Ebben a cikkben a fajtaválasztással foglalkozunk. Milyen fajtát válasszunk, és hogyan döntsünk? Számtalan kérdés megfogalmazódik egy ilyen nagy és döntő elhatározás előtt az emberekben, családokban, vásárlókban. Sok tényezőt figyelembe kell venni a fajtaválasztás során. Kezdjük az elején:

Az életmódunknak megfelelő fajtát válasszunk

Számba kell vennünk, hogy mennyi időt tudunk a kiskutyával tölteni naponta, mennyi időt tudunk fordítani a kiskutyával való törődésre. Egy kiskutyával törődni kell mindennap, gondozni, nevelni kell Őt, el kell tudnunk dönteni mennyi időt szánunk rá naponta és ennek megfelelően válasszuk ki a fajtát.

Naponta etetni, itatni, sétáltatni, gondoskodni kell a kutyáról, egyes fajtákat engedelmességre tanítani, időközönként kutyaiskolába hordani, mind-mind sok időt igényelnek több hónapon keresztül. Egy kiskutya 1 éves koráig folyamatos foglalkozást igényel, nevelni, tanítani kell őt és nem szabad neki mindent megengedni, tudnia kell, hol áll a családi rangsorban. Pozitív megerősítéssel nevelhetjük Őt. Így elérhetjük, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kutyával élhetjük mindennapjainkat!

Fontos a temperamentum

A temperamentum is sokat számít. Aktív kutyát válasszunk, aki folyton mozog vagy éppen olyat, aki beéri naponta egy rövid sétával is, nyugodt és egész nap csak pihen?

Figyelembe kell venni az életritmusunkat, egy nyugodt életritmusban élő ember ne válasszon maga mellé aktív kutyát, mert a vége az lesz, hogy nem fog a kutyával bírni, a kutya kezelhetetlenné válik és akár még a hatalmat is átveheti az embertől. Ugyanez fordítva is igaz, aki aktív életet él ne válasszon maga mellé nyugodt temperamentumú kutyát.

A választásnál figyelembe kell venni az életterünket

Hol élünk? Kertes házban, udvarral, ahol a kutya jól kiszaladgálhatja magát vagy lakótelepi emeletes bérházban, ahol sokkal kisebb a mozgáslehetősége a kutyánknak? Ha kertes házban élünk, akkor nagyobb mozgásigényű kutyát is vállalhatunk, ha lakótelepi tömblakás emeletén, oda mindenképpen kisebb és kevesebb mozgásigényű kutyát vigyünk.

A méret is sokat számít

Kistestű kutyust, közepest vagy nagytestűt? Szintén függ az életterünktől. Természetes, hogy egy nagytestű kutyának az emeletet nem javasoljuk, nem érezné magát jól egy kisebb méretű élettérben.

Hosszú szőrű, rövid szőrű vagy szőrtelen?

Következő szempont, amit figyelembe kell vennünk, az a szőrzet hosszúsága. Rövid szőrű, hosszú szőrű vagy szőrtelen fajtát szeretnénk? El kell döntenünk, hogy egy hosszú szőrű fajta választása esetén tudjuk-e megfelelően és rendszeresen gondozni és ápolni kutyánk szőrzetét. Csak akkor válasszunk hosszú szőrzetű kutyát, ha tudjuk vállalni az ezzel járó gondozást, kefélést, trimmelést, nyírást, amit a fajta szőrzete megkíván.

Kan vagy szuka?

Az örök kérdés, kant vagy szukát válasszunk inkább? Melyik szimpatikusabb? A szuka kutyák simulékonyabbak, kedvesebb természetűek, kevésbé önfejűek, könnyebben kezelhetőek, az emberhez jobban kötődnek. A kan kutyák általában nagyobb méretűek nőstény társaiknál, dominánsabbak, agresszívabb viselkedésűbbek lehetnek és vigyázni kell, nehogy átvegyék a gazdától a hatalmat. Ivartalanítással sok esetben megoldható a probléma, ugyanis az ivartalanítás csökkenti az agresszivitást. Ha csak kedvencnek választjuk a kutyánkat és nem továbbtenyésztési vagy kiállítási szándékkal, mindenképpen érdemes 1 éves kora után ivartalaníttatni, kan és szuka esetében egyaránt.

Egy kutya komoly felelősségvállalás!

Fontos szempont, ha kiskutya vásárlásra adjuk a fejünket, hogy a család tudja-e vállalni a kölyköt, nem lesz-e teher egy idő után? Fő szempont és nagyon fontos! Gondoljuk végig ezt is, mielőtt választunk és elhatározzuk magunkat. Egy kiskutya megvásárlása komoly erkölcsi és anyagi felelősségvállalás is.

Tudják-e vállalni a magas vételárat (sok esetben több mint 100.000.- Ft is lehet vagy annak akár többszöröse is)? Egy felelősen gondolkodó tenyészetben a kiskutyák mind törzskönyvezetten, chipezve, oltásokkal ellátva és többszöri féregtelenítésen átesve kerülnek az új családokba. Egy ilyen kiskutya ára nem kis megterhelést ró a vásárlás előtt álló családokra, ezzel minden érdeklődőnek és vásárlónak tisztában kell lennie.

Mérlegelnünk kell azt is, hogy tudjuk-e vállalni a kiskutyához kapcsolódó kiadásokat, etetés, vitaminok, oltási, állatorvosi költségek… stb. Az első évben fejődik kiskutyánk a legtöbbet, ezért a legfontosabb teendőnk az első évben, hogy kiskutyánk minden fontos tápanyaghoz hozzájusson, amire a szervezetének szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Elsősorban jó minőségű kölyök kutyatáppal való etetés, vitaminok, rendszeres oltások, féregtelenítések negyedévente. Mind-mind sok anyagi ráfordítással jár! Tudjuk-e mindezeket vállalni?

Törzskönyv nélkül ne vegyünk kiskutyát!

Sok érdeklődő azt gondolja, ha nem „kér” a kiskutya mellé származási lapot, akkor a kiskutya vételára „jóval olcsóbb” lehet. Ez bizony nem így van! Maga a származási lap nem drága (5000.- Ft és 10.000.- Ft közötti), az egészséges és minőségi vérvonalból (szülőktől, nagyszülőktől) született kiskutyát kell megfizetni. A tenyésztőnek sok-sok évi kemény munkája van e mögött, ami nem kevés ráfordítással is járt az évek alatt. Tehát a magasabb vételárnak nincs köze a származási laphoz.

Felelős tenyésztő származási lap és chip nélkül nem értékesít kutyát!

Azt is tudnunk kell, hogy a felelősen gondolkodó tenyésztő soha nem értékesíti a kiskutyáit származási lap és chip nélkül, erre is figyeljünk oda a vásárlásnál. Ha származási lap és chip nélkül kínálnak nekünk kiskutyát eladásra, akkor tudhatjuk, hogy az illető nem „igazi” tenyésztő, inkább szaporító.
Sokan kérdezik tőlem, miért fontos a származási lap, hiszen nekik kedvencnek kellene a kutya, nem pedig tenyésztésre. Sokan azt gondolják elég az oltási könyv is a kiskutyának, hiszen abban is benne van a neve és néhány adata. A hivatalos „egészségügyi könyv” bizonyítja (születésétől a vásárlásig, majd egész életében), hogy a kiskutya megkapta-e a törvény által előírt kötelező féregtelenítéseket, védőoltásokat, mely az egészségvédelem szempontjából elengedhetetlen. Az oltási könyv nem a származás igazolására szolgál.

Csakis és kizárólag a származási lap az egyetlen olyan irat, amivel a tulajdonos igazolni tudja a kutya tulajdonjogát. A tenyésztő a vásárlás alkalmával átadja a vevőnek a kiskutya származási lapját a tulajdonjog átírásához szükséges kitöltött és mindkét fél részéről aláírt nyomtatvánnyal együtt. A származási lapot és a tulajdonjog átíráshoz szükséges nyomtatványt együttesen az új tulajdonosnak be kell küldenie vagy személyes bevinnie a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetségéhez, ahol a bemutatott iratok alapján át fogják írni a nevére a kiskutya tulajdonjogát. A származási lap igazolja azt, hogy mi vagyunk a kiskutya tulajdonosai. Az oltási könyv nem a származás igazolására szolgál.

Miért fontos a törzskönyv?

A származási lap a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ez tartalmazza a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél jött világra, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának, chipszámát is. Ez utóbbi különösen fontos, ha kutyus bármilyen okból elveszne. A törzskönyv ezen kívül tartalmazza a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait 4 generációra visszamenőleg, vagyis a szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők neveit, fontos kiállítási eredményeit, egészségügyi szűrés eredményeit, törzskönyvi számaikat is.
A származási lap, a chip, az oltások megléte nagyon fontos, erre figyeljünk oda a vásárlásnál!

Ha nincs elég anyagi fedezetünk egy törzskönyvezett kiskutya megvásárlásához, akkor…

… két dolgot tehetünk: gyűjthetünk rá (minden hónapban félretehetünk egy kisebb összeget) vagy örökbe fogadhatunk valamely menhelyről vagy fajtamentő Szervezettől kutyát.

Olcsó kutyát ne! Ne vásárolj szaporítótól!

Ha nincs elég anyagi fedezeted egy minőségi kiskutya megvásárlására még véletlenül se vásárolj „olcsó” kutyát (mondjuk, mert azt éppen meg tudod fizetni), ne támogasd a szaporítókat, ezáltal a szaporítást, inkább fogadj örökbe. Számtalan kutya vár új családra a különböző Állatvédő Szervezetek menhelyein, fajtamentéseknél. Egy ilyen Szervezettől való örökbe fogadással esélyt tudsz adni a jobb élet reményében egy kutyának, aki csalódott az emberekben és új családra vár. Ne támogasd a felelőtlen szaporítókat azzal, hogy tőlük vásárolsz kutyát!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂