Cesar Millan, a világhírű kutyapszichológus és motivációs szakember, szerte a világon milliók gondolkodásmódját és életét változtatta már meg televízió műsorai, könyvei, tanfolyamai és élő előadásai segítségével.

2019-ben egy teljesen új, az „It’s All About Family” című élő előadásával tér vissza Magyarországra, ám ezúttal nem egyedül érkezik, európai turnéja keretén belül november 14-én két fiával, Calvinnel és Andréval lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Cesar Millan életútját végigkövetheted, és a tervezett Magyarországi fellépéséről is mindent megtudhatsz, ha tovább olvasol!

Cesar Millan életútja

A szakmai csúcsokig hosszú út vezetett a mexikói Culiacanban született César Felipe Millán Favela számára, akárcsak a legtöbb falubeli társa, gyerekkorát egy minden komfortot nélkülöző házikóban töltötte, ahonnan nézve igencsak szűk volt a világ. Nagyapja közeli, Ixpalinoi gazdaságába mindazonáltal gyakran eljutott, s itt kedvtelve merült el a kutyák viselkedésének tanulmányozásában. Teodoro nagyapa megtanította őt a kutya viselkedés sok hasznos alapelvére, melyeket Cesar a mai napig használ. „Amikor elkezdtem tudományos könyveket olvasni, rájöttem, hogy a legtöbb dolgot, amit nagyapám tanított nekem, a saját tapasztalataiból és hibáiból merítette. Például, nem tudta, hogy egy kutya szaglása 10 000x erősebb, mint az emberé, csak azt tudta, hogy a kutyák elsőként az orrukon keresztül tapasztalják meg a világot. Nem volt képzett szakember, de nagyon ösztönös volt, egy született falkavezér és azt hiszem, ugyanezt a képességet látta bennem is.” – így emlékszik vissza Millan.

Már kamasz volt, amikor családja megvette első televíziókészülékét; az ifjú Cesar ettől kezdve egyetlen kutyás műsort sem hagyott ki. Két kedvence a „Lassie”- ről szóló, mára klasszikussá vált alkotás, valamint a „Rin Tin Tin kalandjai” sorozat volt, melyek hatására született meg benne az elhatározás, hogy Kaliforniába költözik, s addig tanul, amíg a világ legjobb kutyakiképzője nem válik belőle. Cesar ezért mindent meg is tett. 1990 decemberében, huszonegy éves korában illegálisan átszökött Mexikóból az Amerikai Egyesült Államokba. Nem beszélte az angol nyelvet, így elsőként egy kutyakozmetikában kapott munkát, ahol hamar kiderült, hogy a nehezen kezelhető kutyákkal is jól tud bánni. Jada Pinket Smith színésznő és férje, az ismert amerikai színész, Will Smith baráti segítsége nyomán indult el Millan karrierje: a kutyáikhoz nyújtott segítségért cserébe egy éven keresztül nyelvtanárt fizettek számára, és beajánlották kollégáiknak is.

Az Egyesült Államokban Millan meglepve szembesült azzal, hogy mily sok lelki sérült, viselkedészavaros eb él ebben a gazdag országban. Szomorú felfedezése hatására új célt tűzött ki maga elé, most már nemcsak kutyakiképzővé, hanem rehabilitációval foglalkozó szakemberré is szeretett volna válni. Abból a pénzből, amelyet nagy nehézségek árán autómosással gyűjtött össze, csakhamar belevágott egy kutya rehabilitációs vállalkozásba, melynek keretében szélsőségesen kirívó eseteknél ajánlotta fel képességeit. Sikereinek híre futótűzként terjedt, ügyfélköre gyors gyarapodásnak indult, amit mi sem bizonyít fényesebben, mint hogy 1994-ben már az első hollywoodi celebek is megjelentek a kliensei között!

Cesar 2000-ben megkapta a hivatalos tartózkodási engedély az Amerikai Egyesült Államokba.

A csodálatos kutyadoki

2002-ben Cesar Millan létrehozta a „Dog Psychology Center” (Kutyapszichológiai Központ) nevű intézményt, ahol az agresszív, sérült, problémás állatok rehabilitációját segíti elő. A Los Angeles Times ekkor figyelt fel rá, cikket írt róla és elhivatott munkájáról.

Millan karrierje felfelé ívelt, még abban az évben együttműködési szerződést kötött az MPH Entertainment Incorporation filmgyártó céggel és az Emery/Sumner Production rendezőivel egy TV sorozat elkészítésére. A show koncepciója, hogy visszatükrözze Millannak a viselkedés zavaros kutyákkal eltöltött évei alatt szerzett tapasztalatait! Cesar a műsorban több száz agresszív, rémült, kiegyensúlyozatlan kutyát rehabilitált, ezzel együtt segített azoknak a családoknak a kutyával való helyes viselkedés elsajátításában, akik addig tudatlanok voltak és a saját viselkedésükkel hozzájárultak kutyájuk rossz viselkedéséhez. A TV sorozat címe „Dog Whisperer with Cesar Millan” (angolról fordítva: Kutya Suttogás Cesar Millannal), hazánkban a „Csodálatos kutyadoki” címet kapta. A premier 2004. szeptember 13-án volt a National Geographic csatornán! A sorozat berobbant és a nézettsége minden várt mutatót megdöntött, már az első évad a csatorna sikersorozatává emelte a műsort! Népszerűségének csúcspontján hetente mintegy 11 000 000 amerikai nézőt vonzott. A show több évadot megélt, 12 éven keresztül futott, világszerte több mint 100 országban vetítették.

Egy sikeres életpálya

2007 Valentin napján Cesar hivatalosan is létrehozta non-profit alapítványát, a The Millan Foundationt. Az alapítvány célja a bántalmazott és elhagyott kutyák megmentése, rehabilitálása, jólétük előmozdítása új otthonba, új családba való juttatással, továbbá humánus oktatási programok létrehozása és széles körben való végrehajtása a kutyákkal való helyes bánásmód és viselkedés elsajátítására.

A Millan Alapítvány a létrehozása óta egész életen át tartó egészséges kapcsolatokat alakított ki a kutyák és emberek között egy sor non-profit állatmenhelynek nyújtott támogatás révén, oktatási programokat dolgozott ki és széles körben alkalmaz, ivartalanítási kampányokat szervezett és támogatott, valamint az állatok sürgősségi mentését is folyamatosan végzi a „The Daddy’s Emergency Animal Rescue Fund” alapon keresztül.

A „Dog Whisperer with Cesar Millan” című sorozat sikerét meglovagolva Cesar több könyvet is írt, melyek felkerültek a New York Times bestseller listájára is. 2009-ben Millan az USA-ban és Kanadában elindított egy magazint „Cesar’s Way” néven, melyet igazgató szerkesztőként az emberek oktatására használt, a cél a kutyák viselkedésének megértetése volt. A magazin a kutyák és az emberek közötti kapcsolatról is publikált cikkeket.

2010 februárjában Cesar-nak el kellett búcsúznia Daddy-től, az amerikai pitbull terriertől, aki tizenhat évig volt társa és segítője, s aki fontos szerepet kapott a „A csodálatos kutyadoki” című sorozatban is.

Egy sikeres életpályával és sok értékes eredménnyel a háta mögött Cesar kiadott egy dokumentumfilmet, mellyel első ízben dokumentálta az életét a mély szegénységben töltött gyerekkorától indulva, az Egyesült Államokba történő illegális belépésével együtt a nemzetközi ikonná válásáig. Az egy órás dokumentumfilmet „Cesar Millan: The Real Story”, magyarul „Cesar Millan: Az igaz történet” címmel 2012 novemberében a National Geographic Wild csatorna mutatta be.

Elismerések

Cesar munkáját számos díjjal ismerték el pályafutása során:

  • 2005 – Humane Society of the United States Genesis Award, az állatok rehabilitációját elősegítő munkájáért.
  • 2006 & 2007 & 2009 – „A Csodálatos Kutyadoki” (Dog Whisperer) sorozatát Emmy-díjra jelölték a legjobb televíziós valóság-show kategóriájában.
  • 2006 – az IACP (International Association of Canin Professionals) tiszteletbeli tagjává választotta őt és feleségét.
  • 2007 – elnyerte a Michael Landon-díjat „a fiatalság televíziós nevelőmunkájáért”.
  • 2008 – Treasure of Los Angeles, a városért végzett önzetlen munkájáért.
  • 2008 – Annual Imagine Awards, a legjobb valóságshow díja.
  • 2010 – a „Csodálatos kutyadoki” megkapja a People’s Choice Award-ot a „Kedvenc állatos filmsorozat” kategóriájában.
  • 2013 – a Bogotá Humana nevű szervezet kitüntette világszerte végzett jótékony munkájáért és első számú példaképpé nevezték ki az állatok jogaiért folytatott  tevékenységéért. Gustavo Petro-tól, Bogota város polgármesterétől megkapta a város jelképes kulcsát.

Új dokumentumfilm sorozat: Cesar Millan, a falkavezér

2012 és 2013 között Millan a National Geographic Wide csatornán egy dokumentumfilm sorozattal jelent meg, melyet a spanyolországi Miraflores de la Sierre településen létrehozott legújabb Kutyapszichológiai Központjában forgattak. A „Cesar Millan, a falkavezér” dokumentumfilm sorozat segített felhívni a figyelmet az elhagyott kutyák helyzetére, a megmentéstől, a rehabilitáción át, az új család keresésig. A forgatások kezdetével Millan Spanyolországba utazott, hogy bemutassa a megmentett kutyák nehéz helyzetét, és szemléltesse, hogy nem a kutya fajtájától, életkorától, méretétől, és a háttértörténetétől függ a kutya viselkedése, hanem attól az embertől, aki a kutyát kezeli. „Ennek a filmsorozatnak az a célja, hogy ráébressze a világot arra, hány kutyát veszítünk el egy év alatt azzal, hogy megöljük őket, és hogyan kezeli a világ valójában azokat, akiket az ember legjobb barátainak nevez. Azáltal, hogy ráébredünk és felismerjük azt, ami valójában történik mindenütt a világban, meg tudjuk menteni több millió kutya életét a szeretetük tiszteletben tartása mellett.”

2014-ben Millan új koncepciójú sorozattal jelentkezett a csatornán. A sorozat az Egyesül Államokban „Cesar 911′ címen futott, míg Amerikán kívül „Cesar’s recruit: Asia” címen. Cesar Millan Ázsiába utazik, hogy megkeresse a régió legjobb kutyatrénerét. Egyedülálló tehetséget keres, olyan embert, aki globális küldetéseiben képes helyi vezetővé válni, képes megfelelő módon segíteni a kétségbeesett kutyatulajdonosoknak a harmonikus kapcsolat kialakításában házi kedvencükkel, és ezzel megelőzni azok elhagyását! A sorozat 3 évadot élt meg, Millan nemcsak aktív résztvevője, de egyben producere is volt a sorozatnak.

Cesar Millan alapelvei az iskolai oktatásban

Az iskolai oktatásban a kutyák gondolkodásának megértésére, az energia nyelvére és a felelősségvállalásra tanítja a fiatalokat. Első könyve, a Cesar’s Way 2008-tól az iskolai tananyag részét képezi Kaliforniában.

2017-ben a A North Shore Animal League America- és a Pet Savers Alapítványokkal, valamint a Yale Egyetem 21. századi Iskolájával együttműködve kidolgozták a Mutt-i-grees tantervet, melynek célja az együttérzésre és empátiára való nevelés, elősegítve a gyermekek kiegyensúlyozott kapcsolatát környezetükkel, a természettel, a családjukkal és a barátaikkal. A tanterv a társadalmi és érzelmi tanulás és a humánus oktatás egyedi kombinációja! A Mutt-i-grees arra törekszik, hogy a tanulás által lehetőséget biztosítson a felnövekvő gyermekek számára magabiztossá, önmagukról-, más emberekről- és az állatokról megfelelően gondoskodó felnőttekké válni. Mindez Amerika és Canada 50 tagállamában, 100 állatmenhely bevonásával, 4000 iskola, könyvtár és iskola utáni programot takar.

Cesar Millan Live – a felnőttek oktatása

Cesar úgy véli: „Nincs olyan kutya, amelyiket ne tudnám kezelni. Rehabilitálom a kutyákat, képzem az embereket.” Látja a piaci rést, mely a kutyák viselkedésének oktatására szolgáló lehetőségek hiányát mutatja. Cesar határozottan hisz abban, hogy az emberi viselkedés határozza meg a kutya viselkedését, ezért küldetésének tekinti az emberek oktatását a kutyák viselkedésének megértetésével.

Cesar Millan folyamatosan járja a világot, élő előadásaival szórakoztató módon oktatja a közönséget. Cesar a világ több mint 30 országában megfordult már eddig, Ausztráliától Új-Zélandon és Kanadán át az Egyesült Államokig, de járt Dél-Amerika számos országában, valamint Szingapúrban, Indonéziában, Hongkongban és számos európai országban is. Európai turnéján belül 2015 telén és 2017 tavaszán szórakoztató előadásával a magyar közönséget is lenyűgözte. 2019-ben újból visszatér, fiaival érkezik, és egy izgalmas elő családi showt ígér, erről lentebb olvashatsz információkat.

A következő generáció inspirálása

Cesar Millan két fia, Andre (1995) és Calvin (2001) viszik tovább apjuk örökségét!

2015-ben Cesar összefogott Sid és Marty Krofft, görög-kanadai televíziós alkotókkal és bábművészekkel egy gyermekeknek szóló sorozat elkészítésére. A „Mutt & Stuff” az óvodás korosztályt célozza meg, élőszereplős és bábfilmsorozat keveréke. A főszereplő, Cesar fiatalabb fia, Calvin és egy nagy sárga kutya, Stuff. Calvin egy különleges kutyaiskolát vezet, melyben valódi kutyákkal és ember nagyságú, nagy fejű bábokkal együtt játékosan tanítják a gyermekeket. A sorozat követi Calvin és Stuff mindennapi tevékenységeit a „Mutt & Stuff” kutyaiskolában. Az imádnivaló kölyökkutyák, és a hihetetlen kutya trükkök mellett a sorozatban egyenlő arányban kap szerepet a gyermekek érzelmeire ható- és a vidám, szórakoztató vonal, melyek segítenek az óvodásoknak az érzelmek azonosításában és kezelésében, az interperszonális (személyek egymás közötti kommunikációja) tudatosság és a társadalmi készségek fejlesztésében. A show a házi kedvencek örökbe fogadásának, és a Cesar Millan filozófiáin alapuló felelősségteljes állattartásnak- és gondozásnak az üzenetét hordozza. A sorozat premierje 2015 márciusában volt, de rendszeresen csak 2015 júliusától kezdte sugározni a Nick Junior csatorna.

2017-ben Cesar idősebb fia, Andre Millan csatlakozott apjához a „Cesar Millan’s Dog Nation” (Cesar Millan: Keresztül-kasul Amerikán) című sorozatban. A történet szerint Cesar Millan és fia egy lakóautóval keresztül-kasul bejárják Amerikát, Washingtonból indulnak és városról-városra haladnak, küldetésük, hogy segítsenek a kutyák szerelmeseinek, családoknak és kisebb közösségnek, továbbá hogy megismerjenek néhány nagyszerű kutyás hőst, és bemutassanak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek az Államok területén nap, mint nap fáradhatatlanul mentik a kutyákat.

„It’s All About Family” Tour 2019

Cesar Millan az elmúlt két évtizedben rengeteg kutyát rehabilitált. Az évek során példamutató volt számára az is, ahogy a fiait, Calvint és Andret nevelte. A tudásából és az évek tapasztalataiból merítve alkotta meg vadonatúj, élő showját, az „It’s All About Family”-t. A műsor során Millan bizalomra, tiszteletre és szeretetre épülő filozófiáját szórakoztató módon osztja meg a közönséggel, és ebben vendégként fiai is aktívan részt vesznek. A Millan fiúk egy igazán bensőséges és szórakoztató utazásra hívják a közönséget, miközben korábban soha el nem mesélt, lenyűgöző történeteket és személyes emlékeket is megosztanak a család életéből. Informatív és élő kutyás bemutatókkal inspirálják a kutyabarátokat, mindennapi helyzetek ismertetésével tanítanak praktikus dolgokat, s hasznos magyarázatot nyújtanak a kutyák viselkedésére.

Cesar Millan szerint ez a tour ez eddigi legjobb produkciója. „Már alig várom, hogy fiaimmal közösen bemutathassam az „It’s All About Family” című élő show műsoromat Európában” –nyilatkozta. „Azt mondják, egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Nekem viszont egy falkányi kutya segített a fiaim nevelésében, és ilyen nagyszerű ember lett belőlük! Biztos vagyok benne, hogy a Föld jobb hely lenne, ha megtanulnánk a kutyáktól, hogyan válhatunk jobb emberré!”

Mint ahogy az életrajzában már olvasható volt Cesar Millan a kutyákkal végzett több mint 25 évnyi munka tapasztalatával a háta mögött agresszív, rémült és neurotikus kutyákat rehabilitál. Bár alapjában véve barátságos ember, mégis határozott szakemberként szerzett megalapozott hírnevet a kutyák viselkedése és rehabilitációja terén. Sikerének kulcsa főként az, hogy bemutatja az embernek, milyen hatással van viselkedése, és ami még fontosabb, energiája a kedvencére.

Az új show műsor segítségével rátalálhatunk saját ösztöneinkre, és lerázhatjuk magunkról a városi szemléletet. Ebben a folyamatban a bizalom, a tisztelet és a szeretet a legfontosabb, és az, hogy kiegyensúlyozott életet alakítsunk ki a kutyánkkal, hiszen végül is „a család lényege ez”.

Cesar Millan és két fia, 2019. november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában mindezeket megmutatja azoknak a nézőknek, akik részt vesznek az élő előadásán.

Fontos információ:
Az előadás célja az emberek képzése, ezért kutyák nem léphetnek be a Sportarénába (kizárólag igazolt segítő kutyákat engednek be). A műsor angol nyelven zajlik, melynek megértésében magyar tolmács segít.

Figyelem! Cesar Millan és fiai kutyákat keresnek a budapesti előadásukhoz!

Lehetőség nyílik rá, hogy akár az Ön kutyája is szerepelhessen Cesar Millan élő show-jában 2019. november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában!

Cesar Millan és fiai viselkedés zavaros, hiperaktív, túlmozgásos, ivartalanított, szorongó, menhelyről hozott vagy kölyökkutyák viselkedésén keresztül mutatják be a technikáikat.

Amennyiben érvényes jeggyel rendelkezik az előadásra, és kutyája a felsoroltak bármelyikének megfelel, most regisztrálhat, a kiválasztottak a színpadon szerepelni fognak Cesar Millannal és fiaival.

Ehhez nem kell mást tenni, mint kitölteni a Cesar Millan hivatalos honlapján található jelentkezési lapot, kérjük, kattintson a narancssárga színű linkre.

Jegyek és Meet&Greet jegyek online vásárolhatók a Broadway jegyiroda honlapján, kérjük, kattintson a narancssárga színű linkre.

További információk Cesar Millan hivatalos honlapján.

Az élő családi show 2019. november 14-én, csütörtökön este 20.00 órai kezdéssel kerül megrendezésre a Papp László Budapest Sportarénában.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!Források:

Cesar Millan hivatalos honlapja

Broadway jegyiroda

Wikipédia

National GeographicKérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂