Belgium 34 év után ismét reflektorfényben. 2016-ban újból Belgium fővárosa, Brüsszel köszöntheti a világ egyik legrangosabb nemzetközi kutyakiállítását, illetve kutyás eseményét, az European Dog Showt, mely Augusztus 26 és 28 között kerül megrendezésre.

„Mi voltunk az első Kennel Club, amely 1982-ben otthont adott az Euro Dog Shownak. Erre nagyon büszkék vagyunk és nagyon örvendetes, hogy 2016-ban a show visszatért a szülőhazájába. Kennel Clubunk 1982-ben volt 100 éves, így ezt akkor egy elegáns Európa Kutyakiállítással koronáztuk meg.” – nyilatkozta Nelly Mast-Gelders, a Belga Kennel Club főtitkára és az Euro Dog Show igazgatója.

Belgium Kinológiai történelme

Belgium volt az az ország Európában, aki megszervezte az első kutyakiállítást 1847 májusában,Tervurenben. A kiállítás egyedüli fajtaként a pointereknek volt rendezve, mindössze 3 bíró végezte a küllembírálatokat és a legtöbb kiállító vadász volt. Abban az időben felmerült egy ötlet, miszerint létre kellene hozniuk egy törzskönyvezési adatbázist. Ennek apropójából pár évvel később megalakult a „The Society Saint-Hubert”, a Belga Kennel Club, amely a nevét az alapító vadászoknak köszönheti, akik ezt a nevet Szent-Hubertus, a vadászok védőszentje előtti tisztelgésképpen választották. 1885-ben az addig használt nevet kiegészítették a „Royal” előtaggal és így lett a Klub teljes neve „The Royal Society Saint-Hubert”.

1911-ben a Royal Society Saint-Hubert valamint a francia, a holland, az osztrák és a német kennel klubok együttesen megalapították az FCI-t és ez az első alkalom a történelemben, amikor a világban egyesítették a kutyák szerelmeseit. Sajnos a szövetségnek az I. Világháború kezdete véget vetett. 1921 áprilisában Belgium és Franciaország hatására a szövetség újból megalakult.

1954 óta az FCI hivatala Belgiumban, Thuinban található. Ez egy történelmi város, közel a francia határhoz és a kutya világ szíve ebben a belga kisvárosban dobog. 1982-ben, 100 évvel az után, hogy megalakult a The Royal Society Saint-Hubert, Belgiumot az a megtiszteltetés érte, hogy megszervezhette az első Európa Kutyakiállítást. Majd 1995-ben a Royal Society megszervezte a 100. Showt. Annak érdekében, hogy ezt a különleges eseményt méltón megünnepeljék, az FCI beleegyezett, hogy Belgium szervezze meg abban az évben a World Dog Showt.

A Belga Kennel Club hitvallása

A Royal Society Saint-Hubert alapítása óta 2006-ban adta ki a milliomodik törzskönyvet. A Klub mottója: Törzskönyves kutya nélkül lehet élni, de a törzskönyv tanúsítja a fajtatiszta tenyésztést. A Kennel Klub felügyeli és folyamatosan javítja a kutyatenyésztést Belgiumban. Mivel 1882 óta a Royal Society Saint-Hubert ezt tartja fő célkitűzésének, ezért a Belgiumban született és törzskönyvezett kutyák minden tekintetben nagy értékkel bírnak. A Klub pár éve tiszteletbeli Elnökévé választotta II. Albert monacói herceget.

2011-ben volt az FCI 100 éves centenáriuma. Mint alapító tag, Belgium adott otthont a rangos Champion of Champions kiállításnak nagy sikerrel. Az idei évben pedig a Royal Society Saint-Hubert ad otthont az Európa Kutyakiállításnak.

Az Euro Dog Show

Közel 15 000 kutya és több mint 30 000 látogató várható a Brussels Expo kiállítási csarnokaiba, valamint nemzetközi szinten 38 országból több mint 100 küllembíró, akik az Euro Dog Show 3 napja alatt elbírálni hivatottak a résztvevő kutyákat.

Az Euro Dog show bírálatainak fajtacsoportonkénti elosztása ekként alakul:

 • Augusztus 26.-án, pénteken kerülnek bírálatra az I-es, a VI-os, a VII-es és a VIII-as fajtacsoportok kutyái.
 • Augusztus 27.- én, szombaton, az V-ös, a IX-es és a X-es fajtacsoport kutyáinak bírálataira kerül sor.
 • Augusztus 28.-án, vasárnap, a zárónapon az II-es, a III-as és a IV-es fajtacsoportok kutyáit bírálják.

Ebben az évben az Európa Kutyakiállítással párhuzamosan megrendezésre kerül az agarasok Európa kiállítása, az Euro Sighthound is.

Egy különleges megnyitó

A megnyitó ceremónián belül egy klasszikus stílusú showt láthat a jelenlévő közönség a 15 belga kutyafajta, a Groenendael, a Laekenois, a Malinois, a Tervueren, az Ardenni Pásztorkutya, a Flandriai Pásztorkutya, a Schipperke, az Angol Véreb, a Brüsszeli Griffon, a Belga Griffon, a Brabanti kis Griffon, a Bichon Frisé, a Papillon, a Phaléne, a Belga Vizsla és a Belga Masztiff. felvonulásával és bemutatásával.

Figyelemreméltó a 15. fajta, a Belga Masztiff, vagy más néven Belga Vontatókutya, mely egy hatalmas termetű, méltóságteljes, robusztus megjelenésű kutya. E fajta tenyésztésének kezdetét a múlt század elejéig vezették vissza. A fajta különösen erős és izmos, ebből eredően szülőhazájában anno speciális munkakutyaként használták.  Az eredeti Belga Masztiff nagyon kemény munkakutya volt, melyet azon szegény belga munkások használtak, akik nem engedhették meg maguknak a ló általi vontatást. A Belga Masztiff óriási erejével szekereket húzott, nehéz terheket mozgatott meg, mindezen túl őrkutyaként is funkcionált, valamint mentő- és keresőkutyaként. Az I. Világháború alatt a fajta a hadsereg szolgálatába állt, feladataként speciális hadi felszereléseket, lőszert, muníciót szállított, hadi szekereket húzott, továbbá a sebesült katonák szállításában is segített. Az I. Világháború eredményeként a fajta élő példányai jelentős mértékben megfogyatkoztak, majd az 1960-as évekre teljesen eltűntek. Az eredeti Belga Masztiff kihalt és az FCI a felfüggesztett kutyafajták közé sorolta.

Pár éve belga tenyésztőkből alakult egy lelkes munkacsoport, mely az eredeti Belga Masztiff fajtakeresztezéssel történő újbóli létrehozásával foglalkozik, mondhatni sikerrel, hiszen Belgium kutyakiállításain már újból megjelent e fajta első példánya, aki a „Bacon” névre hallgat, kiváló eredményekkel szerepel és kivívta szimpatizánsai csodálatát.

A megnyitó ceremónián a Belga Masztiff tenyésztését koordináló munkacsoport egyik tagja röviden ismerteti mit tettek eddig az eredeti fajta létrehozása érdekében és mi a végső cél. A szervezők szerint ez a bemutató a megnyitó ünnepség nagyon fontos és izgalmas alkotóeleme lesz.

Az Euro Dog Show számokban

A nevezett kutyák száma fajtacsoportonkénti megoszlásban így alakul:

 • FCI I. fajtacsoport: 1309 nevezett kutya
 • FCI II. fajtacsoport: 2612 nevezett kutya
 • FCI III. fajtacsoport: 1528 nevezett kutya
 • FCI IV. fajtacsoport: 493 nevezett kutya
 • FCI V. fajtacsoport: 1364 nevezett kutya
 • FCI VI. fajtacsoport: 637 nevezett kutya
 • FCI VII. fajtacsoport: 572 nevezett kutya
 • FCI VIII. fajtacsoport: 881 nevezett kutya
 • FCI IX. fajtacsoport: 2149 nevezett kutya
 • FCI X. fajtacsoport: 488 nevezett kutya

Legmagasabb számmal az alábbi fajták nevezését regisztrálták:

 • Bulldog 238
 • Amerikai Staffordshire Terrier203
 • Golden Retriever175
 • Francia Bulldog (sárga és csíkos színben)174
 • Jack Russel Terrier162
 • Rhodéziai Ridgeback157
 • Berni Pásztorkutya150
 • Szibériai Husky147
 • Cane Corso142
 • Bullmasztiff134

A világ minden tájáról 54 résztvevő ország a rendezvényen, első helyen Olaszországgal, majd Franciaország és számtalan más olyan nemzet is, mint Argentína, Cyprus, Dél-Korea, Japán, Kína, Málta, Izland, Izrael, Kazahsztán, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és az Egyesült Államok. Meglepő tény, de az országonkénti nevezéseket tekintve nem a kiállítást rendező ország foglalja el az első helyet. Íme, az első tíz ország, akik a nevezések tekintetében vezető helyet foglalnak el a Showban:

 • Olaszország2289
 • Franciaország1780
 • Belgium1414
 • Oroszország1181
 • Hollandia876
 • Németország635
 • Spanyolország541
 • Lengyelország486
 • Anglia 423
 • Svédország379

Magyarország a 14. helyet foglalja el a 278 nevezett kutyával. Kívánunk nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!

Az Euro Dog Show szülőhazája, Belgium

Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország, melynek teljes területe 30 528 négyzetkilométer, lakossága 10 458 000 millió ember. Állampolgárainak három jól elkülöníthető csoportja: a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség. Szomszédjai északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről és nyugatról Franciaország, északnyugat felől pedig az Északi-tenger határolja. Az ország Hollandiával és Luxemburggal közösen alkotja a Benelux államok csoportját.

Belgium a világ fő gyémántközpontja és a második legnagyobb petrolkémiai központja. A világban fellelhető nyers gyémántok több mint 90%-áról az országban folynak a tárgyalások, míg az elosztás Antwerpen városához köthető. Belgium az Európai Unió alapító tagja, fővárosa Brüsszel, amely egyben az uniós intézmények egyik székhelye.

Bemutatjuk az Euro Dog Show városát, Brüsszelt

Az Európa Kutyakiállítás Belgium fővárosában, Brüsszelben kerül megrendezésre. A városnak közel 150 000 lakosa van, és keresztülfolyik rajta a Senne folyó, mely az Északi-tengerrel köti össze a várost. Brüsszel hivatalosan kétnyelvű, a francia és a holland nyelv egyenértékűnek számít, viszont a belgák és a külföldiek a franciát részesítik előnyben.

A várost a 6. évszázadban alapították. A középkorban Németalföld egyik fontos kereskedővárosa volt. 1430-ban lett Belgium fővárosa. A két Világháború alatt német megszállás alá került. 1957-ben megalakult az EGK, melynek központja lett. A város gazdaságát a szolgáltatóipar és a közintézmények dominálják, például a NATO Központ és Közintézményei, az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Parlament, nemzetközi vállalatok regionális és európai központjai, a vendéglátó és a szállodaipar. Az európai intézményeknek köszönhetően számos cég tart fenn állandó képviseletet Brüsszelben. A város az EU és a NATO székhelye és a tőzsde révén Európa egyik pénzügyi központja.

Ha Brüsszelben járunk, nagyon sok olyan történelmi emléket tekinthetünk meg, mint például a Grand Place, Brüsszel főtere, ami már a XI. században is a város központjának számított. Mai formáját a XV.-XVII. században épült Városháza és a céhépületek határozzák meg. A főtér 1998-tól az UNESCO világörökségei közé tartozik. A főtér meghatározó épülete a XV. század első felében épült gótikus stílusú Városháza. A legismertebb része a 96 méter magas csúcsos torony, aminek a tetején Szent Mihály szobra áll, aki Brüsszel védőszentje. Érdeklődésre tart számot a Belga uralkodó hivatalos rezidenciája a Laekeni Királyi Palota, melyet a XVIII. század végén építették, de sajnos 1890-ben leégett és végül végső formáját 1902-ben nyerte el. A királyi rezidenciához tartozik még Laekeni Miasszonyunk templom, a királyi üvegház, a japán torony és a kínai pavilon is.

Brüsszel az európai nagyvárosokhoz hasonlóan számos szórakozási lehetőséget kínál az itt lakóknak és az ide látogatóknak, ezekből a legtöbb a Tőzsdepalota környékén található.

Brüsszel jelentős eseményei közül meg kell említenünk a Grand Place tér minden második évben megrendezett virágkiállítását, ahol közel 800 000 virágból készítenek el egy nagy gobelint. A Grand Place 3200 m2 nagyságú macskaköves udvarán egy ragyogó begónia szőnyeg terül el. A virágszőnyeg vibrál a napsütésben, csillog az esőben és ragyog az esti fényben, mindennek tanúja mindennap több ezer látogató Belgiumból és azon túlról is. Sötétedés után még csodálatosabb, egy igazi fénypont, amikor elindul a show fényekkel és aláfestő zenével, amelyben pompázatos látványt nyújt a Grand Place virágcsodája.

Helyszín: a Brussels Expo

A Brussels Expo 12 óriás rendezvénycsarnokkal rendelkezik és közel 80 éve kínál rugalmas és végtelen lehetőséget olyan rendezvényeknek, mint a nemzetközi kiállítások, bemutatók, tárgyalások, találkozók, konferenciák. Az Expo Európa fővárosának szívében kiemelt pozíciót élvez. Minden közlekedési eszközzel könnyen megközelíthető.

A Royal Society Saint-Hubert üdvözli az EDS vendégeit

Az Európa Kutyakiállítás házigazdája üdvözli a világ minden tájáról a kiállításra érkező vendégeket és minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy egy nagyszabású Euro Dog Show kerüljön megrendezésre a belga vendégszeretet hagyományaira alapozva.

„A szó szoros értelmében Belgium az az ország, ahol minden elkezdődött, midőn a legelső kutya show megrendezésre került 1847-ben, kizárólag Pointerek számára. Azokban az időkben a kutyák fő célja a vadászok segítése volt. Azóta sok minden megváltozott. A kutyák már nemcsak dolgoznak, hanem az életünk részeivé váltak, szeretett társaink, igaz barátaink. Elmondhatjuk, hogy az emberiség mai történelmében az állatok jóléte központi kérdéssé vált, ami nagyon lényeges. A kutyák értékes és gyönyörű teremtmények, akik nagyon fontos és tiszteletteljes részt töltenek be az életünkben. Az Euro Dog Show 3 napja alatt lehetőség lesz több száz kutyafajtával találkozni és szeretett négylábú barátainkról sok hasznos információ birtokába jutni.” – nyilatkozta Nelly Mast-Gelders, a Belga Kennel Club főtitkára és az Euro Dog Show Igazgatója. Majd így folytatja: „A Royal Society Saint-Hubert sok sikeres kutyakiállító látogatására számít és szeretettel vár minden kutyást, érdeklődőt erre a nívós rendezvényre 2016 augusztusában Európa fővárosába, Brüsszelbe. Kívánunk minden résztvevőnek és látogatónak csodálatos 3 napot és egy felejthetetlen élményt, mely remélhetőleg sokáig emlékezetes marad mindenki számára.”

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek balesetmentes utazást Brüsszelbe, jó szerencsét, kellemes napokat és sok sikert a kiállításon!Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂