Az Euro Dog Show az idei évben Október 11 és 14 között Varsóba várja a legszebb kutyákat. A világrendezvény egybeesik a kiállítás házigazdájának, a Lengyel Kennel Klub megalakulásának évfordulójával. A ZKWP mindezt egy 4 napos show-val ünnepli bízva abban, hogy az EDS emlékezetes lesz a világ 61 országából érkező kiállítóknak és a rendezvény látogatóinak egyaránt.

„A Lengyel Kennel Klub ez évben ünnepli megalakulásának 80. évfordulóját! Igazi megtiszteltetés és nagy örömünkre szolgál, hogy a jubileumi évünkben egy ilyen nagyszabású rendezvény keretein belül láthatjuk vendégül a kutyák szerelmeseit. Kennel Klubunknak a távolabbi múltban már volt lehetősége Euro Dog Show megrendezésére, a 2000-es évben Európa országaiból több mint 9000 kutya gyűlt össze Poznan városában. Ennek eredményeképpen hat évvel később Poznan világrendezvénnyel várta vissza a kutyabarátokat. A 2006-os World Dog Show több mint 20 000 kutyát vonultatott fel a világ minden tájáról. Mindkét rendezvényünk nagyon sikeres volt, a tenyésztők és a kiállítók a mai napig jó szívvel emlékeznek rá.” – ezzel a szívélyes bevezetővel invitálja a kutyák szerelmeseit, a kiállítókat és a tenyésztőket a nagyszabású rendezvényre az Euro Dog Show szóvivője, Jaroslaw Bukowiecki!

A Lengyel Kynológiai Szövetség és munkája

A Kennel Klub 1938 májusában alakult meg, hivatalos neve: Zwiazek Kynologiczny w Polsce (rövidítve: ZKWP), ez Lengyelország fő kynológiai szervezete, székhelye Varsóban található. Történelméhez hozzátartozik, hogy a II. Világháború után 1948 májusában aktiválódott újra.

A Kennel Klub 350 kutyafajta tenyésztőit, tulajdonosait és rajongóit egyesíti. Jelenleg 46 területi szervezettel rendelkezik, évente mintegy 190 kiállítást szervez, köztük 17 nemzetközi rendezvényt. Az éves programjaik sorában rengeteg kutyás sportverseny szerepel, agility versenyek és bemutatók, obedience tréningek és versenyek, őrző-védő tréningek és bajnokságok, agárversenyek és coursingek, valamint a lengyel vadász szövetséggel együttműködve vadász vizsgák és tesztek.

A lengyel Kennel Klub 5 őshonos kutyafajta génmegőrzését felügyeli, és méltán lehet büszke rájuk:

Az Euro Dog Show számokban

 • A 2. Euro Dog show Lengyelországban
 • 15 000 nevezett kutya
 • 340 különböző fajta
 • 61 országból
 • 6 kiállítási csarnok
 • 143 000 nm2 belső térrel
 • 500 000 nm2 külső terület
 • 12 000 parkolóhely

A legmagasabb nevezési számmal az alábbi kutyafajtákat regisztrálták:

Sorszám Kutyafajta Nevezések
száma
1. Amerikai Staffordshire Terrier 311
2. Törpe Schnauzer 310
3. Francia Bulldog 289
4. Cane Corso 257
5. Labrador Retriever 249
6. Chihuahua 248
7. Golden Retriever 217
8. Jack Russel Terrier 200
9. Szibériai Husky 200
10. Beagle 195
11. Berni Pásztorkutya 187
12 Rodéziai Ridgeback 182
13. Szamojéd 179
14. Mopsz 173
15. Ausztrál Juhászkutya 166
16. Welsh Corgi Pembroke 154
17. Alaszkai Malamut 148
18. Whippet 148
19. Német Dog 145
20. Cavalier King Charles Spániel 145

Ritka kutyafajták is érkeznek a showra, melyekből 1-2 egyed lett regisztrálva:

 • Portugál Juhászkutya
 • Ardenni Pásztorkutya
 • Drótszőrű Isztriai Kopó
 • Koreai Jindo
 • Dunker
 • Otterhound (Vidravadász Kopó)
 • Hosszú szőrű Pireneusi Juhászkutya
 • Spanyol Kopó
 • Estrelai Hegyikutya
 • Bretagne-i Cserszínű Griffon
 • Gascogne-i Kék Kopó
 • Ariége-i Vizsla
 • Broholmer
 • Jämthund
 • Pudelpointer
 • Karszti Pásztorkutya
 • Svájci Laufhund
 • Holland Schapendoes
 • Norbotteni Spitz
 • Japán Terrier
 • Pikárdiai Spániel
 • Fríz Vizsla
 • Dán-Svéd Őrkutya
 • Hamilton Kopó
 • Poitevin Hound

A világ minden tájáról 61 résztvevő ország a rendezvényen, természetesen első helyen a házigazda Lengyelországgal, majd Oroszország és számtalan más ország is részt vesz.

Az Euro Dog Show versenyei és bemutatói

Az Euro Dog Show több mint 15 000 kutya részvételével 2018. Október 11 és 14 között, 4 napon át felvonultatja a fajták legszebbjeit.  A küllembírók egészséges, a fajtákban kimagaslóan szép küllemű és példamutató viselkedésű kutyákat díjaznak, akik délután újból ringbe szállnak a csoportgyőztes címért.

Az Euro Dog show bírálatainak fajtacsoportonkénti elosztása ekként alakul:

2018. Október 11.-én, csütörtökön kerülnek bírálatra a VI-os, a VII-es és a VIII-as fajtacsoportba tartozó kutyák.

2018. Október 12.-én, pénteken az I-es, a III-as és a X-es csoportok kutyái kerülnek felvezetésre.

2018. Október 13.-án, szombaton bírálják a II-es és a IV-es csoportok fajtáit.

2018. Október 14.-én, vasárnap, a zárónapon kerülnek bírálatra az V-ös és a IX-es csoportok fajtái. A napot a BIS program zárja az EDS legszebb kutyájának kiválasztásával.

Az Euro Dog Show-val párhuzamosan kerül megrendezésre a 80. évforduló tiszteletére szervezett Jubileumi CAC Show, melynek fajtacsoportonkénti elosztása az alábbiak szerint alakul:

2018. Október 11.-én, csütörtökön fogják bírálni az I-es, a III-as és a X-es csoportok fajtáit.

2018. Október 12.-én, pénteken kerülnek felvezetésre a VI-os, a VII-es, a VIII-as fajtacsoportokba tartozó kutyák, illetve az FCI által el nem ismert fajták is.

2018. Október 13.-án, szombaton kerülnek bírálatra az V-ös és a IX-es csoportok kutyái.

2018. Október 14.-én, vasárnap bírálják a II-es és a IV-es csoportok fajtáit.

Miközben 10 fajtacsoportban versengenek egymással a különböző fajták legjobbjai, a nagyközönség számtalan érdekes kutyás sport- és egyéb versenyt, műsort is láthat számtalan ringben.

Megrendezésre kerül a „Junior Handling”, a fiatalok versenye. E verseny célja, hogy növelje a jövő nemzedékének érdeklődését a kutyás tevékenységek iránt, előmozdítsa és fejlessze a gyermekek és a fiatalok kutyákhoz fűződő kapcsolatát, a kutyákkal való együttműködést.

Lengyelország, a reneszánsz kastélyok és a természeti szépségek országa

Lengyelország Európa szívében különleges szépségeket rejt. Északról a Balti-tenger, délről a Tátra festői hegylánca fogja közre ezt a természeti látnivalókban, gyönyörű városokban és kedves emberekben egyaránt bővelkedő országot. Krakkó és Gdańsk középkori kincsei, Varsó nagyvárosi nyüzsgése után jóleső pihenést és a felfedezés izgalmas élményét nyújtják a folyók és tavak, a hegyek és völgyek friss levegőjű vidékei, a dombtetőkön pihenő mesés kastélyok, a hegyvidékek kecsesen megmunkált fatemplomai és skanzenjei.

Lengyelország egykori fővárosa, Krakkó maga az élő történelem. A szinte tökéletes állapotban fennmaradt gótikus városmag az évszázadok során csak szépült a reneszánsz, barokk és szecessziós épületekkel. A lengyel királyok egykori székhelye ma 11 egyetemnek, 6000 történelmi műemléknek és 35 múzeumnak az otthona, pezsgő kulturális életével felejthetetlen élményeket ígér. A lengyelországi látogatást a lengyel konyha megismerése teszi igazán teljessé: a helyi alapanyagokból készült házias íz világú ételek olyan finomak, akár a nagyi főztje.

Varsó, ahol a régi hagyományok ötvöződnek az újkor szellemiségével

Varsó 1596 óta Lengyelország fővárosa. Régisége és méretei ugyan nem versenyezhetnek más európai székhelyével, de szépsége megkérdőjelezhetetlen, s van még egy jellemzője: elpusztíthatatlan. A város – mely a történelem során számtalanszor szenvedett el szörnyű pusztítást – minden alkalommal főnixmadárhoz hasonlóan támadt fel hamvaiból. Legutoljára a II. világháború során, amikor a város a németek és a szovjetek ténykedése alatt egyaránt szenvedett, végül 85%-a elpusztult. A világégés után Varsó újjáépült, történelmi óvárosának legfontosabb épületeit helyreállították. Az Óvárost, a főváros történelmi központját és szívét szinte az alapoktól állították helyre, méghozzá olyan odaadó gondossággal, hogy – mint az egyetlen ilyen jellegű városrész-rekonstrukciót a világon – felvették az UNESCO Kulturális Világörökségének listájára.

Varsó elragadóan izgalmas és pezsgő életű város hírében állt régen is és az ma is. A különféle történelmi sorsfordulóktól függetlenül mindig magán viselte a nyugat-európai fővárosokra jellemző ismertető jegyeket. Különlegességének titka évszázadok óta mindmáig az olyannyira jellemző fiatalos lelkületében rejlik. Varsóban összeötvöződik – mind szellemét, mind pedig a városképet tekintve – a régi és az új: egyrészt megbecsüli a hagyományokat, másrészt gyors léptekkel halad előre a jövőbe.

A városban ma egyaránt fellelhető az európai építészet szinte minden stílusa és korszaka, így a gótika, a reneszánsz, a barokk és a klasszicista, bár a XIX. századi nagypolgári építészetből nem sok maradt. A lengyel fővárosban rengeteg palota és park található. Különösen figyelmet érdemlő látnivalók az óvárosi Piactér és a tér körüli polgárházak, a Királyi palota, a Barbakán körbástya, valamint a gótikus Szent János-katedrális. Az Óvárostól vezető királyi út mentén nagybecsű templomok és paloták, a Szent Kereszt-templommal, amelynek főhajójában őrzik a Chopin szívét tartalmazó urnát. A két palota-park együttes: a királyi Łazienki-park – az utolsó lengyel király nyári rezidenciája, valamint a barokk Wilanów – III. Sobieski János király vidéki rezidenciája. A város központjában emelkedik a főváros legmagasabb épülete – a Kultúra és Tudomány Palotája – a Szovjetunió ajándéka. A Palota 30. emeletéről a kilátóteraszról megcsodálhatjuk a főváros és környéke látképét.

Varsó Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja is egyben. A főváros 20 állami és 35 nem állami felsőoktatási intézményében és több tucat tudományos intézetében több mint 220 ezer diák tanul. Az ifjúság városa. Érdeklődő látogatókkal teltek az olyan kulturális és művészeti intézmények, mint az operaház, a kamaraopera és az operettszínház, a zeneakadémia, a 28 színház, a 35 múzeum, valamint a 60 képzőművészeti kiállító terem.

Varsóban számos kulturális rendezvény van, a legfontosabbak: a Jazz Jamboree, a Varsói Ősz Költészeti Fesztivál, a Mozart-fesztivál, az 5 évente sorra kerülő Fryderyk Chopin Nemzetközi Zongoraverseny.

Varsó az egyik legélhetőbb európai nagyváros, mely nagymértékben köszönhető annak is, hogy területének 40%-át zöldterületek, parkok és tavak teszik ki. A városban 82 park van, melyek közül a legnevezetesebb a Lazienki-park, míg a legrégebbi a Wilanów-kert. Magát a várost is számos erdő veszi körül, melyek túrázásra, kirándulásra hívogatnak. Aki Lengyelországba – Varsóba – látogat, számoljon azzal, hogy néhány kilóval nehezebben, kikerekedve érkezik haza, hiszen a lengyel gasztronómia kiváló. Nagy változatosságát elsősorban a szláv, de emellett más idegen hatások keveredésének (német, magyar, zsidó, stb.) köszönheti, konyhaművészetük gazdag és kiadós.

Helyszín: a Ptak Warsaw Expo Kiállítási és Rendezvény Centrum

A Ptak Warsaw Expo Lengyelország és Közép-Európa legnagyobb nemzetközi kiállítási és rendezvény központja, amely vásárok, kongresszusok, konferenciák, szemináriumok és kereskedelmi rendezvények megszervezésére és lebonyolítására szolgál.

A Ptak Warsaw Expo 6 modern kiállítási csarnokból áll, melynek teljes belső területe 143 000 nm2 és 500 000 nm2 kültéri terület, amely kiállítások és szabadtéri rendezvények lebonyolítására szolgál. Az Expo Lengyelország egyetlen vásárközpontja egyedülálló helyen, 10 percnyi autóútra fekszik az ország legnagyobb repülőterétől, a varsói Chopin repülőtértől és 15 perc autóútra Varsó belvárosától.

A ZKWP üdvözli az EDS vendégeit

Az Euro Dog Show házigazdája üdvözli a világ minden tájáról a kiállításra érkező vendégeket és minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy egy nagyszabású Euro Dog Show kerüljön megrendezésre a lengyel vendégszeretet hagyományaira alapozva.

„A jubileumi évünkben izgatottan várjuk a világ kynológiai közösségeit Varsóba, az Euro Dog Showba. Négy felejthetetlen napot tudunk ígérni a kutyák szerelmeseinek 20 000 kutya részvételével. Szeretnénk, ha a 2018-as Euro Dog Show is belopná magát az emberek szívébe. Kívánunk minden kiállítónak, tenyésztőnek és a kutyák szerelmeseinek kellemes időtöltést, pozitív élményeket bőséggel, sok sikert, valamint új barátságokat itt nálunk, a lengyel Euro Dog Show-ban!” – e szavakkal indítja útjára az Euro Dog Showt a szervező bizottság.

A Magyarországot képviselő kutyáknak, gazdáiknak, felvezetőiknek jó szerencsét, kellemes napokat és szép eredményeket kívánunk! 🙂Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂