely körülöttük, valószínű ott fognak kikötni végül. Ezért fokozott óvatosság ajánlott télen is! Ne add fel a bolha- és kullancs ellenes kezeléseket csak azért, mert úgy gondolod, hogy télen nem támadnak az élősködök!

6. A kutyáknak nincs szükségük mancsvédelemre a rövid sétákon – tévhit

A kutyacipők vagy a mancsvédő krémek használata nagyon hasznos a téli sétáknál. Míg a kutya talppárnái rugalmasabbak, mint az emberi talp, nem immunisak a fagyásra. De talán még károsabb a jég olvadására felhasznált só, hiszen égeti a talpat. Igen, a hidegben a kutyád mancsa megéghet. A kutyák talppárnái elnyelik a fagyállók és a vegyszerek maradékát is. Érdemes minden téli séta alkalmával hangsúlyt fektetni a mancsvédelemre.

7. A kutyák képesek maguk eltávolítani a felesleges havat a bundájukból – tévhit

Mikor kutyád bejön a hidegből, valószínűleg letörlöd róla a plusz havat – amennyit csak tudsz. A kis apró hódarabok rátapadnak, ráfagynak a szőrére és nem mindig jönnek le azonnal. Kutyád valószínűleg megpróbálja ezeket magától eltávolítani a bundájából, de ez nem feltétlenül biztonságos. A túlzott nyalás, rágás és szőrrágcsálás károsítja a bőrt, ami a hideg időjárásnak köszönhetően már így is száraz. Ezért, szánj rá még pár percet és távolítsd el kutyád bundájából ezeket a ráragadt, ráfagyott, apró hódarabokat és a kutyád boldogabb lesz.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂