15 év után az idei évben újra Olaszországban a World Dog Show, a világ egyik legrangosabb nemzetközi kutyakiállítása, illetve kutyás eseménye, mely Június 11 és 14 között Milánóban várja a kutyás világ színe-javát.

„A nevezések száma felülmúlta minden várakozásunkat! Majdnem 30 000 regisztrált kutya, mely rekord siker! Készen állunk, hogy vendégül lássuk a világot!” – e szavakkal indítja útjára e nagyszabású és számtalan színes kutyás programban bővelkedő rendezvényt a szervező és lebonyolító Olasz Kennel Club, az ENCI Elnöke, Dino Muto.

Sajnos, a Világkiállítást egy szörnyű tragédia árnyékolta be, mely az egész kutyás társadalmat megrendüléssel töltötte el. Oroszországban halálos közúti balesetet szenvedett egy Világkiállításra igyekvő maroknyi csoport, kutyák és tulajdonosaik, felvezetőik. Szörnyűséges és borzasztó tragédia, mely könnyeket csalt nagyon sok kutyaszerető ismerős és ismeretlen ember szemébe is.

Az Olasz Kennel Club Elnöke és a World Dog Show szervezői részvétüket fejezték ki a World Dog Showra igyekvő és Június 08.-án az Oroszországi kisbuszban balesetet szenvedő 6 személy és 11 kutya tragikus halála miatt. Az FCI aznapi közgyűlésén jelenlévő meghívott résztvevő küldöttek, valamint az Olasz Kennel Club Elnöke egy perces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének!

 

World Dog Show történelem:

A World Dog Show, egy 3-4 napon át tartó nagy, nemzetközi kutyakiállítás, amelynek rendezési jogát minden évben a Nemzetközi Kynológiai Szövegség, az FCI ítéli oda. Az első World Dog Showt 1971-ben rendezték Budapesten. A elkövetkezendő években az idei évvel bezárólag sok ország több városába ellátogatott a Világ rendezvény. Több olyan ország, sőt az országban ugyanazon város is volt, amely kétszer, sőt háromszor is helyszíne lehetett a World Dog Show-nak. Az idei évben az FCI-től Olaszország kapta a rendezési jogot Milánói helyszínnel. A jövő évben pedig már Oroszország láthatja vendégül e nagyszabású showt Moszkvai helyszínnel.

 

Így működik:

A rendezvény ideje alatt minden BOB (fajtagyőztes) és BOS (legjobb ellenkező nemű) győztes kutya, valamint Best Junior (fiatal osztály győztese, a 9-18 hónap közötti kutyák) megkapják a Világgyőztes címet (WW). A különböző fajták BOB címet nyert győztesei tovább versengenek a BIG (Best In Group) címért a saját csoportjukban. A 10 csoport BIG győztesei pedig a BIS (Best In Show) címért, a világ legszebb kutyájának címéért szállhatnak ringbe.

 

A Show:

A World Dog Show ideje alatt számos Club Show és sok más különleges sport- és egyéb verseny is zajlik, melyek inspirálólag hatnak a kutyák szerelmeseire. A rendezvény szórakoztató programjai között megtalálhatók a Dog Dance, a Flyball és a Dog Frisbee versenyei, melyek felejthetetlen showt nyújtanak a közönségnek. A sportversenyek közül az Agility nagyon látványos, melyen a látogatók szurkolása még inspirálja is a játékosokat. Nagyon kedves program, a Junior Handlerek versenye, melyen a fiatalok vesznek részt különböző fajtájú és méretű kutyákkal. Valamint az egyéb kutyás versenyek, melyen felfedezhetjük a kutyák olyan nagyszerű képességeit, mint a vakvezetés, a mentés, a kábítószer keresés, az órző-védő feladatok… stb.

„2015-ben a World Dog Show mindenképpen egy emlékezetes esemény lesz, nagy lehetőség Milánó városa számára, melyen Lombardia, sőt egész Olaszország is reflektorfénybe kerül” – nyilatkozta Dino Muto, az ENCI Elnöke.

Június 11 és 14 között közel 20 000 nevezett kutya verseng a World Dog Showban a világbajnoki címekért.
Június 10 és 13 között közel 10 000 regisztrált kutya versenyez a különböző fajták Klubkiállításaiban.
A világ minden tájáról 68 résztvevő ország a rendezvényen, első helyen Olaszországgal, majd Franciaország és számtalan más olyan nemzet is, mint Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Kolumbia, India, Indonézia, Japán, Kazahsztán, Malajzia, Mexico, a Fülöp-szigetek, Tajvan, Thaiföld, Venezuela és az Egyesült Államok.

„Ezek az adatok fontos jelzések a számunkra – folytatja Dino Muto – mert a kutyák szerelmeseinek a munkánkba vetett bizalmában és figyelmében erősít meg bennünket. Az ENCI szem előtt tartja a szakmaiságot és a megbízhatóságot, hogy folyamatosan biztosítsa Olaszországban a fejlődés szintjét elsősorban az állatjóléti szempontokat szem előtt tartva. A 2015-ös World Dog Show minden fajtában a legjobb kutyákat fogja felvonultatni és a közönség egy, a maga nemében egyedülálló showban vehet részt, mely a kutya szerelmesei számára egy kombinációja a versenynek, a képzésnek és a kultúrának, melyet nem szabad kihagyni.”

A World Dog Showt rendező Olasz Kennel Klub, az ENCI (Ente Nazionale della Cinofilia Italiana) megalakulása néhány „úr” nevéhez köthető, akik 1882-ben úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy kutyás Egyesületet, hogy javítsák a kutyatenyésztés minőségét Olaszországban. Így jött létre 31 taggal az Olasz Kennel Klub. A törzskönyv adatbázis 1875-ben indult. 1904-ben a regisztrált kutyák száma már meghaladta az ezret. A Klub 1940-ben megkapta az állami elismerést, közben a tagság egyre nőtt. 1960-ban a regisztrált kutyák száma már elérte a tizennégy ezret. Jelenleg a Kennel Klubnak 147 különböző Szervezete és 68 fajtaklubja működik szerte Olaszországban. Az Olasz Kennel Klub jelenleg 14 őshonos fajta gondozásával és génmegőrzésével foglalkozik folyamatosan.

Az ENCI célkitűzése megőrizni és támogatni az Olasz kutyafajták sokféleségét, hogy elősegítsék a kutya és a család legjobb egymás mellett élését, segítsék azon embereket, családokat, akik szeretik a kutyákat, tisztában vannak a jellemzőivel és készek arra, hogy hozzáállásukkal kölcsönösen gazdagítsák egymást. A fajták sokszínűsége, azok különböző jellemvonásai lehetővé teszik az ember számára, hogy olyan kutyát válasszon maga mellé társnak, aki legjobban illik az életmódjához és személyiségéhez, miközben egy mély és kielégítő kapcsolatot hoznak létre egymással, amely mindkét fél hasznára válik, valamint segítségére van a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Az év folyamán az ENCI az iskolákban figyelemfelhívó programokat szervez, melyek célja segíteni a gyermekeknek megérteni, hogy a kutya egy érték és segíteni nekik abban is, hogyan tudják a legeslegjobb kapcsolatot kialakítani az ember legjobb barátjával, a kutyával. Tulajdonképpen ez teszi a fiatalokat sokkal tudatosabbá és csökkenti a jövőben az állatokkal való rossz bánásmódot és az állatok elhagyását.

15 év után a World Dog Show visszatér Olaszországba, hogy a Fiera Milano vásárközpont ringjeiben felvonultassa a legjobb kutyákat. 6 csarnok 103 négyzetméterén 101 ring ad otthon több mint 29 000 nevezett kutyának és gazdáiknak, felvezetőiknek, közel 400 fajta 68 országból. A négy nap alatt 200 nemzetközi szakértő fogja elbírálni a résztvevő kutyákat, majd a show végén kiválasztani a Világ legszebb kutyáját. A nagyobb nevezési számú fajtacsoportok között megtalálható a II. csoport 4600 regisztrált kutyával, a IX. csoport több mint 3000 taggal valamint a III. csoport közel 2500 terrierrel.

Miközben 10 fajtacsoportban versengenek egymással a különböző fajták legjobbjai, a nagyközönség számtalan érdekes kutyás sport- és egyéb versenyt, műsort is láthat számtalan ringben.

Az Agility verseny (Június 10 és 14 között a 13-as csarnokban), ami egy nagyszerű sport, ahol a kutyák különböző akadályokon át egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Ez nemcsak egy verseny, hanem kis kihívások tökéletes harmóniában a tulajdonossal, melynek végén mindenki örül.

A Flyball (Június 11 és 14 között a 13-as csarnok fő ringjében), egy igazi váltó stílusú verseny. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. Minden kutya négy akadályt ugrik át, majd rálép egy dobozra, ami, ezáltal kiadja a labdát. A kutya ezután visszaviszi a labdát a kiindulópontba, mikor a kutya visszaért, indulhat a következő kutya és ez így megy folyamatosan, míg az összes kutya be nem fejezi a futamot.

A Dog Frisbee (Június 11 és 14 között a 13-as csarnok fő ringjében) egy nagyszerű kutyás sportverseny, melyben a versenyző és kutyája ügyességben versenyeznek frisbee használatával.

Mind közül a leginkább várt és legnagyobb sikert aratott Dog Dancing (Június 11 és 14 között a 13-as csarnok fő ringjében) sport és tánc egyben, ahol a kutya és a vezetője zenére együtt ügyességüket bemutatva „táncolnak”.

És végül a Junior Handling versenyek, az elkötelezett 10 és 17 év közötti fiatalok, akiknek a ringben a bíró előtt a legjobban kell bemutatniuk a rájuk bízott kutyát. A Junior Handlerektől megkövetelik, hogy különböző alakzatokat végrehajtva a tőlük telhető legjobban mutassák be a kutyákat. Az első alapvető szabály pedig, melynek meg kell felelniük, a kutyák tisztelete és szeretete. A Junior Handler versenyeket Június 11.-én és 12.-én a 13-as csarnok fő ringjében délután 14.45 perctől 15.00 óráig, valamint Június 13.-án délután 14.20 perctől, Június 14.-én pedig délután 13.30 perctől 14.00 óráig rendezik.

A nagyközönség által a már oly régóta várt mentő kutyás előadásokra és bemutatókra Június 11 és 14 között kerül sor a 13-as csarnok fő ringjében délután 12.30 perctől 13.00 óráig.

A World Dog Show különleges vendégei a Katakló Athletic Dance Theater, mely 1995 óta Giulia Staccioli vezetésével egy különleges atletikus színházi műsorral lepi meg a közönséget Június 14.-én, vasárnap délután 18.00 órai kezdettel a 13-as csarnok fő ringjében. Ez az első olyan olasz atlétikai színház, mely a világban elsőként mutatott be akrobatikus koreográfiát drámai színházi előadásként megjelenítve. Látványos produkciókkal számos külföldi ország színpadán arattak sikert, ezzel együtt terjesztve az olasz kultúra e különleges szeletét a világban.

„A World Dog Show 2015-ben nemcsak azoknak lesz felejthetetlen, akik kutyáikkal részt vesznek a versenyben – mondja az ENCI Elnöke, Dino Muto – hanem az ember legjobb barátja összes szerelmesének. A fő ring mindennap otthont ad számos csodálatos, izgalmas és különleges előadásnak, melynek főszereplője a kutya és az ember. Akik jobban el szeretnének mélyülni a kutyák világában, azokat mindennap tudományos konferenciák várják a Royal Canin szakembereinek, valamint Olasz állatvédelmi szakembereknek köszönhetően. A World Dog Show mindenki számára nyitva áll, a családok és a gyermekek, a fiatalok és az idősek, a szakemberek és a pusztán kíváncsiak számára egyaránt.”

A World Dog Show számokban:

  • közel 30 000 nevezett kutya.
  • 400 különböző fajta.
  • 68 országból
  • 200 meghívott bíró
  • 150 000 várt vendég
  • 6 kiállítási csarnok (9, 11, 13, 15, 22, 24)
  • 103 000 négyzetméter kiállítási terület

A World Dog Show szponzora a Royal Canin, mely segít, hogy a jelenlévők megörökíthessék egy selfievel, amit el tudnak tenni emlékbe és majdan elő tudják venni és visszanézni, hogy a World Dog Showban jártak 2015-ben, Olaszországban, Milánóban, a Fiera Milano vásárközpontban.

Az online közvetítés elérhető lesz az Animal News TV jóvoltából.

Az Animal News TV egy web-tv, mely a velünk élő társállatokkal foglalkozik, ezen belül is különösen a macskáknak és a kutyáknak szentel több időt. A World Dog Show ideje alatt az Animal News TV közvetíti az eseményeket, amelyek elérhetőek és hozzáférhetőek lesznek a World Dog Show után is videók formájában.

Online közvetítés elérhető>>.
Regisztráció után emailben kapsz egy jelszót, azt beírva tudod nézni az online közvetítést, ami június 11.-én, csütörtökön 10.00 órától indul.

Minden látogatónknak jó szórakozást kívánunk!

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek pedig jó és balesetmentes utazást Olaszországba, jó szerencsét, kellemes napokat és szép eredményeket kívánunk!Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂