A border collie nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kutyafajta a mai napig. A legintelligensebb kutyafajták listájának tetején szerepel, elképesztő dolgokra tanítható, és nem utolsó sorban megjelenése is elbűvölő. Közismert munkakutyaként elsődlegesen az aktív gazdik mellé ajánlott, valamint kutyatartási tapasztalat sem árt hozzá.

Mielőtt egy kiskutyát szeretnél örökbe fogadni, hasznos lehet tájékozódni a kutyafajták jelleme, etetése és nevelése kapcsán. Ezen információk megléte ugyanis nagyban segít abban, hogy felelős állattartóként megfelelő körülményeket biztosíts a fajta számára.

Ebben a cikkben minden információt megtalálsz a border collie tartásáról, melyek alapvető szempontok lehetnek a választás során. Nézzük meg tehát együtt, hogy miket érdemes majd figyelembe venned.

Border Collie megjelenésMegjelenése

A border collie közepes méretű fajta, 15-25 kilogramm közötti súllyal és 45-55 centiméteres marmagassággal. Arányos és viszonylag izmos testüket közepes vagy hosszú bunda fedi. Színét tekintve számos változatot találhatunk, bár a fekete-fehér a leginkább ismert változat.

Emellett a barna, a vörös, a krémszínű, valamint a kékes szürkés változat is előfordulhat. Nem csak kétszínű, hanem trikolor változatokat is találhatunk és általánosságban több színváltozatban fordul elő, mint ahogy gondolnánk. Fejük szélesebb, szemük ovális és leggyakrabban sötétbarna.

Eredete

Hasznos lehet ismerni a kiszemelt fajta eredetét és történetét is. A border collie Angliából származik, egészen pontosan az Anglia-Skócia határánál található területekről. Itt elsődlegesen nyájakat őrző és terelő munkakutyaként használták nem csak a border colliet, hanem egyéb collie juhászkutyákat is. Az ezen a területen tartott juhászkutyákat sokáig nem különböztették meg egymástól igazán. Tartásuk célja a nyáj őrzése volt, a megkülönböztetésük nem kapott különösebb hangsúlyt.

James Reid, az International Sheep Dog Society tagja volt az első, aki 1915-ben border collie névvel utalt a fajtára és különböztette ezzel meg a fajtát. Ennek ellenére még ezután is sok időnek kellett eltelnie, mire elismert fajtává vált, mint kiemelten intelligens és hatékony munkakutya elismert fajtává váljon. Egészen pontosan 1995-ig az Amerikai Kennel Klub által nem volt elismert fajta. Azóta viszont népszerűsége és hírneve töretlen, hiszen az egyik legintelligensebb fajtaként és nagyszerű munkakutyaként rengeteg gazdi választja társul.

Jelleme

A fajta választás szempontjából mindig a jellem és személyiség az alapvető tényező. A border collie esetében a legerősebb tulajdonságok az intelligencia, a munkára és aktivitásra való állandó igény, valamint a gazdi iránti hűség.

Elsődlegesen tehát, az egyik legintelligensebb fajta, melyet igazán könnyű tanítani és képezni – amennyiben a gazdi rászánja a megfelelő időt. Viszont talán még ennél is fontosabb, hogy a border collie kiemelten igényli is a tréninget. Itt pedig nem csak a fizikai aktivitásról, hanem a szellemi lefárasztásról és folyamatos tanulásról egyaránt beszélünk.

Ez pedig sokszor nehezebb feladat a kevésbé tapasztalt kutyások számára, mint a fizikai aktivitás biztosítása számukra. Jó hír a lelkes gazdik számára, hogy ha sikerülmegfelelő időt szánnunk rá, szinte minden lehetséges parancsszót és trükköt képes elsajátítani.

Ha pedig ez nem hangzik hihetőnek, gondoljunk csak a Guinness Rekordok közé is bekerült border colliera, amely több mint 1000 objektum nevét, valamint parancsszót volt képes megtanulni és megkülönböztetni.

A fizikai aktivitás és a kiemelten magas energiaszint szintén személyiségét és viselkedését meghatározó tulajdonság. Ebben az esetben is érdemes tudni, hogy nem csak az úgymond értelmetlen mozgás lenne a kulcs, hanem a céltudatos és hasznos munka biztosítása. Illetve a nagy energiaigénynek köszönhetően nem kimondottan ajánlott lakásban tartani. Az ideális környezet számára a nagy kert, ahol kedvére szaladgálhat, áshat és labdázhat.

Mindezeken felül pedig érdemes néhány szót ejteni a gazdájával való viszonyról is. Alapvetően elmondható, hogy hűséges, nyugodt és barátságos kutyáról beszélünk. Ezen tulajdonságai miatt gyerekek mellé is megfelelő választás lehet, hiszen nagyszerűen kijön a kisebbekkel is.

Etetése

Minden kutya esetében elengedhetetlen a megfelelően összeállított és jó minőségű étrend. Ez különösen igaz azon kiemelten energikus és aktív kutyák esetében, mint amilyen a border collie is.

Mivel a napirendjének jelentős részét kell, hogy kitegye valamilyen sport vagy egyéb fizikai aktivitás, ehhez érthető módon elengedhetetlen a megfelelő mikro- és makrotápanyagok biztosítása.

Természetesen a border colliek esetében sincs egyértelmű válasz arra, hogy vajon a táp, a nyers vagy a főtt etetés lesz-e a legjobb választás. Bármelyiket is választjuk, célszerűodafigyelni a megfelelő fehérje és zsírbevitelre. Ez minden esetben a gazdi egyedi döntése, amelyhez természetesen bátran kérhetünk segítséget állatorvosunktól. Arra viszontérdemes felkészülni, hogy viszonylag sok állatorvos nem kimondottan támogatja a nyers etetést.

Alapvetően lényeges odafigyelni arra, hogy sem túl kevés, sem pedig túl sok ételt ne adjunk nekik. Hiszen mind a tápanyag- vagy vitaminhiány, mind pedig a túlsúly egészségügyi problémákhoz vezethet. Különösen igaz ez akkor, amennyiben aktív kutyákról beszélünk, hiszen ekkor szervezetük még inkább igényli a megfelelő tápanyagok meglétét.

A fentieken kívül a különböző allergiákról is érdemes néhány szót ejteni. Szerencsére a border colliek között nem annyira gyakori a különböző ételallergiák megléte, az árulkodó jelekre viszont mindenképpen érdemes odafigyelni. Ez leginkább a gyakori vakarózás, vörös bőr, valamint a viszkető, vörös és kiszáradt szemek lehetnek. Amennyiben tehát ezt tapasztalod kutyádon, ajánlott lehet állatorvos véleményét kikérni.

Border collie neveléseNevelése

Megjelenése és jelleme után a legtöbb információt a nevelése kapcsán érdemes szerezni. Ahogyan más kutyák esetében is, megfelelő nevelés nélkül egy border collie-val is rengeteg problémával fogunk szembesülni – mégpedig viszonylag hamar.

Alább összeszedtük a lényeges szempontokat, melyek nagyszerű alapot adnak a nevelésének megtervezéséhez.

Alapvető igények figyelembevétele

A jó nevelés kulcsa a fajta egyedi igényeire szabott tréninglenne, amelyet a fent részletezett alapvető tulajdonságok befolyásolnak a leginkább. Mindenekelőtt azt kell észben tartani, hogy a border colliek számára változatos és hasznosfizikai és szellemi aktivitás az elsődlegesen szükséges. Ennek kiválasztása során érdemes a fajta eredetét is figyelembe venni, azaz munkakutya és juhászkutya jellemét. Mindezek átgondolása után a lenti szempontok alapján érdemes nevelését tervezni.

Megfelelő fizikai aktivitás

A fizikai aktivitás során lényeges a változatosságot szem előtt tartani. Azaz nem elég a napi rutin sétákkal fárasztani kutyánkat, hanem bizony számos sport, agility és egyéb elfoglaltság beiktatása is szükséges lesz. Az agility helyetttermészetesen más sportokat is választhatsz. Nagyszerű ötlet lehet például a frizbizés, labdázás, közös kirándulás, valamint a flyball is.

Érdekesség, hogy sok helyen van lehetőség birkák terelésére kimondottan juhászkutyák számára. Ez a border collie esetében kiemelten ajánlott, hiszen terelő ösztöne mai napig nagyon erős. Jó ötlet lehet tehát ilyen lehetőségeket kínáló helyszín felkutatása és rendszeres látogatása.

Megfelelő szellemi fárasztás

A fizikai aktivitáson kívül kutyánk szellemi lefárasztása is releváns. Egyrészt, egy border collie esetében elképesztő lehetőségeik vannak az idejüket nem sajnáló gazdiknak, hiszen a leglátványosabb trükköket taníthatják meg kutyájuknak egy kis türelemmel.

Szerencsére számos logikai és készségfejlesztő játékot kaphatunk az állatboltokban, melyek szintén hasznosak lehetnek, valamint, ha pénzt nem is költenénk ezekre, otthon mi is tudunk hasonló feladatokat biztosítani számukra. Legyen szó az elrejtett jutalomfalat felkutatásáról vagy nyomkövetésről, ezek mind-mind magas energiaigényét és szellemi kihívások iránti igényét fogják kielégíteni.

Változatosság és konzisztencia

Bár a border colliek nagyon könnyen és gyorsan tanulnak, sok kevésbé tapasztalt gazdi futhat bele problémákba. Ezekben az esetekben sztenderd, gyakran előforduló hibákra gyanakodhatunk. Az egyik ilyen a változatosság hiánya, amely eredményeképpen a colliek hamar elvesztik érdeklődésüket.

Mivel kiemelten intelligens fajta, ezért könnyen elveszítheti érdeklődését, hiszen állandóan új stimulációkat keres. Emiatt fontos, hogy kreatívan és változatosan tanítsd és szórakoztasd kutyádat a tréning során. A kutyafajta rendkívül érzékeny, a pozitív megerősítés és a következetes nevelés központi tényező. Kiabálással és büntetéssel nem megyünk sokra nála.

Szocializáció

A tréning és képzés részeként természetesen a szocializáció is elengedhetetlen. Ezt érdemes már kölyökkorban, minél hamarabb elkezdeni. Ugyan a border colliek általánosságban jól kijönnek más kutyákkal, ehhez a korai szocializáció is nagyban hozzájárul.

Bátran vidd tehát kutyádat oviba és alap képzésekre, valamint gyakran látogasd a közeli kutyaparkokat is. Ezzel nem csak más kölykökkel, hanem idősebb kutyákkal is összeszoktathatod kutyádat, mégpedig már kölyökkortól.

Összefoglaló

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a border collie egy igazán különleges fajta. Természete és megjelenése egyaránt elbűvölő, azonban elsődlegesen tapasztalt kutyatartók számára ajánlott. Mindennek oka, hogy nevelése során számos tényezőt kell figyelembe venni, és azt következetesen fenntartani. Legyen szó a változatos fizikai aktivitásról, valamint a szellemi fárasztásról, ezek elmulasztása negatív hatással lesz kutyád közérzetére és viselkedésére is.

Amennyiben biztosítod számára a kellő figyelmet és törődést, nagyon ragaszkodó és hűséges társat kapsz személyében. Ezután tehát már csak rajtad múlik, hogy mennyi időt és energiát tudsz rászánni nevelésére és közös sportokra.