A kutyák és az őszi veszélyek - Kutya Portál A kutyák és az őszi veszélyek - Kutya Portál

A kutyák és az őszi veszélyek

A kutyák és az őszi veszélyek

Tagadhatatlanul itt az ősz, színek tengerében fürdetve meg a fákat. A természet aranyba hajló vöröses-sárgás színekben pompázik. Albert Camus francia író szavaival élve: “Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik“. Ősszel a levegő élesebbé válik, beköszöntenek az esők és felkerülnek a kabátok.

Számomra az ősz egy csodás évszak. Szeretem a tüzes színű lombokat, a földet sűrű takaróként ellepő avart, melyben oly kellemes a séta. A kutyáim is szeretik ezt az évszakot, ahogy az időjárás hűvösre és csípősre fordul, igazi élvezet számukra. Ez a hőmérséklet ideális a közös sétákra, a játékra vagy egy nagyobb kirándulásra a természetben. Az ősz igazán mesés, de négylábú barátainkra nézve veszélyeket rejthet magában. Szerencsére, az összes olyan jelet fel tudom ismerni, melyek jelzik számomra, hogy a kutyáimmal valami nincs rendben.

Annak érdekében, hogy kutyáinkat megvédhessük, tisztában kell lennünk az ezen időszakban rájuk leselkedő veszélyekre, különös tekintettel az olyan helyekre, ahol rendszeresen megfordulunk velük. Különösképp figyelnünk kell a mérgező növények megjelenésére, az ősszel százszámra termő különféle gombákra, a megnövekedett növényvédő szerek valamint a hideg beálltával a veszélyes anyagok használatára. Nézzük sorjában!

Őszi veszélyek – Mire figyelj!

Az időjárás megváltozása – hűvös idő, metsző szél, eső, köd, pára, fagy

Az őszi évszak tulajdonképpen a másik három kombinációja és néha mindez egy napba sűrítve mutatkozik meg. A megváltozott időjárás magával hozza a szélsőséges hőmérsékletet, a hidegebb idő, az eső, a köd, a pára és a fagy megjelenését. A hőmérséklet egyik napról a másikra, sőt néha reggeltől délutánra is drasztikusan változhat. Minden eshetőségre felkészülve figyeljünk arra, hogy a szabadban, a kültéren élő kutyák számára biztosítva legyen a megfelelő védelem, egy saját ház, ahová a szélsőséges időjárási elemek elől behúzódhatnak. Figyeljünk arra is, hogy kutyánk előtt mindig legyen elegendő mennyiségű friss ivóvíz.

Kevesebb napfény – rosszabb látási viszonyok

Ahogy a napok rövidülnek, a reggeli és az esti kutyasétáltatás már gyakran rossz látási viszonyok között történik. A gépjárművezetők az esti sötétben illetve a reggeli szürkületben (főképp, ha még a köd is nehezítő tényező) nehezebben veszik észre, látják meg az állatokat és a hozzájuk tartozó tulajdonosokat, így a jól láthatóság érdekében maguknak a tulajdonosoknak kell megtenniük a megfelelő óvintézkedéseket. Győződj meg róla, hogy a kutyádon mindig megfelelően legyen rajta a hám vagy a póráz. A láthatóság növelésének érdekében jó ötletnek tűnik fényvisszaverő felszerelések használata, különösen, ha kutyáddal forgalmas szakaszon sétálsz. A hasznos lehetőségek közé tartoznak a LED megvilágítású kutya nyakörvek, melyek fényükkel zseblámpaként világítják meg a kutyát. A tulajdonosnak sem árt a fényvisszaverő ruházat használata.

A lehullott, őszi falevelek – baktériumok, penész, füst, éles tárgyak

A változó őszi levelek gyönyörűek, ezzel együtt, ha lehullanak, lenyűgöző talajtakaróvá változnak. Ha nem gondoskodunk megfelelően az eltakarításukról, gondokat okozhatnak. Az egymás hegyén-hátán fekvő levelekben felhalmozódik a nedvesség, amely hozzájárul a penész és más baktériumok elszaporodásához. Ha néhány ilyen mikroorganizmus a kutya szervezetébe kerül, hányás, hasmenés és étvágytalanság lehet az eredménye.

A levél- és gazégetéssel a kiskertekben csak körültekintően, a kutyád ne engedd a máglya közelébe, egyrészt balesetveszélyes, másrészt az égő levelekből felszálló füst irritálhatja a kutya bőrét, orrát és szemeit.

Légy óvatos a séták és a kirándulások alkalmával, mindig vigyázz, hogy kutyád a lehullott leveleket ne vegye a szájába, ne nyalogassa vagy kóstolgassa. Tény, hogy az avar elrejt a szemünk elöl olyan dolgokat, amit kutyánk az orrával könnyen kiszagol vagy megtalál. Ilyenek a gombák, az éles kövek vagy üvegdarabok, melyek mind kockázatot jelentenek a sűrű avarral borított helyeken. Felügyeld a kutyád, különösen a számotokra új, még addig nem látogatott területeken.

Gombák – a galócák egyes fajai halálosan mérgezőek

A gombák főképp az őszi esők megjelenésével látszólag gyorsan, egyik napról a másikra nőnek ki a földből, sokszor megbújva a lehullott avarszőnyeg alatt számunkra láthatatlanul, de kutyáink számára nagyon is érzékelhetően. Ne hagyd, hogy kutyád bármely gombával érintkezésbe lépjen, beleharapjon vagy egyen belőle. Míg a legtöbb gomba jóindulatú, és ha lenyelik, csak enyhébb egészségügyi tüneteket eredményhez, de van néhány fajta, amely halálos lehet számukra, sőt számunkra, emberek számára is, ha lenyeljük őket. Mivel a gomba azonosítása nehéz, fokozott óvatosság ajánlatos!

Az őszi bomló levelek és a hűvös, csapadékos időjárás tökéletes környezetet biztosít a gombáknak, melyek a gyepen, a mezőkön, a farönkökön és a fák alatt is nőnek. Nem minden gomba veszélyes, de nem érdemes kockáztatni. A lenyelt gomba fajtájától függően a következő klinikai tünetekre lehet számítani:
Emésztőrendszeri tünetek: nyáladzás, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.
Neurológiai tünetek: félálomszerű részeg járás, remegés vagy reszketés, izgatottság, görcsrohamok.
Szervi károsodások: máj- vagy veseelégtelenség.
Halál

Ha kutyád véletlenül gombát evett, és e tüneteket észleled rajta, azonnal vidd állatorvoshoz vagy olyan állatklinikára, ahol hathatósan tudnak rajta segíteni. Mérgezések esetén az időtényező a legfontosabb, ezért soha ne várj ezzel, hanem azonnal cselekedj! Óvintézkedésként a legjobb, ha folyamatosan figyeled az udvarod, hogy minél előbb észrevedd és eltávolítsd a gyors sebességgel kinövő gombákat. És természetesen a kutyád sem árt szemmel tartani, nehogy megegyen valami olyat, ami mérgező!

Fontos!

A legveszélyesebb típusú gombák az Amanita nemzetség fajai közé tartoznak, vagyis a galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái. A nemzetség Phalloideae szekciójának több faja súlyosan mérgező amatoxinokat és fallotoxinokat tartalmaz, amelyek elsősorban a máj és a vesék működését állítják le, s emiatt gyakran okoznak halálos mérgezéseket. A mérgező fajok közül Magyarországon a gyilkos galóca, a fehér galóca és a hegyeskalapú galóca fordul elő. A galócák között vannak halálosan mérgezőek, de vannak köztük pszichotrop hatásúak, olyanok is akadnak, melyek éppen csak gyengén hánytatnak, míg mások kifejezetten fogyasztásra teremtettek. A két csoport (ehető és mérgező) nem összekeverendő! Mindezt csak azért hangsúlyoznánk, mivel a lakosság jelentős része csupán egy-két galócaféléről hallott – mondjuk a gyilkos galócáról, melytől nem ok nélkül félünk -, habár természetes élőhelyén aligha ismernénk fel, és ebből lesz a baj -, illetve hallottunk még a mesekönyvekből ismert légyölő galócáról is. A galóca nemzetség mintegy 600 faja erdőben élő, a fákkal mikorrhizás életközösséget kialakító gomba. A galócák számos fafajjal képesek szimbiózist kialakítani, leggyakoribb partnereik a lucfenyő, a vörösfenyő, a bükk és a tölgy. A leginkább mérgező gombák közül hazánkban a 4 leggyakrabban előfordulót pár mondatban bemutatjuk, hogy felismerjétek, ha találkoztok vele közös sétáitok során.

Gyilkos galóca

ArchenzoA feltöltő saját munkája: „Amanita phalloides 1”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

A gyilkos galóca közepes termetű, gallérja és bocskora van. Lemezei, akár a húsa fehér, színe nem változik. Kalapja zöldes vagy barnászöld árnyalatú. Szaga a nyers burgonyához hasonló, de a fiatal gomba szagtalan is lehet. A fejlődő gomba burokban van, tojás formájú, kettévágva látható benne a kalap és a tönk. Leginkább lomberdőkben, főképp tölgyek alatt fordul elő, de néha fenyőfák alatt is. Júniustól októberig terem. Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések több mint 90%-át a gyilkos galóca okozza, ezért ezt a gombát mindenkinek ismernie kell. Sajnos könnyen összetéveszthető ehető gombákkal is, különösen az erdőszéli csiperkével. A csiperkének azonban nincs bocskora, lemezei rózsaszínűek, melyek megsötétednek. Toxikus hatását és áldozatainak nagy számát tekintve kétségtelenül a gyilkos galóca a mérgező gombák királya.

 

Fehér galóca

Pieria(Uploader and Photographer) – Pieria(Uploader and Photographer): „Amanita verna-01”. Engedély: Közkincs, forrás: Wikimedia Commons

A gyilkos galóca kifakult, halvány színű példányaira megtévesztésig hasonlít a fehér galóca (metálos hangulatú angol neve destroying angel vagyis pusztító angyal), mely gyakorta okoz mérgezést. Hatóanyaga teljesen megegyezik hírhedtebb rokonáéval, ráadásul ezt a gombát is össze szokták keverni a csiperkével. E gomba kalapja fehér színű, félgömb alakú, de később sem terül szét. Lemezei fehérek, sűrűn és szabadon állók. Tönkje szintén egyöntetűen fehér, kígyóbőrszerű rajzolat sem látható rajta, a gallér is fehér, bőrszerűen lelógó. A tönk gumóban végződik, rajta a gomba többi részével megegyező színű bocskor található.

A gomba húsa egységesen fehér, illata édeskés, idős korban kellemetlen. Lomberdőkben, parkokban lombos fákkal, leggyakrabban tölgyekkel képez mikorrhizát, de találták tűlevelűek tövében is. Júniustól szeptemberig terem.

Hegyeskalapú galóca

No machine-readable author provided. Bernypisa assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims).: „Amanita virosa 02”. Engedély: CC BY 2.5, forrás: Wikimedia Commons

Közeli rokona a szintén halálosan mérgező hegyeskalapú galóca, amely hazánkban nagyon ritka és fenyvesekben él.
A hegyeskalapú galóca vagy kúposkalapú galóca a gyilkos galócához hasonlóan halálosan mérgező. E gomba jellegzetes kúp alakját többnyire később is megtartja. Idős korban néha laposan boltozatos vagy kiterülő, fehér, halvány krémszínű árnyalattal, felülete nedvesség esetén ragadós, szárazon tompa fényű. A fehér színű lemezek a tönktől távol és sűrűn állnak.

A tönk fehér, gyakran görbült, karcsú, törékeny, rostos felületű. Gallérja lelógó és bőrszerű. A tönk alját laza, sokszor rásimuló bocskor takarja. A gumós alapi rész a nyitott bocskorral együtt általában mélyen a földfelszín alatt helyezkedik el. A gomba húsa fehér, lágy és enyhén kellemetlen szagú. A hegyeskalapú galóca magasabb hegységekben, fenyvesekben, ritkán lomberdőkben is általánosan elterjedt. Júniustól szeptemberig, néha októberig terem.

A galócák egy másik csoportja ritkán okoz végzetes mérgezést, de azért érdekes tüneteket képes produkálni néhány gombafejnyi légyölő galóca. A légyölő galóca egész Európában a legismertebb gombák közé tartozik. Már messziről felismerhető szép piros vagy narancsszínű kalapjáról, amelyet többnyire fehér, pehelyszerű foltok borítanak. A lemezek mindvégig fehérek maradnak, sűrűn állnak, nincsenek a tönkhöz nőve. A tönk is fehér, nagy, karéjos, ernyedten lelógó gallérral.

A légyölő galóca júliustól októberig hozza termőtestjeit. A gombát papírra kenve légyölő anyagnak használták, neve is ebből ered. Méreganyagai az iboténsav, muszcimol, muszkarin, muszkazon és muszkaridin, amelyek az idegrendszerre hatnak. A mérgezés tünetei az alábbiak, melyek már a fogyasztás után 1/2 – 3 órával jelentkeznek: félálomszerû, részeg állapot, hallucinációk, álmosság, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, nyáladzás, izzadás, könnyezés, nagyobb adag elfogyasztása esetén delírium. Mivel más galócafajokkal ellentétben a légyölő galóca nem tartalmaz májkárosító amatoxinokat vagy phallotoxinokat, így a halálos mérgezés rendkívül ritka. A légyölő galóca főleg hegyvidékeken terem, Magyarországon Vas és Zala megyében gyakori. Nyíresekben, savanyú talajokon gyakori, fenyvesekben és lomberdőkben is előfordul.

Európában a legtöbb gombamérgezést a galócák e 4 gombafaja okozza, ezért ha olyan területre készülsz kirándulni a kutyáddal, amely kedvező a gombák növekedésének, előtte érdemes felfrissíteni ismereteidet a mérgező és az ehető gombákról egyaránt.

Növényvédő szerek – mérgezőek

Növényvédő szereket gyakran használnak ősszel a kertekben. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt, ha valaki más kertjében tartózkodsz a kutyáddal. Mindig kérdezd meg a tulajdonost, hogy az udvar egyes területei vannak-e növényvédő szerekkel kezelve, ez nagyon fontos kutyád egészségének biztonsága érdekében!

Rágcsálóirtók – erősen mérgező

Az időjárás változásával és a hőmérséklet csökkenésével az olyan rágcsálók, mint az egerek és a patkányok megpróbálnak melegebb helyeken menedéket keresni, ezért közel merészkednek az otthonokhoz, melyben élünk. Az egerek és patkányok megjelenése a településeken főképp a globalizáció eredménye, a természeti környezet és az életmód változása magával hozta, hogy ezek az élőlények az emberek otthonainak közelébe költöztek. Ellenük való védekezésképp az emberek csapdákat, illetve egér- és patkánymérget helyeznek ki az otthonaik környékére. Vannak, akik nem elég körültekintően teszik ezt, így sok esetben ártatlan kutyák és macskák is a csapdák illetve mérgezés áldozatává válnak.

Hogy odavonzzák a rágcsálókat, a patkánymérgek ízletesek, ez teszi őket kutyáink számára is vonzóvá. Számos patkányméreg tartalmaz véralvadásgátlót. Miután az állatok megeszik, ezek a véralvadásgátlók lerakódnak a májban, ahol megakadályozzák az alvadási faktorok normál szintézisét.
A klinikai tünetek a következők:
gyengeség, letargia, véres vizelet, habos-véres nyál, habos-véres hányás, vértelen íny, alacsony testhőmérséklet, remegés, görcsrohamok, halál.

Ha gyanítható, hogy kutyád patkánymérget evett, azonnal állatorvosi ellátásra van szüksége, különben a folyamat elér arra a pontra, amikor már visszafordíthatatlanná válik. Fontos, a patkányméreggel történt mérgezés esetén semmiképpen sem szabad a kutyával tejet itatni (ez az úgynevezett “gyógymód” szájhagyomány útján terjed, de semmi valóságtartalma), semmit sem szabad vele sem megetetni, sem megitatni, mert ilyen esetben bármely ételt etetsz, és bármely italt itatsz a mérgezett kutyával, minden csak a méreg felszívódását segíti elő. A patkányméreggel megmérgeződött kutyát azonnal állatorvoshoz vagy állatklinikára vinni, ez a legfőbb teendő. A továbbiakat a kutyát kezelő állatorvos ismerteti a gazdival. Az időtényező ez esetben is nagyon fontos, minél előbb állatorvosi segítséget kapjon a mérgezett kutya!

Ha patkánymérget vagy kénytelen használni, minden gazdának azt tanácsoljuk, ha állatot tart a házban, olvassa el alaposan a patkányméreg csomagolását. Ha gyanítható, hogy kedvenced evett a méregből, tartsd magadnál a csomagolást, amikor felhívod az állatorvost, vagy a mérgezéskezelő klinikát. Fontos, hogy az állatorvos pontosan tudja, milyen patkánymérget nyelhetett le kedvenced. Az állatklinikákon a vérben lévő véralvadási faktorok szintjének meghatározására speciális vérvizsgálatot is alkalmazhatnak. Ezek a tesztek hasznosak a mérgezés diagnózisának felállításában és a kezelés nyomon követésében is. A kezelést addig kell folytatni, míg az alvadási faktorok normális szintjüket el nem érik.

A legfontosabb mégis elkerülni az olyan helyzeteket, amelyek idáig vezethetnek! Felügyeld kutyád otthon és a sétáitok során egyaránt!

Molyirtó – mérgező

Bár ma már ritkábban, mint régen, a molyirtót még mindig többen használják a ruháik molyoktól, lepkéktől való megóvására. A molyirtó elég veszélyes, mivel jellemzően vegyi anyagokat tartalmaz. A naftalinmérgezés klinikai tünetei közé az alábbiak tartoznak:
Gyomor- és bélrendszeri tünetek: nyáladzás, hányás, hasi fájdalom
Neurológiai tünetek: levertség, remegés
Vérképzőszervi tünetek: a vörös vérsejtek rendellenességei
És ritkán szervi elégtelenségek.

Ha rajtakaptad kutyád molyirtóval a szájában, vidd állatorvoshoz vagy állatklinikára azonnal!

Fagyálló – erősen mérgező

A veszélyes anyagok közül ebben az időszakban gyakran okoz gondot a fagyálló. Az utcán parkoló autók után gyakran maradnak fagyálló foltok itt-ott, figyelj ezekre nagyon, nehogy kutyád felnyaljon ezekből!

Ha fagyállót használsz, csak körültekintéssel tedd, a fagyálló foltot vagy a kilöttyent fagyállót tisztítsd fel, mert az etilén-glikol minden állatra nézve nagyon veszélyes. Tény, hogy öt evőkanál képes megölni egy közepes méretű kutyát.

Figyelj kutyádra az utcán és vigyázz, ne igyon pocsolyából, mert nem tudhatod, véletlenül nem fagyálló van-e kifolyva és pocsolyaként összeállva.

Ha otthon tárolsz hűtőfolyadékot, az mindig gondosan elzárva legyen, hogy a gyermekek, a kutyák és más állatok ne férhessenek hozzá! A használt fagyálló dobozát kellő körültekintéssel kezeld!

Allergia

A kutya allergiák nem ritkák. Az allergiás reakciók előfordulása az évszakok változásával növekszik. A kutyák allergiás tünetekkel reagálhatnak a pollenre, a porra és más szezonális allergénekre. Az allergia tünetei közé tartozik: a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás, a viszkető bőr, forró foltok megjelenése a bőrön, bőrgyulladás, fülgyulladás és a viszkető, könnyező szemek.

Már abból is láthatod, hogy valami nincs rendben kutyáddal, ha izgatott, nem találja a helyét, teste egyes területeit nyalogatja, vakarja, kimarja, harapja, fejét és fülét rázza, köhög és tüsszög, ez csak pár jel, de érdemes rájuk odafigyelni. Ha a kutyádon e jeleket tartósan észleled, allergiavizsgálat javasolt számára. Vizsgálat nélkül nehéz megállapítani, mi lehet a kiváltó allergén.

Rendkívül fontos, hogy minél előbb vidd állatorvoshoz a kutyád, ha a fent említett tünetekből többet is észlelsz nála. Egy gyorsan terjedő bőrgyulladásnál nem szabad várni, akár egy nap alatt is sokat romolhat a gyulladt bőr és kutyád számára sokkal nehezebb lesz a gyógyulás.

Bolhák és kullancsok

Sokan élvezik ősszel a hűvösebb időjárást, sétákat és kirándulásokat téve családjukkal és a kutyáikkal a természetbe. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a kutyákat rendszeresen védjük a kullancsok és a bolhák ellen. A bolhák és a kullancsok egész évben jelen lehetnek, de leggyakrabban a tavaszi és az őszi időszakban a legaktívabbak. Az őszi, hűvösebb időjárásban főképp elemükben érzik magukat, ezért fokozottan érdemes ellenük védekezni.

Korábban csak erdőkben, mezőkön találkozhattunk kullancsokkal, manapság azonban már szinte mindenhol előfordulnak. Kullancsok találhatók a városok közeli erdőkben, a városok parkjaiban, de még az udvarokon, kertekben is.

A kültéri bolhák a meleg, nedves és árnyékos területeken szaporodnak. Az udvarodon és a kertedben rendszeresen nyírd a füvet, mert ezzel kiküszöbölheted a kullancsok és a bolhák elszaporodását. A beltérbe, lakásba bekerült bolhák petéi és lárvái nehezen irthatók ki, nagyon fontos, hogy rendszeresen porszívózd a szőnyeget, a drapériát és mindent, amivel a kutya érintkezésbe kerül.

A védelemben a leghatékonyabbak a jó minőségű bolha- és kullancsirtó nyakörvek és cseppek, spot on készítmények. Azonban még a kullancs elleni védelemmel ellátott kutyákat is érdemes rendszeresen ellenőrizni, főleg egy-egy erdei séta után.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A kutyák és a hideg időjárás! Milyen hideg a túl hideg? Mely fajták sebezhetőbbek? Hogy ismerhető fel, ha a kutyád fázik? Mindezekre választ kapsz, ha elolvasod “A kutyák és a hideg időjárás” című cikkünket.

Útmutató, hogyan tarthatod melegen a kutyád odakint a téli hónapokban. Hasznos téli jó tanácsok minden kutyatulajdonos számára, hogy biztonságosan tölthessétek a telet.

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.”

Szinte egész évben jelen vannak és fertőznek a kullancsok! Az általuk terjesztett betegségekről és a megelőzésről is olvashatsz oldalainkon.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

 🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: