Az Állatok Világnapja a történelem fényében - Kutya Portál Az Állatok Világnapja a történelem fényében - Kutya Portál

Az Állatok Világnapja a történelem fényében

Lambert_de_Hondt_(I),_Willem_van_Herp_(I)_-_Saint_Francis_with_the_Animals

Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. A kezdeményezés Olaszországból indult útjára 1931-ben, akkori célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult és minden állat védelmét felvállalta. A világnapok szaporodásával párhuzamosan egyre inkább a velünk élő társállatok kerültek a középpontba.

Az Állatok Világnapja tisztelgés Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Gondolkodásának és tetteinek középpontjában a feltétel nélküli szeretet állt. A legtöbb róla szóló történetből kiderül, hogy nem csak az emberekért végzett áldásos misszionárius munkát, hanem az állatokat és a természetet is nagyon szerette.

Assisi Szent Ferenc, olasz katolikus szerzetes és prédikátor volt, a ferences rend megalapítója. 1182-ben született egy gazdag Assisi család sarjaként, édesapja egy befolyásos kelmekereskedő, édesanyja egy francia nemesasszony volt.  Gyermek- és ifjúsága éveit tanulással töltötte. 1201-ben Assisi városa harcba indult az ellenséges Perugia ellen, a fiatal Francesco (mert így hívták Őt akkoriban) is csatlakozott a harcoló csapatokhoz. Nem sokkal később egy sebesülés miatt fogságba esett és egy év raboskodás után, 1203-ban megváltozott emberként tért haza. 1205-ben egy látomásnak köszönhetően életszemléletében a vallásosság felé fordult és különös cselekedeteket vitt véghez. Apja, Pietro megpróbálta Őt észre téríteni, de nem járt sikerrel, Ferenc szakított az apjával, lemondott az örökségéről, és a következő néhány hónapban koldusként élt Assisi környékén. További életét szegénységben élte és a krisztusi útmutatás szerinti életről prédikált az embereknek.

Szent Ferenc az állatokkal beszélget

Már életében legendák születtek az állatokhoz szóló prédikációiról. A legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Egy napon, mikor társaival úton volt, megálltak az út menti fák mellett, amelyeken rengeteg madár ücsörgött. Ferenc azt mondta társainak, hogy várják meg, míg ő odamegy testvéreihez prédikálni.

assisi

Mikor odament hozzájuk, a madarak körülvették őt, mindegyik figyelte a hangját, és egyik sem repült el.

Egy másik legenda Gubbio városához kötődik, ahol Szent Ferenc élt is egy ideig. A városkát egy kegyetlen és vérszomjas farkas tartotta rettegésben. Szent Ferenc, hogy megmentse a város lakóit, felment a hegyre, hogy megkeresse a farkast.

Szent Ferenc a farkassal beszélget

Mikor megtalálta, keresztet vetett, és ráparancsolt az állatra, hogy menjen vele, és ne bántson senkit. A farkas összezárta az állkapcsát, és lefeküdt Szent Ferenc lábai elé. Szent Ferenc elkezdett beszélni hozzá. Elmondta, hogy sok kárt okozott az embereknek, ezért azok elátkozták őt és azt szeretné, ha békében élne velük. Szent Ferenc elindult a városba, a farkas pedig követte őt. A városka lakói megdöbbenéssel vették őket körül. Szent Ferenc elmondta az embereknek, hogy a farkas csak az éhség miatt volt vérszomjas. Gubbio lakói ezután rendszeresen etették a farkast, így sem állatot, sem embert nem támadott meg többé.

Szent Ferenc sokszor prédikált az ember és az állat kapcsolatáról is. Azt hirdette, hogy az emberiségnek kötelessége védeni és élvezni a természetet.

Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án hunyt el. 2 évvel később IX. Gergely pápa szentté nyilvánította. A 20. század derekán VI. Pál Pápa a környezetvédők védőszentjévé avatta. Éppen ezért világszerte október 4-én nemcsak a ferences rendi szerzetesek emlékeznek meg rendalapítójukról, hanem az állat- és természetvédők is az állatok világnapja rendezvényeivel.

Az Állatok világnapja felhívja a figyelmet állatvilágunk szépségeire, annak fontosságára, az emberek és az állatok közötti harmóniára és az együttélés szabályaira. Ez a világnap egy egész évre szóló üzenet, mely Földünk élőlényeinek védelmére, a természet tiszteletére int minden embert.

Az állatok világnapját kis hazánkban 1991-től ünnepeljük, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek rendezésében tartanak rendszeresen megemlékezéseket. Az utóbbi években azonban e jeles napot már az óvodák, iskolák és a természetvédelemmel foglalkozó szervezetek is szívesen beveszik zöld ünnepeik sorába. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

Portálunk szerkesztői Rónay György szép versét idézve emlékeztetnek mindenkit az állatszeretetre:

Mondd, szereted az állatokat?

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen
nem beszélnek?

Mondd, szereted az állatokat,
s figyelted őket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek,
vagy miről hallgatnak, mikor
komor csöndjükbe burkolódzva ülnek,
és titokzatos, hallgatag
külön világukba merülnek?

Én szeretem az állatokat.
Elnézem őket,
ha játszanak, alszanak, vagy tűnődnek
titkaikon és a világon.
Hidd meg, barátom,
nekik is vannak titkaik,
s csak annál nehezebb talán
számukra ez a sok talány,
mert nincsenek rá szavaik.

Tégy próbát, hisz ember vagy: értsd meg
a bennük szorongó miértet;
segíts nekik, mondd ki helyettük
azt, ami ott ködlik a testük
vaksi lelkében – vidd közelebb
az állatokhoz az embereket,
hogy megértsenek végre minket.

S mi is őket, kisebb testvéreinket.

Nemcsak az állatok világnapján, de a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen, Magyarországon évente több százezer kedvenc állat válik kóborrá.

Gondolkodjunk és éljünk felelősen! Ne csak ezen a napon, hanem az év minden napján szeressük és felelősségteljesen gondozzuk, védjük az állatokat!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és másokkal is, hogy minél több emberhez eljuthasson az üzenet. Köszönöm! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A kutyák csodálatos állattársaink, akik életük végéig önzetlenül szeretik az embert, a gazdájukat. Eltűnődtél már azon, vajon kedvenced mit gondolhat Rólad? Talán ez a kis levél segít megérteni kutyád gondolatait!

A felelős állattartás aranyszabályait minden kutya tulajdonosnak és leendő kutyatulajdonosnak ismernie kell. Portálunk tanácsokkal segít, hogy felelősen tarthasd és gondosan nevelhesd kedvenced.

Nemcsak tanítjuk a kutyáinkat, de mi – kutyaszerető emberek, gazdik, tulajdonosok – is sokat tanulhatunk tőlük. Portálunk képes cikke rávilágít azon fontos életleckékre, melyeket megtanulhatunk a kutyáktól.

Elgondolkodtatok már azon, mit érezhet és gondolhat egy menhelyen élő kutya? Ezen kérdésre is választ adhat “Egy menhelyi kutya vallomása”.

Örökbe fogadni egy kutyát nagyszerű érzés! Kutyával élni csodálatos érzés! Az örökbe fogadásról és a kutyás élet pozitív hatásairól olvashattok a “10 ok, amiért érdemes örökbe fogadnod egy kutyát” című cikkünkben.”

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: