A kutya vízbevitelének nyomon követése javíthatja az egészséget és megelőzheti a betegségek kialakulását. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy mennyi ivóvizet kell naponta fogyasztania a kutyádnak, hogy szervezete folyamatosan hidratált legyen!

A víz az élet forrása

A víz az élet forrása, az éltető erő, mely kulcsszerepet tölt be az élő szervezet felépítésében és anyagcseréjében. Normális életműködés és egészséges élet nem lehetséges a szervezet víztartalmának szabályozása nélkül. A víz néhány fontos feladata a szervezetben:

 • a víz szállítja a tápanyagokat és az oxigént a sejtekhez
 • a víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket
 • a víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához
 • a víz szabályozza a testhőmérsékletet
 • víz átmossa a veséket, így segítve a méregtelenítést.

A kutyák testének 60%-át víz alkotja.  Hogy kutyád biztosítani tudja szervezete számára a normális életműködéshez szükséges folyadékbevitelt, fontos tényező a napi megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása!

Mennyi vizet kell innia naponta a kutyának?

Míg egyes kutyák természetszerűleg tudják. mennyit kell inniuk, mások vagy alig isznak vagy túlzottan sok ivóvizet fogyasztanak. Túl kevés ivóvíz fogyasztása a kutya szervezetében dehidratációhoz vezethet, melyből következően vesekövek alakulhatnak ki a vesékben, sőt más szervi problémák is kialakulhatnak kedvencednél! Túl sok víz fogyasztása az elektrolit-háztartás felborulását, gyomorfekélyt és vízmérgezést is okozhat!

Fontos figyelni kutyád vízfogyasztását annak biztosítására, hogy az nem túl kevés és nem is túl sok, hanem pont elég. A kutya vízbevitelének nyomon követése javíthatja az egészséget, megakadályozhatja betegségek kialakulását és biztosítja a megfelelő hidratáltságot számára! A kutya normális vízbevitelének változása jelezheti az alapjául szolgáló egészségügyi problémát.

Fontos figyelembe venni, hogy a kevés- illetve sok ivóvíz fogyasztás egy-egy alapbetegség tünete is lehet. Az alulfogyasztás parvovírusos bélgyulladást, leptospirosist és hasnyálmirigy gyulladást jelezhet. A túlzott ivóvízfogyasztás hólyagfertőzést, más típusú fertőzést, illetve cukorbetegséget is jelenthet. Ha folyamatosan észleled kutyádnál a kevés- vagy túlzottan sok víz fogyasztását, vidd őt állatorvoshoz, hogy megállapíthassa, nincs-e jelen valamely betegség a szervezetében!

Az optimális mennyiségű ivóvíz a kutya számára

Mennyi vizet kell naponta innia egy kutyának? Mindez számos tényezőtől függ, melyet minden kutyatulajdonosnak figyelembe kell vennie. Nézzük most át ezeket!

 • Méret: Egy egészséges kutya naponta testsúly kilogrammonként 40 – 50 milliliter (a normális szint a két érték és aközött) vizet kell, hogy fogyasszon.
 • Táplálkozás: Az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos, mint a víz. A táplálék típusa nagyban befolyásolja a vízbevitelt. A száraz kutyaeledellel táplált kutyáknak több ivóvízre van szükségük. Egy jó tanács, kerüld kutyád étrendjében azon összetevőket, amelyek mesterségesen növelhetik kutyád szomjúságát, például a nátriumot! Ha nem száraz eledellel eteted kedvenced, hanem magad főzöl neki, kerüld a sós és fűszeres ételek etetését!
 • Életkor: A kölyökkutyáknak kétóránként körülbelül fél csésze ivóvízre van szükségük. Ha kölyökkutyád van, kísérd figyelemmel a vízfogyasztását!
 • Testmozgás: Bármilyen testmozgás, testedzés, játék során/után kutyád szomjas lesz, ezért mindig gondoskodj számára a megfelelő vízpótlásról és kínáld meg őt ivóvízzel! Bármely erősebb testmozgás, edzés, játék vagy munka után kutyádnak több ivóvízre lesz szüksége, mint a normál mennyiség! Biztosítsd számára az ivóvizet, nehogy túlhevüljön vagy kiszáradjon!
 • Időjárás: A nyár nagyobb rizikófaktor, a kutyák több vizet fogyasztanak! Nyáron fokozottabban figyelj kutyád hidratáltsági szintjére!
 • Gyógyszerek: Ha kutyád új gyógyszert kap, beszéld meg az állatorvosoddal, hogy a felírt gyógyszer mennyiben fogja befolyásolni kutyád vízigényét, kell-e a gyógyszer miatt az ivóvíz mennyiségét növelned, vagy csökkentened!

A kutyák dehidratáltságának ellenőrzése

A kutyád hidratáltságát illetve dehidratáltságát úgy tudod hatásosan leellenőrizni, hogy a kutya nyakának hátsó részén felhúzod a bőrt, majd gyorsan elengeded. A megfelelően hidratált bőr gyorsan visszasimul a helyére, míg a dehidratált (kevés vizet fogyasztott, kiszáradt) kutya bőre csak lassan simul vissza a helyéré és “sátrat” alkot a folyamat során. A kutya ínyét is ellenőrizheted: a nedves, csúszós ínyek megfelelő hidratáltságot jelentenek, míg a száraz, ragacsos ínyek a dehidratáltságra utalnak.

A dehidratáltság és a túlhidratáltság tünetei

A dehidratáció köznapi néven a kiszáradás. A dehidratált kutya orra, szája száraz, vizelete sötét, hány, megy a hasa, járása roskatag, és bizonytalan, bőre száraz és rugalmatlan, szemei beesettek.

A túlhidratációt vagyis túlzott vízivást vízmérgezésnek nevezzük. A túlhidratált kutyák elvesztik a koordinációjukat, imbolyognak, gyakran zavarodottak, letargikusak, hánynak és túlzottan nyáladzanak, pupilláik kitágultak, szemeik üvegesek.

A megfelelő hidratálás biztosítása

Ismerve a víz mennyiségét, melyet kedvenced naponta elfogyaszt, segít meghatározni, hogy kutyád alul-ivó vagy túlivó. Íme, néhány módszer ezen állapotok kezelésére!

Alul ivás

 • Viselkedésmódosítás: Amikor kedvenced inni megy, dicsérd meg őt és adj neki jutalomfalatot.
 • Stratégiai elhelyezés: Helyezz el több itatótálat, főleg kutyád kedvenc helyeire, hogy ivásra ösztönözd őt.
 • Vízpótlásra húsleves: Ha a kutyád nem hajlandó elég vizet inni, próbálkozz csirke- vagy marhahúsból készült levest adni neki naponta, amit a későbbiek folyamán fokozatosan felhígítasz vízzel.

Túlivás

 • Használj itatópalackot: Az olyan típusú itatópalackok, mint amelyből a lovak isznak, korlátozhatják kutyád vízfogyasztását. Ezek használatával azt is megfigyelheted, mennyi az a vízmennyiség, amit kutyád elfogyaszt.
 • Automatizálj: Használj automata vízadagolót!

Tiszta vizet a kutyádnak

Annak érdekében, hogy a vízellátottság mind az ember, mind a kutya számára megfelelően védett legyen, takaríts a kutyád után. Ha egészséges étrendet és megfelelő mennyiségű tiszta vizet biztosítasz számára, megakadályozhatod a betegségek kialakulását és elősegítheted az egészséges életet!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂