A Crufts Dog Show az egyik legnagyobb kutyás esemény a világban. Ez már nem pusztán csak egy kiállítás, a Crufts minden szempontból a kutyáknak az életünkben betöltött szerepét ünnepli.

Ezt nem lehetett elképzelni még a Viktoriánus korban, amikor a néhai Charles Cruft létrehozta ezt az eseményt. Bár Charles Cruft egy nagy showman volt, a Crufts egy egészen más esemény volt még 1891-ben. Azóta a Crufts Dog Show a világ egyik legnagyobb kutyás eseményéve nőtte ki magát, amely ma már alapvető dátumként bármely kutyaszerető naptárában ott szerepel.

A kutyakiállítás még mindig egy fontos része a rendezvénynek, mellyel megünneplik azt az egyedülálló kapcsolatot, amelyet a kutyák megosztanak a tulajdonosaikkal. A bírók képzése biztosítja, hogy csak egészséges kutyák nyerhetnek díjakat, ami arra ösztönöz, hogy egészséges kutyákat tenyésszenek. De az esemény ezenkívül már sokkal többről szól.

A Crufts ma már több mint egy kutyakiállítás, a Crufts tele van rendezvényekkel és versenyekkel, melyekkel megünnepeljük az ember legjobb barátjának tehetségét. A mindig visszatérő „Friends for Life” versenyében a hős kutyák, az akadályverseny, az „Agility”, a váltóverseny, a „Flyball”, az engedelmességi verseny, az „Obedience”, a szabadstílusú zenei verseny, a „Heelwork to Music” mind-mind magával ragadja a közönséget. Ráadásul a Crufts Dog Showban immár 3. éve nemcsak a fajtatiszta, de a keresztezett kutyák is megmutathatják rátermettségüket az ügyességi versenyekben.

1948 óta e nagyszabású rendezvény szervezője és házigazdája, a 142 éves múltra visszatekintő The Kennel Club, az angol ebtenyésztő szervezet. A programokban bővelkedő Crufts Dog Show 2015. Március 05 és 08 között, egy négy napon át (csütörtöktől – vasárnapig) tartó kiállítás sorozat, melynek helyszíne Birminghamban, a NEC rendezvényközpont. A kiállítás 4 napja alatt közel 22.000 kutya érkezik a világ minden tájáról az Egyesült Királyságba.

A Crufts köztudottan a legszebb kutyák versenye, de ez csak egy része ennek a 4 napos óriás rendezvénynek. Nézzük, mennyi érdekes és különleges versenyt, programot kínál még a résztvevőknek és a vendégeknek e nagyszabású rendezvény.

Elsőként említhetjük természetesen a show kutyákat, akik az alábbi hét csoportban versenyeznek a verseny fődíjáért, a nagy ezüst Best In Show trófeáért:

  • Gundog Group (Vadászkutyák csoportja)
  • Hound Group (Vadászkutyák másik csoportja)
  • Pastoral Group (Pásztorkutyák csoportja)
  • Terrier Group (Terrierek csoportja)
  • Toy Group (Kistestű kutyák, ölebek csoportja)
  • Utility Group (Vegyes csoport)
  • Working Group (Munkakutyák csoportja)

Az „Agility” versenyek, néhány jelentősen fürge és atletikus kutyával az akadályok között.

A „Flyball” versenyei, mely a leggyorsabb kutyák váltója.

A „Heelsork to Music”, a szabadstílusú zenei verseny, több zeneimádó kutyával.

A különböző munkakutya bemutatók, mint a rendőrségi, a vadászkutya, melyek nagyon érdekesek és látványosak.

Az Scruffts versenyei, hogy megtalálják a legcsodálatosabb brit keresztezett fajtát. Az Scruffts versenyeiben a keresztezett kutyák bizonyíthatják rátermettségüket és ügyességüket is az „Agility”, az „Obedience” és a „Heelwork Music” számokban.

A „Pets as Therapy”, vagyis a terápiás kutyák éves versenye.

A „Young Kennel Club” és a nemzetközi Junior Handling versenyekben a gyermekeké és a fiataloké a főszerep.
Az idei évben a Junior Handling versenyben Magyarországot Baranyai Kata képviseli. Ezúton kívánunk neki sok sikert és előkelő helyezést a fiatal felvezetők versenyében!

A „Discover Dogs” rendezvény a 3-as csarnokban, ahol megtalálsz több mint 200 fajta kutyát és megtudhatsz mindent, amit szükséges tudnod a különböző fajtákról. Beszélhetsz hozzáértő tulajdonosokkal és tenyésztőkkel a különböző fajtákról. Első kézből kaphatsz tanácsokat az ápolással, a képzéssel és a fajtával kapcsolatosan. És természetesen minden kutyát meg lehet ölelgetni a csarnokban.

A „Friend for Life” verseny győztesének bejelentése a közönségszavazatok alapján. Ez talán a legkedveltebb verseny, mivel a mentálisan és fizikailag sérült embereket a legnagyobb nehézségeken átsegítő kutyák történetei egyszerűen csodálatosak.

És természetesen a sok-sok árus és az általuk favorizált termékek és szolgáltatások, a shopping… ami rengeteg résztvevőt, kiállítót és vendéget is vonz.

Közel 22.000 kutyát várnak a szervezők a Crufts Dog Show rendezvényeire a NEC Központba Március 05 és 08 között, továbbá mintegy 160.000 résztvevőt, kiállítót és vendéget.

„A Crufts egy brit intézmény, amit a kutyák szerelmeseinek látniuk kell. A show évről évre nőttön nő és nagy örömünkre szolgál, hogy annyira sok versenytársat látunk vendégül az Egyesült Királyságból, valamint a világ minden tájáról Birminghamban, a NEC Rendezvényközpontban az idei évben is” – mondja Caroline Kisko, a Kennel Club titkára.

Mint mindig, az esemény igazi nemzetközi ízét a 2995 tengerentúlról érkező kutya adja meg, ami 13 % növekedést mutat a tavalyi évhez képest, amikor 2655 kutya vett részt a rendezvényen a tengerentúlról. A résztvevő kutyák összesen 45 külföldi országból érkeznek a Crufts Dog Showra, köztük megtalálhatók Brazíliából, Kanadából és a Koreai Köztársaságból érkező kutyák is.

Mint látható, Magyarországot 42 kutya képviseli a Crufts Dog Showban! Kívánunk nekik és tulajdonosaiknak, felvezetőiknek sok sikert, sok szép győztes címmel öregbítsék hazánk hírnevét!

crufts_orszagonkent

A Crufts sokszínűségét a bemutatott fajták folyamatos növekedése garantálja. Az idei évben már a Griffon Fauve de Bretagne valamint a Portugál Pointer is képviselteti magát a showban, továbbá a Magyar Kuvasz is az i első alkalommal fog részt venni.

„Nagyon örülünk, hogy a bejegyzések a Cruftson erősek és egyenletesek maradnak. Igazi megtiszteltetésnek érezzük, hogy ebben a nagyszabású showban a világ minden tájáról a kutyák ennyire sok fajtáját üdvözölhetjük a tulajdonosokkal és a felvezetőkkel egyetemben. Az a tény is, hogy az emberek jó része messziről utazik el erre a rangos eseményre, azt bizonyítja, hogy a Crufts Dog Show folyamatosan a kutyát szerető emberek érdeklődésének középpontjában áll, függetlenül attól, hogy már sok év óta résztvevő az illető vagy első alkalommal érkezik a showra” – mondja Gerald King, a Crufts elnöke.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy azon kutyákat és embereket üdvözölhetjük a Cruftson, akik a kutyájukhoz kapcsolódó tevékenységek szerelmesei, legyen szó kiállításról, agility, flyball, engedelmességi vagy a szabadstílusú zenei versenyről. A Crufts egy olyan esemény, amely a kutyák szerelmeseinek sok szórakozást és különlegességet kínál, ezzel is inspirálva évről-évre az új generációkat, hogy aktívan vegyenek részt saját kutyáikkal tevékenységeiben” – nyilatkozta Caroline Kisko, a KennelClub titkára.

Végezetül megmutatjuk, hogyan látja egy kutya a Crufts Dog Showt. Íme:

Az élő közvetítést naponta nyomon követhetjük a Crufts Dog Show eseményeiről, a különböző versenyekről, az Agility, a Flyball és a Heelwork To Music bemutatókról és a BIS programról.

A Crufts témakörén belül írt további cikkeinket is ajánljuk látogatóink figyelmébe:
Crufts Dog Show – 2014. Március 06 – 09. – Birmingham
A Crufts Dog Show, az angliai kiállítás színes története
Az Angol Kennel Club története és hitvallásaHa kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂