A MEOESZ-nél bejegyzett tenyésztők vagyunk. Kennelünk 2012-ben elnyerte a Bronzkoszorús Mestertenyésztői címet.

Miért MOPSZOK? Szeretjük őket. Nagycsaládosként családi környezetben tartjuk őket, mind a felnőtt, mind a kölyök kutyák szocializáltak. Az tartson mopszot, aki családtagként akarja tartani, nem pedig állandóan odakint. A hagyomány szerint társasági kutya, öleb. Fajtája miatt érzékeny, a gazdájától távollétet nehezen viseli; akkor érzi legjobban magát, ha alapvetően lakásban tartják. A kinti környezeti viszonyokat rövid orra miatt nehezen tudja elviselni. Gondozása könnyű, felnőtt korban kevés mozgás igénye van. Elítéljük azokat, akik lélek nélküli tárgyakként kezelik a kutyákat – pl. láncon tartják őket a kertben, szinte mozgási lehetőség nélkül.

Magyarországon a rossz törvényi szabályozás miatt sok a szaporító, azaz a be nem jegyzett „tenyésztő”, aki törzskönyv nélkül árul. Miattuk megnőtt a beltenyészet. Olcsóbb, de kockázatos a szaporítótól venni kutyát, mert nincs szűrve, genetikai háttér miatt megvakulhat, súlyos idegrendszeri probléma alakulhat ki 1,5-2 éves korától.

Küldetésünk: a fentiekben vázolt magyarországi helyzet miatt más tenyésztőkkel összefogva hozzájárulni a hazai Mopsz állomány vérvonalának külföldi minőségi vérvonallal történő felfrissítéséhez.

A Mopsz egy kicsit kutya, egy kicsit cica, egy kicsit malacka, és egy igazi mókamester, akinek érzékeny lelke van. Aki megismeri a Mopszokat, annál felüti fejét a Mopsz-mánia!

Pethő Beatrix Szidónia (tulajdonos)

Fotók: