Egyesek szerint Freud kutyaszeretete az egyre növekvő embergyűlöletével köthető össze. Szakmai életében viszályok és irigyek kísértették. 1920. januárjában legidősebb lánya, Sophie, meghal 26 évesen spanyolnáthában. 1923. júniusában unokája, Heinz meghal 4 évesen. 1920 és 1939 között tanúja volt a fasizmusnak és az antiszemitizmusnak Európában. 1933. júniusában, Németországban könyveit nyilvánosan elégették. Végül kiutasították a hazájából és halála után négy nővérét koncentrációs táborban kivégezték. Nem kevés oka volt jobban szeretni a kutyákat az embereknél…

Sok dolog, amit Freud a pszichoanalízis során megállapított a kutyák hatásairól, saját maga és páciensei javára is vált. Halála után unokája ezt mondta róla:

„Freud kényelmesnek találta lánya kutyájának, Wolfnak a társaságát. És későbbi életében, amikor a szájrákkal küzdött, szintén sokat segített neki Topsy, aki ugyanazzal a betegséggel harcolt. Topsyn keresztül láthatta ezt a betegséget és ez arra késztette Freudot, hogy megvizsgálja a félelmeit és a saját halandóságát.”

Az utolsó hónapokban mellette volt szeretett kutyája, az ágyában feküdt a másik oldalon. Ő biztosította Freudnak a kényelem egyetlen forrását. Freud a kutyáin keresztül felismerte a bennük rejlő értékeket, mint a tisztaság, az őszinteség és a becsületesség. „A kutyák szeretik a barátaikat és megharapják az ellenségeiket, nem úgy, mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre és mindig keverik a szeretetet és a gyűlöletet a saját kapcsolataikban” – írta.

Egy dolgot csodált Freud leginkább a kutyákban, a szeretetre való alkalmasságukat ambivalencia nélkül. És az élet egyszerűségét, ami mentes a kibírhatatlan civilizációs konfliktusoktól, a létezés szépsége így lesz önmagában teljes. Rámutatott, hogy bár különböző fajokba tartozunk, az ember és a kutya között „van egy érzés, a meghitt affinitás, a vitathatatlan szolidaritásérzés”. Mint olyan sokan közülünk, akik életünket megosztjuk társállatokkal, Freud felismerte a szolidaritást, mint az egyik tulajdonságot, ami valódi barátságban egyesíti az embert szeretett kutyáival.

A legtöbb ember ma Freudot úgy látja, mint egy szivarozó alakot a múltból – egy a saját elméletek és a tudományos üldözés által felemésztődött briliáns elmét. De ahogy tudomást szerzünk a szeretetéről és a mély kapcsolatáról a kutya társaival kapcsolatban, egészen más szempontból, más perspektívából kezdjük látni ezt a csalhatatlan figurát: látjuk az emberségét.

Míg a terapeuta kanapéjának határozottan van helye a saját magunk megértéséhez vezető út mentén, ez gyakran egy olyan kutyaágyból kiinduló perspektíva, amely összehoz minket az emberségünkkel. Oly sok dologban tartozunk ezért hálával állat társainknak – akik támogatást nyújtanak nekünk nemcsak egy óráig, hanem azon túl is.

Archív felvételek, Sigmund Freud saját hangját hallhatjuk a videóban:

Sigmund Freud videó:

Sigmund Freud és a pszichoanalízis >>

Sigmund Freud: Álomfejtés c. könyvének alapgondolatai >>Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és másokkal is, hogy minél több emberhez eljuthasson! 🙂 Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂