fbpx

A kutya kora

A kutyaévek mitológiája


A világ legidősebb kutyája, egy Bella névre hallgató Labrador Retriever keverék volt, aki 2008-ban 29 évesen távozott az élők sorából. A hír bejárta a világot, melyet a média így publikált: “A világ legidősebb kutyája 203 évesen hunyt el”. A kutya életkorának kiszámítása a hét éves szabály alapján történt, de ez a teória már akkoriban sem volt helytálló. Egy “kutya év” nem egyenértékű hét “emberi évvel”.

A kutya életkora összehasonlítva az emberével eltérő mértéket mutat, de az az egyszerű szabály, hogy hét “kutya” év egyenlő lenne egy “emberi” évvel, nem állja meg a helyét. Ha igaz volna, hogy az emberek a kutyáknál hétszer lassabban öregszenek, akkor sokan képesek lennének 7 évesen szaporodni és 150 évig élni, de nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Az ok, miszerint a kutyák egy éves korukra elérhetik a teljes ivarérettséget az, hogy az életük sebesebb tempóban zajlik, gyorsabban fejlődnek illetve öregszenek, mint mi, emberek.

A hét éves szabály

A “hét éves mítosz” eredetét homály fedi. A XIII. századból fennmaradt és a Westminster Apátságban őrzött “Az utolsó ítélet könyve” című gyűjteménybe 1268-ban bejegyzett számítás szerint 9:1 az arány, ez azt jelentette, hogy az ember 81 évesen, annyi idős, mint egy kutya 9 évesen. George Buffon, a XVIII. századi természettudós többé-kevésbé azonos elméletet állított fel, miszerint az ember 90 vagy 100 évesen annyi idős, mint egy 10 – 12 éves kutya.

Egy 1950-es szónoklatban felszínre került az a megállapítás, hogy az emberek általában 70 évig élnek és a kutyák 10 évig. Ezt egyszerű és könnyű volt lefordítani, így ez lett a viszonyítási “arány” a kutyatulajdonosok számára kedvenceik korának kiszámításánál. Innen indult útjára a “hét éves szabály”, mely a további években az állatorvosok által terjesztve igazságként került a köztudatba. Többen úgy vélték, hogy ez csupán egy marketingfogás, mely arra ösztönzi a kutyatulajdonosokat, hogy házi kedvenceiket legalább évente egyszer vigyék el vizsgálatra.

Egy jobb megközelítés

Felvetődik a kérdés, ha 1 kutyaév nem egyenértékű 7 emberi életévvel, mi a helyes megközelítés? Mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? Ez nagyrészt a fajtának és a kutya méretének a kérdése.

A kutyák négy különböző méretbe sorolhatók be:

 • Kistestű kutyák 1 – 10 kg. között (például: a Chihuahua vagy a Törpe Uszkár)
 • Közepes testű kutyák 10 – 30 kg. között (például a Bulldogok vagy a Bullterrier)
 • Nagytestű kutyák 30 – 45 kg. között (például az Afgán Agár vagy az Ír Szetter)
 • Óriás testű kutyák 45 kg. fölött (például a Dogok)

Mint ahogy a következő táblázatban is látható, minden korosztály kissé eltérő ütemben öregszik és az “emberi év” arányt különbözőképp hordozzák magukban. Hogy “kutya” években mérve mennyi idős kedvenced, azt saját magad is kiszámolhatod az alábbi kalkulátor segítségével:

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

 

A kutya életkora
emberi években

Kistestű kutyák
Életkor kutya években

Közepes testű kutyák
Életkor kutya években

Nagytestű kutyák
Életkor kutya években

Óriástestű kutyák
Életkor kutya években
1 15 15 14 14
2 23 24 22 20
3 28 29 29 28
4 32 34 34 35
5 36 37 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 56 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 76 83 93 115
16 80 87 99 123

Kutatók, akik alaposan nyomon követtek némely fajtát, sok különböző eredményt találtak. Egy 70 kilogrammos Dán Dog vagy egy 90 kilogrammos Szent Bernáthegyi egy életéve 26 emberi életévvel lehet egyenértékű. Ugyanebben a tekintetben, egy 5 kilogrammos Törpe Uszkár egy életéve 10 emberi évnek felelhet meg. Általában minél kisebb méretű egy kutya, annál tovább hajlamos élni, de mégis van néhány kivétel:

kutya évek

Vannak kiugró értékek is, mint például a Beagle, amely életkora általában eltérő mértéket mutat, mint a méretének megfelelő osztályban a többi kutyafajta életkora. Az okok tudományosan még megalapozatlanok.

A várható élettartam

Egyes kutyák sokáig élnek és sokkal lassabban öregszenek, mint mások.

A fő tényezők, melyek eldöntik egy kutya várható élettartamát, az alábbiak:

 • A kutya mérete
 • A kutya fajtája
 • A kutya neme
 • Az ivartalanítás
 • Az életkörülmények
 • Az egyéni jellemzők.

Évek kontra egészséges évek

A kutya élettartamát nagyban meghatározzák az egészségben eltöltött évek. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk a különbséget egy teljes év és egy teljes egészségben eltöltött év között. Néhány kutya egészséges és aktív lesz szinte egész életében, míg mások különböző betegségektől szenvedhetnek, melyek drasztikusan csökkentik az egészséges, aktív és produktív éveik számát.

Bár nem lehet megjósolni egy kutya egészségét bizonyossággal, az ember a gondos kiválasztással és a további megfelelő figyelemmel tudja növelni az általános egészség és a hosszú élet valószínűségét.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Minden felelős kutyaszerető tulajdonos figyelmébe: “Örök igazságok a kutyák szerelmeseinek ajánlva!”

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Figyelem! 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál! Fontos felismerni a megváltozott viselkedést, hogy minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket kutyánk egészségének helyreállítása érdekében.

Nyár, napsütés, hőség és egy hirtelen fellépő nyáron jelentkező probléma, a hőguta. Erről az alattomos betegségről még többet megtudhatsz és a legveszélyeztetettebb kutyafajtákat is megismerheted oldalunkon keresztül.

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

NÉGY BOLDOG MANCS – TAVASZVARÁZS – meseszép felvételek Anne Geier fotóművész világából”. Az osztrák művész fotói által varázslatos világba vezeti el Olvasóit. Ti is meggyőződhettek róla, ha a fotósorozatot végignézitek.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! 

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

2 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Tök jó ez a táblázat! Van egy 40 éves kutyusom 🙂
  Viszont lehetne rajta finomítani, mert nem tudom, ki és honnan vette, hogy a labrador 25 kg-s, és így a közepes testűekhez sorolandó, mert a standard szerint még a szukák is 30-35kg-osak, a kanok pedig még nehezebbek.
  Nekem goldenem van, és ők is nagytestűnek számítanak (az én kanom még nem volt 37-38kg alatt).

 • Az északi kutyák többsége is elég jó szívós, egészséges, hosszú életű tud lenni. Nekem most van a harmadik huskym. Az előző kettő mentett sőt egyikük kifejezetten rossz körülmények között élte első néhány évét de 16 évet éltek úgy hogy az öregedés jeleit is csak kis mértékben mutatták, ezen még állatorvos is csodálkozott. Valószínű az ősi génjeik és eredeti származási körülményeik is szívósabbá teszik őket. Amúgy egy 14-16 éves husky még mindig annyira játékos bohóc tud lenni mint siheder korában :).

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: