A tűzijáték és a kutyák - Kutya Portál A tűzijáték és a kutyák - Kutya Portál

A tűzijáték és a kutyák

A tűzijáték és a kutyaAugusztus hónapban járunk, hamarosan itt az Államalapítás emléknapja, mely sok érdekes és szórakoztató programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Biztosan sokan tervezitek, hogy részt vesztek az Augusztus 20.-i ünnepségsorozatokon családjaitokkal és barátaitokkal. Míg ezek az ünnepek non-stop jó szórakozást tudnak nyújtani az embereknek, ugyanez nem mondható el négylábú családtagjainkról. Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarják kedvenceinket. A karácsonyi ünnepkörön túl az Augusztus 20-ai ünnepségsorozatok sajnos minden évben olyan alkalmak, mikor a tűzijátékok hangjaitól megriadva sok kis kedvenc eltűnik  az otthonából.

Kedvenceink számára a hangos robbanások és a tűzijáték éles fényei felkavaróak, mindezektől pánikba eshetnek, amivel saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják. Amikor a kutyák és más állatok félnek, elfutnak otthonaikból, kiugranak a nyitott ajtón vagy ablakon és eltűnnek az éjszakában. Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométer távolságból. Nekik szerencséjük van, míg más kedvencek örökre elvesznek.

Ezért, ez idő tájt emlékeztetni szeretnénk minden felelősségteljes kisállat tulajdonost a tűzijáték okozta veszélyekre. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogyan gondoskodhat megfelelően kedvencének biztonságáról.

Sok kisállat fél a tűzijátékoktól

A tűzijáték hirtelen megjelenő fény- és hanghatásai ijesztően hatnak a kisállatokra, stresszhelyzetbe hozhatják őket. Még az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen jelentkező hangos zajoktól és fényektől. Bizonyára nem akarod megijeszteni őt és olyan helyzetbe hozni, hogy a tűzijátéktól megriadva félelmében agresszíven viselkedjen vagy elmeneküljön otthonról!

A kutyának és a macskának sokkal jobb hallása van, olyan frekvencián belül is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem. Egy petárda, de még egy kis csillagszóró is felboríthatja kedvenceink közérzetét. És az ismeretlen, hangos zajok nyugtalanítóak lehetnek számukra.

Tartsd kedvenced biztonságosan

Egy kis előzetes tervezés a problémák megelőzésének érdekében, hogy az Augusztus 20.-i ünnep könnyebb legyen számodra, családod számára és kedvenceid számára egyaránt.

  • Mindenképpen fontos és sokat segíthet a microchipes megjelölés! Ha Te is a felelős kutyatulajdonosok táborába tartozol, kutyád microchippel megjelölt, mely állatorvos által regisztrált, így kedvenced biztosan szerepel a hivatalos kisállat nyilvántartásban. Ha véletlenül megtörténik, hogy kutyád megijed és világgá szalad, a chip szám alapján beazonosítható, így sokkal könnyebben hazakerülhet hozzád. Amennyiben kutyád nincs chippel ellátva, kérjük, minél előbb vedd fel a kapcsolatot az állatorvosoddal, aki segíthet a kutyád chippel megjelölni, majd beregisztrálni a kisállat nyilvántartó rendszerbe. Ha véletlenül mégis baj történne és kedvenced elveszne, önmagában már a microchip is egy nagy segítség.
  • A napi sétát kora reggelre időzítsétek! Próbáljátok egész nap aktívan tölteni az időt, sétáljatok nagyot, játsszatok sokat, fáraszd ki kedvenced, hogy mire eljön az este, még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.
  • Ne hagyd kedvenced odakint, különösen sötétedés után! Még egy körültekintően bekerített udvar sem tarthatja őt biztonságban, mivel ha megijed, pánikba esik és menekülőre fogja, így nagyobb eséllyel megsérülhet, miközben az udvarról kifelé próbál utat törni magának. Ha kiszabadul, könnyen elütheti egy autó vagy akár ellophatja egy idegen.
  • Ha a tűzijáték hatósugarán belül élsz, próbáld kedvenced lehetőleg egy biztonságos szobában tartani a tűzijáték ideje alatt és próbáld őt játékokkal lefoglalni! Annak érdekében, hogy tompítsd a tűzijáték okozta zajt és megakadályozd, hogy kedvenced elszökjön, legyen rá gondod és zárd be otthonod ablakait, húzd be a függönyöket vagy engedd le a redőnyöket. Kapcsold be a TV-t, vagy a rádiót, vagy indítsd el a kedvenc zenéd, hogy tompítsa a kívülről érkező zajokat. Foglald le a kutyádat, foglalkozz vele és így könnyen átvészeli azt a pár percet, míg a tűzijáték véget ér.
  • Ha kis kedvenced meg szeretnéd nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon teszed mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Főképp kerüld az együtt érző hangnemben előadott ilyen mondatokat “minden rendben lesz, ne félj”, mivel ezzel csak erősíted kedvencedben a félelmet.
  • A tűzijáték elmúltával is tarts kedvenced biztonságosan, főképp ha arrafelé sétáltok, amerre a tűzijáték volt, nehogy felszedjen a földről valamely tűzijáték után ott maradt törmeléket vagy fel nem robbant rakétát!

Mint szerető és felelős állattartó, figyelj kedvenced biztonságára minden időben!

Ha mindezen jó tanácsokat betartod, kedvenceddel együtt boldogan vészelhetitek át a tűzijáték időszakát!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.


Kutya Portál, egy hasznos weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.”

A szívférgesség ma már Magyarországon is komoly egészségügyi kockázatot jelent kutyáink számára. A szívférgesség tüneteiről és a megelőzésről mindent megtudhattok a “Szívférgesség kutyáknál” című cikkünkből.

Minden felelős kutyaszerető tulajdonos figyelmébe: “Örök igazságok a kutyák szerelmeseinek ajánlva!”

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon!Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is!

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: