10. Angol pointer

A vadászok kedvenc fajtája az Angol pointer, mivel nemcsak a szimata kiváló, de rendkívüli érzéke van a madarak felkutatásához.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

9. Rövidszőrű német vizsla

Rövidszőrű német vizsla

Duitse staande korthaar 10-10-2” by Bonnie van den Born, http://www.bonfoto.nl. Original uploader was Cwazi at nl.wikipedia – Originally from nl.wikipedia; description page is/was here.. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

A Pointerhez hasonlóan a Rövidszőrű német vizslának is kitűnő a szaglása és nyomkövető képessége. Azonban a Pointerrel ellentétben – aki nyomkövetés közben felszegett fejjel szalad előre – hosszú barna orrát leszegi és úgy követi a talajon lévő szagokat. Nemes feladatot lát el Costa Ricán, a jaguár kiszimatolására alkalmazzák a tudósok, akik tanulmányozzák a fajt.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

8. Fekete-cser mosómedvekopó

A mosómedvekopónak számos változata van: Fekete-cser, Kék pettyes, Angol, Plott, Vörös pettyes, treeing walker. Közös bennük, hogy mindegyiknek kiváló az orra, de a szaglás stílusa más-más. Néhányuk csak a “forró nyomot” ismeri fel hatékonyan, de van olyan, amelyik a régebbi nyomokat is hatékonyan követi.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

7. Angol springer spániel

Ennek a népszerű angol fajtának tenyésztik terep és a show változatát is. A terepre szánt Springer a főnyeremény, mert az ő orra a jobb, amely máj vagy fekete színű széles orrlyukakkal. Többek között könnyű kiképezni a robbanóanyagok, kábítószerek, hamis valuták, méhkaptárak és emberi maradványok felkutatására is.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

6. Belga Malinois

Leggyakrabban a rendőrségnél és a katonaságnál alkalmazzák kereső- és mentőkutyaként, mivel szó szerint szenvedélye a nyomkövetés. Kimagaslóan teljesít a robbanóanyagok és a gepárdok felkutatásában, valamint a prosztatarák kiszagolásában is.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

5. Labrador retriever

Labrador retriever

Afra 006”. Engedély: Közkincs, forrás: Wikimedia Commons

A Labrador rendkívül népszerű fajta, mindamellett, hogy remek társ, a szaglása sem utolsó. A jó szaglást igénylő munkák közül sok területen jól teljesít, különösen a drogok és bombák kiszimatolásában, valamint a kutató és mentő munkákban.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

4. Német juhászkutya

Pepo13A feltöltő saját munkája: „Deutscher Schäferhund- portrait”. Engedély: CC BY 3.0, forrás: Wikimedia Commons

E remek és népszerű fajtának 225 millió szagló receptor található az orrában. Több remek tulajdonsága mellett kiemelendő, hogy a levegőből kiszagolja az emberek illatát, ahelyett, hogy az orrát a földön tartaná. Egy jó adottságokkal rendelkező Német juhászkutya nagyon sokoldalú, főleg rendőr- és katonai kutyaként, illetve kereső- és mentőkutyaként alkalmazzák őket.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

3. Beagle

Beagle

Beagle 600”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Annak ellenére, hogy az egyik legkisebb termetű vadászkutya fajta, a Beaglenek ugyanannyi szagló receptora van, mint a Német juhászkutyának. Akárcsak a legtöbb vadászkutya, a Beagle is követi mind a levegőben, mind a földön terjedő szagokat. Ki kell emelni, hogy bármely területen is alkalmazzák, 90%-os sikeraránnyal dolgozik és közel 50 különböző szagot képes felismerni.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

2. Basset Hound

Basset Hound

Bonnie van den Born, http://www.bonfoto.nlA feltöltő saját munkája: „Bvdb-bassethound1”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Ez a francia eredetű kutya minden porcikájában nyomkövetésre termett. Alacsony növésű, – nevének jelentése is erre utal – hosszú, nehéz füleivel a földet söpri, amellyel a szagokat a kiváló orra felé tereli. Az álla alatti laza bőr segít neki abban, hogy a szagokat felfogja, így munka közben folyamatosan “hozzáférhető” a minta. De még ezzel a nyomkövetésre termett alkattal is csak második lehet a legjobb szaglásúak versenyén.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

1. Angol véreb

Ennek a meglehetősen nagy termetű kutyának 300 millió szaglóreceptor dolgozik az orrában, több, mint bármelyik fajtának. Főleg az emberek nyomainak követésével szerzett hírnevet magának. A levegőben és a földön is kiválóan követi a szagokat. Ahogy a Basset, az Angol véreb is nyomkövetésre termett a nagy, hosszú fejével, a nagy orrlyukaival, a nagy füleivel, amelyek az orra felé terelik a szagokat és az álla alatti laza bőrrel, amely csapdába ejti a szagokat, hogy folyamatosan “orrnál” legyenek. Végül, de nem utolsó sorban az Angol véreb erőnléte és kitartása teszi őt a legtökéletesebb nyomkövető kutyává.

[mks_separator style=”blank” height=”2″]

Ha tetszett a cikk, és szerinted is hasznos, akkor kérlek, oszd meg ismerőseiddel is!