Azok a csecsemők, akik kutyákkal vagy macskákkal élnek együtt (egy háztartásban, legfőképpen kutyákkal), az első életévben kevesebb légúti fertőzésre hajlamosak – állítja egy finn tanulmány.

A kutatási projekt

A kutatáshoz 397 finn gyermeket vizsgáltak meg. A szülőket felkérték, hogy a baba 9 hetes korától vezessenek naplót gyermekük egészségéről az orrfolyástól kezdve a megfázáson át a fülgyulladásig. Feljegyezték azt is, mikor kellett a babának antibiotikumot adni. Mikor a gyerekek elérték az egy éves kort, a szülőknek ki kellet tölteniük egy kérdőívet. A kutatók olyan információkra is kíváncsiak voltak, amelyek a szülőkkel kapcsolatosak, mint például a dohányzás, az asztma és az allergia előfordulása, illetve hogy a kicsinek vannak-e testvérei, szoptatta-e az édesanyja, mikor született (súly, hossz, születési évszak) és milyen értékekkel.

A 397 csecsemőből 245 babával élt együtt kutya (62%) és 136 babával macska (34%). Az adatok alapján 245, a kutyákkal együtt élő babánál 31%-al kevesebb légúti fertőzés fordult elő és 29%-al kevesebb esetben kellett antibiotikumot szedniük. Míg a légúti fertőzések, mint a megfázás és az olyan tünetek, mint a sípoló légzés, gyakori a csecsemőknél, az elemzés kimutatta, hogy azon babák, akik korán kapcsolatba kerültek a család kutyájával vagy macskájával, egészségesebbek. 31%-al kisebb valószínűséggel tapasztaltak náluk köhögést és olyan tüneteket, mint a tüsszögés, az orrfolyás és az orrdugulás, továbbá a kutyákkal együtt élő babáknál 44%-al volt kisebb a fülfertőzéses megbetegedések száma.

A kutatók megállapították, hogy a kisállatok többféle betegség kialakulásának kockázatát csökkentették. A hatás a kutyák esetében lényegesen nagyobb volt, mint a macskáknál. A macskáknak nem volt olyan erőteljes a hatásuk a gyerekek egészségi állapota szempontjából, mint a kutyákkal való közvetlen érintkezésnek – például, a macskákkal élő csecsemőknél csupán 4%-al kevesebbszer rendelt antibiotikumot az orvos.

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy az első életévben az állati kapcsolatok fontosak, mert ebben a korban jobb védekező mechanizmust vált ki a fertőző légúti megbetegedésekkel szemben” – írta a szerző, Dr. Eija Bergroth, a Kuopio-i Egyentem kórházának vezető gyermekorvosa.

Felvetődik a kérdés: Akkor minden leendő szülőnek vennie kellene egy kutyát?

A háziállatok tartásának több pozitív hatása lehet. Nyújthatnak bizonyos védelmet a kifejlődő fertőzésekkel szemben, de úgy gondolom, az immunrendszer fejlődése ennél sokkal bonyolultabb. A szülőknek nem kell bűntudatot érezniük, amiért nem tartanak, vagy éppen tartanak háziállatot, amikor gyermekük kicsi. Ha szeretnének házi kedvencet, vegyenek.” – mondja Dr. Jennifer Appleyard, a detroiti Szent János Kórház Allergia és Immunológiai Központjának vezetője.

Bergroth szintén egyetért ezzel a véleménnyel, azonban azt sugallja, hogy szükségtelen kerülni az állatok tartását a fertőzésektől való félelem okán. Amennyiben a családban több felmenőnél is előfordult allergia, bonyolultabb a kérdés – ilyenkor az esettől függően érdemes dönteni. Mi több, a háziállat tartása abban a reményben, hogy majd gyógyítja a gyermek súlyos allergiáját vagy asztmáját, pont a nem kívánt hatást válthatja ki.

Az abszolút rossz dolog, hogy az asztmás gyerek miatt kerüljön kutya a családba” – mondja Dr. Karen Demuth, az atlantai Emory Egyetem gyermekgyógyász adjunktusa. Majd így folytatja: „Ha a kutya a gyermek születésétől jelen van a háztartásban, meg tudja Őt védeni a légzőszervi fertőzések ellen. De ennek nagyon korai életkorban kell történnie.

Azt gondoljuk, hogy talán a kutyák valahogy több szennyeződést visznek a házba, mely által az immunrendszer megerősödik vagy talán maguk az állatok okozzák” – mondta a tanulmány kutatója, Dr. Eija Bergroth.

Eredményeink szerint, nincs okunk félni az állati kapcsolattól vagy elkerülni őket” – mondja Eija doktornő.Bár sokan arra készülnek, hogy gyermeküknek egy rendkívül higiénikus környezetet hozzanak létre, de az eredmények azt mutatják, ez nem a legjobb választás, mert az immunrendszer ezt nem tekinti kihívásnak” – teszi hozzá a doktornő.

Ezek az eredmények rendkívül újszerűek” – mondta Dr. Roya Samuels, a New Yorki Cohen Gyermek Egészségügyi Központ gyermekorvosa, aki nem vett részt a kutatásban. „A kutatás egy széles körben elfogadott elméletre, a „higiénia hipotézisre” épült, amely rögzíti, hogy azon gyermekeknél, akik túl tiszta környezetnek vannak kitéve, nagy valószínűséggel alakul ki allergia és asztma. Az eredmények arra utalnak, hogy az élő környezet adta előnyök sokkalta nagyobb kihívást jelentenek az immunrendszer számára a fertőző betegségekkel kapcsolatban is. Kutatócsoportunk a kutya- és macskaszőrrel társította az alacsonyabb allergia és asztma arányát. De most ez a dokumentum azt mondja, hogy ez a védekező mechanizmus, mely csökkenti a fertőző betegségeket, más okból lép életbe.”  – mondta Samuels.

Ami viszont érdekes, hogy a hipoallergén szőrű kutyák nem sokat segítenek az allergiában szenvedőkön, állítja a tanulmány.

A legérdekesebb adat azonban az, hogy míg azon gyerekeknél, akik házi kedvenccel laktak együtt, az egészségi állapot jobbnak bizonyult, a hatás mégis különösen akkor volt nagy, mikor az említett kedvencek nem sokat tartózkodtak a házban.

A kutatók lehetséges magyarázata erre a következő: azok a kisállatok, akik több időt töltenek házon kívül, több koszt hordanak be, ezáltal a babák nagyobb eséllyel kerülnek vele kapcsolatba és ennek hatására az immunrendszerük gyorsabban erősödik meg.

Bergroth reméli, hogy a kutatási eredmények ismeretében, amikor a párok gyermeket vállalnak, sokakat megállít majd, hogy nem kell megszabadulnia az addig velük élő, szeretett állatoktól.

Bergroth kihangsúlyozta, hogy a kutatásban részt vevő gyermekek vidéki területeken élnek, így a tanulmány eredményeit nem lehet városi gyermekekre vonatkoztatni, mivel a városi kedvencek más környezetben élnek.

A Pediatrics magazin online kiadásában megjelent tanulmány megtekinthető itt.Kérlek, oszd meg ezt a cikket a barátaiddal, gyermeket és kutyát is nevelő családokkal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂