A Marosmenti Kutyások Egyesületének szervezésében 2018. Szeptember 08.-án minden fajtás CAC kutyakiállításon vehetünk részt. A C.A.C kiállítás helyszíne: Makó, Báló-liget (Marospart).

A kiállítást rendező Egyesület, a Marosmenti Kutyások Egyesülete

A hajdani MEOE Makói Szervezete a múltban egy folyamatosan fejlődő Szervezet volt, 2003-ban több mint 200 tagot számlált. Sajnos, az elkövetkezendő években a tagság száma rohamosan csökkenni kezdett, míg végül a 2012-es évben a 24 fős tagsággal elérte a mélypontot. Az Egyesület elnöke szerint az utóbbi években kialakult nehéz gazdasági helyzet rányomta bélyegét a kutyázásra, sokan abbahagyták a tenyésztést illetve kiöregedtek ebből a szép és sokszor nehéz, de örömteli sportból.

Az Egyesület vezetősége a jövőre nézve célként tűzte ki a tagság számának növelését a fiatal nemzedék bevonásával. A Szervezet kutyaiskolája különleges foglalkozással várja a kutyát szerető gyermekeket és fiatalokat, akikkel a hozzáértő oktatók foglalkoznak és próbálják őket megtanítani a kutyák nyelvére.

Az Egyesület szerdánként állandó helyszínen klubestet tart, ahová a kutyaszerető embereket, családokat, tagokat várják egy kötetlen közös beszélgetésre.

2013. január 01-el a Szervezet önállósodott, és azóta Marosmenti Kutyások Egyesülete néven tevékenykedik tovább.

2009-ben az Egyesület CAC kutyakiállítást rendezett Makón a Zuglógerben. A sikeres kiállítást követően a 2012-es, a 2014-es, a 2016-os években is megkapta a jogot kutyakiállítás rendezésére. És az idei évre szintúgy. A CAC kutyakiállítás megrendezéséhez jó szerencsét, kedvező időjárást, számtalan kiállítót és sok sikert kívánunk az Egyesületnek!

Információk kiállítóknak:

Bírói lista:

Vezető bíró:

FCI I. fajtacsoport
Összes fajta P. Szabó Béla (HU)
FCI II. fajtacsoport
Angol Bulldog, Argentin Dog, Bullmasztiff, Boxer, Dobermann, Pinscherek, Rottweiler, Schnauzerek, Cane Corso, Hovawart, Leonbergi Orcsik István (SRB)
Orosz fajták, Német Dog, Bordói Dog, Dogo Canario, Perro Dogo Mallorquin, Sárhegyi
II. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták
Szabó Sándor (HU)
FCI III. fajtacsoport
Bull típusú Terrierek Dr. Roberto Schill (RO)
III. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták Csík István (D)
FCI IV. fajtacsoport
Összes fajta Juhász Csilla (HU)
FCI V. fajtacsoport
Összes fajta Sinisa Pavlovic (SRB)
FCI VI. fajtacsoport
Összes fajta Hartmann György (HU)
FCI VII. fajtacsoport
Összes fajta Erdős László (HU)
FCI VIII. fajtacsoport
Összes fajta Sinisa Pavlovic (SRB)
FCI IX. fajtacsoport
Francia Bulldog, Mopsz, Boston Terrier, Kínai Meztelen Kutya, Chihuahua Dr. Roberto Schill (SRB)
Uszkárok
IX. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták
Csík István (D)
FCI X. fajtacsoport
Összes fajta Juhász Csilla (HU)
FCI által el nem ismert fajták
Hartmann György (HU)

Nevezési határidő: 2018. Augusztus 24.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyészcsoport, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft

Az első kutya nevezési díja egy darab katalógus árát tartalmazza! A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.
A nevezési díj már a nevezés elindítása előtt ugyanezen oldalon befizethető. Célravezetőbb előbb a nevezési díjat befizetni, majd a nevezésnél a banktól kapott e-mailt, mint a nevezési díj befizetését szolgáló igazolást feltölteni.
A személyes adatok illetve a nevezendő kutya/kutyák adatainak és dokumentum másolatainak (törzskönyv másolat első és második oldal, regisztrációs tagkártya másolata, Champion vagy Munkavizsga bizonyítvány, ha van illetve a befizetési csekk vagy banki átutalás másolata) felvitele után lehetséges az online nevezés indítása. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

nevezési lap

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2018. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Banki átutalás esetén a Marosmenti Kutyások Egyesületének bankszámlaszáma:
11600006 – 00000000 – 61052862.
A nevezés mindig a tulajdonos neve alatt történjen.

A nevezési díjat postai feladás esetén a következő címre kell befizetni:
Marosmenti Kutyások Egyesülete
Makó
Új út. 12.
6900

Nevezési cím postai feladás esetén:
Hód-Dog Kutyabarát Egyesület
Hódmezővásárhely
Pf.1
6801

Bemutatjuk a kutyakiállítás városát, Makót

A CAC kutyakiállítás városa Makó, mely a Maros jobb partján elhelyezkedő kisváros, lakosainak száma 24 000 fő. A román és a szerb határ közelsége miatt igen fontos közlekedési csomópont, Magyarország egyik délkeleti kapuja.

Feljegyzések szerint Makón a kedvező marosi átkelőhelynél már honfoglaló magyarok is települést találtak Velnök (Vönek) néven, ami ószláv nyelven révészt jelent. A települést a XIII. század második felétől a birtokos Makó bánról Makófalvának nevezték. Csak a török uralom alatt rövidül le neve Makóra, ami pogány eredetű utónév (jelentése turk nyelven: dicsőséges). A falu lassan mezővárossá fejlődött és a török uralom alatt szultáni birtok lett. A hódoltság évei alatt többször földig rombolták.1686-ban tatár csapatok pusztították el, melyből 1699-re építették újjá. A 18. század békés évtizedei a lassú gyarapodást jelentették. Az 1800-as évekre a várost a történelmi Magyarország 12. legnagyobb városaként tartották nyilván. A 19. század elejétől a lakosság lélekszáma is gyorsan nőtt. A megélhetési forrás már a kezdetektől a mezőgazdaság volt. A kiegyezést követően, és a vasút megérkezése után a helyi agrárium termékei eljutottak az európai piacokra. A gabona, hagyma és zöldségfélék mellett a makói lótenyésztés is világhírű lett.

Az első világháború után, a trianoni békeszerződés következtében a város határszélre került. A nehéz gazdasági körülmények jelentős kulturális élet folyt a városban, hiszen József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc is itt élt és alkotott. Az 1900-as évek közepétől Makó fejlődése megrekedt. E helyzetből a rendszerváltás húzta ki a várost és az 1990-es évektől kezdődően rohamosan fejlődésnek indult.

Makó a látnivalók tekintetében sokszínű. A természeti értékek közül a Marosi ártér, a gyógyiszap és a termálvíz a legjelentősebb, a vendégek a helyi fürdőben élvezhetik jótékony hatásukat. A várost világhírűvé mégis a makói hagyma tette, mely ma már védjeggyel ellátott magyar termék és hungarikum.

Makó a hagymatermesztők és kereskedők városa volt. A makói vöröshagyma-fajta a népi nemesítés magas iskolájának eredményeként született meg. A makói vöröshagymát minden más vöröshagymától megkülönböztethető jellegű gazdag íz, magas fűszerezési érték jellemzi, felhasználása rendkívül sokoldalú. Szintén kiváló minőségű a makói fokhagyma, amelyről a makói levéltárban őrzött legrégibb irat 1755-ből származik.

Gasztronómiai szempontból a makói vöröshagyma nemzetközileg is elismert és keresett termék, az ehhez kapcsolódó termékek (hagymapálinka, hagymás kenyér) szintén növelik a város ismertségét. Szintén a gasztronómiához kapcsolódik számos rendezvény, melyek látogatók tömegeit vonzzák a városba, mint például a Grillfesztivál, a Hagymakarnevál és Hagymabál, a Makói Nemzetközi Hagymafesztivál. A város színes rendezvényeinek sorát gazdagítja a Gitárfesztivál, a Göngyfűzér Gála, a Makói Muzsika Fesztivál, a Makó Expo, az Operettfesztivál.

A város építészeti értékei közül kiemelkedőek a Makovecz Imre által megálmodott és kivitelezett épületek, melyekben a modern építészet képviselteti magát, és amelyek a mai Makó arculatának meghatározó épületei.

Makó ősi szakrális helye a Kálvária domb, ide jártak a török hódoltság idején a szegedi ferences barátok a katolikus hívek lelki gondozására. Itt áll a város legrégibb épülete, az 1734-ben barokk stílusban emelt, műemlék jellegű kálvária kápolna, melynek néprajzi értékű szakrális kincse az öltöztető Mária-szobor és a szentsíri két deszka-katona.

Makó városa a rendszerváltás után meghirdette a Virágos Makóért mozgalmat, melynek célja a lakosság környezetszépítésre való ösztönzése volt. Ennek eredményeképpen 2004-ben a város elnyerte a „Magyarország legvirágosabb városa” illetve az „Európai Ezüstérmes város” díjakat.

A város a természet kedvelőinek egy kivételes lehetőséget biztosít megismerni az erdő látványát, hangjait, érezni illatait, testközelből megtapasztalni a fák koronáinak világát, hallgatni a fákon élő madarak énekét, megcsodálni őket. A lombkorona sétány tanösvény kiépítésével és működtetésével erre adva lehetőséget minden természetbarát és természetben nem jártas ember, család részére, akik így bepillantást nyerhetnek az erdő, a fák és a lombkoronák ágai között megbúvó élőlények, madarak varázslatos világába is.

Gyere és látogass el Te is, a szervezők szeretettel várnak!

A kiállítás helyszíne a Báló liget (Marospart), ahová minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a Marosmenti Kutyások Egyesülete szeptember elején egy színvonalas CAC kutyakiállítással!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe a 2018. évi MEOESZ kutyakiállítási naptárunkat, melyből minden kiállítási ajánlónk elérhető illetve elérhető lesz!

Portálunkon már a 2019. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár is megtekinthető.

2018. Szeptember 22.-én és 23.-án a Hírös Magyar Ebtenyésztők Önálló Jogú Egyesületének rendezésében sor kerül Kecskeméten a 2 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállításra. További információk portálunk kiállítási ajánlójában olvashatóak>>.

A MEOE Szövetsége állatvédelmi tevékenységét tovább bővítve 2017. Június 01.-től kezdődően Ivartalanítási Támogatási Programot hirdetett, mely a MEOESZ határozatának értelmében folytatólagosan érvényes a 2018. évre is. További információk portálunk cikkében olvashatóak>>.

World Dog Show és Euro Dog Show kiállítási naptár, az elmúlt és az elkövetkezendő évek Világkiállításainak és Európa Kutyakiállításainak dátumaival, helyszíneivel, a hivatalos honlapok, az eredmények, néhány színes videó linkjeivel és portálunk ajánlóival!

Portálunkon elérhetőek az előző évek kutyakiállítási naptárjai, a 2017. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár, a 2016. évi MEOESZ kiállítási naptár, a 2015. évi kiállítási naptár, és a 2014. évi kutyakiállítási naptár, melyekből minden kiállítási ajánlónk visszanézhető!

Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

“A kutyák és az őszi veszélyek” című cikkünkben az őszi időszakhoz köthető veszélyekre és egészségügyi problémákra hívjuk fel Olvasóink figyelmét.

Tudjátok-e mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? “A kutyaévek mitológiája” című cikkünkben erről is olvashatsz, melyben egy évszámító kalkulátort is találsz, így 3 másodperc alatt magad is ki tudod számolni, kutya években mérve hány éves a kutyád.

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

A fizikoterápia ma már az állatgyógyászatban is gyakran alkalmazott eljárás, melyet neurológiai- illetve ízületet érintő súlyos mozgásszervi problémák gyógyítása esetén erre képzett szakemberek használnak. A fizikoterápiáról és annak alkalmazásáról mindent megtudhatsz, ha elolvasod “Kisállat fizikoterápia – interjú Lippai Kitti kisállat fizioterapeutával” című cikkünket. Lippai Kitti Szegeden és környékén kezeli az arra rászoruló kutyákat, ha Magyarország déli részén élsz, bátran fordulhatsz hozzá segítségért!

A chow-chow egy különleges családi kedvenc. Megjelenésében oroszlánszerűen fenséges, jellemében szenvedélyesen hűséges, mégis más, mint a többi kutyafajta. De vajon miben különbözik? „Egy ősi kutyafajta, a kéknyelvű Chow-Chow” című cikkünkből megkapod a választ. A cikkben érdekes és hasznos információkat, tényeket olvashatsz a fajtáról a jellem, a vérmérséklet, a viselkedés, a nevelés, a tanítás, a szőrzetápolás, az egészségügyi problémák és még sok más tekintetében!

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2017-es év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is!