Lázárné Vámosi Ildikó vagyok, szerető chow-chow tulajdonos és tenyésztő.

Első találkozásom ezzel a csodálatos fajtával az 1990-es évek elejéig nyúlik vissza. Meglátni és megszeretni mondhatni egy pillanat műve volt. Az első, bennem mély nyomot hagyó találkozás a chow-chow egy gyönyörű vörös példányával arra inspirált, hogy jobban megismerjem a fajtát.

Lázas keresésbe kezdtem, próbáltam minden fellelhető információt megtudni ezekről a szép kutyákról. A különböző kutya magazinokban fellelt fajtaleírásokból, kutyafajta lexikonokból valamint tenyésztőkkel való levélváltásokból sikerült sok fontos információhoz hozzájutnom.

Nagyon vonzott a fajta és több családi megbeszélés eredményeként eldöntöttük, ha a jövőben lesz kutyánk, az chow-chow lesz. Továbbra is tartottuk a kapcsolatot tenyészetekkel és az egyik kennelből előjegyeztettünk egy kiskutyát.

A nagy nap, amikor családunk tagjaként üdvözölhettünk egy édes, vörös chow kislányt, 1994 februárjában jött el.

Az élet egy chow-chow – val igazán érdekes, néha humoros, kedves, sokat ígérő, főképp az volt nekünk akkor, hiszen előtte még soha nem volt kutyánk. Az ismerkedés és megszokás időszaka után egy igazi barátság alakult ki közöttünk!

A következő 1-2 évben nézőként részt vettünk néhány kutyakiállításon, ahol több gyönyörű chowt láttunk és a tenyésztőikkel is megismerkedtünk. Továbblépve az akkora már felnőtt vörös szukánkat beneveztük egy közeli kutyakiállításra, ahol osztályában győztes címet kapott. Igazi meglepetés volt ez nekünk és nagy öröm!

Ezen időszakban már annyira a fajta szerelmeseivé váltunk, hogy elhatároztuk, tenyészteni szeretnénk. Ezt megalapozva 1996 nyarán kifejezetten tenyésztési szándékkel megvásároltuk az első két vörös kiskutyánkat. Év végén pedig családunkba érkezett az első krémszínű kiskutya, aki azonnal belopta magát a szívembe. Nagyon szép volt és számunkra nagyon különleges, mivel akkoriban mindössze csak néhány krém chow volt még bent Magyarországon. A szépséges krémszínű baby abban a pillanatban meghódította a szívemet és számomra azóta is a krém a „nagy szerelem” a tűzvörös színűvel egyetemben.

A „Broken Hill” chow-chow tenyészet megalapítását 1996 decemberétől számítjuk, ekkor születtek meg első kiskutyáink és ekkor váltottuk ki kennelnevünket is a Magyar Ebtenyésztő Szervezettől.

1997 évtől kezdődően rengeteg CAC és CACIB, néhány fajtaklub illetve Európa- és Világkiállításon vettünk részt kutyáinkkal belföldön és külföldön egyaránt, ahonnan gyakorta szép eredményekkel tértünk haza. Több kennelemből származó belföldön- illetve határainkon kívül élő chow rendelkezik Champion címekkel.

 

A kennelemben született kutyák kiállítási eredményei alapján a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületétől 2005-ben megkaptam a Bronzkoszorús Mestertenyésztői, 2008-ban az Ezüstkoszorús Mestertenyésztői és 2014-ben az Aranykoszorús Mestertenyésztői címet.

Aranykoszorús Mestertenyészet

Kennelemben krémszínű és vörös chowk tenyésztésével foglalkozom. A tenyészkutyák kiválasztásánál arra törekszem, hogy minél inkább megfeleljenek a standard által elvárt követelményeknek. A standard mellett az egészségességet tartom fő szempontnak a tenyésztésben.

Tenyészetemben évente egy vagy kettő alom születik tervezett program alapján.

Minden alom, minden kiskutya megszületése nagy elkötelezettség és felelősségteljes feladat a tenyésztő számára, melyet szívem szerint a legjobban próbálok megoldani. Mindebbe betekintést nyerhetsz, ha elolvasod a „A tenyésztő” című cikkemet.

2010-ben az addig használt „Broken Hill” kennelnevünk „Broken Hill’s Heart”-ra változott a Nemzetközi Kynológia Szövetség, az FCI jóváhagyásával

Ha még többet meg szeretnél tudni rólunk, megnézni kutyáinkat, a kiállításokról készített fotókat és beszámolókat, keresd fel honlapomat a www.brokenhillchow.hu címen, valamint kövesd kennelemet a facebookon: Broken Hill’s Heart chow-chow kennel.

Jó böngészést kívánok:

Ildikó

Kutyáim is rendelkeznek facebook profillal:

Közel 10 éve kutyás cikkíróként, szerzőként is tevékenykedem. A jelen online magazinnak voltam 6,5 évig a munkatársa, és főszerkesztője. valamint ezzel egy időben kis hazánk legrégebbi kutyás magazinjában, „aKutya” újságban is jelentek meg cikkeim. 2020-ban megvalósítottam az álmom, és elindítottam a hivatalos kutyás szerzői weboldalamat! Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit, a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat!

Vámosi Ildikó kutyás cikkíró és szerző hivatalos weboldala:

https://ildikovamosi.hu