fbpx

Betegségjelző tünetek a kutyáknál, hogy felismerd, ha baj van!

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül a kutyádnál!


Sajnálatos tény, hogy a kutyák is ugyanúgy megbetegszenek, mint mi emberek. Az állatok nem tudják megmondani, mi bajuk van, néha nehéz lehet tudni, mit éreznek, így csak rajtunk, mint szerető és felelős tulajdonosokon múlik, hogy keressük, és észrevegyük az arra utaló jeleket, ha szeretett kutyánk nem érzi jól magát. Meg kell tanulnunk értelmezni ezeket a jeleket, hogy az adott helyzetben el tudjuk dönteni, hogy mit tehetünk, és mit kell tennünk, ha a kutyánk rosszul érzi magát.

Tudvalevő, hogy nem mindig könnyű felismerni egy betegséget a kutyánál, ezért is fontos keresni a különféle finom jeleket, amelyek a potenciális problémára utalhatnak.

Ha a kutyád másképp viselkedik, ha úgy gondolod, hogy beteg, fontos, hogy tudd, mik a figyelmeztető jelek és így meg tudd tenni a megfelelő lépéseket.

Ha a megszokottól eltérő jeleket veszel észre a kutyádon, soha ne könyvekből vagy weboldalakról állítsd fel a diagnózist!

Feltétlen lépj kapcsolatba az állatorvosoddal vagy vidd be a kutyád egy állatklinikára, ahol hathatósan tudnak rajta segíteni!hogy tudd, kutyádnak segítségre van szüksége

1. Megváltozott viselkedés

Senki nem ismeri jobban a saját kutyáját és annak szokásait, mint önnön maga. De mi a helyzet akkor, ha ezek a szokások hirtelen megváltoznak?

A kutyák viselkedésének megváltozása az egyik jele annak, hogy nincs velük minden rendben.

Különösen vigyázz, ha a kutyád hirtelen elveszíti érdeklődősét a játék és a séták iránt, mivel a hirtelen elvesztett lelkesedés hiánya jelzi, hogy kutyád nem érzi jól magát.

Az állatok, ha szenvednek, nyugtalanná és ingerlékennyé válhatnak. Ha a korábban barátságos kutya hosszú távon egyedül akar maradni, az már betegség gyanúját veti fel. Ilyen esetben érdemes őt elvinned az állatorvosodhoz egy alapos kivizsgálásra.

További furcsa viselkedések még, amiből gyaníthatod, hogy probléma lehet, ha egy kisállat nyugtalan, helyzetét gyakran változtatja, nem találja a helyét, vagy éppen pont az ellenkezője, bágyadt és sokkal többet alszik, mint máskor.

Ha változásokat veszel észre kutyád viselkedésében, figyeld a változásokat a fizikai megjelenésében is. A füleknek tisztának és szagtalannak, a szemeknek fényesnek kellene lenniük, a szőrnek fényesnek és teljesnek kell lennie. A kutyád ínyének rózsaszínnek kell lennie, az orrának pedig nedvesnek és hűvösnek.

Tapints át a kutyád testét, ha dudorokat érzel a bőre alatt, az már egy jel, teste illatának változása is egy jel, és bármely változás a súlyában szintúgy egy jel, hogy valami nincs vele rendben.

2. Az étvágy elvesztése

Ha a kutyák megbetegszenek, gyakran elvesztik az étvágyukat. Ez nem feltétlen ad okot rögtön komoly aggodalomra, mert számos ártalmatlan ok lehetséges, amiért kutyádnak nincs éhségérzete.

Néha egyszerű kutyánk étvágytalanságát visszavezetni, példának okáért, ha egy válogatós kutya egy új típusú élelmiszer kap, vagy ha a tulajdonos tudtán kívül egy másik családtag elhalmozza őt mindenféle földi jóval, ezek okai lehetnek annak, ha kutyánknak nincs olyan étvágya, mint egyébként szokott lenni.

Azonban, ha azt észleled, hogy a kutyád nem rohan a tányérjához etetéskor, vagy úgy tűnik, sokkal kevesebbet eszik, mint máskor, tartsd rajta a szemed. Az állatok gyakran elveszítik étvágyukat, amikor meg vannak fázva. Egyéb tünetek lehetnek még a remegés, reszketés, bágyadtság. Ha az állat nem hajlandó egy napig enni, vidd őt el az állatorvosodhoz vagy az állatklinikára.

3. Az ivóvíz elutasítása

A friss ivóvíz visszautasítása nagyobb aggodalomra ad okot, mint az ennivaló elutasítása. Gondolj arra, ha mindössze egyetlen nap nem innál, milyen szomjas lennél – a legtöbb egészséges állat a szomjúságnak ugyanezt az érzését fogja tapasztalni. Ha kutyád nem hajlandó inni, mielőbb vidd őt állatorvoshoz, mivel a kiszáradás már önmagában is rendkívül veszélyes, mint az emberre, mint az állatokra nézve és ez az állatoknál 18 óra nem ivás után bekövetkezik.

Annak megállapításához, hogy kedvenced dehidratált-e, húzd fel a bőrt a tarkóján. Ha a bőr nem lapul vissza azonnal a kutyád tarkójára, hanem felhúzva megmarad egy pillanatra, kedvencednek nagy szüksége van ivóvízre. A kiszáradás további tüneti még a száraz száj és ragacsos íny.

Ha kutyád a dehidratáció fizikai jeleit mutatja, és semmiképpen sem tudod rávenni, hogy igyon, feltétlen vidd el az állatorvosodhoz, aki infúzióval fogja kezelni őt és a végére fog járni annak, mi a problémája.

4. Légzési nehézségek megjelenése

Észrevetted, hogy kedvenced köhög, zihál, tüsszög, vagy más módon küzd a levegőért? Ezek a tünetek számos egészségügyi probléma jelei lehetnek, a mellkasi fertőzéstől kezdve, más légzőszervi betegségeken át egészen az allergiáig.

A nyugalomban lévő kutyák légvétele percenként 15 – 20 kellene, hogy legyen. Ha kedvenced sokkal többször vagy sokkal kevesebbszer vesz levegőt, vagy fizikai megterhelés nélkül erősen lihegve veszi a levegőt, feltétlen orvosi ellátásra szorul.

A kutyák (és a macskák is) szenvedhetnek szezonálisan pollen vagy egyéb allergénektől, de reagálhatnak az otthonodban olyan anyagokra is, mint a parfümök, a vegyi légfrissítők és tisztítószerek, amelyek közül vannak igen mérgezőek akár emberről, akár állatról legyen szó.

Kedvenced rossz légzését olyan lehetséges betegségek is okozhatják, mint a megfázás, a hörghurut, a tüdőgyulladás, különféle szívbetegségek, valamint a kennel köhögés.

Ne menj el felelőtlenül egy mellkasi fertőzés mellett, mivel a kezeletlen légúti problémák súlyos szövődményekhez vezetnek, amely még a kutyád életét is fenyegetheti. Látogass el az állatorvosodhoz a kutyáddal, hogy megtudd, mi a konkrét probléma.

5. Hányás

A hányás a kutyánál nem feltétlen ad okot pánikra. Például, ha kutyád megterhelő ételt evett vagy túl sokat abból és utána kihányja, rögtön jobban fogja érezni magát.

Mindazonáltal nagy figyelmet kell fordítanod a tünetekre, mert a hányás oka, lehet akár megevett méreg vagy állhat a hátterében vírusos fertőzés, de olyan komoly problémák is, mint a hőguta vagy a veseelégtelenség.

Ha a hányás egész nap folytatódik, figyelj a további tünetekre, amelyek azt jelzik, hogy valami komolyabb áll a háttérben, mint a gyomorrontás, a hasmenés, a kiszáradás, a levertség, a csökkent vagy fokozott vizeletürítés és vér megjelenése a hányadékban.

Ha ezek közül bármely tünetet észleled a kutyádon és a hányást pár alkalomnál tovább tart, minél előbb beszélj meg találkozót az állatorvosoddal egy vizsgálatra.

Közben próbáld a kutyád vízzel kínálni, amennyire csak lehetséges megitatni, hogy megakadályozd a kiszáradást, amely nagyban növeli a további szövődményeket.

6. Hasmenés

Az alkalmanként jelentkező hasmenés egyik jele lehet, hogy kedvenced majszolva eszik, mint akinek nem esik jól az étel, és amit megevett általában gyorsan át is megy rajta. A legtöbb esetben a hasmenés nem ok az aggodalomra.

Amíg vársz és figyeled a kutyád, van néhány dolog, amit megtehetsz. Segíts a kutyádnak azzal, hogy próbálod megtalálni a betegség okát. Először is, nézz körül a házadban és az udvarodon, próbáld meghatározni, hogy kedvenced nem evett-e meg mérgező anyagot. Ha úgy gondolod, hogy igen, azonnal vidd őt állatorvoshoz.

Ellenkező esetben próbáld megóvni kutyád a dehidratációtól, az ennivalójához vagy a vizéhez érdemes probiotikumot adni, hogy segítsen helyreállítani az emésztőrendszerét.

Ha kizártad a mérgezés gyanúját, adj kutyádnak tököt. Ha nincs friss, a konzerv is megfelelő erre a célra, viszont arra vigyázz, hogy ne tartalmazzon cukrot vagy fűszereket.

A tök egy nagy adag rostot ad kutyádnak és ezzel segít véget vetni a hasmenésnek. A továbbiakban érdemes egy kicsit rásegíteni a teljes gyógyulásra azzal, hogy 1 napig nem adsz neki enni, így kiürül a gyomra teljesen.

Ha az 1 napos böjt után még hasmenés jelentkezne, feltétlen keresd fel kutyáddal állatorvosodat!

7. Puffadt gyomor

A túlságosan telített gyomor a túlevés egyik eredménye, mely számos egészségügyi problémát okozhat, a székrekedéstől kezdve a puffadásig.

A puffadt gyomor aggodalomra ad okot, főképp ha kutyád letargikus és hány, ha az ínye rózsaszín helyett fehér, sárga vagy lila, mert e tünetek már túlmutatnak egy gyomorrontáson.

Saját magad is meg tudsz győződni arról, hogy kutyádnak vannak-e fájdalmai, két kezeddel gyengéden fogd meg a kutyád két oldalánál a hasát és enyhén nyomd meg. Ha kutyád a fájdalom jeleit mutatja, vagy ha erős folyadéktódulást észlelsz a gyomor megnyomása után, azonnal keresd fel kutyáddal az állatorvosodat. Ugyanezt tedd akkor is, ha az állat megpróbál hányni, de nem jön fel semmi, ez azonnali beavatkozást igényel. A nagy, mély mellkassal rendelkező kutyafajták, mint a Német Juhászkutyák és a dogok, valamint még jó néhány fajta hajlamosak a gyomorcsavarodásra, ami hirtelen kialakuló és életveszélyes.

8. Vakarózás, vakarózás, vakarózás

Időről-időre a háziállatok vakaróznak, különösen a kutyák és a macskák.

Ha azt veszed észre, hogy kedvenced sokkal többet vakarózik, mint máskor, talán felveti néhány olyan kellemetlen élősködő jelenlétét, mint például a bolhák, atkák vagy akár a kullancs.

Ha élősködőket észlelsz kutyádon, kezeld le őt, egy bolhairtó samponos fürdetés sosem árthat, de számtalan más lehetőséged is van, hogy elpusztítsd ezeket a nem kívánatos parazitákat. Azon túl, hogy kedvenced lekezeled, a környezetéből is ki kell irtanod az élősködőket. Mosd ki azon textíliákat, amin a kutyád fekszik és bármely mást is, amivel érintkezett, takarítsd ki a lakhelyét is.

A szüntelen vakarózás egyéb okai lehetnek még a különböző környezeti tényezők, az allergia, vagy az alapvető tápanyagok hiánya illetve többlete, melyek száraz bőrt, viszketést és bőrgyulladást idézhetnek elő. Bőrgyulladás esetén használhatsz bőrnyugtató, hidratáló sampont a fürdetéshez. Ha ez mégsem enyhíti a viszketést, érdemes az étkezést megvizsgálni és azon változtatni. Némely fajtánál a magas fehérjetartalmú kutyatáp okozhat fehérje felhalmozódást, amely szintén vakarózásban és bőrgyulladásban nyilvánul meg.

Ha mindent megtettél és kutyád még mindig vakarózik, beszélj meg egy találkozót az állatorvosoddal, aki tesztvizsgálatokkal segíthet megállapítani, hogy a probléma parazita-e vagy fertőző, bakterális eredetű-e vagy allergiás reakció.

9. Láz

A láz egyértelmű jele a betegségnek emberben és állatban egyaránt. De hogyan veszed észre, ha kutyád lázas?

A kutyák és a macskák orra hideg és nedves. Ha a kutyád orra meleg és száraz, jó esély van rá, hogy lázas. Érintsd meg kedvenced orrát és a füle tövét. Ha úgy érzed, melegebb, mint szokott, valószínűleg lázas. De sosem lehet ez az egyedüli mérce. A legbiztosabb, ha hőmérő segítségével megméred a lázát.

A kutya normál testhőmérséklete 38 – 39 C° között mozog. Ha a kutya testhőmérséklete 39,5 C°fok vagy magasabb, az már láz. Ha a testhőmérséklet 41 C°fok fölé emelkedik, a kutya életveszélybe kerülhet. Ezt nem tanácsos megvárnod, ezért, amint észleled a lázat, azonnal vidd őt állatorvoshoz. Amennyiben nem tudod azonnal elvinni, a láz csillapítására adj neki kifejezetten kutyák számára készített lázcsillapító tablettát.

Még egy jó tanács. Ha nem tudod megmérni kutyád lázát, akkor keresni kell más jeleket arra, hogy lázas beteg. Ilyen jelek lehetnek, a levertség, a hidegrázás, az orrfolyás, a köhögés, a hányás.

10. Agresszió

Betegnek lenni már magában is egy más állapot és a legtöbb kisállat egy kicsit ingerlékeny és rosszkedvű ilyenkor.

Általában le tudsz csillapítani egy ingerlékeny kutyát akkor, ha csendes és nyugodt környezetbe teszed őt és egy kicsit több hely is nagyszerű lehet számára.

Azonban, ha a kutyád hirtelen agresszívvé vagy akár erőszakossá válik, feltétlen meg kell őt mutatni állatorvosnak.

A kutyák, akik általában magabiztosak, majd hirtelen agresszívvé válnak, súlyos fájdalmakat élhetnek át és agresszióval akarják velünk tudatni, hogy tartsuk távol magunkat tőlük, ne érintsük meg őket. Ha azt tapasztaljuk kutyánkon, hogy látható ok nélkül agresszívvé válik, ne késlekedjünk, vigyük azonnal állatorvoshoz vagy állatklinikára.

A megmagyarázhatatlan, össze nem egyeztethető agresszió potenciálisan azt is jelentheti, hogy háziállatod veszettséggel fertőzött lehet. Ez a súlyos, de viszonylag ritka betegség halálos is lehet, nemcsak kedvenceinkre nézve, hanem minden olyan emberre, akit megmar vagy harap a fertőzött állat.

A veszettség egyéb tünetei a bénulás, a láz, görcsök, nyelési nehézség és a koordináció hiánya. Azonnal orvosi segítség szükséges, ha úgy gondolod, kutyád veszettség vírussal fertőzött.

E halálos betegség ma már ritka Magyarországon, mivel nagy hangsúly fektetünk védőoltás formájában a megelőzésére. Most, hogy már ismered a veszettség tüneteit, soha ne feledd beoltatni kutyád ellene, hogy megelőzd a bajt!

11. Vizelési problémák

Minden fiatal kölyöknél előfordul, hogy néha bepisil, de ha a korábban szobatiszta kutya bepisil, vagy sokkal gyakrabban pisil, mint máskor, ez már egy tünet, hogy nincs vele minden rendben.

A gyakori vizelés, tünete lehet a húgyúti-, hólyag- vagy vesefertőzésnek, amit feltétlen antibiotikummal kell kezelni.

A hirtelen bevizelés okai sokrétűek lehetnek, az általános szorongástól kezdve, a szeparációs szorongáson át, a zivataroktól vagy a hangos zajoktól való félelemig, az autók zajától és a tűzijátéktól való félelem is szóba jöhet.

Ha a kutyád hirtelen bevizel, első teendőd megfigyelni a vízfogyasztását. Előfordul, hogy a kutyák és a macskák hirtelen több vizet kezdenek inni, mint máskor. Ez már előre vetítheti a cukorbetegség megjelenését, ami extrém szomjúsággal jár.

Egy másik oka a szokásostól nagyobb szomjúságnak egy új gyógyszer bevezetése vagy egy már meglévő gyógyszer napi adagjának emelése.

Még egy fontos dolog, amit meg kell figyelned, ez pedig a vér a vizeletben. Azt hiszem ez a legfontosabb, mert a vér a vizeletben többféle betegségre is utalhat, akár kullancsfertőzésre is. Ha vért látsz kutyád vizeletében, azonnal állatorvosi vizsgálat szükséges.

12. Rossz lehelet

Nézzük szembe a tényekkel, a kutyák lehelete nem igazán jó illatú.

Ha igen kellemetlen szagú lehelet árad a kutya szájából, az már okot adhat az aggodalomra. A krónikusan rossz lehelet azt jelezheti, hogy a kutyád szájhigiéniájára jobban oda kell figyelned és aktuális egy látogatás a fogászati szak állatorvosnál. De jelezhet más betegséget is, például gyomorproblémát, máj- illetve veseproblémát is.

Egy hirtelen fellépő szagos lehelet indokolhat egy minél előbbi állatorvosi látogatást, mivel a gyümölcs illatú lehelet, ha még olthatatlan szomj és gyakori vizelés is társul mellé, cukorbetegségre mutat.

Vizeletszagú lehelet vesebetegséget jelez és a zsibbasztóan kellemetlen szagú lehelet, hányással, sárga szemekkel és ínnyel, valamint étvágytalansággal kísérve májproblémát jelezhet.

Annak érdekében, hogy egészséges legyen a kutyád lehelete, adj neki rágójátékokat, amelyek erősítik a fogit és az ínnyét és mindennap adj neki fogtisztító rágcsát is, ami megtisztítja a fogait és tisztítja a leheletét is. Továbbá könnyen emészthető ételt adj a kutyádnak, hogy megakadályozd a gyomor problémákat, amelyek eredménye a rossz szagú lehelet.

A fogmosás a kutya fogainak folyamatos karbantartását kontrollálja, és ezzel segíthetjük egészségi állapotának megőrzését is. A heti kétszeri fogmosás segít megelőzni a kutyák ínybetegségeit és a fogak elvesztését minden korosztály számára. Fogkefét és fogkrémet kifejezetten kutyák számára is gyártanak már, amit kisállat boltokban is megvásárolhatunk. Ha bármely okból kifolyólag nem tudod megmosni kutyád fogait, ajánlom, fordulj, ehhez értő szakemberhez.

Ajánlható még a rendszeres fog szakorvosi segítség, főképp, ha kutyádnak fogkövei vannak, azokat érdemes időközönként leszedetni.

13. Orrfolyás

Különböző okokra vezethető vissza, ha kutyádnak folyik az orra.

Az orrváladék színétől, viszkozitásától és az orrfolyás tartamától függően kutyádnak lehet egyszerű megfázása, de lehet súlyosabb problémája is, amely indok az állatorvosi segítségre.

A vízszerű, tiszta orrfolyás tüsszögéssel kísérve irritáló orrjáratokat jelent és valószínűleg magától is el fog múlni pár órán belül.

Ha az orrfolyást nem kíséri tüsszögés, ez azt jelentheti, hogy kutyád felpörgött vagy ideges, de jelezhet allergiát is illetve vírusos megfázást is.

Ha az orrfolyást öklendezés és fulladás kíséri, a tettes valószínűleg az orr-garat folyás, lecsorgás, amire feltétlen oda kell figyelni. Ha az orrfolyás tömény és sűrű, a kutya valószínűleg bakteriális vagy gombás fertőzésben szenved, ilyen esetben feltétlen állatorvosi vizsgálat szükséges.

Amely kutyának az orra nem tud kifolyni, valószínűleg idegen tárgy vagy anyag blokkolja az orrjáratait, ennek okai akár daganatok vagy sipolyok is lehetnek.

A fent leírtak bármelyike károsíthatja az orrüreget és a nyálkahártyákat és véres orrfolyást vagy orrkivérzést is okozhatnak.

A véres orrfolyás utalhat Willebrand-féle betegségre, ami egy alvadási zavar és a hemofilíához hasonló vérzékenységgel jár.

A sárga színű orrváladékozást, ha láz és köhögés kíséri, az influenzára utal, mely esetén szintén állatorvosi ellátásra szükséges.

14. Tüsszentés

Mint az emberek, a kutyák is szoktak tüsszenteni. Az alkalmi tüsszögés teljesen normális és nem kell túlaggódni. A tüsszentés egyszerűen azt jelenti, valami csiklandozza az állat orrát, vagy azt is jelentheti, hogy hideg van.

A tüsszögés az orrjárat irritáció jele is lehet. A kutyáknak nagyon érzékeny az orra és egyes, ember által használt illatanyagok irritálhatják. Ilyenek a különböző parfümök, az illatos légfrissítők, a hajlakkok és a sűrűn gomolygó füst is.

Néha a tüsszögés komolyabb, mint gondoltuk volna, ezért állatorvosi figyelmet igényel. Ha a tüsszögés folyamatos és nagyon durva, vagy ha a tüsszentéssel orrfolyás is jár, valószínű, a kutya beteg. Ilyen esetben mindig állatorvoshoz kell őt vinned.

Vizes orrfolyás és arcdörzsölés kíséretében jelentkező tüsszögés kutya atópiát jelezhet, mely gyakori allergia a kutyáknál és főképp akkor jelentkezik, ha a kutya immunrendszere túlzottan reagál a levegőben megtalálható belélegzett allergénekre.

A hosszan tartó tüsszögés orrmembrán megduzzadást okozhat, ami kényelmetlen dugulást eredményezhet, valamint hangos légzést vagy horkolást. Ha a tüsszögés 2-3 napnál tovább tart, a legjobb, ha kedvenced elviszed az állatorvosodhoz vizsgálatra.

15. Orrvérzés

Orrvérzést gyakran eredményez, ha kutyád orrjáratai szárazak, allergének által vagy idegen test által irritáltak.

Egyidejűleg az orrvérzés jelezheti élősködők jelenlétét az orr nyálkahártyáin, melyet gyakran kísér tüsszögés, amely még növeli a vérzést és fokozatosan romolhat.

Ha a kutyádnál orrvérzés jelentkezik, a legfontosabb dolog az elején, amit tehetsz, hogy megnyugtatod a kutyádat, majd egy jégtömlőt törölközőben csavarsz és rányomod a kutyád vérző orrára, hogy segítsen megállítani a vérzést. Jégtömlő helyettesítése gyanánt, bármely jéghideg csomag megfelelő lehet, amit a fagyasztóban találsz, a lényeg, hogy tekerd be egy törölközőbe és úgy nyomd a kutyád vérző orrára.

Ha látható sebet észlelsz a kutya orrának belsejében, gyakorolj nyomást rá egy tiszta gézlappal vagy nedves papírtörlővel.

Ha belső traumát tapasztalsz kutyádon, példaként, ha elütötte egy autó és rosszul esett vagy összekapott egy másik kutyával és ezért sérült meg az orra, feltétlen vidd őt állatorvoshoz, hogy kizárjátok az életveszélyes állapotot.

Ha nem tudod az orrvérzés nyilvánvaló okát megállapítani, vagy ha a vérzést nem tudod fél órán belül csillapítani vagy megállítani, azonnal vidd orvoshoz a kutyádat, mivel, ha sok vért veszít, vészhelyzet alakulhat ki.

16. Farok kergetés

Néha a kutya egyszerűen csak élvezi, ha kergetheti a farkát, körbe-körbe fut utána. De ha folyamatosan ezt csinálja, az már egy indok, hogy tégy egy látogatást a kutyáddal az állatorvosnál.

Ha a kutya a farkát kergeti körkörösen, úgy tűnik, szédül és belsőfül gyulladása lehetséges.

Konkrétan, a labyrint, a belsőfül felelős az egyensúlyért. Ez a szerv úgy viselkedik, mint egy giroszkóp, amely segít fenntartani az állat egyensúlyát, a jó testtartást, a koordinációt és összehangolja a szemmozgásokat.

A belsőfül gyulladás, a labyrinthitis a belsőfül fertőzése. Tünetei a rendellenes testtartás lehajtott fejjel, a koordináció, valamint az egyensúly hiánya.

A farok kergetés másik oka lehet, az Idiopatikus Vesztibuláris szindróma (Geriátriai Egyensúlyozó Rendszer betegsége), amely leginkább a 8 évnél idősebb kutyákat érinti. Ez egy hirtelen fellépő meglehetősen gyakran előforduló betegség, tünetei pedig, az állat a fejét az egyik oldalra tartja, himbálózva áll, nem szívesen mozog. Ezt a betegséget minden esetben hányás is kíséri.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezeknek a kutyáknak “agyvérzése” (stroke) van, amely egyébként kutyákban ritka. A Geriatric Vestibular Syndrome esetében az egyik oldali belsőfül vestibuláris szervének a heveny, nem-progressziv megbetegedéséről van szó és nem a központi idegrendszer betegségéről.

Ha ilyen tüneteket észlelsz a kutyádon, sürgős látogatás ajánlott az állatorvosi klinikára, feltétlen egy átfogó kivizsgálásra.

17. Ürülékevés

Erre a cselekvésre a hivatalos kifejezés a “Coprophagia”, a kutya kaki evés, ami bár undorító és zavaró cselekvés, előfordulása mégis nagyon gyakori.

Mi lehet a megoldás? Nem is gondolnánk, de az ananász segít „Coprophagia” esetén. Mint már említettük, az ürülékevés, a „Coprophagia” egy nagyon gyakori állapot a kutyáknál. Ez számos kérdést vet fel, például azt, hogy miért eszi meg a kutya a saját ürülékét? Az egyik elmélet szerint a kutya megeszi az ürüléket, mert emésztetlen tápanyagokat érez az ürülékben, ez pedig a gyenge emésztőrendszerre utal.

Nem jó ötlet szemet hunyni a székletevés felett. A széklet elfogyasztása bélrendszeri paraziták általi fertőződéshez vezethet. Megelőző intézkedésként adj a kutyádnak ananászt, mivel az ananásznak olyan hatása van, mely erősíti a kutya emésztő képességét, emésztőrendszerét. Az ananászevés elkezdése után kis idővel az ürülékevés abbamarad. Egy másik elmélet szerint, az ananász íze az, ami hozzáad ahhoz, hogy a továbbiakban a kutya nem eszi meg az ürüléket.

18. Bélgázok

Egy másik nagyon kellemetlen probléma lehet a kutyáknál, a bélgázok. Ezek leggyakoribb oka, hogy evés közben a kutya sok levegőt nyel. De ez egyben felszívódási zavar szindróma is, amelyben a gázok keletkezése összefügg a szénhidrátok nem megfelelő emésztésével.

A hirtelen fellépő gázok kíséretében tapasztalható hasi diszkomfort érzés, hasmenés vagy étvágytalanság, ami szintén aggodalomra ad okot és felveti egy látogatás lehetőséget az állatorvoshoz annak érdekében, hogy kizárjuk a súlyos betegségeket.

Annak érdekében, hogy az egészséges kutya elkerülje a puffadást és az ebből eredő kellemetlen szagokat, érdemes őt alacsony rosttartalmú étrenden tartani és elkerülni a puffasztó ételek etetését.

Hogy csökkentsük a bélgázokat, érdemes a kutyával szén alapú kekszet etetni, mely segít felszívni a felesleges gázokat. Ezen felül lehet a kutyát kezelni Simethicone nevű gyógyszerrel, ember és állat esetében egyaránt használható, mely elnyeli a gázt a belekben. Kérd állatorvosodtól a megfelelő dózist, a kutyád méretének és súlyának megfelelően.

Némely betegség tünetének észlelése és a további teendő kérdése a felelős kutyatulajdonos részéről egyszerűen csak odafigyelést igénye.

Reméljük, a fentebb leírt 18 tünet részletezésével adtunk egy kis segítséget Nektek azokra az esetekre, ha kedvenceiteknél e tünetek bármelyikét észlelitek, hogy sikerüljön felismernetek és tudjátok megtenni a szükséges lépéseket kutyáitok egészsége érdekében. És egy felelős kutyatulajdonos számára nem lehet más fontosabb, mint kutyája egészsége!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂 

2K Shares

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

22 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Kedves kutya_portal
  Nekem a barátom szülei vettek egy sharpeii keverék kiskutyát.
  Nagyon szerette enni a csigákat, de nem mindig tiltották el a kicsit ez evésétől.
  Fél éves se volt a kiskutya mikor hanyással és lázzal a barátom bevitte az állatorvoshoz és injekciót és tablettákat kapot a kiskutya.
  Mielőtt megbetegedett volna a kiskutya orrán genny volt amit nagyon fájlalt.
  Nem javult az állapota és pár nappal később meg is halt.
  Vajon a csiga volt az oka?

  • Kedves Debora!

   Ha sok csigát evett meg, attól betegedett meg, a hányás a leggyakoribb tünet.
   Hogy a halálát ténylegesen mi okozhatta, boncolással lehetett volna kideríteni.

   Érdemes minden kutyatulajdonosnak odafigyelnie, hogy kutyája ne egye meg a csigákat. Megelőzésképpen a kertünkből és az udvarunkról naponta érdemes összeszedni a csigákat.

   A legjobbakat!

   Üdvözlettel:

   Ildikó

 • Hello az én kutyusomnak ma reggel érdekes tünetei vannak, amit a fent leirtakbol nem tudtam rájönni, hogy mi lehet a baj de a tünetei a következők :
  Kedvtelen , nincs étvágya, csuklik, nem kívánja a tejet (pedig nagyon szereti) nem akar vizet se inni , és ha teheti akkor csak egyhelyben áll, ha hivom hozzamjon .
  Nagyon féltem mert nagyon szeretem kérlek segítsetek ha van valami ötletetek .

 • Segitseget szeretnèk kèrni a kutyusom 2 honapos lessz nagyon furcsan mozog kozben es rangatozik a feje mire utalhat

 • Jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt! Szálkásszőrű tacskóm van 8 és fél éves lány. Több, mint egy hónapja elnyújtottan elkezd köhögni, a vége az, hogy előrenyújtott fejjel, mintha felkrágkogna valamit (de semmi nem jön ki a szájából). Ezt éjszaka is csinálja, főleg hajnalban…napközben többször. Ilyenkor szaporán veszi a lélegzetet, van úgy hogy zihál is. Kétszer vittem orvoshoz, alaposan megvizsgálta, meghallgatta, a torkába benézett és azt mondja, hogy semmi baja nincs…. Nagyrutin vérvételt készíttettem, az eredmény jó, kivéve: az epesav magasabb. Jelenleg antibiotikum tablettát kap 2x felet. Ha elfogyott a tabletta, akkor kell visszavinnem az orvoshoz. Nagyon nyugtalan vagyok, érzem, hogy valami nagyon nincs rendben. Köszönöm a válaszokat, tanácsokat!

 • Négy hónapos németjuhász kiskutyánk bal első lábán a hajlatnál (láb felső rész) egy dió nagyságú duzzanatot figyeltünk meg (most már tyúk tojás nagyságú). Az orvos valami izom pókról beszélt és adott valami mentolos kenőcsöt hogy napi két alkalommal kenjük be. A kezelés ellenére sem, a múlik a duzzanat. Szeretnék tanácsot kérni, mi ez és mi az okozója?

 • Sziasztok. Nekem az lenne a problémám hogy örökbe fogadtunk egy kistestű kutyát és esténként hányni szokott. Előbb a kaja jön ki belőle,aztán valami világos sárgás – habos sav. De csak este és két napja fordult ez elő. Mondjuk annyi ideje is van nálunk. Napközben semmi baja vidám és élénk. Köszönöm előre is a tanácsot

  • Kedves Latuga!

   Vagy magas a gyomorsava a kutyusnak (ebben az estben savlekötő javasolt) vagy esetlegesen epileszias roham hatása (kisebb roham is okozhatja). Egy-két nap diéta javasolt.

 • Sziasztok, Takács Lászlóné vagyok Marika! egy kis segítségre lenne szükségem,az én kutyusom Pami,bichon, már kétszer fordult vele elő,hogy elkezdet remegni de úgy ,hogy a feje is vele mozgott, és ez idő alat alig tudod menni a hátsólábaival! De ez csak2-3 percig tart mindíg, Nagyon meg ilyedtem nem tudom mi az oka,ha valaki tudna erről valamit megköszönném!

 • A Kutyám étvágytalan köhög, hány, csuklik, 2 napja fehér habot hány de csak öklendezik.Már evett egy kis tápot.

  • Kedves György!

   Komoly betegség tünetei is lehetnek, melyeket fentebb leírt, lehet gyomorprobléma, gyomorrontás, gyomor- és bélelzáródás, lehet mérgezés, Ha a kutya nem eszik, hány, bágyadt, csak fekszik, minél előbb állatorvosi vizsgálat és segítség szükséges! Vigye őt állatorvoshoz!

   Jobbulást kívánok a kutyának!

   Üdvözlettel:

   Lázárné Vámosi Ildikó

  • Sziasztok van egy yorki teriel kutyusom 4honapos és nagyon betek 5napja és egyre rosszab hàny hasmenés gillisztàt kakal és le is van nyomorodva és eceruen nem bir wc eni ini kérlek segicsetek mitől lehet ??????😭😭

   • Kedves Nikolett!

    Légy szíves, vidd a kutyád állatorvoshoz. Mi nem vagyunk állatorvosok, és távgyógyítók sem. Érdemben csak egy állatorvos tud segíteni vizsgálattal!

    Gyógyulást kívánok a kutyádnak!

    Vámosi Ildikó

 • Jo napot. Olyan kérdésem lenne 2 héttel ezelőtt a kis kutyam 6 hónapos nemetjuhasz es labrador keverék szoval gyenge volt kedvetlen étvágytalan ugatni ugatot macskát kergette de sánta volt! Doktor ur adott 6 oltást ízületigyulladásra gyanakodva napokon belul jobban lett. Majdnem teljes 2 het tünet mentesség azóta csonterosito is van adva neki súlya szerint napi 3 szor. Jelentkezett a santasag a mancsat nyalogatja fajlalja a dereka le sullyed mintha (dysplazia) lenne nyomásra érzékenyek a vegtagjai sir. Eddig sosem sirt Nem szívesen kell fel de ugat eszik iszik sétál is fajdalmai ellenére nincs kint a hidegbe de nem igazán szereti a szobát egyébként inkább a konyhataposon alszik szívesen láza nem volt. Ez lehet csontvelőgyulladas? Doktor ur ezt mondta de csak telefonon keresztül… Nem jott kivizsgálni. Kérdésem vigyem korhazba mindenképpen
  ? Vagy lehet sima allergiás tunet? Nem vagyok el eresztve pénz ügyileg es számlázasi lehetőség nincs a kórházba ezért érdekelne messze meg a fizetés… De nem akarom hogy szenvedjen az egyetlen kincsem. Valami ötlet? Hívjak masik állatorvost? Vagy vigyem a kórházba teljeskoru vizsgálatra?? Legföbb kérdés melyik éri meg nem akarok pottyara fizetni kitudja jobban meg mondani mi a baja a kincsemnek? Tapancsat baba szappannal mostam(antiszeptikus hatasa miatt en is azzal mostam a sebem) es utana nyers aloeverat tettem ra mintha csipte volna olyan tünetet produkalt a kutyam. 2napja van ez a korsag vele 🙁 eddig nem volt le suppedve a medenceje vagy dereka mindegy remélem ertik 🙁 előre is köszönöm szépen!!!

 • Tisztelt Vámos Ildikó!
  Van egy 8 éves, ivartalanított chow-chow kan kutyánk. Ez már a második kutyánk a fajtából. Mindkettő diszpláziás, az ország 2 pontján vásároltuk Őket. A jelenlegi kutyánk a diszplázia mellett még alergiás is, szinte mindenre. Az elmúlt évben egy új tünete jött elő, ami egyre gyakoribb. Fekvő vagy ülő helyzetben a hátsó lábai megfeszülnek, az állát megemeli és a fejét mozgatja, más tünetet nem észleltünk. Van, hogy ha hozzászólunk vagy érünk, akkor befejezi, de egyre többször nem tudunk rá hatni. Az egyik ilyen rohamát, vagy nem is tudom minek nevezzem, felvettük és levetítettük az állatorvosnak, akihez járunk. Nem tudta megmondani, hogy mi lehet a baj. Szeretném megkérdezni, hogy tevékenysége során találkozott-e ilyen tünettel, és ha igen, akkor mi lenne a teendőnk. Várom megtisztelő válaszát.
  Tisztelettel: Simon István

  • Üdvözlöm, kedves István!

   Köszönöm a megkeresést!
   Sajnos, nem tudom megmondani, milyen betegsége lehet a kutyusnak. Javaslom, vigyék el egy nagyobb állatklinikára vizsgálatra! Nekik van tapasztalatuk, és a vizsgálatok alapján biztosan meg tudják állapítani, milyen betegségről lehet szó nála.

   Minden jót kívánok, sikerüljön kideríteni, és kezelni, meggyógyítani a kutyát!

   Üdvözlettel:

   Vámosi Ildikó

 • Jó napot nekem a kutyám nem iszik nem is eszik nem tudom hogy mi a baja nem bir mennyi csak az oldalán fekszik és köhög meg néha hány es bágyadt!! Kérem valaki mondja meg mi lehet a baja!

  • Üdvözlöm!!

   Minél előbb állatorvosi segítségre van szüksége! Kérlek, hívj hozzá állatorvost, vagy vidd el állatklinikára, ahol megvizsgálják és segítenek rajta!

   A legjobbakat kívánom!

   Üdvözlettel:

   Vámosi Ildikó

 • Tisztelt doktornő ! Van egy nagyon szeretett 1ev 2honapos nemet juhasz fiucska mar a 2 napja nem eszik semmit,minden joval probaltam de inkabb fekszik ,visszahuzodik,bagyadnak tűnik es jatszani sem akar pedig nagyon szeret jatszani! Naponta 2 -szer kapott enni ,tapot de mondhatom többnyire naponta megvolt a csont ,csirkefar,diszno, marha ,kiskorátol es csak főve kapta ! Nagyon ,nagyon aggodunk!
  Tisztelettel kérném a véleményét! Tisztelettel véko janos

  • Tisztelt János,

   Ennek számtalan oka lehet. A gyomorrontástól kezdve a pszichés problémákon át a komoly betegségekig. Lehet otthon korlátozottan diagnosztizálni, nézni, hogy nedves-e az orra, nem-e lázas (a forró, száraz orr lázat jelent), óvatosan megnyomni a hasat (puhának kell lennie és nem érzékeny rá a kutya, ha megnyomjuk), megnézni az ínyét (általában rózsaszín). Ha ezek közül valamelyik fennáll, akkor állatorvost javaslok. Ha egyik sem tapasztalható és nem múlik el az étvágytalanság 2-3 napon belül, akkor szintén állatorvos.

   Üdv,
   István

  • Kedves János!

   Kérem, mindenképpen hívja fel az állatorvosát, mivel Ön és mi sem vagyunk állatorvosok, így diagnosztizálni sem tudunk! A legbiztosabb, ha telefonon konzultál az állatorvosával, és minél előbb, mivel az időtényező minden egészségügyi probléma esetén fontos! Az öndiagnosztikával csak az idő megy el!

   Mindenképpen állatorvos!

   Üdvözlettel:

   Vámosi Ildikó

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: