fbpx

Felelős állattartás IV. fejezet – Tenyésztő vs. szaporító – a különbségek

Tenyésztő vs. szaporító


Tenyésztő kontra szaporító! Az örök vitatéma! Sokszor elég keskeny a határ, ami a kettőt elválasztja egymástól! Mi a különbség? Talán ami a leglényegesebb, a fajta szeretete, a fajtáért való tenni akarás, mindennek ez a mozgatórugója a tenyésztő esetében, míg a szaporítót inkább az anyagi haszon motiválja.

A TENYÉSZTŐ ISMÉRVEI

 • A tenyésztő jól ismeri a fajtát, melyet tenyészt, ismeri a betegségeit, a hibáit és azon munkálkodik, hogy a következő generáció mindig egészségesebb, jobb és szebb legyen, a tenyésztő a fajta nemesítésén dolgozik.
 • A tenyésztő felelősen gondolkozik, a fajta szeretete és jobbá, egészségesebbé tétele motiválja, mindezt a fajta érdekeit szem előtt tartva teszi.
 • A tenyésztő 1 maximum 2 különböző fajtával foglalkozik egyszerre, aki ettől többel az már nem sorolható a tenyésztői kategóriába.
 • A tenyésztő egészséges kutyákkal tenyészt, tud szelektálni és úgymond „hibás” kutyát nem von tenyésztésbe, bármennyire szeretné is ezt tenni.
 • A tenyésztőnél nem „kiskutyák gyártása” folyik, minden párosítást előre megtervez és mindezt az egészségesebb, jobb és szebb utódok megszületésének reményében teszi.
 • A tenyésztő megválogatja, hogy kinek fedeztet és kinek ad el kiskutyát. Ma már ez kötelező, mert rengeteg a szaporító minden fajtában.
 • A tenyésztő fajtaszerető és megbízható családokat választ kiskutyái számára, akikben hisz és elvárhatja tőlük, hogy a nála született és oly féltő gonddal nevelt, szeretett, óvott kiskutyájának méltó családjai lehetnek 10-15 éven keresztül.
 • A tenyésztő csakis szerződéssel és származási lappal együtt, chippel ellátva, több féregtelenítés után és több oltással együtt adja át a nála született kölyköt az új tulajdonosnak , soha nem kínál eladásra származási lap és chip nélküli kölyköt! Csak olyan tenyésztőtől ajánlott kölyköt vásárolni, ahol származási lappal, oltásokkal, többszöri féregtelenítésen átesve és microchippel megjelölve adják el a kölyköket, ezt jó, ha szem előtt tartja a vásárló!
 • A tenyésztő garanciát vállal, ha a nála született kölyök genetikai betegséget hordoz, visszafizeti a vevőnek a vételárat.A tenyésztő munkájának eredménye nagyban függ az új családoktól, új tulajdonosoktól!
 • A tenyésztő követi és igyekszik végig kísérni a tőle származó kutyák sorsát, tanácsokkal segítve a tulajdonosokat, bármilyen probléma esetén lehet hozzá fordulni, megpróbál a tudása és tapasztalatai alapján mindig érdemben segíteni.
 • A tenyésztő minden tenyészetében született kutyáért felelősséggel tartozik, a családi kedvencként élőkért ugyanúgy, mint a tenyészetekben élőkért vagy a kiállítási kutyaként győztes címekkel rendelkezőkért!
 • A tenyésztő kiállításokon is megméretteti kutyáit, lehetőség szerint belföldön, külföldön egyaránt! A tenyésztő munkáját dicsérik a tőle származó kutyák kiállításokon elért eredményei, Champion címei.

A tenyésztő az általa megtervezett úton halad előre, amelyet csalódások és buktatók szegélyeznek, de mindezt feledteti a kutyák által kapott szeretet, a sok együtt töltött idő, a szép emlékek és sok-sok öröm! Amikor látod, hogy a tőled származó kutya a külföldi kiállításokon bizonyít Champion címeket szerezve, nagyon jól esik mindezt általuk megtapasztalni! Élvezetes pillanatokat szereznek a családok beszámolói, olvasni, hogy mennyire szeretik őket, látni a fotóikon, hogy milyen boldogok együtt!
A picurkák és felnőttek sok szép pillanatokat adnak nekünk és a szeretet, melyet a kutyáktól kapsz, mindenen átsegít!

A SZAPORÍTÓ ISMÉRVEI

 • A szaporítót nem a fajta jobbá tétele motiválja, neki ettől anyagiasabb céljai vannak, a pénzszerzés, a szaporító konkrétan a kutyáiból él.
 • A szaporító bár ismeri a fajtát, nem tartja fontosnak a fajta hibáinak kiküszöbölését, nem számít neki a fajta egészsége, nem fontos neki, hogy mi lesz a fajtával sok év múlva. A szaporítót nem érdeklik a genetikai problémák sem.
 • Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is. Egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merül, és ez hamar eljön. Ilyenkor kerülnek menhelyekre, sintértelepekre. A kihasznált, idős beteg anyaállatokat, miután már nem hoznak hasznot az utcára teszik, vagy leadják a gyepmesteri telepeken.
 • A szaporítót egyetlen cél vezérel, minél kevesebb költségből felnevelni az almot, akár az anyakutya lestrapálása árán is és gyorsan eladni őket.
 • A szaporító nem tartja fontosnak a kiállításokat, hiszen ez is csak felesleges pénzkidobás a számára.A szaporítót nem érdekli, hogy néznek ki kölykök és ez a hozzáállás sajnos erősen rányomja a bélyegét az adott fajtára.
 • A szaporítónak nem fontos hová kerülnek a kölykei, gyakorta kutyakereskedőknél kötnek ki.
 • A szaporítók származási lap, chip és oltások nélkül adják el a kiskutyáikat, sokszor a védőoltások is hiányoznak.
 • A szaporító nem vállal garanciát a nála született kiskutyára! Sőt, amint kiviszed az udvarából, reklamációnak helye nincs! Ha segítségért fordulsz hozzá, soha nem fog segíteni, sőt, inkább hárítja magáról a felelősséget.
 • A szaporítónál született kiskutyák nagyobb arányban hordoznak magukban betegségeket! Mindezek figyelembevételével minden kiskutya vásárlónak azt tanácsoljuk, ne támogassa a szaporítók pénzszerző tevékenységét azzal, hogy tőlük vásárol kiskutyát! A szaporított kiskutyák nagyobb arányban kaphatnak betegségeket és halhatnak meg!

A szaporító is az általa megtervezett úton halad előre, amelyben az anyagiak megszerzése és felhalmozása játssza a főszerepet.

TENYÉSZTÉS vs. SZAPORÍTÁS

Sok esetben, míg a tenyésztő feláldozva mindenét erkölcsiekben és anyagiakban a fajtáért, addig a szaporító mindebből vígan él és meggazdagszik!

Úgy gondolom a fentebb ismertetett tulajdonságok alapján könnyebb eldönteni, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől szeretne-e kiskutyát vásárolni. Számomra nem kérdés és csak remélni tudom, hogy olvasóink számára sem lesz már az e fejezet elolvasása után.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂 

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

6 hozzászólásSzóljon hozzá

 • A fajta előírásokhoz szükséges egyforma kinézetet hogyan éritek el? A beltenyészet szó szerepel a technológiában? E tevékenységnek mi a hatása a vérvonal egészségére, viselkedésére?
  A kutyákat évezredig adott feladatra tenyésztették (a fajta fogalma talán sokáig fel sem merült).
  Most mi biztosítja, hogy egy győztes egyed alkalmas arra a feladatra, amire eredetileg tenyésztették? Egyáltalán a fajtára vonatkozó előírások lehetővé teszik ezt? Egy mázsás bernáthegyi mire lenne képes a Szent Bernát hágónál? (a mentést végző kutyák sokkal kisebbek voltak)
  Sajnos a fajtákkal kapcsolatban nem igazán vagyok tájékozott, csak pár kiragadott fajtát tudnék még felhozni, ahol az előírásoknak való megfelelés a fajta egyedeit az eredeti feladatuk ellátására alkalmatlanná tette, de ezt a tenyésztők nálam jobban tudják.
  Az, hogy a kiskutya érték (ha nem sikerül elég kiskutyát eladni, a tenyésztés ráfizetéses) hogyan hat az állományra? A 20. század elején egy alomból egy legfeljebb két kölyköt tartottak meg, azt képezték ki munkára. A munkára képzés néhány (a teljes kutyaállományt tekintve) kivételes esettől eltekintve szóba se kerül. A kölykök nagy része házi kedvenc vagy kóbor lesz.

 • Ha a tenyésztőket nem az anyagi érdek mozgatja, akkor miért kérnek el horribilis pénzeket egy-egy jó vérvonalú, fajtagyőztes kutyáért? Tisztelet a nagyon-nagyon ritka kivételnek de szerintem igenis a pénzszerzés motiválja a őket. A tenyésztők erősen lobbiznak, hogy kiemelt figyelmet kapjanak és megkülönböztessék őket a szaporítóktól, de szerintem ez csak az üzleti érdekeltségük védelmében teszik. Az a része a dolognak teljesen jogos, és érthető, hogy a túltenyésztést megakadályozzák és a kutyák állatmenhelyre kerülésének gátat szabjanak, de ezt nem azzal fogják elérni, hogy 100-200-300 ezer forintos kutyákat dobnak piacra.

  • Tudod mennyibe kerül egy minőségi kutyán annyiba?a megvásárlás,nevelés,kiállításokra,iskolába,versenyekre,vizsgákra felkészülés,külföldi kiállítások,versenyek,minőségi étel,egészségügyi szűrések,szukáknál pl tüzelésnél progeszteronszint mérés,fedeztetési díj,utazás a kanhoz több száz vagy ezer km,ultrahang,néha császármetszés,kicsik és mama minőségi etetése,oltások,chip,törzskönyv,féregtelenítés.
   Ez egy töredéke.egy retkes szaporító ezeket szinte soha nem adja meg a kutyáknak….

   • Megértem a szaporítókkal szembeni ellenérzéseket -én is így érzek- de a különböző fórumokon gyakran vádolják a családban – nem szaporítási céllal-, született kiskutyák gazdáit. Szerintem ez a harmadik kategória, amit saját bőrömön tapasztaltam két szálkásszőrű tacsimmal. Olyan őszinte szerelem volt köztük- mely a mai napig is tart, hogy bár mindkettőjük ivartalanítás előtt állt, úgy döntöttünk, legyenek kiskutyák. Életem meghatározó élménye volt figyelni a kis család életét, a papa figyelmességét, ahogy a vemhesség alatt nem volt hajlandó enni, amig a párja jól nem lakott, a papa és mama közötti munkamegosztást a kölykök gondozásánál,hogy tanították meg a kicsiket, hogy a vihartól és a zajoktól nem kell félni és megannyi sok sok apróságot, amit egy távolról hozott fedező kan esetében soha nem lehet átélni. A 4 kicsi olyan szeretetben és gondoskodásban cseperedett, hogy 10 hetesen, oltva , chipelve, szobatisztán kerültek átadásra az új gazdiknak, mindegyiket megsirattuk.( A szobatisztaságra az anyjuk tanította őket!) A szülők ezután ivartalanítva lettek, hiszen nem volt célunk a szaporítás. A kicsik már 5 évesek, azóta is figyelemmel kísérjük a sorsukat, mindannyian nagyon kiegyensúlyozott, jól szocializált igazi családtagok, mely hitem szerint a velünk és szüleikkel töltött első heteknek is köszönhető. Szerintem tenyésztők között is lehetnek kapzsi és felelőtlen személyek, ugyanakkor nem mindenki szaporító, akinél kölykök születnek.

    • Kedves Andrea!
     A hozzád hasonló felelős hobbi gazdik nagyon ritkák. egyik kollégámnál is születtek shi-cu kölykök hasonlóan szeretetben felnevelve.
     Majd ajándékozva.
     Ezzel nem is lenne gond ha ezek keverék kutyusok lennének.
     De azért hogy neked szálkás szőrű tacsijaid a kolléganőmnek pedig shi-cijai legyenek mások sok pénzt áldoztak. Gondolok itt a felmenők tenyésztőire, ( remélhetőleg nem szaporítók)
     Azért hogy egyáltalán ezek a fajták létrejöjjenek.
     Te és a kolléganőm is ebből a felhalmozott tőkéből pazaroltatok.
     Elvéve azoktól a “piacot” akik viszont továbbra is komoly anyagiakat fordítanak arra hogy ezek a fajták megmaradjanak, betegségeiket szűrjék, és a következő generáció is megszülessen.

    • Kedves Andrea,
     Utána néztél milyen örökletes betegségeik vannak az adott fajtának? Megtettél mindent, hogy ezeket megelőzd, azaz megcsináltattad a szükséges egészségügyi szűréseket?
     Mi alapján határoztad meg, hogy a szülők nem közvetlen rokonok? Van származási lapjuk, amiből ezt meg tudtad állapítani?
     Ha ezek a lépések kimaradtak, akkor bizony egy egyszerű szaporító vagy te is!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: