Az FCI, teljes nevén Fédération Cynologique Internationale, a különböző országok ebtenyésztő egyesületeit egybe foglaló Szervezet, Nemzetközi Kynológiai Szövetség, a nemzetközi kutyázás egyik alapintézménye. Székhelye Belgiumban van.

A Szövetség célját az alapszabály 2. paragrafusa írja le:

„Az FCI célja, hogy a hozzá csatlakozott országokban elősegítse a tenyésztést és olyan egészséges kutyafajták felhasználását, melyek testalkatának igazodnia kell a vonatkozó standardhoz, és a fajta jellemző tulajdonságainak alapján meg kell felelniük felhasználási céljuknak; hogy támogassa az országok között a kutyás és kynológiai (a kynologia a kutyák kialakulásával, anatómiájával és viselkedésével foglalkozó tudomány) információk szabad áramlását, valamint hogy kutyakiállításokat és vizsgákat szervezzen.”

Az FCI magyarországi tagszervezete a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége.
A MEOESZ honlapja: www.kennelclub.hu

Az FCI Szervezetét 1911. május 22.-én 5 ország Kennel Klubja alapította azzal a céllal, hogy támogassa és elősegítse a fajtatiszta kutyák tenyésztését bármely eszközzel, amelyet szükségesnek tart.

Az 5 alapító ország:

* Németország (Kartell für das Deutsche Hundewesen en und Die Delegierten Kommission)
* Ausztria (Osterreichischer Kynologenverband)
* Belgium (Société Royale Saint-Hubert)
* Franciaország (Société Centrale Canine de France)
* Hollandia (Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland)

Ez az első alkalom a történelemben, amikor egyesítették a kutyák szerelmeseit az egész világon. A szövetség az I. Világháború kezdetekor megszűnt, majd 1921-ben a „the Société Centrale Canine de France” francia és a „the Société Royale Saint-Hubert” belga Szervezet újra létrehozta azt. Az új Alapszabályt 1921. április 10.-én fogadták el, majd 1968. március 05.-én az FCI rendeletileg is jogi személlyé vált.

1954 óta az FCI hivatala Belgiumban, Thuinban található. Ez egy történelmi város, közel a francia határhoz és a kutya világ szíve ebben a belga kisvárosban ver.

A Holland Kennel Klub szervezésében a Szervezet megalakulásának 100. éves jubileumát, a Centenáriumi Európa Kutyakiállítás megrendezésével ünnepelte a Szervezet a 2011-es évben, Hollandiában, Leeuwardenben.

Az FCI Szervezet a kutyafajtákat tíz különböző csoportra osztotta, ezeket megjelenés vagy szerep alapján alakították ki.

A tíz csoport:

• I. fajtacsoport: pásztor- és juhászkutyák
• II. fajtacsoport: schnauzerek, pinscherek, örző-védő ebek, masztiffok
• III. fajtacsoport: terrierek
• IV. fajtacsoport: tacskók
• V. fajtacsoport: spitzek és ősi típusú kutyák
• VI. fajtacsoport: kopók, vérebek
• VII. fajtacsoport: vizslák, szetterek
• VIII. fajtacsoport: vízi vadászok
• IX. fajtacsoport: társasági kutyák
• X. fajtacsoport: agarak

Az FCI magában foglalja a 86 tagot és a szerződéses partnereket is. A tagok maguk intézik a bíróik képzését és a származási lapok kiadását. Az FCI garantálja, hogy a hozzá csatlakozott Szervezetek kölcsönösen elismerik egymás törzskönyveit és bíráit.

Az FCI 358 fajtát fogadott el eddig. Minden fajta egy adott országhoz tartozik, aki mint “tulajdonos” a tenyészteni kívánt kutyafajta részletes leírását, vagyis a standardot ((leírás a fajta ideális típusáról) adja, együttműködve az FCI-vel. Ez az adott fajta ideális típusának a leírását tartalmazza. A leírást az FCI-n belül lefordítják az adott ország nyelvére és így adják ki, illetve a frissítést is az FCI végzi. Ezek a standardok a bírálatok alapját képezik az FCI  által rendezett kiállításokon és irányt mutatnak a tenyésztőknek, hogy legjobb kutyákkal illetve kutyákat tudjanak tenyészteni.

Minden FCI-hez csatlkozott ország Ebtenyésztő Szervezete rendez nemzetközi kiállításokat, versenyeket és munkavizsgákat. A Szervezetek a Nemzetközi kiállítások és a munkavizsgák eredményeit folyamatosan továbbítják az FCI felé, ahol számítógépen tartják nyilván a beérkező információkat. Egy bizonyos számú díj elnyerése után a kutya jogosult az FCI által adományozott International Beauty, Show vagy Working Champion cím viselésére. Ezeket a címeket az FCI-nek meg kell erősítenie.

Az FCI nyilvántartja a különböző tagszervezetek által kijelölt összes nemzetközi bírát is.

Az FCI irányító testülete:

2011-ig majdnem 100 nemzet Kennel Klubja csatlakozott az FCI-hez, melynek központi irodája Belgiumban található. Az FCI a különböző országok képviseleteit körlevelek útján tájékoztatja. Ezek az információk a kutyák minden ágát érintik és az összes versenyre és kiállításra vonatkoznak. Az FCI kéthavonta teszi közzé online híreit, amit négy nyelven olvashatunk a www.dogdotcom.be portálon.

A Kennel Klubok nemzeti Szervezetekbe vannak tömörülve.
A Nagy-Britanniai Kennel Club, a Kanadai Kennel Club és az Amerikai Kennel Klub függetlenül működnek és nem tagjai az FCI-nek. E három nemzet Kennel Klubja kötött egymással egy olyan megállapodást, hogy egymás törzskönyveit elismerik.

Az FCI 5 szekcióból áll:

– Európa
– Amerika
– Ázsia
– Afrika
– Óceánia és Ausztrália

Az Európai részben folyik a legtöbb tevékenység.
Az FCI Bizottságokkal dolgozik, és a cégvezetés képviselteti magát ezekben a Bizottságokban.

Az FCI felelőssége:

A különböző tagok elismerése országonként, egységes szabályozás létrehozása, melyet minden Kennel Klub tagnak be kell tartani valamint a nemzeti szabályozások harmonizálása. Nemzetközi kiállítások és bajnokságok elosztása, összehangolása. A fajtastandardok leírásainak jóváhagyása (ezek minden tagországra egyformán érvényesek).
A World Dog Show és Euro Dog Show kiosztása évenként egy tag Szervezet részére. Szervezési tevékenységek és egyéb események a vadászat terén.

Az FCI hivatalos honlapja – FCI logó, forrás: fci.beHa kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, ajánlom figyelmedbe a szerző hivatalos honlapját, ahol az elmúlt évek kutyakiállítási naptárjai, a 2020. évi hivatalos MEOESZ kutyakiállítási naptár és  az összes 2020. évi MEOESZ kutyakiállítás magyar és angol nyelvű ajánlója a már megszokott formában lesz elérhető!

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂