A holland kormány radikális intézkedéseket hozott, törvényben tiltja a túl rövid orral rendelkező kutyafajták további tenyésztését. Első lépésként a mopsz fajta került górcső alá. A fajtaklub vezetősége úgy döntött, hogy azonnali hatállyal beszünteti a rövid orrú mopszok tenyésztését, nem szerették volna megvárni, hogy a tenyésztőkre bírságot szabjanak ki vagy más végrehajtási szankciókat alkalmazzanak irányukba.

„Valójában 2014 óta tilos a túl rövid orrú kutyák tenyésztése Hollandiában, de mind ez idáig nem történt semmi változás” – mondja Milo Laureij, az állatok jólétéért és jogaiért szót emelő szervezet, a Dier & Recht munkatársa. „A túl rövid orrú kutyafajták a divattrend szülöttei, életminőségük az eltúlzott mértékű arányaik miatt az elmúlt évtizedekben fokozatosan egészségtelen irányba tolódott el. Ezek a kutyafajták gyakran szenvednek velük született légzőszervi zavaroktól, valamint más krónikus betegségektől és nem tudnak természetes módon szülni” – fűzi tovább a gondolatsort Milo Laureij.

A pofa hossza

Az új kritériumok szerint a pofa hosszának minimum a fej egyharmad részével megegyező hosszúságúnak kell lennie. Az új törvény bevezetése véget vet az eddigi szabályok szerint tenyésztett mopsz fajtának Hollandiában, de nemcsak a mopsznak, hanem a népszerű angol- és francia bulldognak is, valamint további 19 rövid orrú fajtának!

A Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, rövidítve: LNV) nyilatkozatában bejelentette, hogy szigorú ellenőrzések várhatóak, és radikális intézkedések azokkal a tenyésztőkkel szemben, akik nem tartják be az új törvényt!

A divat trendje elhomályosult

A Dier & Recht felhívja az érintett rövid orrú kutyák fajtaklubjainak figyelmét, hogy kövessék a Commedia mopsz klub példáját. Milo Laureij, a szervezet képviseletében újfent kihangsúlyozza, hogy a rövid orrok rendkívül természetellenesek. „A múltban a mopsz hosszabb orr- és pofa résszel rendelkezett, mely az elmúlt évtizedekben jelentősen megrövidült. Ez egy divattrend, amely végül egészségtelen arányokba fordult át. Nemcsak a rövid orr és pofa rész az egyedüli probléma a fajtánál, apró koponyájuk miatt erősen kidülled a szemük, a bőrük pedig túl ráncos, emiatt gyakran alakul ki a bőrredők között gyulladás, ami fájdalmas a kutyának! Ezek az eltúlzott külső jellemzők adják meg a mopsznak a rá jellemző aranyos kinézetét, de a cukiságfaktor nem mehet az egészség rovására. ”

Hans Baaij, a Dier & Recht igazgatója örül a fajtaklub döntésének. „Elégedettek vagyunk a mopsz fajtaklub döntésével, úgy véljük úttörő szerepet töltenek be, mert elsőként mertek meghozni egy olyan döntést, amelyet még sehol a világban egy fajtaklub sem vállalt fel. A többi rövid orrú kutyafajta klubjaira és tenyésztőire továbbra is szeretnénk nyomást gyakorolni, és végrehajtási kérelmet benyújtani azok ellen, akik nem tartják be az új törvényt, és továbbra is tenyésztenek a tiltott sávba eső kutyákkal.”

Közlekedési lámpa rendszer alkalmazása a tenyésztésben

A holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium egy új rendszert dolgozott ki az egészséges- és az eltúlzott mértékű arányok megítélése tárgyában. A közlekedési lámpa rendszer ezentúl mérőrendszerként működik a tenyésztésben.

A piros sáv azokra a kutyákra, illetve fajtákra vonatkozik, amelyeknél a pofa hossza rövidebb a fej egyharmad részénél, mint például a mopsznál, az angol- és a francia bulldognál. Ezekkel a kutyákkal a tenyésztés a továbbiakban tilos!

A zöld sáv azokra a kutyákra, illetve fajtákra vonatkozik, amelyeknél a pofa hossza a fej hosszának minimum a fele. Ezekkel a kutyákkal a tenyésztés továbbra is engedélyezett!

Átmeneti rendelkezés vonatkozik a narancssárga sávba eső kutyákra illetve fajtákra: itt a pofa hossza a fej egyharmad része és fele közé esik. Ezekkel a kutyákkal csakis akkor lehet tenyészteni, ha megfelelnek a tenyésztésre vonatkozó egyéb kritériumoknak!

22 kutyafajtát érint az új törvény

Az első 12-ben az extrém rövid orrú kutyafajták, rövid távon e fajták orr- és pofa részét kell kiigazítani, hosszabb távon a további 10 kutyafajtáét is. A tilalom több népszerű kutyafajtát is érint, mint látható:

 1. Affenpincher
 2. Angol Bulldog
 3. Boston Terrier
 4. Francia Bulldog
 5. Belga Griffon
 6. Brüsszeli Griffon
 7. Petit Brabancon
 8. Japán Spániel
 9. King Charles Spániel
 10. Mopsz
 11. Pekingi Palotakutya
 12. Shih-Tzu

 

 1. Bordói Dog
 2. Boxer
 3. Bullmasztiff
 4. Pomerániai Törpespitz
 5. Chihuahua
 6. Lhasa Apso
 7. Masztiff
 8. Mastino Napoletano
 9. Staffordshier Bull Terrier
 10. Yorkshire Terrier


Jegyzetek:

1. A Társállatok Genetikai Szakértő Központja egy információs és kutatóközpont, amely 2014 óta a társállatokban előforduló örökletes betegségekkel, valamint a születési rendellenességekkel összefüggő genetikai információkat vizsgálja és kutatja. A Kutató Központ hozzájárul a fajtatiszta kutyák és macskák egészségének javításához Hollandiában, melyet a genetikai betegségek fajta populáción belüli előfordulásának mérésével és a modern DNS diagnosztika alkalmazásával végez.

2. A holland Élelmiszer- és Fogyasztói Termékbiztonsági Hatóság (NVWA) fő feladata a különféle vállalatok és intézmények felügyelete a törvények és rendeletek betartásának érdekében. A szervezet e célból állatorvosokat, ellenőröket és felügyelőket foglalkoztat, akik a különböző területeken ellenőrzik a megfelelőséget, és szükség esetén szankciókat alkalmaznak, bírságokat szabnak ki. Az NVWA a Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium (LNV) felügyelete alá tartozik.Források:

A holland médium, az RTL NIEUWS hivatalos honlapja

A Raad van Beher Holland Kennel Club hivatalos honlapja

A Commedia mopsz fajtaklub hivatalos honlapja

Hollandiában az állatok jólétéért és jogaiért szót emelő szervezet, a Dier & Recht hivatalos honlapja

Dogzine online kutyás magazinKérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂