Ne vegyünk kutyát felelőtlenül! Úgy vegyünk kutyát, hogy tudjuk vállalni minden bajával, betegségével, problémájával együtt egész életén keresztül, ami körülbelül 10-15 évet jelent.

Fontos a felelős döntés!

Ne vegyünk, csak azért mert a gyerek azt szeretne, ha mégis veszünk, akkor úgy, hogyha már érett rá, tudja a kutyát vállalni, el tudja látni, gondoskodni tud róla, fogja tudni gondozni, etetni, itatni, sétáltatni, nevelni és szeretni!

A kutya felelősségre nevel és rendszerességre tanít!

A kutya jó nevelési eszköz, megtanítja a gyerekeket felelősséget vállalni, azonkívül rendszerességre is tanítja őket. Ha megkedvelik egymást az adott kutyával és mindkét részről kialakul a szeretet, az mindkettőjük életét végigkíséri és sok-sok élményben lesz részük az együtt töltött évek során. Gyerekként, amit átélünk, tapasztalunk meghatározó élmény marad egész további életünkben, sok függ attól mit láttunk otthon, hogyan nevelkedtünk, ha már gyerekkorban megvan az állatszeretet, az felnőtt korban sem múlik, sőt megsokszorozódva jelen lesz a „felnőtt” életében is.

„ A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál”Charles Darwin örök érvényű mondása. Egy kutya szeretete által jobb ember lehetsz, és a barátsága teszi teljessé az életed.

Szeretetből és hosszú távra válasszunk kutyát!

Ha már a fajta megvan, érdeklődjünk tenyésztőknél és ne az online hirdetőoldalról vagy piacról válasszunk kutyát. Egy kutya megvásárlása komoly felelősségvállalás. Sajnos a megvásárolt kutyák egy kis része azért kerül menhelyekre, mert rossz fajtát választott a család és nem tudják tolerálni Őt.

Törzskönyv nélkül ne vegyünk kiskutyát!

Sok érdeklődő azt gondolja, ha nem „kér” a kiskutya mellé származási lapot, akkor a kiskutya vételára „jóval olcsóbb” lehet. Ez bizony nem így van! Maga a származási lap nem drága (5000.- Ft és 10.000.- Ft közötti), az egészséges és minőségi vérvonalból (szülőktől, nagyszülőktől) született kiskutyát kell megfizetni. A tenyésztőnek sok-sok évi kemény munkája van e mögött, ami nem kevés ráfordítással is járt az évek alatt. Tehát a magasabb vételárnak nincs köze a származási laphoz.

Felelős tenyésztő származási lap és chip nélkül nem értékesít kutyát!

Azt is tudnunk kell, hogy a felelősen gondolkodó tenyésztő soha nem értékesíti a kiskutyáit származási lap és chip nélkül, erre is figyeljünk oda a vásárlásnál. Ha származási lap és chip nélkül kínálnak nekünk kiskutyát eladásra, akkor tudhatjuk, hogy az illető nem „igazi” tenyésztő, inkább szaporító.
Sokan kérdezik tőlem, miért fontos a származási lap, hiszen nekik kedvencnek kellene a kutya, nem pedig tenyésztésre. Sokan azt gondolják elég az oltási könyv is a kiskutyának, hiszen abban is benne van a neve és néhány adata. A hivatalos „egészségügyi könyv” bizonyítja (születésétől a vásárlásig, majd egész életében), hogy a kiskutya megkapta-e a törvény által előírt kötelező féregtelenítéseket, védőoltásokat, mely az egészségvédelem szempontjából elengedhetetlen. Az oltási könyv nem a származás igazolására szolgál.

Csakis és kizárólag a származási lap az egyetlen olyan irat, amivel a tulajdonos igazolni tudja a kutya tulajdonjogát. A tenyésztő a vásárlás alkalmával átadja a vevőnek a kiskutya származási lapját a tulajdonjog átírásához szükséges kitöltött és mindkét fél részéről aláírt nyomtatvánnyal együtt. A származási lapot és a tulajdonjog átíráshoz szükséges nyomtatványt együttesen az új tulajdonosnak be kell küldenie vagy személyes bevinnie a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetségéhez, ahol a bemutatott iratok alapján át fogják írni a nevére a kiskutya tulajdonjogát. A származási lap igazolja azt, hogy mi vagyunk a kiskutya tulajdonosai. Az oltási könyv nem a származás igazolására szolgál.

Miért fontos a törzskönyv?

A származási lap a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ez tartalmazza a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél jött világra, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának, chipszámát is. Ez utóbbi különösen fontos, ha kutyus bármilyen okból elveszne. A törzskönyv ezen kívül tartalmazza a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait 4 generációra visszamenőleg, vagyis a szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők neveit, fontos kiállítási eredményeit, egészségügyi szűrés eredményeit, törzskönyvi számaikat is.
A származási lap, a chip, az oltások megléte nagyon fontos, ezekre figyeljünk oda a vásárlásnál!

Informálódjunk!

A következő lépésünk az informálódás. Cikkünk első részéből már megismertük az online hirdetési portálok és piaci „árusok” kínálatát, onnan semmiképpen se válasszunk! Az online hirdetési portálokon kiskutyákat kínáló eladókat és a piacokon értékesítésre kerülő kiskutyákat is, mint szóba jöhető családtagot felejtsük el! Hiszen tudjuk az „olcsó kutya sokszor drágább, mint a drága kutya”, ha a kiskutya megbetegszik az új tulajdonos a vételár sokszorosát is ráköltheti a gyógyíttatására, és ha nincs szerencséje, akkor ez így mehet sok éven keresztül.

Kitől érdemes az adott fajtán belül választani illetve vásárolni?

A legelső lépés lehet, hogy az internet keresője segítségével beütve a fajtát az oldalon feljövő találatok közül megnézzük a fajtát tenyésztő kennelek honlapjait. Azt tudni kell, hogy a találatok a látogatottság tekintetében találhatók, amely kennelek honlapjai legelöl jönnek fel a keresőkben, azokat látogatják és nézik a legtöbben, azok a legnépszerűbbek. A mai világban szinte minden fajtáért rajongó elismert tenyésztőnek illetve kennelnek van működő honlapja. Böngésszünk a honlapokon, nézzük meg a bemutatkozásokat, a kutyáikat, a kiskutyáikat, a galériákban található saját fotóikat, a videókat, a kiállítási eredményeiket, a fajta standardjának és a fajta jellemzés elolvasására is szánjunk időt. Mindezek nagyon fontosak! Vegyük fel az így megtalált tenyésztőkkel a kapcsolatot, beszéljünk meg személyes találkozót velük! Egy lelkiismeretes és a fajtáért elkötelezetten dolgozó tenyésztő szívesen beszélget a fajta szimpatizánsaival akár órákat is, megosztva a leendő érdeklődővel/vásárlóval minden fontos információt, ami a fajtával kapcsolatosan illetve amit a saját tenyészetével, kutyáival kapcsolatosan tudni érdemes. Egy felelősen gondolkodó tenyészetben a kiskutyák mind törzskönyvezetten, chipezve, oltásokkal ellátva és többszöri féregtelenítésen átesve kerülnek az új családokba, a tenyésztő az új tulajdonosnak mindent elmond, amit a fajtáról valamint a kiskutyáról, a családfáról tudni kell és ezt le is írja mindenkinek. Erre is figyeljünk oda! Ha származási lap és chip nélkül kínálnak nekünk kiskutyát eladásra, akkor tudhatjuk, hogy az illető nem „igazi” tenyésztő, inkább szaporító.

Kutyakiállításon megismerni a tenyésztőket jó lehetőség!

Látogassunk el kutyakiállításra, ahol találkozhatunk a fajta elismert és igazi tenyésztőivel, mert valljuk be, a szaporítók nem járnak kiállításra. Kutyakiállításon megismerni a tenyésztőket tűnik az egyik legmegbízhatóbb megoldásnak. Ráadásul az ott kiállítók többsége szívesen beszél a fajtáról, amivel foglalkozik. És így megismerhetjük a kutyáikat is, akikkel versenyeznek. Sok kedves és fajtáért rajongó tenyésztővel beszélgethetünk, választ kaphatunk a fajtával kapcsolatos minket érdeklő kérdésekre is, sok szép kutyát láthatunk és szép élményekkel térhetünk haza mindezek után.

Nemzetközi CACIB és nemzeti CAC kutyakiállításokat gyakran rendeznek az Ebtenyésztő Szervezetek. A Magyarországon rendezendő kutyakiállítások listáját megnézheted Portálunkon>>.

A különböző magyar és külföldön rendezendő kutyakiállítások ajánlóit, kiállítási beszámolókat Portálunk Kiállítási oldalán tekintheted meg>>.

A MEOE Szövetségtől, valamint az adott fajta Klubjától is kérhetünk segítséget!

Harmadik lehetőségként felmerül a telefonos segítség kérése. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, rövidítve MEOESZ, az ebtenyésztéssel foglalkozó nagy múltú Szervezet. Kérhetünk segítséget tőlük is, hívjuk fel őket telefonon. Az Egyesületben tudnak ajánlani számunkra a fajtában elismert tenyésztőket országrészenként is és ily módon szintén tenyésztőkkel vehetjük fel a kapcsolatot és nem szaporítókkal, ugyanis a szaporítók nincsenek az Ebtenyésztő Egyesületben nyilvántartásba véve, csak a tenyésztők! Telefonszámokat, elérhetőségeket találsz a MEOESZ hivatalos honlapján>>.

A MEOESZ honlapján megtalálod a hivatalos fajtaklubokat>>, információkkal, elérhetőségekkel együtt. Emailben vagy telefonon is érdeklődhetsz tőlük kiskutya után. 2016-tól a fajtaklubok végzik a törzskönyvezést, ha náluk érdeklődsz, egyenesen ahhoz a tenyésztőhöz fognak irányítani, akinél éppen akkor van elérhető törzskönyvezett és chipezett kiskutya.

Hogyan választottam kiskutyát?

A következő mondatokban elolvashatjuk egy nemrégiben kiskutyát vásárolt család fajtaválasztó és kiskutya keresési tapasztalatait, hogyan és miként sikerült egy elismert tenyészetben megtalálniuk a család kiskutyáját, megtudhatjuk milyen tapasztalatokkal gazdagodtak illetve mely tanácsokkal látják el a kiskutyájukat a jövőben kiválasztani és megvásárolni kívánó családokat illetve a véleményüket is az online hirdetési felületeken olvasható kutyás hirdetésekről és a magyar kiskutya vásárlási „gyakorlat”- ról:

„A legnehezebb feladat volt az elhatározás: igen, biztosan szeretnénk kutyát. Nemrég született kislányunk, lakásban élünk (kert nélkül), dolgozunk… Az érem másik oldalán viszont ott volt mindaz, amit egy kutya adhat a családnak: stresszoldás, mozgásra ösztönzés, a kislányunk felelősségre tanítása és nem utolsó sorban az önzetlen SZERETET, amit egy kutya adhat. Mindent mérlegre téve eldöntöttük, hogy igen, szeretnénk egy kutyát. A fentebb már említett életkörülményeken kívül azt mérlegeltük, hogy gyakorlatilag azért én magam fogom nevelni a kutyát, mint családfő, ezért az én temperamentumomhoz kell igazodnia a fajtaválasztásnak. Én elég sokat dolgozom ülve, de éppen ezért néha lazítanom is kell, ezért olyan fajtát próbáltunk keresni, amelyik szeret mozogni, de ha kell, akkor nyugodtan fekszik akár 2-3 órát is. Sok-sok kutatás, információgyűjtés után kiválasztottuk a fajtát: Törpe schnauzer. Sok hirdetést megnéztünk interneten, a legfurcsább az volt, hogy óriási különbségek vannak árban és kinézetben is. Tanácstalanok voltunk, ezért jobbnak láttuk szakemberhez fordulni, szerencsénkre a lakhelyünkön, Miskolcon éppen akadt egy jónevű tenyésztő, a Hejőligeti kennel. Többször találkoztunk a tenyésztővel, beszélgettünk és végül 12 hetesen elhoztuk Terminátort. Terminátor ma 5 hónapos, eléggé domináns temperamentumú, de imádnivaló, hűséges és rendkívül intelligens kutyus, ma már nem tudnánk elképzelni nélküle a családot. A tenyésztővel máig napi kapcsolatban vagyunk, tanácsokkal lát el, érdeklődik, hogyan halad a nevelés. Ezt nevezem én utógondozásnak és felelős tenyésztésnek.”Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂