Kulcsfontosságú, hogy

  • olyan tenyésztőtől vásárolj kutyát, aki rendszeresen szűri a kutyáit, így minimalizálhatod a genetikai kockázatot,
  • ivartalanítsd a kutyád és figyelj oda a megfelelő étrendre,
  • a környezeti kockázatok minimalizáld: cigarettafüst, mérgező vegyszerek, túlzott napfény.

A „rák” a köztudatban egy rettegett betegség, még a szót sem szívesen halljuk. Mivel azonban a kutyák körében ez a vezető halálozási ok, sajnos sok gazdinak kell szembesülnie vele. Sajnos a rák nagyon sok fajtája genetikai úton alakul ki, amely azt jelenti, hogy gazdiként nem sokat tehetünk az elkerülése érdekében. Mégis, vannak bizonyos módszerek, amelyekkel megakadályozhatjuk a rettegett kór kialakulását kutyánknál. Fontos, hogy amint a rák gyanúja felmerül, minél gyorsabban forduljunk állatorvoshoz.

A tenyésztő kiválasztása és ivartalanítás

Egyes közkedvelt fajták, mint a Golden Retrieverek és a Boxerek különösen hajlamosak bizonyos típusú rákokra. Ezen fajták felelős tenyésztői rendszeresen szűrik a tenyésztésbe vont egyedeket és amelyik kutyánál bekövetkezik a szomorú diagnózis, kivonják a tenyésztésből. Ezáltal egyre egészségesebb almok jönnek világra. Sajnos hazánkban nincs kötelező rákszűrés előírva a kutyáknál, azonban a tenyésztő kiválasztásánál mindenképpen figyeljünk arra, hogy elvégzi-e a fajtára jellemző betegségekkel kapcsolatos szűréseket.

Ha a kiskutya már megérkezett a családba, a következő kérdés, hogy ivartalanítsuk-e vagy sem. Ha igen, akkor mikor? Egyes külföldi kutatások szerint az ivarérettség előtti sterilizálás növelheti bizonyos rákok kialakulásának kockázatát. A kutatásban éppen a Golden Retrieverek esetében mutattak ki növekvő hajlamot a rákra, ivarérettség előtti sterilizálás esetén.

Az ivarérettség előtti sterilizálás ráknövelő hatása azonban fajtánként eltérő lehet. Ivartalanítás előtt mindenképpen konzultáljon állatorvossal.

Táplálkozási tippek a rák megelőzésére

Az első és alapvető feladat, amelyet a kutyád egészséges és rákmentes élete érdekében tehetsz, az a testsúly kontroll. Ellenőrizd hetente, de minimum havonta. Egy másik kutatás ugyanis rámutatott, hogy a túlsúly és bizonyos rákfajták kialakulása között szoros összefüggés van. A nőstény kutyák esetében a túlsúly előidézheti emlődaganat kialakulását. A túlsúly egyébként nemcsak a daganatok kialakulásának kockázatát, de az ízületi betegségek, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli.

Az emberekhez hasonlóan az idősebb kutyáknál gyakoribb a rák kialakulása. Ezért az idősebb kutyáknál a speciális étrendek és a diéta csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsokról, mint például az EPA és a DHA (a halolajokban található) és a közepes láncú trigliceridekről azt bizonyították, hogy javítják a kognitív funkciókat azáltal, hogy megelőzik az agysejtek károsodását. Mivel a rákot a sérült sejtek ellenőrizetlen replikációja okozza, az antioxidánsokkal történő étrend kiegészítés hozzájárulhat bizonyos DNS-károsodások megakadályozásához, amelyek rákhoz vezethetnek. Azonban az antioxidáns kúra nem bizonyított eljárás, ugyanakkor nem is árt, veszteni valója nincs a kutyusnak és így a gazdinak sem. Fontos, hogy az antioxidánsok jótékony hatása főleg az idősebb kutyák szervezetében érvényesül, így fiatal kutyáknál nincs bizonyított hatása a szedésüknek.

Az egészséges életmód

Bizonyított összefüggés van az egyes környezeti tényezők és a rák kialakulása között a kutyák esetében, csakúgy, mint az embereknél.

Biztosan tisztában van vele mindenki, hogy a dohányfüst káros hatással van mindenkire a háztartásban. Miért lenne ez másképpen a kutyák esetében?

A passzív dohányzás nagyban növeli az orrban kialakult rák kockázatát, különösen a hosszú orrú kutyák esetében, mint a Labrador Retriever, a Collie és a Tacskók. Ugyanakkor a rövid orrú kutyáknál a tüdőrák veszélyét növeli.

Az erős napfény (manapság egyre erősebb UV sugárzás) a bőrrák kialakulásának kockázatát növeli. Különösen figyelni kell a világos pigmentű és rövid szőrű kutyákra. A legmelegebb órákban célszerű hűvösben tartózkodni, illetve a kutyák számára is kapható már fényvédőszer.

A rovarirtó szerek növelik a kutyákban különféle rákok kockázatát. Ezen kívül a festékek és oldószerek is kockázatnövelők, ezért érdemes kedvencüket ezen szerektől távol tartani.

Összefoglalva a rák az a betegség, amely bármikor megtámadhatja szeretett kutyánkat a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is. A fenti megelőző intézkedések azonban hozzájárulhatnak, hogy kedvenceink a lehető legnagyobb eséllyel elkerüljék ezt a szörnyű kórt, hosszú, egészséges és boldog életet éljenek.