Egy új törvény alapjaiban változtatja meg néhány rövid orrú kutyafajta jövőjét és további tenyésztését Hollandiában - Kutya Portál Egy új törvény alapjaiban változtatja meg néhány rövid orrú kutyafajta jövőjét és további tenyésztését Hollandiában - Kutya Portál

Egy új törvény alapjaiban változtatja meg néhány rövid orrú kutyafajta jövőjét és további tenyésztését Hollandiában


A holland kormány törvényben tiltja a túl rövid orral rendelkező kutyafajták további tenyésztését. Első lépésként a mopsz fajta került górcső alá. A fajtaklub döntő lépésre szánta el magát, nem várja meg a végrehajtást, azonnali hatállyal beszünteti a tenyésztést.

“Valójában 2014 óta tilos a túl rövid orrú kutyák tenyésztése Hollandiában, de mind ez idáig nem történt semmi változás” – mondja Milo Laureij, az állatok jólétéért és jogaiért szót emelő szervezet, a Dier & Recht munkatársa. „A túl rövid orrú kutyafajták a divattrend szülöttei, életminőségük az eltúlzott mértékű arányaik miatt az elmúlt évtizedekben fokozatosan egészségtelen irányba tolódott el. Ezek a kutyafajták gyakran szenvednek velük született légzőszervi zavaroktól, valamint más krónikus betegségektől és nem tudnak természetes módon szülni” – fűzi tovább a gondolatsort Milo Laureij.

A pofa hossza

Az új kritériumok szerint a pofa hosszának minimum a fej egyharmad részével megegyező hosszúságúnak kell lennie. Az új törvény bevezetése véget vet az eddigi szabályok szerint tenyésztett mopsz fajtának Hollandiában, de nemcsak a mopsznak, hanem a népszerű angol- és francia bulldognak is, valamint további 19 rövid orrú fajtának!

A Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, rövidítve: LNV) nyilatkozatában bejelentette, hogy szigorú ellenőrzések várhatóak, és radikális intézkedések azokkal a tenyésztőkkel szemben, akik nem tartják be az új törvényt!

A végeredmény

A Dier & Recht az új politikát áttörésnek tartja. “Ez a törvény most már végrehajtható, és hosszú távon a kutyák fognak hasznot húzni belőle. Ez nagyon fontos. 2010 óta próbálunk segíteni a rövid orrú kutyáknak, és most végre van eredmény” – mondja Milo Laureij.

Jó példa

A Commedia mopsz fajtaklub vezetősége az új törvény miatt döntött úgy, hogy azonnali hatállyal beszünteti a rövid orrú mopszok tenyésztését, nem szerették volna megvárni, hogy a tenyésztőkre bírságot szabjanak ki vagy más végrehajtási szankciókat alkalmazzanak irányukba.

A hivatalos honlapon közzétett nyilatkozatuk szerint: “A Minisztérium úgy ítélte meg, hogy az egészségre káros külső jellemzőkkel rendelkező kutyákkal való tenyésztés a 2014-es rendelet (az állattartókra vonatkozó szabályok 3.4. pontja a társállatokkal való tenyésztés vonatkozásában) hatálybalépése óta tilos a tenyésztők számára, viszont a belső szabályaink részben ellentétesek voltak e rendeletben foglaltakkal. Klubunk tenyésztési szabályzata jelenleg egyáltalán nem hatályos, mivel a tenyésztés további értesítésig tilos!”

A fajtaklub mindent megtesz annak érdekében, hogy betartsa a törvényt, és egészséges tenyészkutyákkal, egészséges kutyákat tenyészthessen a jövőben!

Új tenyésztési program

“A Társállatok Genetikai Szakértő Központjával(1) együtt összeállítunk egy új tenyésztési programot arra vonatkozólag, hogyan tudjuk a mopsz fajtát néhány generáció alatt egészségesebb irányba fordítani úgy, hogy a törvényben foglalt követelményeknek megfelelhessen” – mondja Arjan Sterk, a Commedia mopsz fajtaklub elnöke.

Elmondása szerint a tenyésztők vegyes érzelmekkel fogadták a fajtaklub döntését. “Mindannyian megértik a döntésünket, de némi harag és csalódás még mindig van az emberekben. Reménnyel tölti el a klubot az a tény, amit egyetlen tenyésztő társunktól sem hallottunk, hogy a törvényi változások miatt közülük bárki is abbahagyná a tenyésztést! A Minisztérium jelezte, hogy a végrehajtási vonal egyelőre változatlan marad, az NVWA(2) használhatja a közzétett ellenőrzési és végrehajtási kritériumokat. ” – zárja mondandóját a fajtaklub elnöke.

A divat trendje elhomályosult

A Dier & Recht felhívja az érintett rövid orrú kutyák fajtaklubjainak figyelmét, hogy kövessék a Commedia mopsz klub példáját. Milo Laureij, a szervezet képviseletében újfent kihangsúlyozza, hogy a rövid orrok rendkívül természetellenesek. “A múltban a mopsz hosszabb orr- és pofa résszel rendelkezett, mely az elmúlt évtizedekben jelentősen megrövidült. Ez egy divattrend, amely végül egészségtelen arányokba fordult át. Nemcsak a rövid orr és pofa rész az egyedüli probléma a fajtánál, apró koponyájuk miatt erősen kidülled a szemük, a bőrük pedig túl ráncos, emiatt gyakran alakul ki a bőrredők között gyulladás, ami fájdalmas a kutyának! Ezek az eltúlzott külső jellemzők adják meg a mopsznak a rá jellemző aranyos kinézetét, de a cukiságfaktor nem mehet az egészség rovására. ”

Hans Baaij, a Dier & Recht igazgatója örül a fajtaklub döntésének. „Elégedettek vagyunk a mopsz fajtaklub döntésével, úgy véljük úttörő szerepet töltenek be, mert elsőként mertek meghozni egy olyan döntést, amelyet még sehol a világban egy fajtaklub sem vállalt fel. A többi rövid orrú kutyafajta klubjaira és tenyésztőire továbbra is szeretnénk nyomást gyakorolni, és végrehajtási kérelmet benyújtani azok ellen, akik nem tartják be az új törvényt, és továbbra is tenyésztenek a tiltott sávba eső kutyákkal.”

Közlekedési lámpa rendszer alkalmazása a tenyésztésben

A holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium egy új rendszert dolgozott ki az egészséges- és az eltúlzott mértékű arányok megítélése tárgyában. A közlekedési lámpa rendszer ezentúl mérőrendszerként működik a tenyésztésben.

A piros sáv azokra a kutyákra, illetve fajtákra vonatkozik, amelyeknél a pofa hossza rövidebb a fej egyharmad részénél, mint például a mopsznál, az angol- és a francia bulldognál. Ezekkel a kutyákkal a tenyésztés a továbbiakban tilos!

A zöld sáv azokra a kutyákra, illetve fajtákra vonatkozik, amelyeknél a pofa hossza a fej hosszának minimum a fele. Ezekkel a kutyákkal a tenyésztés továbbra is engedélyezett!

Átmeneti rendelkezés vonatkozik a narancssárga sávba eső kutyákra illetve fajtákra: itt a pofa hossza a fej egyharmad része és fele közé esik. Ezekkel a kutyákkal csakis akkor lehet tenyészteni, ha megfelelnek a tenyésztésre vonatkozó egyéb kritériumoknak!

22 kutyafajtát érint az új törvény

A Dier & Recht állatorvosa, Kelly Kessen szerint: „Az első 12-ben az extrém rövid orrú kutyafajták, rövid távon e fajták orr- és pofa részét kell kiigazítani, hosszabb távon a további 10 kutyafajtáét is.” A tilalom több népszerű kutyafajtát is érint, mint látható:

 1. Affenpincher
 2. Angol Bulldog
 3. Belga Griffon
 4. Boston Terrier
 5. Brüsszeli Griffon
 6. Francia Bulldog
 7. Japán Spániel
 8. Mopsz
 9. Pekingi Palotakutya
 10. Petit Brabancon
 11. Pomerániai Törpespitz
 12. Shih-Tzu

 

 1. Bordói Dog
 2. Boxer
 3. Bullmasztiff
 4. Cavalier King Charles Spániel
 5. Chihuahua
 6. Lhasa Apso
 7. Masztiff
 8. Mastino Napoletano
 9. Staffordshier Bull Terrier
 10. Yorkshire Terrier

A jövő útja

Mivel a holland kormány egyértelműen meghúzta a határokat a rövid orrú fajták tenyésztését illetően, a Raad van Beheer Kennel Klub 2019. Június 17-én konzultációt tartott az érintett fajták tenyésztői klubjainak részvételével! A megbeszélés tárgya az érintett rövid orrú fajták további tenyésztésének folytatása Hollandiában, valamint a fajták jövője volt.

A hivatalos honlapon közzétett nyilatkozatukban az alábbiak olvashatóak:

„A Kennel Klub az érintett kutyafajták tenyésztői klubjaival megbeszéléseket folytat egy jó és tudományosan alátámasztott tenyésztési irányelv elkészítését illetően, amelyek megmutatják, hogy a rövid orrú kutyafajták további tenyésztését az új törvényi feltételeknek megfelelve hogyan tudják lehetővé tenni, anélkül, hogy az egészséget illetően engedményekre kényszerülnének.

A tenyésztés csakis a tenyésztőkkel és az érintett fajták tenyésztői klubjaival való jó együttműködés révén lehetséges, mert végső soron a tenyésztő a felelős. A fajtaklubokkal együttműködve fajtánként keressük a megoldásokat az új tenyésztési szabályok létrehozásához, az érintett fajták megjelenésének és funkcióinak figyelembevételével, átgondolva a tenyésztés feltételeit, az egészségügyi szűrővizsgálatokat, az alkalmassági teszteket, a tenyészvizsgákat. Mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy az érintett fajtákra vonatkozóan a tenyésztési útmutatók elkészítéséhez széles körben támogatott tenyésztői együttműködésre van szükség.

Létrehoztunk egy ideiglenes bizottságot az érintett rövid orrú fajták klubjainak képviseletével. Vezetőségünk a tenyésztési útmutató tervezetének elkészítése céljából tárgyalásokat folytat a bizottsággal. A kiindulópont az, hogy a koncepció megfeleljen a kormány által meghatározott feltételeknek, figyelembe véve a fajták egészségi állapotát és populációjának sokféleségét.

A cél, hogy 2019. augusztus 01-ig fajtánként kidolgozásra kerüljenek a tenyésztési irányelvek. A továbbiakban ezek a tenyésztési programok beépülnek a kollektív cselekvési tervbe, amelyet megküldünk a Minisztériumnak. Mindezt megelőzően az érintett fajták tenyészklubjai támogatói bázist hoznak létre a tagok között.

Ez a jövő útja! A Raad van Beheer Holland Kennel Klub célja továbbra is a káros fajtajellemzők nélküli, egészséges, fajtatiszta, törzskönyvezett kutyák felelősségteljes tenyésztésének folytonossága!”Jegyzetek:

1. A Társállatok Genetikai Szakértő Központja egy információs és kutatóközpont, amely 2014 óta a társállatokban előforduló örökletes betegségekkel, valamint a születési rendellenességekkel összefüggő genetikai információkat vizsgálja és kutatja. A Kutató Központ hozzájárul a fajtatiszta kutyák és macskák egészségének javításához Hollandiában, melyet a genetikai betegségek fajta populáción belüli előfordulásának mérésével és a modern DNS diagnosztika alkalmazásával végez.

2. A holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság (NVWA) fő feladata a különféle vállalatok és intézmények felügyelete a törvények és rendeletek betartásának érdekében. A szervezet e célból állatorvosokat, ellenőröket és felügyelőket foglalkoztat, akik a különböző területeken ellenőrzik a megfelelőséget, és szükség esetén szankciókat alkalmaznak, bírságokat szabnak ki. Az NVWA a Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium (LNV) felügyelete alá tartozik.Források:

A holland médium, az RTL NIEUWS hivatalos honlapja

A Raad van Beher Holland Kennel Club hivatalos honlapja

A Commedia mopsz fajtaklub hivatalos honlapja

Hollandiában az állatok jólétéért és jogaiért szót emelő szervezet, a Dier & Recht hivatalos honlapjaKérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Nyári dilemmák! Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét? Igen vagy nem? Hogy biztosan el tudd dönteni, ebben nyújt segítséget cikkünk!

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

Tudjátok-e mi a módja az emberi évek”kutyaévekre” való lefordításának? “A kutyaévek mitológiája” című cikkünkben erről is olvashatsz, melyben egy évszámító kalkulátort is találsz, így 3 másodperc alatt magad is ki tudod számolni, kutya években mérve hány éves a kutyád.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2018-as év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel!🙂😊 Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: