Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. A kezdeményezés Olaszországból indult útjára 1931-ben, akkori célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult és minden állat védelmét felvállalta. A világnapok szaporodásával párhuzamosan egyre inkább a velünk élő társállatok kerültek a középpontba.

Az Állatok Világnapja tisztelgés Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Gondolkodásának és tetteinek középpontjában a feltétel nélküli szeretet állt. A legtöbb róla szóló történetből kiderül, hogy nem csak az emberekért végzett áldásos misszionárius munkát, hanem az állatokat és a természetet is nagyon szerette.

Szent Ferenc sokszor prédikált az ember és az állat kapcsolatáról is. Azt hirdette, hogy az emberiségnek kötelessége védeni és élvezni a természetet.

Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án hunyt el. 2 évvel később IX. Gergely pápa szentté nyilvánította. A 20. század derekán VI. Pál Pápa a környezetvédők védőszentjévé avatta. Éppen ezért világszerte október 4-én nemcsak a ferences rendi szerzetesek emlékeznek meg rendalapítójukról, hanem az állat- és természetvédők is az állatok világnapja rendezvényeivel.

Az Állatok világnapja felhívja a figyelmet állatvilágunk szépségeire, annak fontosságára, az emberek és az állatok közötti harmóniára és az együttélés szabályaira. Ez a világnap egy egész évre szóló üzenet, mely Földünk élőlényeinek védelmére, a természet tiszteletére int minden embert.

Az állatok világnapját kis hazánkban 1991-től ünnepeljük, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek rendezésében tartanak rendszeresen megemlékezéseket. Az utóbbi években azonban e jeles napot már az óvodák, iskolák és a természetvédelemmel foglalkozó szervezetek is szívesen beveszik zöld ünnepeik sorába. A világ minden táján számos templomban az október negyedikéhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

Nemcsak az állatok világnapján, de a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen, Magyarországon évente több százezer kedvenc állat válik kóborrá.

Gondolkodjunk és éljünk felelősen! Ne csak ezen a napon, hanem az év minden napján szeressük és felelősségteljesen gondozzuk, védjük az állatokat!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és másokkal is, hogy minél több emberhez eljuthasson az üzenet. Köszönöm! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂