Az Európa Kutyakiállítás az idei évben Norvégiában látja vendégül a show kutyákat és a kutyásokat! A világ második legrangosabb nemzetközi kutyakiállítása, illetve kutyás eseménye Szeptember 04 és 06 között Oslóba várja a kutyás világ színe-javát.

Norvégia – az Európa Kutyakiállítások történetében – első ízben ad otthont e nagyszabású shownak. A kiállítást rendező Norvég Kennel Club készen áll, hogy vendégül lássa a világ show kutyáit.

A 3 napos rendezvényen 51 ország képviselteti magát 350 fajtát bemutatva. Az Euro Dog Showra 12 000 kutya nevezését regisztrálták, míg a különböző fajták klubkiállításaira 5000 nevezés érkezett be. A legnagyobb nevezési számmal, 183 kutyával a fajtában a Flat Coated Retriever (Simaszőrű Retriever) illetve 176 egyeddel, a Staffordshire Bullterrier képviselteti magát.

Euro Dog Show történelem:

Az European Dog Show, magyarra fordítva Európa Kutyakiállítás minden évben a második legnagyobb és legrangosabb kiállítás, amely mára már 33 éves hagyománnyal rendelkezik. A kiállítás megrendezésére már évekkel előbb pályázni kell és az FCI, a Nemzetközi Kynológiai Szövetség Elnöksége szavazás útján dönti el, melyik évben mely ország, nemzet rendezheti az Európa kiállítást.

Az első European Dog Showt1982-ben Brüsszelben rendezték, a másodikat pedig a következő évben, Zürichben. 1982 óta az FCI (Federation Cynologique Internationale), a legtekintélyesebb nemzetközi kutyás szervezet évente ítéli oda a rendezési jogot pályázat útján valamely országnak. Az első kettő után a további Európa Kiállításokat a következő városokban rendezték meg: Verona, Lyon, Luxemburg, Tulln, Maastrich, Verona, Helsinki, Koppenhága , Genova, Tulln, Poznan, Tel-Aviv, Párizs, Pozsony, Barcelona, Tulln, Helsinki, Zágráb, Budapest, Dublin, Celje, Leeuwarden, Bukarest, Genf, Brno érintésével az idén Oslóba érkezett meg a látványos, kutyás Show. A jövő évben pedig már Belgium láthatja vendégül e nagyszabású showt Brüsszeli helyszínnel.

Magyarország is a történelem része:

2008-ban Magyarország láthatta vendégül a show kutyák színe-javát. Az Európa Kutyakiállítás budapesti helyszínnel került megrendezésre a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szervezésében. A 4 napos rendezvényre öt kontinens 61 országából 15 000 nevezést regisztráltak. A legmagasabb nevezési számmal Magyarország képviseltette magát, másodikként Oroszországból, harmadikként pedig Olaszországból nevezték a legtöbb kutyát e nagyszabású és emlékezetes rendezvényre. Reményeink szerint nem utoljára rendezhetett Európa Kutyakiállítást kis országunk, mivel a MEOE Szövetség nemrégiben megpályázta a 2019. évi Euro Dog Show rendezési jogát! Szurkolunk, hogy sikerüljön elnyerniük!

Így működik:

A rendezvény ideje alatt minden BOB (fajtagyőztes) és BOS (legjobb ellenkező nemű) győztes kutya, valamint Best Junior (fiatal osztály győztese, a 9-18 hónap közötti kutyák) megkapják az Európa Győztes címet (EW). A különböző fajták BOB címet nyert győztesei tovább versengenek a BIG (Best In Group) címért a saját csoportjukban. A 10 csoport BIG győztesei pedig a BIS (Best In Show) címért, a világ legszebb kutyájának címéért szállhatnak ringbe.

A Show:

Az Euro Dog Show ideje alatt számos Club Show és sok más különleges sport- és egyéb verseny is zajlik, melyeket imádnak a kutyák szerelmesei. A rendezvény szórakoztató programjai között megtalálhatók a Dog Dance és a Flyball versenyei, melyek felejthetetlen showt nyújtanak a közönségnek. A sportversenyek közül az Agility nagyon látványos, melyen a látogatók szurkolása még inspirálja is a játékosokat. Nagyon kedves program, a Junior Handlerek versenye, melyen a fiatalok vesznek részt különböző fajtájú és méretű kutyákkal. Valamint az egyéb kutyás versenyek, melyen felfedezhetjük a kutyák olyan nagyszerű képességeit, mint a vakvezetés, a mentés, a kábítószer keresés, az őrző-védő feladatok… stb.

2015-ben a Euro Dog Show mindenképpen egy emlékezetes esemény lesz Norvégiában, nagy lehetőség Osló városa számára. Norvégia az éjféli nap földje, kellemes és enyhe időjárással, nyári szezonban a Golf áramlatnak köszönhetően. Az Euro Dog Show szeptember 04 és 06 között kerül megrendezésre. Ezen időszakban a hőmérséklet általában nagyon kellemes Oslóban, annak ellenére, hogy még este is elég éles a levegő.
Oslo, Norvégia fővárosa, gyönyörű helyen található, a magával ragadó Oslo Fjord és az Oslomarka erdő között. Ez a kombináció egy nagyszerű hely minden látogatónak és utazónak, mert ez a városi életet a szabadtéri tevékenységekkel kombinálja. Norvégia fenséges hegyeiről a tengerbe zúduló vizek, a csillogó fjordok, a világító északi fény, az éjféli nap és a magas hegycsúcsok, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Norvégiát nemzetközi szinten jól ismerik. Oslo nem büszkélkedhet jelentősebb műemlékekkel és nevezetességekkel, mégis hangulatos, mondhatni: emberléptékű város, olyan, ahol szívesen sétál, gyalogol az ember. Már csak azért is, mert a főváros területének nagy részét erdő borítja. Számos, megtekintésre érdemes múzeuma, építészeti műemléke fákkal körülvéve többnyire a belvárosban található, és gyalogszerrel is könnyen elérhető. A norvég emberek és az ide látogató külföldi vendégek mind nagyra értékelik Norvégiai kincseit, a végtelen folyókat, a hatalmas vízeséseket, a zöld erdőket és Norvégiai nyüzsgő városi életét is. Ha Oslóban járunk, megnézhetünk 50 múzeumot és számos művészeti galériát is, köztük a nemzetközi hírű látványosságot, a Vigeland Szoborparkot, a Viking hajó Múzeumot, a Munch Múzeumot és a Holmenkollent.

Szeptember 04 és 06 között 12 000 nevezett kutya verseng az Euro Dog Showban az európabajnoki címekért.
Valamint 5 000 regisztrált kutya versenyez a különböző fajták Klubkiállításaiban.
A világ minden tájáról 51 résztvevő ország a rendezvényen, első helyen Norvégiával, majd Svédországgal, harmadikként Oroszországgal és számtalan más olyan nemzet is, mint Argentína, Brazília, Kanada, Laosz, Málta, Indonézia, Japán, Kazahsztán, Malajzia, Thaiföld és az Egyesült Államok.

A 2015-ös Euro Dog Show minden fajtában a legjobb kutyákat fogja felvonultatni és a közönség egy, a maga nemében egyedülálló showban vehet részt, mely a kutya szerelmesei számára egy kombinációja a versenynek, a képzésnek és a kultúrának.

Az Euro Dog Showt rendező Norvég Kennel Klub 1898-ban alakult, és így ez a kutyatulajdonosok legnagyobb Klubja. Jelenleg mintegy 225 különböző Klub működik Norvégiában 75 000 taggal 13 régióra elosztva és több, mint 30 000 kölyköt regisztrálnak évente. Nyilvántartják az igazolt diszplázia és könyök valamint számtalan más egészségügyi szűrési eredményeket és működtetnek egy ifjúsági tagozatot is külön NKKU néven. A Kennel Klub központja Oslóban található, ahol 35 dolgozó segíti adminisztrációval a Kennel Klub működését. A Norvég Kennel Klub 1935 óta tagja az FCI-nek. Annak ellenére, hogy még soha nem érte az a megtiszteltetés a Norvég Kennel Klubot, hogy megrendezhessen egy színvonalas Európa vagy Világ Kutyakiállítást, a kutyakiállítások rendezése terén nagy hagyományokkal rendelkezik. 1936-ban mát az első Nemzetközi FCI Show házigazdái voltak. Házigazdái 11 nemzetközi kiállításnak, ahová körülbelül 28 000 kutyát neveznek minden évben. A különböző tag egyesületeik további 67 000 kutya nevezését is regisztrálják. A Kennel Klub 160 engedéllyel rendelkező nemzetközi küllembíróval dolgozik és munkájukat 280 képzett személy segíti a ringekben.

Miközben 10 fajtacsoportban versengenek egymással a különböző fajták legjobbjai, a nagyközönség számtalan érdekes kutyás sport- és egyéb versenyt, műsort is láthat számtalan ringben.

Az Agility verseny, ami egy nagyszerű sport, ahol a kutyák különböző akadályokon át egy időfutamon keresztül versenyeznek, illetve manővereznek a tulajdonosok irányításával. Ez nemcsak egy verseny, hanem kis kihívások tökéletes harmóniában a tulajdonossal, melynek végén mindenki örül.

A Flyball, mely egy igazi váltó stílusú verseny. Csapatonként négy kutya versenyez egymás ellen kiesési formában. Minden kutya négy akadályt ugrik át, majd rálép egy dobozra, ami, ezáltal kiadja a labdát. A kutya ezután visszaviszi a labdát a kiindulópontba, mikor a kutya visszaért, indulhat a következő kutya és ez így megy folyamatosan, míg az összes kutya be nem fejezi a futamot.

Mind közül a leginkább várt és legnagyobb sikert aratott Freestyle Dog Dancing, a szabad stílusú sport és tánc egyben, ahol a kutya és a vezetője zenére együtt ügyességüket bemutatva „táncolnak”.

És végül a Junior Handling versenyek, az elkötelezett 10 és 17 év közötti fiatalok, akiknek a ringben a bíró előtt a legjobban kell bemutatniuk a rájuk bízott kutyát.

A Junior Handlerektől megkövetelik, hogy különböző alakzatokat végrehajtva a tőlük telhető legjobban mutassák be a kutyákat. Az első alapvető szabály pedig, melynek meg kell felelniük, a kutyák tisztelete és szeretete.

A nagyközönség olyan kutyás programokban is gyönyörködhet napról-napra, mint a szolgálati kutyák és a norvég fajták bemutatója, valamint a Lanulla kutya ruha divatbemutató.

A gyermekeknek is számtalan játékos és szórakoztató programot kínálnak a szervezők mindhárom napon, többek között megismerkedhetnek a különböző kutyafajtákkal, kutyás ügyességi versenyeken tanulhatnak és vehetnek részt az NKKU jóvoltából és mindhárom nap ajándék fagylalt és édesség vár rájuk minden mennyiségben.

Az Euro Dog Show 2015-ben nemcsak azoknak lesz felejthetetlen, akik kutyáikkal részt vesznek a versenyben, hanem az ember legjobb barátja összes szerelmesének. A fő ring mindennap otthont ad számos csodálatos, izgalmas és különleges előadásnak, melynek főszereplője a kutya és az ember. Akik jobban el szeretnének mélyülni a kutyák világában, azokat mindennap tudományos konferenciák várják a Eukanuba szakembereinek, köszönhetően. Az Euro Dog Show mindenki számára nyitva áll, a családok és a gyermekek, a fiatalok és az idősek, a szakemberek és a pusztán kíváncsiak számára egyaránt.

Az Euro Dog Show számokban:

  • 17 000 nevezett kutya
  • 350 különböző fajta
  • 51 országból
  • 624 kölyök
  • 185 fajtából
  • 140 Junior Handler
  • 3 kiállítási csarnok
  • 50 ring
  • 20 000 várt vendég

Az Euro Dog Show szponzora a Eukanuba mely gondoskodik a BOB győztesek hivatalos fotózásáról, valamint segít, hogy a jelenlévők megörökíthessék egy selfievel, amit el tudnak tenni emlékbe és majdan elő tudják venni és visszanézni, hogy az Euro Dog Showban jártak 2015-ben, Norvégiában, Oslóban.

Az online közvetítés mindhárom napon elérhető lesz a YouTube jóvoltából, mely portálunk főoldaláról nézhető.

Minden látogatónknak jó szórakozást kívánunk!

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek pedig jó és balesetmentes utazást Norvégiába, jó szerencsét és sok sikert a kiállításon!

 

Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂