Elegáns megjelenésű.

Büszke és méltóságteljes.

Szenvedélyesen hűséges.

Nyugodt, független és magabiztos.

Idegenekkel szemben tartózkodó.

Tökéletes őrző-védő.

Rövid- és hosszú

Az összes kutyafajta közül határozottan az egyik legimpozánsabb.  A chow-chow oroszlánszerű megjelenésével és fenséges stílusával egy ámulatba ejtő élőlény.

A chow kölyök úgy néz ki, mint egy aranyos kis játék mackó, így nem csoda, hogy a chow-chow a mai időkben egyike a leginkább rajongott fajtáknak.

kicsi

A fajta eredete

A chow-chow az egyik legősibb kutyafajta, tudományos kutatások szerint körülbelül 2000 – 3000 éves múlttal rendelkezik. Őshazájáról és származásáról több elmélet is napvilágot látott. Valószínűsítik, hogy sarkvidéki eredetű és Kínában jelent meg először, történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chow-ra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak írták le. Más elmélet szerint a hódító mongol törzsek használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, mikor Kína ellen mentek háborúba.

A fajta valódi származása ismeretlen, egyes történészek úgy vélik, hogy az ókori római masztiff típusú kutyáktól származnak, amelyeket spitz típusúakkal kereszteztek. Más elmélet szerint a felmenői a szamojéd, a pomerániai törpespitz, a norvég elkhund és a keeshond vagyis a wolfspitz.

Az ős chow többcélú munkakutya volt

Több mint 2000 évvel ezelőtt a chow-chowt arra tenyésztették ki, hogy többféle feladat elvégzésére alkalmas munkakutya legyen és a létért folytatott harcban képes legyen túlélni zord környezetben is. Vadászat, terelés, őrzés, védelem, kocsi húzás, teherhordás, szánhúzás, a chow-chow akkoriban mindezekre alkalmas volt.

Megjelenése Európában

A chow-chow első, Kínán kívüli megjelenése az 1700-as évek végére tehető. A keletről visszatérő tengerészek a nagy kereskedelmi hajók rakterében szállítva visznek be egy chow párt Angliába. Akkoriban a “chow-chow” egy szleng kifejezés volt, amit a hajók által szállított dolgokra, tárgyakra, élő állatokra, tulajdonképpen az egész rakományra együttesen használtak. És úgy, mint egy becenév a „chow-chow” kifejezés a kutyákra ragadt.

A fajta eredetéről és történetéről részletesebb információk a hivatalos fajtagondozó, a Magyar Chow Klub oldalán található a Chow eredete című cikkben olvashatóak, ajánlom figyelmedbe.


Kedves chow barátok és rajongók figyelem!

Várunk mindenkit szeretettel facebookos közösségünkbe, a Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Körébe, kattintsatok a sárga színű linkre és csatlakozzatok facebookos közösségünkhöz, osszátok meg az oldal chow kedvelő tagjaival szeretett kutyáitok fotóit és szívesen olvasunk kedves történeteket is róluk. Az oldalon jelen lévő tenyésztőktől érdemben tanácsokat kérhettek és megoszthatjátok velünk és a többi chow rajongóval saját tapasztalataitokat is! Szeretettel, valamint a fajtáról sok hasznos és érdekes információval, cikkel, képpel várunk minden kedves chow tulajdonost és rajongót! Csatlakozzatok!


Jellem, vérmérséklet, viselkedés

A chow-chowk kivételes házi kedvencek, természetükből fakadóan jó modorúak, nem pusztítanak, nem ásnak, és csak akkor ugatnak, ha okuk van rá. Az egyik legkönnyebben szobatisztaságra nevelhető fajta.

A chowk teljesen más személyiséggel rendelkeznek, mint a többi kutyafajta. Viselkedésükben macskaszerűek: tartózkodóak, függetlenek, méltóságteljesek, makacsak, az emberhez való ragaszkodásukban és szeretetükben pedig óvatosak és kimértek.

Bár puha szőrük ölelésre csábít, ezt még családon belül sem minden embernek engedik meg. Ha idegen gyermekek és felnőttek szeretnék őket megölelni, visszahúzódóak és elutasítóak lesznek. Azok az emberek, akik egy ölelni való kutyát szeretnének és azt, hogy az összes barátjukat azonnal körberajongja és szeresse, a chow-chow valószínűleg csalódás lesz.

Ha végigolvasod a cikket, látni fogod, hogy a chow-chow nem egy “mindenki számára” megfelelő fajta. A temperamentumát gyakran félreértik és sok ember tévesen úgy véli, hogy a chowk rosszindulatú kutyák, „rossz hírük” miatt sokan félnek is tőlük. A chow megjelenése hozzájárul a temperamentumával kapcsolatos mítoszokhoz. Az úgynevezett „scowl”, a mogorva tekintet, a sötét, mélyen ülő szemek, a néha redőkbe húzódó arc, a jellegzetes enyhén bizalmatlan és elutasító arckifejezés és az oroszlánszerű sörény megfélemlítően tudnak hatni. Vannak olyan emberek, akik szóvá teszik, hogy a chow arckifejezéseit nem tudják olyan könnyen olvasni, mint más fajtákét.

Azok az emberek, akik a legtöbb kutyát kifelé barátságosnak és szeretetteljesnek tartják, gyakran félreértelmezik a fajtának az idegen emberek (családon kívüli személyek) felé tanúsított magatartását, természetes tartózkodását, méltóságát és közönyét. A chow az érzelmeit azok számára tartogatja, akiket nagyon szeret, és kevés okot talál rá, hogy figyelmét bárki más felé irányítsa. A saját észjárása, gondolatai szerint dönt, és egyszerűen nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla.

A chow-chowk természetükből fakadóan bizalmatlanok az idegenekkel és nagyon territoriálisak, területvédők. Komolyan veszik az otthonukat és a családjukat valamint felelősséget vállalnak azért, hogy megvédjék mindazt, amit szeretnek és mindazokat, akiket szeretnek. A saját területükön belül és különösen a gazdájuk nélkül a chowk elég hevesnek és vadnak tűnhetnek, ritkán fognak megjegyzés nélkül hagyni egy idegent. Azok a kutyabarátok, akik már hozzászoktak más kutyafajták meleg üdvözléséhez nincsenek felkészülve a chow-chowk komolyságára, a vendégeket előbb a tulajdonosoknak kell üdvözölni mielőtt a chowk elfogadnák őket.

scowl

A fajta szemek körüli mély ráncai némileg korlátozott látást biztosítanak számára és ez az ok, amiért a chow könnyen megijed, amikor oldalról vagy hátulról közelítik meg őt. Mindig olyan szögből közelítsd meg a kutyát, ahonnan jól lát és érzékel Téged. A velük ismerkedni akaró és feléjük közelítő emberek figyelmét fel kell hívni, hogy főképp elölről célszerű megközelíteni a kutyát, hátulról és oldalról nem tanácsos.

Bár a chow jól alkalmazkodik a munkaidő alatti egyedülléthez, mikor a gazdi otthon van, szereti együtt tölteni Veled az időt. Az udvaron, a szabadban is szeret időt tölteni, de megkötve vagy az emberektől elzárva antiszociálissá válhat. A chow-chow általában csendes, nem tesz kárt semmiben, nem pusztít, nem ás és tiszteletben tartja a szép kertedet, a növényeidet és a virágaidat, ez alól lehetnek kivételek, de az ritka, mivel a chow intelligens kutya.

A vadászösztönei miatt a chow nem mindig jön ki jól a macskákkal, úgy is mondhatjuk, hogy a macskákat nagyon sok chow inkább üldözi, mind kedveli. A chow egy büszke fajta, nem ereszkedik le más fajtájú kutyákhoz, talán ez az egyik ok, amiért más kutyafajták nem kedvelik. A másik ok a chow szagával függ össze, mivel nincs meg az a jellemzően átható kutyaszaga, ezért a többi kutya elkerüli őt.

Nevelés és tanítás

Az erős akaratú chownak ugyanolyan erős akaratú tulajdonosra van szüksége. Nagyon határozott észjárása van, és ha nem figyelsz rá megfelelően, könnyedén átveszi Tőled a hatalmat. A chow kölykök természetükből kifolyólag jól viselkednek, sokkal inkább, mint a legtöbb kutyafajta kölykei. Ritkán pusztítóak vagy engedetlenek és a jó viselkedésük miatt sok tulajdonos úgy gondolja nincs is szükségük képzésre, vagy ha mégis, akkor nem megfelelően képzik őket. Amikor egy képzetlen chow eléri a serdülőkort, azt a félelmetes időszakot, amin minden kutya átmegy, megtagadhatja elfogadni a tekintélyed és tiszteletlenül viselkedhet Veled. Egy külföldi felmérésből kiderült, hogy a viselkedés problémás chow-chowkat gazdáik nem képezték megfelelően és nem sikerült elnyerniük a tiszteletüket sem.

A chow-chowk nagyon intelligensek, de nem könnyű őket tanítani, tréningezni. A fajta nem rendelkezik olyan erős vággyal, hogy kedvére tegyen a tanítómesterének, mint például a golden retriever. Láthatóan örömet szereznek maguknak azzal, hogy nem reagálnak az átlagos képzési és motivációs módszerekre. A chow-chowk semmire sem kényszeríthetők és nem tűrik a fizikai büntetést, az ütés vagy a verés a chownál lelki törést vagy gonoszságot fog eredményezni. Úgy, ahogy egy macska, egy chow is egyedül csak azt hajlandó megtenni, ami abban a pillanatban illik a hangulatához. Ő egy független gondolkodó, és ha nem haladsz előtte egy lépéssel, saját döntéseket fog hozni! A Chow egy erőteljes, fejedelmien gyönyörű állat és ezt tudja is magáról. Elvárja, hogy méltósággal és tisztelettel kezeld, amit viszonozni fog, ha bizonyítod, hogy érdemes vagy rá!

A népszerűség veszélyei

A fajta két népszerűségi időszakon is keresztül ment a világban, az 1930-as illetve az 1980-as években és mindkétszer eléggé drámai módon. A tapasztalatlan illetve gátlástalan tenyésztők és a kedvtelésből tartott chowk tulajdonosai gyakran nem megfelelő temperamentummal rendelkező chowkat használtak fel a tenyésztés során, mindezt azért, hogy a fajta népszerűségét felhasználva minél előbb meggazdagodjanak és a kölykök eladásából minél gyorsabban nagy nyereségre tegyenek szert. Valószínű, a tévesen keringő mítosz szerint azt gondolták, hogy a chownak barátságtalannak vagy agresszívnek kell lennie és nem tudták vagy nem akartak vele törődni, hogy ez a fajta viselkedés egyáltalán nem elfogadható. A tapasztalt, felelősségteljes tenyésztők elutasítják az agresszív vagy félénk egyedek tenyésztésbe vonását, mert szem előtt tartják azt, ami egyaránt jó a fajta számára és azon emberek, rajongók számára, akik megvásárolják őket.

A jó temperamentum a chownál részben örökölhető, részben a szocializációnak és a jó képzésnek lesz köszönhető. Szinte minden kölyökkutya barátságos és ellenállhatatlan. De a kölyök nem sokáig lesz kicsi és Te, mint gazdi szeretnél a felnőtt kutyával sok éven keresztül boldogan élni! Mindezért megfelelő temperamentummal rendelkező szülőpártól válassz kölyökkutyát, ne legyenek túlságosan félénkek, sem agresszívek!

A gyermek és a chow kapcsolata

Különbséget kell tenni, hogy a gyermek számára szeretnénk-e a chowt vásárolni, vagy a család kedvencének.

 A chow-chow a család kedvenceként elvan a gyermekekkel, ha velük nevelkedik, és ha a gyermekek tudják, hogyan lehet és illik viselkedni egy chow körül, de vigyázzunk, mert nem igazán gyermekbarát ebek. Ez a fajta nem értékeli a meglepetéseket és a hirtelen mozdulatokat. Minden szülőnek, aki chow tulajdonos, fontos fokozottan odafigyelni a gyermek-chow kapcsolatra. Nagyon fontos, hogy a gyermeket soha nem szabad egyedül hagyni a kutyával addig (tizenéves kor felett), míg a gyermek nem tanulja meg, hogyan tartsa tiszteletben a kutyát.

Ha kifejezetten a gyermek számára szeretnénk chowt, azzal a céllal, hogy a kutya teljes gondozása, nevelése által a gyermek megtanulja a felelősségvállalást és a következetességet, a 0-14 éves kor közötti gyermekek számára semmiképpen sem ajánlott a fajta.

Színváltozatok

A chow-chow 5 színváltozatban létezik, melyek az alábbiak: 

  • krém
  • vörös
  • fahéj
  • kék
  • fekete

Olyan szín nem létezik, hogy “barna”, “szürke”, “ezüst”, “krém-fehér” – mindezek csak a hivatalosan elfogadott színek más értelmezései. A különböző színű chowk tekintetében meg kell említenem, hogy egyik szín sem értékesebb a másiknál, mindannyian egyenrangúak, az már egy más kérdés, hogy kinek melyik színváltozat tetszik. A chow-chow színváltozatait képeken bemutatva megtekintheted a csatolt Csau-Csau fajtaleírásunkban.

Szőrzetápolás

A chow-chow vastag szőrzete rendszeres ápolást igényel. A kölykök szőre nagyon sűrű és puha, erősen szigetelő vattaszerű szőrzet, könnyedén összegubancolódik, ápolása hetente több órát is igénybe vehet. Az átmeneti időszak, míg a kölyökszőrt felváltja a felnőttkori szőrzet több hónapig is eltarthat és ebben az időben a chow szőrzetét érdemes hetente többször átfésülni. A felnőttkori szőrzet már könnyebben karbantartható, ápold legalább hetente kétszer, hogy elkerüld a szőrzet összetapadását, filcesedését és hogy a chowd szőrzete minden időben a lehető legjobban nézzen ki.

hosszú szőrű
A chow szezonálisan vedlik, és nem hullajtja naponta a szőrét, mint más rövidebb szőrű kutyafajták. Általában évente kétszer cserél szőrzetet és akkor szó szerint szemeteszsákok telnek meg szőrrel! Vannak olyan kreatív tulajdonosok, akik a kihullott szőrt összegyűjtik és újrafelhasználják, pulóvert, sapkát és egyéb ruházatot kötnek belőle vagy csodás chow figurák díszítéséhez használják fel azt.


A rövid szőrű változat szőrzetápolása kevesebb munkával jár, viszont ugyanúgy vedlik és a szőrzetének alapos és rendszeres fésülésre, ápolásra van szüksége.

A legtöbb chow jobban szereti, ha a tulajdonosaik fésülik, ápolják a szőrüket, minthogy elszenvedjék annak a méltatlanságát, hogy egy professzionális kutyakozmetikus vegye őket kezelésbe. Ha chow tulajdonos vagy meg kell tanulnod megfelelően kezelni a kutyád szőrzetét. Megfelelően kifésülni, az összefilcesedett részeket kibontani, amely területeken szükséges a szőrzetet nyírással kiigazítani, fürdetni, szárítani, intenzív vedléskor kiszedni az elhalt aljszőrzetet, nem nagy ördöngösség, csak gyakorlat kell hozzá, de mindenki számára könnyen elsajátítható.

A szőrzet kapcsán szót kell ejtenem egy megosztó témáról, ki így, ki úgy vélekedik róla. A nyári időszakban szükséges-e megnyírni a chow szőrzetét? Én is feltettem magamnak ezt a kérdést jó pár éve, akkor arra jutottam, hogy talán igen, de most már másképp vélekedem minderről. Bár lehet, hogy a bőrig lenyírt chow a nagy hőségben 3-4 hétig jobban érzi magát, de rosszabbat teszel vele, mintha nem nyíratnád bőrig kedvenced.

A chownak dupla szőrzete van, mely egy kemény struktúrájú fedőszőrből és egy vastag, sűrű és puha aljszőrzetből áll, mely véd az időjárás viszontagságai ellen. A melegebb időjárás, a magasabb napi hőmérsékletek megjelenésével megindul a vedlés folyamata, a chow aljszőrzete elkezd elválni a testtől. Ez körülbelül április, május, június környékére tehető. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy minél gyakrabban fésülöd a chowd, legalább kétnaponta, hogy meggyorsítsd az egész szőrcserélési folyamatot.

Ha a kutya testfelületéről az összes aljszőrzetet kifésülöd, nyáron nem lesz olyan melege a kutyának, hiszen az aljszőrzet a szigetelő rész, ha azt kiszeded, a levegő könnyebben átjárja a kutyád testét, így könnyedebben fogja érezni magát a nyári hőségben, a fedőszőr pedig továbbra is védelmet fog nyújtani számára a nap káros sugarai ellen.

Tehát, az aljszőrzetet szedd ki és már többet értél el vele, mintha a kutyát bőrig nyíratnád. A bőrig nyírástól tönkre mehet a szőrzet, hiszen a fedőszőr egy állandó, nagyon lassan visszanövő szőrzet és nem lesz, ami védje a kutyád testét a naptól, a rovaroktól és könnyebben meg is sérülhet. További hasznos információkat olvashatsz a szőrzetről és a hozzá kapcsolódó nyári problémákról a csatolt Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét című cikkünkben.

A különleges kék nyelv

A chowk nyelve születéskor rózsaszín és a napok, hetek előrehaladtával fokozatosan sötétedik, legkésőbb 3 hónapos korára teljesen kéknek kell lennie. Néhány chow nyelve ezen életkorra nem színeződik be teljesen, foltos maradhat. Ez a hiba kizárja az adott chow-chowt a tenyésztésből és emiatt a kutyakiállításokon is csak hobbi osztályban indulhat.

kék nyelv

A fajta kék nyelve egy igazi különlegesség. Eredetéről több bűbájos mese is napvilágot látott, melyek közül most álljon itt az egyik kedves kis történet:
Amidőn Isten az ég kékjét festette, miközben dolgozott a kék festékből néhány csepp lecsöppent a földre. A chow-chow ezt észrevéve a festék cseppjeit felnyalogatta, és ettől a naptól kezdve lett a nyelve kék.

Egészségügyi problémák

Bár eredetileg házőrzésre és vadászatra használták, a fajta a mai időkben számos egészségügyi problémától szenvedhet, mint például az entrópium, a csípőízületi diszplázia, a térdkalács ficam, dupla szőrzetüknek köszönhetően kialakulhat náluk hot-spot, továbbá hajlamosak az allergia több típusára, a gyomorcsavarodásra és a nyári, nagy melegben a hőgutára. E betegségek közül a legfontosabbak a csípőízületi diszplázia, az entrópium, a gyomorcsavarodás és a hőguta, melyeket fontos a chow tulajdonosoknak pontosabban is megismerni. Nézzük most át ezeket.

A csípőízületi diszplázia a kutyák leggyakoribb örökletes betegsége. Mintegy 40%-ukat érinti. Minden fajtánál előfordul, de legtöbbször a közepes és a nagytestű kutyákon mutatkozik meg klinikai tünetekben. Kizárólag olyan állatok betegednek meg, amelyek örökölték a betegséget. Az ízület lazasága a csípőízületi diszplázia legfontosabb, örökletes rizikófaktora. A csípőízületi diszpláziás egyedeket ki kell zárni a tenyésztésből, hogy a betegséget ne örökíthessék tovább. A csípőízületi diszplázia a chow esetében is előfordul, ezért fontos felhívni a figyelmet a szűrés fontosságára! Az esély arra, hogy a chowd diszpláziás legyen, jelentősen csökken, ha a kiskutyát olyan tenyésztőtől vásárolod meg, akinek a tenyészkutyái csípőízületi diszpláziára szűrve vannak!

Az entrópium olyan állapot, amelyben a kutya szemhéjai a szemgolyó felé fordulnak, és nem pedig kifelé, ahogy kellene. A befelé fordult szemhéj irritációt okoz a szemnek, és ha kezeletlen marad vaksághoz is vezethet. Az entrópium általában öröklődik, de a későbbi életben is meg lehet szerezni szemkárosodás vagy fertőzés eredményeképpen.

A gyomorcsavarodás egy hirtelen fellépő, életet veszélyeztető állapot, mely többnyire étkezés után alakul ki. A kutya megeszi az ételt, iszik rá vizet, ha ezt követően sokat mozog, a gyomor a táplálék súlya miatt átfordulhat. Gyomorcsavarodás esetén a felesleges levegő és a gázok nem tudnak eltávozni a gyomorból, így az felfújódik. Sajnos, a gyomorcsavarodás sok esetben halállal végződik. Ez a hirtelen fellépő, a kutya életét veszélyeztető állapot a második leggyakoribb halál ok a világban! A chow-chow mély mellkasú fajta és hajlamos a gyomorcsavarodásra! Bővebb információkat a gyomorcsavarodásról a hozzá kapcsolódó cikkünkben olvashatsz!

A chow-chow az angol bulldoggal, a mopsszal és több más fajtával együtt a brachycephal típusú fajták közé tartozik. Közös jellemzőjük, hogy nem képesek olyan gyorsan lehűlni, mint más fajtájú kutyák. mivel rövidebb, laposabb és kerekebb a koponyájuk és nyomottabb az arcorri részük. Ezen fajtáknál a fejet és a szájrészt lerövidítették és kiszélesítették, de azonos mennyiségű lágy szövettel rendelkeznek, mint a kutyák nagy része, emiatt nehezebb számukra a légzés és ezért nehéz lehűlniük.

A fajtának hosszú, vastag és dupla szőrzete van, ezért a nyári forróságban könnyebben hőgutát kaphat, főleg ha a szőrzete nincs megfelelően ápolva, nyáron az aljszőrzet kifésülve. Más esetekben a sok testmozgás és izgalom hatására könnyen sokkot is kaphatnak. Nyáron biztosítsunk nekik hűvös, védett helyet, ahol tudnak pihenni, gyakorta friss ivóvizet, hogy mindig tudják oltani a szomjukat és ne vigyük őket sétálni a hőségben, csak korán reggel vagy késő este. A hőgutáról további hasznos információkat kapcsolt cikkünkből olvashatsz!

Mielőtt a chow-chow mellett döntenél

Mielőtt rászánod magad, hogy beszerezz egy ilyen kutyát, legyél biztos abban, hogy készen állsz egy chow-chow gazdájának lenni. Saját, független természete és önálló gondolkodása miatt igazi kihívást jelent a tulajdonosaik számára. A chow rendkívül intelligens és gyorsan tanul, de nem kényszeríthető semmire sem. A kapott parancsot megérti, de előbb megfontolja, hogy érdemes-e neki teljesítenie, amit kértél.  Méltóságteljes odaadását és önálló gondolkodáson alapuló engedelmességét szeretettel és elkötelezettséggel nyerheted el.

felnőtt és baby
MI, a fajtáért rajongó tulajdonosok jól ismerjük és értjük is őket, kedveljük csendes méltóságukat, csodáljuk büszke egyéniségüket, értékeljük mély hűségüket és élvezzük megtisztelő szeretetüket! És egy chow-chow által szeretve lenni semmilyen más élményhez nem hasonlítható!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést fajtakedvelő barátaiddal és másokkal is, hogy minél többen megismerhessék ezt a csodálatos kutyafajtát. Köszönöm!További információk a chow-chow fajtáról:
Magyar Chow-Chow Klub
Broken Hill’s Heart chow-chow kennel

Közösségeink a facebookon a chow-chow kedvelőinek, barátainak, rajongóinak:
Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Köre
Magyar Chow-Chow Klub
Nagy szeretettel és a chow fajtáról sok hasznos és érdekes információval várunk minden kedves chow barátot, kedvelőt, imádót! Csatlakozz hozzánk!A cikk szerzője: Lázárné Vámosi Ildikó, a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel tenyésztője & a Kutya Portál szerzője és főszerkesztője

A kiemelt kép elkészítése Sebestyénné Enyedi Erzsébet, a Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow és mopsz kennel tenyésztőjének munkáját dicséri.

A kiemelt képen szereplő chowk a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel illetve a Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow és mopsz kennel felnőtt és kölyökkutyái..További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂