A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták - Kutya Portál A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták - Kutya Portál

A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták

kutya melegBelegondoltál már abba, hogy milyen melege lehet a kutyáknak a tikkasztó kánikulában? Ha még nem, ideje elgondolkodnod rajta, főképp, ha kutyatulajdonos vagy.

Az extrém mértékű klímaváltozás egyenlő a magasabb egészségügyi rizikófaktorral

Egyes kutyafajták érzékenyebbek, mint mások, köztük megtalálhatók a brachycephalic (rövidebb koponyájú és nyomottabb orrú) fajták, az idősebb kutyák, a kölykök, a túlsúlyos kedvencek, a beteg vagy krónikus egészségi állapotú kutyák, a dolgozó kutyák, minden olyan kutya, mely a forróságban a szabadban tartózkodik és azon kutyák, akik túlhajtják magukat. Egy túlmelegedett kutya nagyon rövid idő alatt kritikus állapotba kerül és agy-, szív-, máj- és idegrendszeri károsodást szenved.

A túlmelegedés tünetei a kutyáknál:

 • Nehéz, ziháló légzés
 • Emelkedett testhőmérséklet
 • Túlzott szomjúság, egyben túlzott vízivás
 • Megnövekedett pulzus és szívverés
 • Túlzott nyáladzás
 • Összeesés
 • Eszméletlenség

A túlmelegedéstől a hőgutáig

Ha a kutya testhőmérséklet eléri a 42 C° fokot vagy attól magasabbat, ez hőgutát eredményez. A hővel összefüggő betegség korai szakaszában nehéz lehet megítélni a kutya állapotát, mivel a lihegés teljesen normális a melegben, illetve amikor a kutya mozog vagy dolgozik.

Javasoljuk, hogy vegyél egy digitális hőmérőt és tanuld meg az állatorvosodtól, hogyan kell a kutya hőmérsékletét (végbélben) megmérni. Ez jól jöhet, ha a kutyád bármikor túlhevül, mert tudnod kell megmérni a hőmérsékletét.

Hogyan segíthetsz egy túlmelegedett kutyán

Ha úgy véled, kedvenced vagy bármely más kutya hőgutát kapott, azonnal intézkedned kell, vidd őt hűvös, árnyékos vagy légkondicionált helyre.

Kezd el a kutya hűtését, locsold meg hűvös vízzel, de ne jéghideggel vagy használhatsz a hűtésre nedves törölközőt is. Koncentrálj a fejére és a nyakára, az első és a hátsó lábai alatti területekre, valamint a gyomor részére. Soha ne tegyél vizet a kutya szájába, ha saját maga nem tudja azt lenyelni.

Mit tehetsz, hogy megakadályozd a túlmelegedést

Gyakorta cseréld táljában a vizet, a tiszta és friss, hideg ivóvíz sokat segíthet. Ha a kutyád meleg időben hosszú ideig van kint a szabadban, szükséges árnyékos helyet biztosítani számára. Kerüld a sétát a meleg betonon és soha ne hagyd őt autóban egy meleg napon. Kövesd az alábbi tippeket annak érdekében, hogy mindig megfelelően tarthasd őt:

 • Soha ne vidd a kutyád sétálni a legnagyobb melegben!
 • Ne sétáltasd, és ne gyakoroltasd a kutyád a felmelegedett betonon!
 • Tartsd a kutyád a belső térben, ha ott hűvösebb a légkör!
 • Hűtsd a kutyád, hogy megakadályozd a túlmelegedést!
 • A szokásos fizikai tevékenységek során figyeld a kutyád!

A legveszélyeztetettebb kutyafajták

Egyes kutyafajtáknál nagyobb a kockázata a hőség okozta betegségeknek, mint már olvashattátok a bevezetőnkben is. Ezek azon fajták, amelyek nem képesek olyan gyorsan lehűlni, mint más fajtájú kutyák. Főképp a brachycephalic fajtáknál kell nagyon odafigyelni a túlmelegedésre, mivel rövidebb, laposabb és kerekebb a koponyájuk és nyomottabb az arcorri részük.

Nézzük most már egyenként a legveszélyeztetettebb fajtákat. Kérlek, kattints a “+” jelre és nyisd le a dobozt, melyben megtalálod az adott kutyafajtához kapcsolódó információkat!

Angol Bulldog
Angol Bulldog

Pleple2000A feltöltő saját munkája: „Racibórz 2007 082”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Az angol bulldog egy széles, erős és zömök felépítésű kutyafajta, melynek ősét a XVI. – XVII. században tenyésztették ki. A gyökeres társadalmi és gazdasági átalakulások természetesen kihatottak e fajtára is. Az 1800-as évek végére létszámuk drasztikusan lecsökkent. Ami azonban az eredeti bulldog hanyatlását jelentette, egy új, a mai angol bulldogként ismert fajta megszületését eredményezte. A fajta feltétlen hívei elhatározták, hogy megpróbálják megőrizni és az új időkhöz alakítani szeretett bulldogjukat, ezért a tenyésztők új irányt szabtak az angol bulldog számára és a fajta méretének csökkentésében, valamint sajátos külső jegyeinek eltúlzásában látták a jövőt. Ehhez állítólag felhasználták az arisztokrata körökben divatossá váló mopszot, melyet kifejezetten kisebb testű bulldogokkal kereszteztek. Az újonnan életre hívott angol bulldog elnyerte az úri körök tetszését és ezzel már nem a véres arénákba szorult, hanem egyenesen a kiállítási ringekbe ívelt az útja.

Az angol bulldog jó természetű és barátságos kutya, mely kimondottan gyengéd, szeret a családja közelében lenni. Más kutyákkal és háziállatokkal váló együttélése problémamentes, bár ritkán, de előfordulhatnak kisebb verekedések. Az angol bulldog igen toleráns, jól fejlett humorérzéke van és nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel összebarátkozik, bár előfordulnak óvatosabb egyedek is.

Az angol bulldog egy vidám, nagyon kiegyensúlyozott és bár eredetileg dolgozó fajta volt, a mai időkben már csak a családok kedvence. A keresztezésnek köszönhetően e fajtának sokkal rövidebb fangja lett, mint régen volt, ezért sajnos jó néhány egészségügyi problémától szenved. A légzési nehézségek mindezen problémák közül csak az egyik. Az angol bulldog a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, ezért könnyebben túlmelegszik és kap hőgutát, mint az átlag fajták.

Mopsz
Mopsz

Xidrep – A feltöltő saját munkája: „Mops-duke-mopszucht-vom-maegdebrunnen”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A mopsz egy rendkívül hosszú múltú, kínai eredetű kutyafajta, melyet ténylegesen Európában tenyésztettek ki, miután az ősei megérkeztek e kontinensre. A fajta egy népszerű társasági kutya volt már a XVI. században is és ez a mai időkig megmaradt. Az 1800-as évek folyamán a fajta több változáson is átesett, többek között angol bulldoggal is keresztezték. Ezáltal külseje jelentősen megváltozott, mellyel együtt az egészségügyi problémák is megjelentek.

A mopsz, bár külsejében ráncos képű és zsémbes arckifejezésű, ám természetre mindig vidám, szeretetre méltó és gyengéd lelkületű. A mopsz jó választás lehet, ha egy éber őrző-védő kutyát szeretnénk, de nincs elég helyünk egy nagy testű állatnak. Ugyan a mopsz kis termetű kutya, de meglepően mély a hangja, így az esetleges betolakodók a hangja alapján egy nagy testű kutyát képzelnek el, megijednek a hangjától és gyorsan kereket oldanak. Mivel a mopsz hangos ugatással felel a csengőszóra, még akkor is tudjuk, ha látogatóink érkeztek, ha hallásunk már nem tökéletes. Annak ellenére, hogy a mopsz a lakásban érzi magát igazán elemében, kertben is szívesen elvan, főként, ha sok izgalmas dolog történik a környéken, amiről feltétlenül tudnia kell. Ez azonban csak úgy képzelhető el, ha éjszaka bent alhat, a hideget és magányt ugyanis tiszta szívből utálja.

A fajta egyetlen hátrányos tulajdonsága a horkolás, a legtöbb mopsz ugyanis hangosan szuszog álmában, de természetesen itt is akadnak kivételek. Ezzel szemben van egy nagyon jó tulajdonsága ennek a kutyafajtának: ha nem szeretjük a kutyaszagot a lakásunkban, akkor is ideális választás, mert megfelelően tartva egyáltalán nincsen szaga. Akár kényelmes, akár mozgalmasabb életet élünk, biztosak lehetünk benne, hogy a mopsz ideális társunk lesz. Ha aktívabb életet élünk, akkor biztosan élvezni fogjuk a napi többszöri rövidebb sétát. De vigyázunk, mivel a mopsz a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, ezért mindig vegyük figyelembe az időjárást, mert meleg, párás időben nehezebben lélegzik.

Boxer
boxer

Pleple2000A feltöltő saját munkája: „Bokser pręgowany 756”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A boxer Németországban alakult ki a XIX. században. A fajta ősei masztiff típusú kutyák voltak (bullenbeiszer és barenbeiszer), melyek a későbbiek folyamán keresztezve lettek masztiffal és bulldoggal.

E fajta jelleme kettősséget mutat. Szeret lustálkodva a kanapén heverészni és élvezni a simogatást, de amint “komolyra fordul a helyzet”, feláll és megmutatja szigorú és rettenthetetlen arcát. A boxer távoli unokatestvére az angol bulldog, melytől a megfélemlítő megjelenését származtatják. A fajta hajlamos a hátsó lábain állni és ütni az elülső mancsaival. Ezek a rövid szőrű kutyák nem igényelnek túlzott kozmetikát, de náluk is fontos az állandó napi testmozgás, nagyon sokoldalúak, de képezni kell őket, ha azt szeretnénk, hogy felnőttként jól viselkedjenek.

A fajtában vannak nagy evők és elég hosszú az egészségügyi problémáik listája is, különféle daganatokkal, bélrendszeri problémákkal és csontproblémákkal lehet számolniuk a boxer tulajdonosoknak. Küllemi változása az arcorri rész megrövidülését hozta magával, fangja ezáltal nyomottabb lett, mely szintén egészségügyi problémákat okoz náluk. Ők nagyon aktív kutyák, ezért a meleg időjárásban sokkal több figyelmet érdemelnek, mivel a brachycephalic típusú fajták közé tartoznak, melyek magasabb kockázatot viselnek a túlmelegedés és a hőguta iránt!

Cavalier King Charles Spániel
Cavalier King Charles Spániel

“Miss Betty” by Philippe Brizard – A feltöltő saját munkája. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miss_Betty.jpg#/media/File:Miss_Betty.jpg

A Cavalier King Charles spániel, Anglia egyik legrégebbi fajtája, melynek ősei XIII. századi királyi vadászkutyák volt. Nevét II. Károly királytól kapta, aki nagy rajongója volt a fajtának és tenyésztette is őket.

A spánielek családjában az egyik legkisebb, a Cavalier King Charles spániel, egy rendkívüli személyiség, mindenkivel barátságos, kiegyensúlyozott, vidám és tele rengeteg szeretettel. A fajta temperamentumos és rettenthetetlen, de pozitív beállítottsággal fordul minden élőlény felé, ez teszi őt kiváló társasági kutyává. Séták alkalmával is megmutatkozik vidám temperamentuma és fejlett vadászösztöne. Értelmes és könnyen tanítható, ugyanis ennek a fajtának kitűnő a memóriája, amit egyszer megtanul, azt nem felejti el soha, szeret tanulni, és elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle. Nagyon szelíd állat, ezért soha nem szabad gorombán bánni vele – a túl kemény nevelés csak félénkké és idegessé tenné.

Mindegyik Cavalier King Charles spániel szeret labdázni, apportírozni és póráz nélkül hancúrozni a kertben vagy a szabad természetben. Kedves, barátságos, alkalmazkodó természete miatt jól kijön a többi kutyával, és a macskákkal is hamar összebarátkozik. Igazi mindenes kutya, a gyerekek fáradhatatlan játszótársa, a hölgyek elegáns kísérője, a vadászok odaadó és megbízható segítője, a család bájos kedvence, és az idősek gyengéd, megértő társa.

A Cavalier King Charles spániel brachycephalic típusú fajta és túlmelegedés szempontjából a magasabb kockázatú fajták közé tartozik. Ha Cavalier King Charles tulajdonos vagy, kérjük, figyelj rá nagyon, főképp a meleg nyári napokon ne tedd ki a túlmelegedésnek és a hőgutának!

Francia Bulldog
Francia Bulldog

CristorresferA feltöltő saját munkája: „Confucius De la Parure”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A francia bulldog a rokon, angol bulldog kihívásokkal küzdő egyedeiből alakult ki az 1800-as években. A francia bulldog hasonló felépítésű, mint angol unokatestvére, ezért azonos légzési problémáktól szenved, mely gyakori a brachycephalic típusú fajtáknál.  Szinte állandóan hallható szuszogása fajtajellegzetesség, de a gyűrt archoz olykor túl szűk orrnyílások párosulnak, melyek nehézlégzéshez, hortyogáshoz, szörcsögéshez vezetnek. A francia bulldogok aktív és vidám kutyák, ezért a hőguta elkerülése miatt meleg időben nagyon ügyelni kell rájuk. Ezt illik nagyon komolyan venni egy francia bulldog tulajdonosnak és minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerülje! Nyári melegben csak a kora hajnali és késő esti, hűvösebb órákban sétáltassuk! Gondoskodni kell róla, hogy a kutya számára mindig legyen egy árnyékos zúg, ahová behúzódhat, valamint bőségesen legyen előtte friss ivóvíz, és ha nem rendelkezünk klímás kocsival, el kell felejtenünk a kánikulai autózást, mert kis barátunk életével fizethet felelőtlenségünkért.

Akita
Akita

B@rt at the Dutch language Wikipedia: „Akita inu”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Az akita inu őshazája Japánban a Honshu szigeti régió, ahol ez a fajta évszázadok óta nem változott.

Az akita inu Japán egyik nemzeti fajtája, melyet többcélúan használnak, például rendőrségi és a katonai munka során, őrző-védő kutyaként (polgári és kormány vonalon egyaránt), medve és szarvas vadászatnál, valamint szánhúzásra. Az akita sokoldalú vadászkutya, mely képes a zord időjárásban is vadászni.

Jelenleg két fajta akita létezik, az eredeti a Japán és a nemrég különvált Amerikai. A súlyok és a méretek eltérőek és az amerikai standard elfogadja a fekete maszkot, míg az eredeti Japán fajta standard nem teszi lehetővé a fekete maszkot. Japánban és az FCI számos más országában szerte a világon a japán akita és az amerikai akita két különálló fajta. Az Egyesült Államokban és Kanadában, mind a japán akita, mind az amerikai akita egyetlen fajta némi különbséggel.

Az akita tanulékony, intelligens, bátor és rettenthetetlen. Gondos és nagyon gyengéd a családjához. A fajtának szüksége van egy határozott, magabiztos és következetes vezetőre, mert e nélkül a kutya nagyon akaratos és agresszív lehet más kutyák és állatok felé. Már kiskutyaként szüksége van képzésre, meg kell tanulnia, ki a falkavezér. Ha hagyjuk a kutyát azt gondolni, hogy átveheti a hatalmat az ember felett, nagyon akaratossá válhat.

Az akita inu nem tekinthető brachycephalic típusú fajtának, de rövidebb fanggal (arcorri rész) rendelkezik, mint a többi fajta és vastag dupla szőrzettel, mely a hideg időjárásban nagyon hasznos. A melegebb időjárásban nagyon figyeljünk rá, mivel dupla szőrzete és a viszonylag aktív jellege miatt nagyobb kockázattal kaphat hőgutát, mint más fajták!

Boston Terrier
Boston Terrier

Boston Terrier Eden Forever” by CedricflorianOwn work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

A boston terrier, egy kistermetű, kompakt, felálló fülű és rövid farkú társasági kutya. A fajta kialakulása az 1860-as évek végére tehető. A múltban a boston terriert harci kutyaként használták, de a barátságos és vidám temperamentuma hamar beköltözött az otthonokba és így lett kiváló családi társ, a mai modern időkben ráadásul mindenféle kutyás sportban remekel. Jellemzően nagyon védik a területüket és a családjukat, ami azt eredményezheti, hogy idegenekkel illetve más állatokkal szemben agresszíven viselkedhetnek. A boston terrier hasonlít a francia bulldogra, hiszen az őse, ezért gyakran össze is tévesztik vele.

Az egészségügyi problémák tekintetében a fajta hajlamos a szürke hályog kialakulására, térdízületi problémákra, süketségre, szívproblémákra és allergiára. Sok boston nem bírja a magas hőmérsékletet, és a rendkívül hideg időjárást sem a rövidebb arcorri részük miatt. Érzékeny emésztőrendszer is jellemzi a fajtát, jó minőségű, megfelelő étrend hiányában, a felfúvódás garantált. A boston terrier a brachycephalic fajták közé tartozik. Ezen fajtáknál nagyobb a túlmelegedés és a hőguta kockázata is, ezért nagy melegben figyeljünk oda a fizikai aktivitásra, amit főképp korán reggelre vagy késő estére időzítsünk!

Pekingi Palotakutya
pekingi palotakutya

Lilly M – za zgodą mojej znajomej – wikipedystki: „Pekińczyk f64”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A pekingi palotakutya (más néven oroszlánkutya) egy ősi kínai fajta, melyet elsősorban társasági célokra tenyésztettek ki. A legutóbbi DNS elemzés szerint a pekingi palotakutya az egyik legrégebbi fajtájú kutya, és az egyik azon fajták közül, melyek genetikailag legkevésbé térnek el a farkastól.

A pekingi palotapincsi bátor és értelmes fajta. Kényelemszerető, ugyanakkor figyelmes és ragaszkodó kutya. Sok kedvelője szerint inkább hasonlít a macskához, mint egy kutyához. A fajta kissé akaratos, de inkább önálló, mint makacs. A kis termetű, alapvetően nyugodt oroszlán esetenként meglepően heves és harci kedvű is tud lenni. Gazdájához hűséges, de nem válik szolgalelkűvé. Az összes kutyafajta közül a pekingi palotakutya az egyik legcsendesebb, csak ritkán hallhatjuk őt ugatni.

A fajta nagyjából 2000 éves és egy meghatározott standard szerint alakult így a külleme, amely sajnos különböző egészségügyi problémákat hoz magával. E problémák közé tartoznak neurológiai és szívbetegségek, melyek korai diagnózissal és gyógyszeres kezeléssel karbantarthatók, e problémákkal a pekingik folyamatosan kezelve sok évig élhetnek. A másik fő probléma a brachycephalic típusból adódik, az apró koponyájuk és lapos arcuknak köszönhetően szem- és légzési problémáik lehetnek. Különösen gyakori szemproblémájuk a fekélyek, a száraz szem effektus és a PRA betegség. Hosszú és tömött szőrük miatt bőrgyulladásra hajlamosak. Lépcsőztetni nem szabad a hosszú testük és rövid lábaik miatt. A pekingi palotakutya nem tartható a szabadban, mivel a lapos arc és orr légzési problémákhoz vezet, és ez megnehezíti számukra a testhőmérsékletük szabályozását túl meleg vagy hideg időjárásban. Plusz a hosszú és vastag szőréből adódóan, a Pekingi Palotakutya az átlagnál magasabb kockázatú fajtának számít a túlmelegedést és a hőgutát tekintve, ezért fokozottan figyeljünk rá meleg időben!

Amerikai Bulldog
Amerikai Bulldog

Bulldogger1969A feltöltő saját munkája: „Saylor’s Doc Holliday”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Az amerikai bulldog egy nagyon erős, munkában edzett kutyafajta, melynek eredete a régmúltba nyúlik vissza. Egyes kynológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Az eredeti bulldog típust a bevándorló munkásosztály őrizte meg, akik magukkal vitték őket és velük élték a mindennapjaikat.

Sorozatos mellőzöttsége ellenére az amerikai bulldog mindmáig őrzi ősei örökségét és rendelkezik mindazokkal a kiváló tulajdonságokkal, melyeket a „bulldog leszármazottak”  mindig is magukénak tudhattak. Az amerikai bulldog egy nagy, dolgozó fajta, melyet két típusban tenyésztenek. A standard típusú amerikai bulldog atletikusabb, könnyebb felépítésű és hosszabb orrú, míg a másik, a bully típusú, nehezebb, tömegesebb, szélesebb, nagyobb fejű és rövidebb orrú. Fontos megjegyezni, hogy sok modern amerikai bulldog e két típus kombinációja és általában hibridnek nevezik őket. A standard típusú kutyák a legkülönfélébb kutyás sportokban jeleskednek, míg a bullyk a kutyavilág erőemelői, akik rövidtávon robbanékonyak és félelmetes erejűek.

Ez a kutya az élete árán is megvédi a családja tagjait, beleértve a gyerekeket is. A lakásba (birtokra) érkező idegeneket éberen figyeli, de amikor a gazdája az értésére adja, hogy minden rendben van, akkor elfogadja őket. Egyes fiatal bulldogok kissé zárkózottak az idegenekkel szemben, de ahogy a fajta érik, sikerül kialakítaniuk egy normális viszonyt. Általában eléggé ellenséges minden olyan kutyával szemben, amelyik nem a saját falkájába tartozik – főként, ha a másik kihívóan viselkedik. A vele együtt lakó, és neki behódoló kutyákkal azonban jól kijön. A család azon állatait, amelyekkel együtt nőtt fel, minden gond nélkül elfogadja.

Az amerikai bulldog fizikailag erős és aktív fajta, de az egészségügyi problémák őt sem kerülik el. E fajta küzdhet vese- és pajzsmirigy zavarokkal, csípő ízületi diszpláziával, könyök ízületi diszpláziával, entropiummal, ectropiummal és csontrákkal. Egyes kutyák allergiára is hajlamosak, melyek tünetei főképp az orrfolyás és a kiütések a bőrön. Természetesen bizonyos sajátosságai miatt adódhatnak kisebb nehézségei, de a szörcsögés és a hortyogás nem feltétlenül jellemzik őket. Meleg időjárásban a rövidebb orr miatt jobban fenyegeti őket a túlmelegedés és a hőguta veszélye, ezért a nyári forróságban mindig alaposan figyeljünk és vigyázzunk rájuk!

Shih-Tzu
Shih Tzu

Melanie Dullinger – White Magic Kennels <info@whitemagickennels.com> – A feltöltő saját munkája: „Shih-Tzu”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A shih-tzu elsősorban kedvenc, ezért leginkább lakásban tartják. Nagyszerű családi társ, de igen jó jelzőkutya is egyben. A shih-tzu egy nagyon népszerű társasági kutya, mely az ősi tibeti kutya és a kínai pekingi kutya keresztezéséből született. Tibetből származik, de a neve Kínai, melynek jelentése: oroszlánkutya.

Játékos, kedves, bohókás, vidám, barátságos, élénk, nagyon ragaszkodó kutyák. Ébersége és bátorsága miatt csodálatos őrkutyák, akik keveset ugatnak, de ha bajt észlelnek, azonnal jeleznek. A shih-tzu tanítása nem nehéz. Bár hajlamos kisebb mértékű makacskodásra, egyértelmű és következetes neveléssel sok mindenre megtanítható. A feltétlen, szolgai jellegű engedelmesség nem jellemző rá, és azt sem kedveli, ha goromba hangon kap parancsokat – de alapvetően jó természetű és szeretetreméltó kutya nevelhető belőle. Mozgásigénye átlagos, és nagyon jó az alkalmazkodó készsége. Ha a gazdája szeret kirándulni, a kutya szívesen megy vele, de jól érzi magát olyan személy mellett is, aki csak ritkábban mozdul ki a lakásból. A meleg napokon szeret az árnyékos, nyugodt helyekre húzódni.

Egészségügyi problémái közül meg kell említeni a pajzsmirigy működési zavarokat, mely gyógyszeresen kezelve nagyszerűen karban tartható, a porckorong betegségeit, mely hátfájást és koordinációs problémákat okozhat. A vérképzőszervi betegségek is sújthatják a fajtát és bár epilepsziára nem hajlamosak, de előfordulhat némely egyednél, mely kezelés nélkül gyors halálhoz vezethet. A fajtánál számos légzőszervi probléma fordul elő, mivel a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, mely főképp a felelőtlen tenyésztés eredménye, emiatt számos egészségügyi problémától szenved, többek között nagyobb kockázatot jelent számukra a túlmelegedés és a hőguta veszélye, ezért a meleg időjárásban vigyázzunk rájuk!

Chow-Chow

Az egyik legrégebbi kutyafajta, a szenvedélyesen hűséges chow-chow, aki megválogatja, kit fogad bizalmába. Kölyökként ölelni való plüssmackóra hasonlítanak, felnőve közepes nagyságúak, erős, nehéz csontozatú és masszív testfelépítésű kutyákká válnak. Fejlődésük során fontos a szocializáció, mely a megfelelő tulajdonos és a további törődés kérdése is.

A chow-chowk közepes méretű kutyák, akik nagyszerű házőrzők, nagyon territoriálisak, aktívan védelmezik a családjukat és az otthonukat, továbbá csak akkor ugatnak, ha van rá okuk. Idegenekkel szemben fenntartással viseltetnek, ezért a családjuknak tájékoztatni kell a látogatókat, hogy a chow-chow hevesen reagálhat, ha idegen közelít a tulajdonukhoz. Elvannak a gyermekekkel, ha velük nevelkednek, és ha a gyermekek tudják, hogyan lehet és illik viselkedni egy chow körül, de vigyázzunk mert nem igazán gyermekbarát ebek. Kisgyermekek mellé semmiképpen sem ajánlott, mivel a chow nem tűri az állandó zaklatást, azonfelül ők nehéz és testalkatukban erős kutyák, így könnyen kárt tudnak okozni a gyermekekben. Perifériás látásuk van, ezért a velük barátkozni akaró és feléjük közelítő emberek figyelmét fel kell hívni, hogy csak elölről szabad megközelíteni a kutyát, hátulról és oldalról semmiképpen sem.

Tartásuk bekerített területen ajánlott, sétálni pedig mindig csak pórázon, mivel ők potenciálisan zsákmánynak tekintik a kisállatokat, mint például a juhokat, baromfikat, macskákat vagy bármi mást, amit látnak és előfordulhat, hogy elejtik és semlegesítik őket. Az azonos nemű kutyákkal szemben agresszíven lépnek fel. Általában csendesek, nem tesznek kárt semmiben, nem pusztítanak, nem ásnak és tiszteletben tartják a szép kertedet, a növényeidet és a virágaidat.

Bár eredetileg házőrzésre és vadászatra használták, a fajta számos egészségügyi problémától szenved a mai időkben. A fentebb ismertetett majdnem összes fajtával egyetemben, a chow-chow is a brachycephalic típusú fajták közé tartozik. Hosszú, vastag és dupla szőrzete van, ezért a nyári forróságban könnyebben hőgutát kaphatnak, főleg ha szőrzetük nincs megfelelően ápolva, nyáron az aljszőrzet kikefélve, valamint más esetekben is sokkot a sok testmozgás és izgalom hatására. Ezért főképp nyáron biztosítsunk nekik hűvös, védett helyet, ahol tudnak pihenni, ivóvizet, hogy mindig tudják oltani a szomjukat és ne vigyük őket sétálni csak korán reggel vagy késő este. Mindezeket feltétlen vedd figyelembe a meleg időjárásban, ha chow-chow tulajdonos vagy! A chow-chow fajtáról bővebben mindent megtudhatsz fajtaleírásunkból.

Bullmasztiff

A bullmasztiff egy hatalmas fajta, akik kiválóan tájékozódnak a sötétben, ezért nevezték őket az “éjszakai erdő őrének”. Modern formájuk az 1920-as években alakult ki. Ha egy igazi, legjobb barátot keresel, azt a bullmasztiff személyében megtalálod. Ezek a nagy és erős kutyák kiváló társai az embereknek, mert hűségesek és védő ösztönnel rendelkeznek. A fajta szeret a család része lenni és mindig elvárja a megfelelő figyelmet. Ők általában csendes kutyák, de hangosan ugatnak, amikor megérzik a veszélyt. A fajtánál már az élet korai szakaszában fontos a szocializáció, hogyha azt szeretnénk, hogy ne legyen agresszív más kutyákkal szemben.

A fajta rendkívül kiegyensúlyozott, nem megvesztegethető, a családjával rendkívül gyengéd és mélyen hűséges, azt is mondhatnánk, a családjukkal szelíd óriásként viselkednek. A bullmasztiff bár szereti a gyermekeket, tartása kisgyermekes családokban semmiképpen sem ajánlott, mivel a kisgyermekekben gigantikus mérete miatt könnyen kárt tehet. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben, a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja, elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen, tehát a fajta kiváló őrkutya is egyben. Fajtársaival szemben domináns módon viselkedhet.

A bullmasztiff egy odaadó, éber házőrző, mely jóindulatú temperamentummal ötvöződik. A gyermekekkel nagyon toleráns. Engedelmes, ragaszkodó, de ha provokálják, félelmet nem ismer. Intelligens, higgadt, nyugodt, hűséges és vágyik az ember irányítására. A bullmasztiff rendkívül erős, ezért szüksége van egy szilárd kezű vezetőre, aki magabiztos és a felállított szabályok alapján összhangban van a kutyával. Meg kell tanulnia, hogy az embert tekintse mindenkori vezetőjének.

A bullmasztiff szintén a brachycephalic típusú fajták közé tartozik, így nagyobb kockázattal hajlamos a túlmelegedésre és a hőgutára, ezért nagy melegben különösen fontos rájuk kellőképpen odafigyelni!

Újfent szeretnénk kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gazdik mindent megtegyenek a túlmelegedés elkerülése érdekében.

Néhány utolsó gondolat

Figyelj arra, hogy kedvencedet mindig megfelelő körülmények között tartsd, ne tedd ki őt felelőtlenül a meleg időjárás okozta hőgutának, különösen, ha kutyád a magasabb kockázatú fajták közé tartozik.

Ne feledd azt sem, mire a kutya a hőguta tüneteit mutatja, sajnos, gyakran már túl késő megmenteni.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Nyári időszakban kutyáink életét megnehezíti a hőség. Oldalunkon megtudhatod, hogyan óvd meg kutyád a nyár veszélyeitől!

Nyáron is biztonságosan a kutyáddal! Hasznos nyári jó tanácsok, minden kutyatulajdonos figyelmébe ajánlva, hogy biztonságosan tölthessétek el a nyarat!

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2016-os év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: