A chow-chow az egyik legősibb kutyafajta, tudományos kutatások szerint körülbelül 2000 – 3000 éves múlttal rendelkezik. Őshazájáról és származásáról több elmélet is napvilágot látott. Valószínűsítik, hogy sarkvidéki eredetű és Kínában jelent meg először, történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chow-ra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak írták le. Más elmélet szerint a hódító mongol törzsek használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, mikor Kína ellen mentek háborúba.

A fajta valódi származása ismeretlen, egyes történészek úgy vélik, hogy az ókori római masztiff típusú kutyáktól származnak, amelyeket spitz típusúakkal kereszteztek. Más elmélet szerint a felmenői a szamojéd, a pomerániai törpespitz, a norvég elkhund és a keeshond vagyis a wolfspitz.

Megjelenése Európában

A chow-chow első, Kínán kívüli megjelenése az 1700-as évek végére tehető. A keletről visszatérő tengerészek a nagy kereskedelmi hajók rakterében szállítva visznek be egy chow párt Angliába. Akkoriban a “chow-chow” egy szleng kifejezés volt, amit a hajók által szállított dolgokra, tárgyakra, élő állatokra, tulajdonképpen az egész rakományra együttesen használtak. És úgy, mint egy becenév a „chow-chow” kifejezés a kutyákra ragadt.

A fajta eredetéről és történetéről részletesebb információk a hivatalos fajtagondozó, a Magyar Chow Klub oldalán található a Chow eredete című cikkben olvashatóak, ajánlom figyelmedbe.


Kedves chow barátok és rajongók figyelem!

Várunk mindenkit szeretettel facebookos közösségünkbe, a Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Körébe, kattintsatok a sárga színű linkre és csatlakozzatok facebookos közösségünkhöz, osszátok meg az oldal chow kedvelő tagjaival szeretett kutyáitok fotóit és szívesen olvasunk kedves történeteket is róluk. Az oldalon jelen lévő tenyésztőktől érdemben tanácsokat kérhettek és megoszthatjátok velünk és a többi chow rajongóval saját tapasztalataitokat is! Szeretettel, valamint a fajtáról sok hasznos és érdekes információval, cikkel, képpel várunk minden kedves chow tulajdonost és rajongót! Csatlakozzatok!


Jellem, vérmérséklet, viselkedés

A chow-chowk kivételes házi kedvencek, természetükből fakadóan jó modorúak, nem pusztítanak, nem ásnak, és csak akkor ugatnak, ha okuk van rá. Az egyik legkönnyebben szobatisztaságra nevelhető fajta.

A chow-chowk természetükből fakadóan bizalmatlanok az idegenekkel és nagyon territoriálisak, területvédők. Komolyan veszik az otthonukat és a családjukat valamint felelősséget vállalnak azért, hogy megvédjék mindazt, amit szeretnek és mindazokat, akiket szeretnek. A saját területükön belül és különösen a gazdájuk nélkül a chowk elég hevesnek és vadnak tűnhetnek, ritkán fognak megjegyzés nélkül hagyni egy idegent. Azok a kutyabarátok, akik már hozzászoktak más kutyafajták meleg üdvözléséhez nincsenek felkészülve a chow-chowk komolyságára, a vendégeket előbb a tulajdonosoknak kell üdvözölni mielőtt a chowk elfogadnák őket.

A vadászösztönei miatt a chow nem mindig jön ki jól a macskákkal, úgy is mondhatjuk, hogy a macskákat nagyon sok chow inkább üldözi, mind kedveli. A chow egy büszke fajta, nem ereszkedik le más fajtájú kutyákhoz, talán ez az egyik ok, amiért más kutyafajták nem kedvelik. A másik ok a chow szagával függ össze, mivel nincs meg az a jellemzően átható kutyaszaga, ezért a többi kutya elkerüli őt.

A népszerűség veszélyei

A fajta két népszerűségi időszakon is keresztül ment a világban, az 1930-as illetve az 1980-as években és mindkétszer eléggé drámai módon. A tapasztalatlan illetve gátlástalan tenyésztők és a kedvtelésből tartott chowk tulajdonosai gyakran nem megfelelő temperamentummal rendelkező chowkat használtak fel a tenyésztés során, mindezt azért, hogy a fajta népszerűségét felhasználva minél előbb meggazdagodjanak és a kölykök eladásából minél gyorsabban nagy nyereségre tegyenek szert. Valószínű, a tévesen keringő mítosz szerint azt gondolták, hogy a chownak barátságtalannak vagy agresszívnek kell lennie és nem tudták vagy nem akartak vele törődni, hogy ez a fajta viselkedés egyáltalán nem elfogadható. A tapasztalt, felelősségteljes tenyésztők elutasítják az agresszív vagy félénk egyedek tenyésztésbe vonását, mert szem előtt tartják azt, ami egyaránt jó a fajta számára és azon emberek, rajongók számára, akik megvásárolják őket.

A jó temperamentum a chownál részben örökölhető, részben a szocializációnak és a jó képzésnek lesz köszönhető. Szinte minden kölyökkutya barátságos és ellenállhatatlan. De a kölyök nem sokáig lesz kicsi és Te, mint gazdi szeretnél a felnőtt kutyával sok éven keresztül boldogan élni! Mindezért megfelelő temperamentummal rendelkező szülőpártól válassz kölyökkutyát, ne legyenek túlságosan félénkek, sem agresszívek!

Színváltozatok

A chow-chow 5 színváltozatban létezik, melyek az alábbiak: 

  • krém
  • vörös
  • fahéj
  • kék
  • fekete

Olyan szín nem létezik, hogy “barna”, “szürke”, “ezüst”, “krém-fehér” – mindezek csak a hivatalosan elfogadott színek más értelmezései. A különböző színű chowk tekintetében meg kell említenem, hogy egyik szín sem értékesebb a másiknál, mindannyian egyenrangúak, az már egy más kérdés, hogy kinek melyik színváltozat tetszik. A chow-chow színváltozatait képeken bemutatva megtekintheted a csatolt Csau-Csau fajtaleírásunkban.

Mielőtt a chow-chow mellett döntenél

Mielőtt rászánod magad, hogy beszerezz egy ilyen kutyát, legyél biztos abban, hogy készen állsz egy chow-chow gazdájának lenni. Saját, független természete és önálló gondolkodása miatt igazi kihívást jelent a tulajdonosaik számára. A chow rendkívül intelligens és gyorsan tanul, de nem kényszeríthető semmire sem. A kapott parancsot megérti, de előbb megfontolja, hogy érdemes-e neki teljesítenie, amit kértél.  Méltóságteljes odaadását és önálló gondolkodáson alapuló engedelmességét szeretettel és elkötelezettséggel nyerheted el.
MI, a fajtáért rajongó tulajdonosok jól ismerjük és értjük is őket, kedveljük csendes méltóságukat, csodáljuk büszke egyéniségüket, értékeljük mély hűségüket és élvezzük megtisztelő szeretetüket! És egy chow-chow által szeretve lenni semmilyen más élményhez nem hasonlítható-További információk a chow-chow fajtáról:
Broken Hill’s Heart chow-chow kennel

Közösségeink a facebookon a chow-chow kedvelőinek, barátainak, rajongóinak:
Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Köre
Nagy szeretettel és a chow fajtáról sok hasznos és érdekes információval várunk minden kedves chow barátot, kedvelőt, imádót! Csatlakozz hozzánk!A cikk szerzője: Lázárné Vámosi Ildikó, a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel tenyésztője & kutyás cikkíró és szerző

A kiemelt kép elkészítése Sebestyénné Enyedi Erzsébet, a Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow és mopsz kennel tenyésztőjének munkáját dicséri.

A kiemelt képen szereplő chowk a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel illetve a Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow és mopsz kennel felnőtt és kölyökkutyái..További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂