Földünkön az utóbbi pár év óta klímaváltozás tapasztalható. Bolygónk időjárása átalakul, amit évszakról-évszakra tapasztalunk. Itt a nyár és a hőmérő higanyszála 30 – 38 C° fokig kúszik napról-napra. Szenvedünk a hőségtől és nemcsak mi, emberek, de kedvenceink is, akiket erősebben próbára tesz a nyári forróság.

A túlmelegedés tünetei a kutyáknál:

 • Nehéz, ziháló légzés
 • Emelkedett testhőmérséklet
 • Túlzott szomjúság, egyben túlzott vízivás
 • Megnövekedett pulzus és szívverés
 • Világos íny, sötétvörös vagy lila nyelv (kivéve lila nyelvű fajták)
 • Túlzott nyáladzás
 • Hányás, hasmenés, görcsrohamok
 • Üvegesedő szemek
 • Gyengeség, összeesés
 • Eszméletlenség

A túlmelegedéstől a hőgutáig

Ha a kutya testhőmérséklet eléri a 42 C° fokot vagy attól magasabbat, ez hőgutát eredményez. A test sejtjei kezdenek elhalni. Az agy megduzzad, ami rohamokat okoz. A vérellátás hiánya miatt a GI traktusban (szájtól a végbélnyílásig) fekélyek keletkezhetnek. A kiszáradás visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat. Mindezen katasztrofális események pár percen belül történnek meg.

Mit tehetsz, hogy megakadályozd a túlmelegedést

Gyakorta cseréld táljában a vizet, a tiszta és friss, hideg ivóvíz sokat segíthet. Ha a kutyád meleg időben hosszú ideig van kint a szabadban, szükséges árnyékos helyet biztosítani számára. Kerüld a sétát a meleg betonon és soha ne hagyd őt autóban egy meleg napon. Kövesd az alábbi tippeket annak érdekében, hogy mindig megfelelően tarthasd őt:

 • Soha ne vidd a kutyád sétálni a legnagyobb melegben! Minden testmozgást kora reggelre vagy naplemente utánra időzíts! Ne vigyétek túlzásba a mozgást a napszaktól függetlenül sem!
 • Ne sétáltasd, és ne gyakoroltasd a kutyád a felmelegedett betonon! Nemcsak a mancsát égeti meg, de a hőtől forró aszfalton vagy betonon járástól kutyád gyorsan túlmelegedhet, gondolj arra, hogy ő alacsony és közel van az átforrósodott földhöz.
 • Tartsd a kutyád a belső térben, ha ott hűvösebb a légkör! A hőmérséklet emelkedésével kutyád kényelmesebben érezheti magát a lakásban, mint odakint. Figyelj arra, hogy a rövid arcú kutyák (brachycephalic típusú) túlmelegedhetnek, ha kint maradnak a melegedő időjárásban!

A legveszélyeztetettebb kutyafajták

Nézzük most már egyenként a legveszélyeztetettebb fajtákat. Kérlek, kattints a “+” jelre és nyisd le a dobozt, melyben megtalálod az adott kutyafajtához kapcsolódó információkat!

[mks_accordion]
[mks_accordion_item title=”Angol Bulldog„]

Angol Bulldog

Pleple2000A feltöltő saját munkája: „Racibórz 2007 082”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Az angol bulldog egy széles, erős és zömök felépítésű kutyafajta, melynek ősét a XVI. – XVII. században tenyésztették ki. A gyökeres társadalmi és gazdasági átalakulások természetesen kihatottak e fajtára is. Az 1800-as évek végére létszámuk drasztikusan lecsökkent. Ami azonban az eredeti bulldog hanyatlását jelentette, egy új, a mai angol bulldogként ismert fajta megszületését eredményezte. A fajta feltétlen hívei elhatározták, hogy megpróbálják megőrizni és az új időkhöz alakítani szeretett bulldogjukat, ezért a tenyésztők új irányt szabtak az angol bulldog számára és a fajta méretének csökkentésében, valamint sajátos külső jegyeinek eltúlzásában látták a jövőt. Ehhez állítólag felhasználták az arisztokrata körökben divatossá váló mopszot, melyet kifejezetten kisebb testű bulldogokkal kereszteztek. Az újonnan életre hívott angol bulldog elnyerte az úri körök tetszését és ezzel már nem a véres arénákba szorult, hanem egyenesen a kiállítási ringekbe ívelt az útja.

Az angol bulldog egy vidám, nagyon kiegyensúlyozott és bár eredetileg dolgozó fajta volt, a mai időkben már csak a családok kedvence. A keresztezésnek köszönhetően e fajtának sokkal rövidebb fangja lett, mint régen volt, ezért sajnos jó néhány egészségügyi problémától szenved. A légzési nehézségek mindezen problémák közül csak az egyik. Az angol bulldog a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, ezért könnyebben túlmelegszik és kap hőgutát, mint az átlag fajták.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Mopsz„]

Mopsz

Xidrep – A feltöltő saját munkája: „Mops-duke-mopszucht-vom-maegdebrunnen”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A mopsz egy rendkívül hosszú múltú, kínai eredetű kutyafajta, melyet ténylegesen Európában tenyésztettek ki, miután az ősei megérkeztek e kontinensre. A fajta egy népszerű társasági kutya volt már a XVI. században is és ez a mai időkig megmaradt. Az 1800-as évek folyamán a fajta több változáson is átesett, többek között angol bulldoggal is keresztezték. Ezáltal külseje jelentősen megváltozott, mellyel együtt az egészségügyi problémák is megjelentek.

A mopsz, bár külsejében ráncos képű és zsémbes arckifejezésű, ám természetre mindig vidám, szeretetre méltó és gyengéd lelkületű. A fajta egyetlen hátrányos tulajdonsága a horkolás, a legtöbb mopsz ugyanis hangosan szuszog álmában, de természetesen itt is akadnak kivételek. Ezzel szemben van egy nagyon jó tulajdonsága ennek a kutyafajtának: ha nem szeretjük a kutyaszagot a lakásunkban, akkor is ideális választás, mert megfelelően tartva egyáltalán nincsen szaga. Akár kényelmes, akár mozgalmasabb életet élünk, biztosak lehetünk benne, hogy a mopsz ideális társunk lesz. Ha aktívabb életet élünk, akkor biztosan élvezni fogjuk a napi többszöri rövidebb sétát. De vigyázunk, mivel a mopsz a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, ezért mindig vegyük figyelembe az időjárást, mert meleg, párás időben nehezebben lélegzik.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Boxer„]

boxer

Pleple2000A feltöltő saját munkája: „Bokser pręgowany 756”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A boxer Németországban alakult ki a XIX. században. A fajta ősei masztiff típusú kutyák voltak (bullenbeiszer és barenbeiszer), melyek a későbbiek folyamán keresztezve lettek masztiffal és bulldoggal.

E fajta jelleme kettősséget mutat. Szeret lustálkodva a kanapén heverészni és élvezni a simogatást, de amint „komolyra fordul a helyzet”, feláll és megmutatja szigorú és rettenthetetlen arcát. A boxer távoli unokatestvére az angol bulldog, melytől a megfélemlítő megjelenését származtatják. A fajta hajlamos a hátsó lábain állni és ütni az elülső mancsaival. Ezek a rövid szőrű kutyák nem igényelnek túlzott kozmetikát, de náluk is fontos az állandó napi testmozgás, nagyon sokoldalúak, de képezni kell őket, ha azt szeretnénk, hogy felnőttként jól viselkedjenek.

Küllemi változása az arcorri rész megrövidülését hozta magával, fangja ezáltal nyomottabb lett, mely szintén egészségügyi problémákat okoz náluk. Ők nagyon aktív kutyák, ezért a meleg időjárásban sokkal több figyelmet érdemelnek, mivel a brachycephalic típusú fajták közé tartoznak, melyek magasabb kockázatot viselnek a túlmelegedés és a hőguta iránt!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Cavalier King Charles Spániel„]

Cavalier King Charles Spániel

„Miss Betty” by Philippe Brizard – A feltöltő saját munkája. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miss_Betty.jpg#/media/File:Miss_Betty.jpg

A Cavalier King Charles spániel, Anglia egyik legrégebbi fajtája, melynek ősei XIII. századi királyi vadászkutyák volt. Nevét II. Károly királytól kapta, aki nagy rajongója volt a fajtának és tenyésztette is őket.

A Cavalier King Charles spániel brachycephalic típusú fajta és túlmelegedés szempontjából a magasabb kockázatú fajták közé tartozik. Ha Cavalier King Charles tulajdonos vagy, kérjük, figyelj rá nagyon, főképp a meleg nyári napokon ne tedd ki a túlmelegedésnek és a hőgutának!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Francia Bulldog„]

Francia Bulldog

CristorresferA feltöltő saját munkája: „Confucius De la Parure”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A francia bulldog a rokon, angol bulldog kihívásokkal küzdő egyedeiből alakult ki az 1800-as években. A francia bulldog hasonló felépítésű, mint angol unokatestvére, ezért azonos légzési problémáktól szenved, mely gyakori a brachycephalic típusú fajtáknál.  Szinte állandóan hallható szuszogása fajtajellegzetesség, de a gyűrt archoz olykor túl szűk orrnyílások párosulnak, melyek nehézlégzéshez, hortyogáshoz, szörcsögéshez vezetnek. A francia bulldogok aktív és vidám kutyák, ezért a hőguta elkerülése miatt meleg időben nagyon ügyelni kell rájuk. Ezt illik nagyon komolyan venni egy francia bulldog tulajdonosnak és minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerülje! Nyári melegben csak a kora hajnali és késő esti, hűvösebb órákban sétáltassuk! Gondoskodni kell róla, hogy a kutya számára mindig legyen egy árnyékos zúg, ahová behúzódhat, valamint bőségesen legyen előtte friss ivóvíz, és ha nem rendelkezünk klímás kocsival, el kell felejtenünk a kánikulai autózást, mert kis barátunk életével fizethet felelőtlenségünkért.
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Boston Terrier„]

Boston Terrier

Boston Terrier Eden Forever” by CedricflorianOwn work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

A boston terrier, egy kistermetű, kompakt, felálló fülű és rövid farkú társasági kutya. A fajta kialakulása az 1860-as évek végére tehető. A múltban a boston terriert harci kutyaként használták, de a barátságos és vidám temperamentuma hamar beköltözött az otthonokba és így lett kiváló családi társ, a mai modern időkben ráadásul mindenféle kutyás sportban remekel. Jellemzően nagyon védik a területüket és a családjukat, ami azt eredményezheti, hogy idegenekkel illetve más állatokkal szemben agresszíven viselkedhetnek. A boston terrier hasonlít a francia bulldogra, hiszen az őse, ezért gyakran össze is tévesztik vele.

Sok boston nem bírja a magas hőmérsékletet, és a rendkívül hideg időjárást sem a rövidebb arcorri részük miatt. Érzékeny emésztőrendszer is jellemzi a fajtát, jó minőségű, megfelelő étrend hiányában, a felfúvódás garantált. A boston terrier a brachycephalic fajták közé tartozik. Ezen fajtáknál nagyobb a túlmelegedés és a hőguta kockázata is, ezért nagy melegben figyeljünk oda a fizikai aktivitásra, amit főképp korán reggelre vagy késő estére időzítsünk!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Pekingi Palotakutya„]

pekingi palotakutya

Lilly M – za zgodą mojej znajomej – wikipedystki: „Pekińczyk f64”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A pekingi palotakutya (más néven oroszlánkutya) egy ősi kínai fajta, melyet elsősorban társasági célokra tenyésztettek ki. A legutóbbi DNS elemzés szerint a pekingi palotakutya az egyik legrégebbi fajtájú kutya, és az egyik azon fajták közül, melyek genetikailag legkevésbé térnek el a farkastól.

A fajta nagyjából 2000 éves és egy meghatározott standard szerint alakult így a külleme, amely sajnos különböző egészségügyi problémákat hoz magával. E problémák közé tartoznak neurológiai és szívbetegségek, melyek korai diagnózissal és gyógyszeres kezeléssel karbantarthatók, e problémákkal a pekingik folyamatosan kezelve sok évig élhetnek. A másik fő probléma a brachycephalic típusból adódik, az apró koponyájuk és lapos arcuknak köszönhetően szem- és légzési problémáik lehetnek. Különösen gyakori szemproblémájuk a fekélyek, a száraz szem effektus és a PRA betegség. Hosszú és tömött szőrük miatt bőrgyulladásra hajlamosak. Lépcsőztetni nem szabad a hosszú testük és rövid lábaik miatt. A pekingi palotakutya nem tartható a szabadban, mivel a lapos arc és orr légzési problémákhoz vezet, és ez megnehezíti számukra a testhőmérsékletük szabályozását túl meleg vagy hideg időjárásban. Plusz a hosszú és vastag szőréből adódóan, a Pekingi Palotakutya az átlagnál magasabb kockázatú fajtának számít a túlmelegedést és a hőgutát tekintve, ezért fokozottan figyeljünk rá meleg időben!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Amerikai Bulldog„]

Amerikai Bulldog

Bulldogger1969A feltöltő saját munkája: „Saylor’s Doc Holliday”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Az amerikai bulldog egy nagyon erős, munkában edzett kutyafajta, melynek eredete a régmúltba nyúlik vissza. Egyes kynológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Az eredeti bulldog típust a bevándorló munkásosztály őrizte meg, akik magukkal vitték őket és velük élték a mindennapjaikat.

Az amerikai bulldog fizikailag erős és aktív fajta, de az egészségügyi problémák őt sem kerülik el. E fajta küzdhet vese- és pajzsmirigy zavarokkal, csípő ízületi diszpláziával, könyök ízületi diszpláziával, entropiummal, ectropiummal és csontrákkal. Egyes kutyák allergiára is hajlamosak, melyek tünetei főképp az orrfolyás és a kiütések a bőrön. Természetesen bizonyos sajátosságai miatt adódhatnak kisebb nehézségei, de a szörcsögés és a hortyogás nem feltétlenül jellemzik őket. Meleg időjárásban a rövidebb orr miatt jobban fenyegeti őket a túlmelegedés és a hőguta veszélye, ezért a nyári forróságban mindig alaposan figyeljünk és vigyázzunk rájuk!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Shih-Tzu„]

Shih Tzu

Melanie Dullinger – White Magic Kennels <info@whitemagickennels.com> – A feltöltő saját munkája: „Shih-Tzu”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A shih-tzu elsősorban kedvenc, ezért leginkább lakásban tartják. Nagyszerű családi társ, de igen jó jelzőkutya is egyben. A shih-tzu egy nagyon népszerű társasági kutya, mely az ősi tibeti kutya és a kínai pekingi kutya keresztezéséből született. Tibetből származik, de a neve Kínai, melynek jelentése: oroszlánkutya.

A fajtánál számos légzőszervi probléma fordul elő, mivel a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, mely főképp a felelőtlen tenyésztés eredménye, emiatt számos egészségügyi problémától szenved, többek között nagyobb kockázatot jelent számukra a túlmelegedés és a hőguta veszélye, ezért a meleg időjárásban vigyázzunk rájuk!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Chow-Chow„]

Az egyik legrégebbi kutyafajta, a szenvedélyesen hűséges chow-chow, aki megválogatja, kit fogad bizalmába. Kölyökként ölelni való plüssmackóra hasonlítanak, felnőve közepes nagyságúak, erős, nehéz csontozatú és masszív testfelépítésű kutyákká válnak. Fejlődésük során fontos a szocializáció, mely a megfelelő tulajdonos és a további törődés kérdése is.

A chow-chow is a brachycephalic típusú fajták közé tartozik. Hosszú, vastag és dupla szőrzete van, ezért a nyári forróságban könnyebben hőgutát kaphatnak, főleg ha szőrzetük nincs megfelelően ápolva, nyáron az aljszőrzet kikefélve, valamint más esetekben is sokkot a sok testmozgás és izgalom hatására. Ezért főképp nyáron biztosítsunk nekik hűvös, védett helyet, ahol tudnak pihenni, ivóvizet, hogy mindig tudják oltani a szomjukat és ne vigyük őket sétálni csak korán reggel vagy késő este. Mindezeket feltétlen vedd figyelembe a meleg időjárásban, ha chow-chow tulajdonos vagy!
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Bullmasztiff„]

A bullmasztiff egy hatalmas fajta, akik kiválóan tájékozódnak a sötétben, ezért nevezték őket az „éjszakai erdő őrének”. Modern formájuk az 1920-as években alakult ki. Ha egy igazi, legjobb barátot keresel, azt a bullmasztiff személyében megtalálod. Ezek a nagy és erős kutyák kiváló társai az embereknek, mert hűségesek és védő ösztönnel rendelkeznek. A fajta szeret a család része lenni és mindig elvárja a megfelelő figyelmet. Ők általában csendes kutyák, de hangosan ugatnak, amikor megérzik a veszélyt. A fajtánál már az élet korai szakaszában fontos a szocializáció, hogyha azt szeretnénk, hogy ne legyen agresszív más kutyákkal szemben.

A bullmasztiff szintén a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, így nagyobb kockázattal hajlamos a túlmelegedésre és a hőgutára, ezért nagy melegben különösen fontos rájuk kellőképpen odafigyelni!
[/mks_accordion_item]
[/mks_accordion]

Újfent szeretnénk kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gazdik mindent megtegyenek a túlmelegedés elkerülése érdekében.

Néhány utolsó gondolat

Figyelj arra, hogy kedvencedet mindig megfelelő körülmények között tartsd, ne tedd ki őt felelőtlenül a meleg időjárás okozta hőgutának, különösen, ha kutyád a magasabb kockázatú fajták közé tartozik.

Ha úgy gondolod, kutyád a túlmelegedés illetve a hőguta jeleit mutatja, próbáld meg azonnal lehűteni, koncentrálj a fültőre és a nyakára, az első és a hátsó lábak alatti területekre, valamint a gyomor részére, majd mindezek után vidd őt minél előbb állatorvoshoz, ahol a megfelelő életmentő kezelésben részesülhet.

Ne feledd azt sem, mire a kutya a hőguta tüneteit mutatja, sajnos, gyakran már túl késő megmenteni.

Figyeljünk oda a kutyáinkra, mi mind kutyabarátok, hiszen szeretjük őket és az a legfontosabb, hogy még sokáig velünk maradjanak!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂