A fotózás igazán élvezetes, főleg ha gyermekeket vagy kutyákat kell lencsevégre kapni. A kutyák fotózása igazi kihívás és egy csodás lehetőség, hogy olyan fotók készüljenek, amelyek az egész világ számára egy mesés utazást elevenítenek fel. Mindezt megcsodálhatjuk egy lengyel fotóművész „Csodákra vágyni” címet kapott fotósorozatában.

Alicja Zmyslowska a sarkvidéki tájak lenyűgöző szépségét ötvözi a kutyák lélekkel teli személyiségével. A fotósorozat egy hároméves utazás eredménye, melynek során Alícja szeretett kutyájával bejárta Izland, Norvégia és Alaszkai idilli helyszíneit. Utazásai közben olyan fotókat készített, amelyeken a kutyák felfedezik az északi tájakat. A kutyák határtalan energiája és a bennük rejlő ösztönös kíváncsiság nagyszerűen kiegészíti egymást a mesébe illő tájak nyugalmával.

Alicja Zmyslowska, a kutyák és a fotózás szerelmese

Alicja 23 éves és Lengyelországban él. Jelenleg 2 csodálatos kutyával osztja meg az életét, Kiarával, aki egy Golden Retriever és a Border Collie fajtájú Cirivel. Fiatal kora ellenére már 12 éve fotóz kutyákat! Saját bevallása szerint a kutyafotózás a nagy szenvedélye. Egy interjúban így nyilatkozott erről:

„Ezekkel a csodálatos lényekkel, mint amilyenek a kutyák. igazán élvezet ily módon eltölteni a szabadidőmet, szeretem, hogy a saját magam által teremtett világba helyezem őket. A legfontosabb, hogy fotóimban a valóságtól sokkal többet szeretnék megjeleníteni. Meg akarom mutatni azt, amit senki más nem lát, olyan látásmóddal, ahogy én látom. Minden kutya teljesen egyedi, külön személyiség és én ezt az egyediséget próbálom meg elkapni és láttatni a fotóimban. A helyszínek, ahol a fotók készülnek, szintén fontosak. Mindig megpróbálok olyan helyszínt választani, amely rendkívüli és bámulatos, aminek számomra igazi hangulata van, amire azt mondom, ez tényleg csodálatos! Amikor a körülmények megfelelőek, a fotók ötletei maguktól jönnek. Az egyik legfontosabb aggodalom számomra a jó kapcsolat kialakítása a „szőrös modellel”, teljesen felszabadultan és örömmel, kényszerítés és idegesség nélkül! Fontos a jó kapcsolat, mely elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez! Soha nem érzem, hogy teljesen elégedett lennék azzal, amit alkottam, mindig a jobbra törekszem! Az önbizalmam önfegyelemmel és önkritikával keveredik és a célirányos eltökéltség nagyon fontos számomra.”

Gyakorlott kutyafotósként Alicja felismeri modelljei különleges tulajdonságait, ahogy mondja: „A kutyák az ember legjobb barátai és minden kutya a maga nemében egyedülálló személyiséggel és gyönyörű lélekkel rendelkezik. És én ezt próbálom megmutatni a saját művészetemmel.”

Csodákra vágyni… a fotósorozatról

A „Csodákra vágyni” című fotósorozat három év alatt készült el. Alicja meglátogatta Izlandot, Norvégiát és Alaszkát a saját kutyájával, Cirivel és más kutyákkal, hogy egyedülállóan mutassa be lélekkel teli szépségüket a jeges északi tájakon, a gyönyörű vízesések és hihetetlen kanyonok között. A fotók alatt Alicja saját szavait idézzük pár mondatban.

Induljon hát a nagy kaland, tartsatok velünk és nézzétek végig ezeket a gyönyörű fotókat!

„Így indultunk el! Kora tavaszi táj Lengyelországban, Ciri az ablakból a tájat nézi!”

„Ciri már professzionális modell, aki ügyesen pózol, majd megvárja, míg én kattintok párat. Amikor meglát a kamerával, izgatottan keresi a számára megfelelő helyet, pózol és jutalmat kap. Bármilyen helyzetben feltalálja magát, fák mögé bújik, sziklákon ugrik, barlangok és sziklák között pózol és megvárja, míg kattintok. Nagyon ügyes!”

„Ciri a hosszú sétautak alatt jókat játszik és szórakozik, sátorban alszik, a fotókhoz pózol és igazán kalandos kutyaéletet él.”

„Norvégiában Cirivel meglátogattunk néhány kedvelt célállomást, a következő fotók ott készültek.”

„Vannak klasszikus és híres helyszínek, mint a Preikestolen (Szószék-szikla) és a Trolltunga sziklanyelv.”

„Mindössze 28 km séta erre a csodálatos kilátásra! Ciri kíváncsisága ebben a pillanatban erősebb volt, mint a félelme. De biztonságban volt és pórázon.”

„Szerettem volna létrehozni a kutyák érzelmi portréját olyan helyeken, amelyek nem olyan könnyen hozzáférhetőek.”

„A projektem nagyobb részében a víz a fő elem.”

„A fotóim szürreális hatása számos körülménytől függ, például a megfelelő hely és a kutya modell kiválasztásától. A kép címe: puha lelkek. A kutya egy szamojéd, a neve Ice.

„Ice az izlandi lávamezőkön.”

„A projektem hatalmas része különböző helyszíneken és különböző típusú környezetben készült, amelyeket Izland kínált. Brave Nuksi, a border collie és német juhász keverék a Westfjordon Izlandon.”

„Van élet a Marson? Westfjordok Izlandon.”

„A 60 méteres Skogafoss vízesés alatt álló kutya fotója tökéletesen mutatja a víz erejét.”

„Nagyon sok egyedi kutyamodellt fényképeztem a 3 hetes izlandi tartózkodásom során. Például ezt az afgán agárt, Tinnit a vörös sziklákon. Tökéletesen illeszkedik a méretéhez, a színéhez és a szokatlan megjelenéséhez.”

„Tinny, az afgán agár Izlandon a sarki fényben. Egy csodálatos lehetőség volt megörökítenem.”

„A fotón a víz újból a fő elem és csodálatos táj a kutya egyedi jellemével kombinálva.”

„Ciri táncot jár a sarki fényben. Egyik kedvenc fotóm ebből a sorozatból.”

„A fotózáshoz ezen a különleges helyszínen a szibériai huskyt választottam, mivel északi fajta, dupla szőrzetű, mely melegen tartja őt és védi a hidegtől. Ennek a csodálatos lánynak a neve: Mira. A fotó Izlandon készült, a Jökulsárlón gleccserlagúnán.”

„Néhány helyszínt csak repülővel tudtunk megközelíteni. A kutyákat ebben a kis repülőben vittük a gleccserlagúnához.”

„Mira, a szibériai husky egy hatalmas gleccseren Izlandon.”

„Ezen a napon az időjárás komorabb arcát mutatta, felhőszakadás volt és jégeső. Ennek köszönhetően kaptuk meg ezt a csodálatos sötétkék égboltot. Egy kis napfény vetül a kutyára, emiatt a jég fehérebbnek és kristálytisztábbnak látszik.”

„Leginkább a vízesések és a jégképződmények nyűgöztek le, de tetszenek a tavak, a folyók, akár a köd vagy az eső is.”

„A jelen fotósorozatban néhány Lengyelországban készült fotó is helyet kapott. Ez is éppen egy ilyen. Ciri 6 hónapos volt, amikor ez az önarckép készült egy lengyelországi vízesésnél, most már 3 éves elmúlt.”

„Shadow, a szibériai husky – 13 éves évesen lenyűgöző lélek, az alaszkai George tó gleccserén sikerült lefotóznom, ahová a magán repülőgéppel utaztunk.”

„Ciri békésen alszik a vízesés előtti sziklákon.”

„Önarckép Cirivel.”

Alicja Zmyslowska gyönyörű képei olyan elkötelezettséget és tapasztalatot mutatnak, mely messze túlmutat 23 éves életkorán.

További csodálatos fotók megtekinthető Alicja Zmyslowska hivatalos honlapján illetve hivatalos facebook oldalán.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂