Tenyésztő kontra szaporító! Az örök vitatéma! Sokszor elég keskeny a határ, ami a kettőt elválasztja egymástól! Mi a különbség? Talán ami a leglényegesebb, a fajta szeretete, a fajtáért való tenni akarás, mindennek ez a mozgatórugója a tenyésztő esetében, míg a szaporítót inkább az anyagi haszon motiválja.

A TENYÉSZTŐ ISMÉRVEI

 • A tenyésztő jól ismeri a fajtát, melyet tenyészt, ismeri a betegségeit, a hibáit és azon munkálkodik, hogy a következő generáció mindig egészségesebb, jobb és szebb legyen, a tenyésztő a fajta nemesítésén dolgozik.
 • A tenyésztő felelősen gondolkozik, a fajta szeretete és jobbá, egészségesebbé tétele motiválja, mindezt a fajta érdekeit szem előtt tartva teszi.
 • A tenyésztő 1 maximum 2 különböző fajtával foglalkozik egyszerre, aki ettől többel az már nem sorolható a tenyésztői kategóriába.
 • A tenyésztő egészséges kutyákkal tenyészt, tud szelektálni és úgymond „hibás” kutyát nem von tenyésztésbe, bármennyire szeretné is ezt tenni.
 • A tenyésztőnél nem „kiskutyák gyártása” folyik, minden párosítást előre megtervez és mindezt az egészségesebb, jobb és szebb utódok megszületésének reményében teszi.
 • A tenyésztő megválogatja, hogy kinek fedeztet és kinek ad el kiskutyát. Ma már ez kötelező, mert rengeteg a szaporító minden fajtában.
 • A tenyésztő fajtaszerető és megbízható családokat választ kiskutyái számára, akikben hisz és elvárhatja tőlük, hogy a nála született és oly féltő gonddal nevelt, szeretett, óvott kiskutyájának méltó családjai lehetnek 10-15 éven keresztül.
 • A tenyésztő csakis szerződéssel és származási lappal együtt, chippel ellátva, több féregtelenítés után és több oltással együtt adja át a nála született kölyköt az új tulajdonosnak , soha nem kínál eladásra származási lap és chip nélküli kölyköt! Csak olyan tenyésztőtől ajánlott kölyköt vásárolni, ahol származási lappal, oltásokkal, többszöri féregtelenítésen átesve és microchippel megjelölve adják el a kölyköket, ezt jó, ha szem előtt tartja a vásárló!
 • A tenyésztő garanciát vállal, ha a nála született kölyök genetikai betegséget hordoz, visszafizeti a vevőnek a vételárat.A tenyésztő munkájának eredménye nagyban függ az új családoktól, új tulajdonosoktól!
 • A tenyésztő követi és igyekszik végig kísérni a tőle származó kutyák sorsát, tanácsokkal segítve a tulajdonosokat, bármilyen probléma esetén lehet hozzá fordulni, megpróbál a tudása és tapasztalatai alapján mindig érdemben segíteni.
 • A tenyésztő minden tenyészetében született kutyáért felelősséggel tartozik, a családi kedvencként élőkért ugyanúgy, mint a tenyészetekben élőkért vagy a kiállítási kutyaként győztes címekkel rendelkezőkért!
 • A tenyésztő kiállításokon is megméretteti kutyáit, lehetőség szerint belföldön, külföldön egyaránt! A tenyésztő munkáját dicsérik a tőle származó kutyák kiállításokon elért eredményei, Champion címei.

A tenyésztő az általa megtervezett úton halad előre, amelyet csalódások és buktatók szegélyeznek, de mindezt feledteti a kutyák által kapott szeretet, a sok együtt töltött idő, a szép emlékek és sok-sok öröm! Amikor látod, hogy a tőled származó kutya a külföldi kiállításokon bizonyít Champion címeket szerezve, nagyon jól esik mindezt általuk megtapasztalni! Élvezetes pillanatokat szereznek a családok beszámolói, olvasni, hogy mennyire szeretik őket, látni a fotóikon, hogy milyen boldogok együtt!
A picurkák és felnőttek sok szép pillanatokat adnak nekünk és a szeretet, melyet a kutyáktól kapsz, mindenen átsegít!

A SZAPORÍTÓ ISMÉRVEI

 • A szaporítót nem a fajta jobbá tétele motiválja, neki ettől anyagiasabb céljai vannak, a pénzszerzés, a szaporító konkrétan a kutyáiból él.
 • A szaporító bár ismeri a fajtát, nem tartja fontosnak a fajta hibáinak kiküszöbölését, nem számít neki a fajta egészsége, nem fontos neki, hogy mi lesz a fajtával sok év múlva. A szaporítót nem érdeklik a genetikai problémák sem.
 • Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is. Egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merül, és ez hamar eljön. Ilyenkor kerülnek menhelyekre, sintértelepekre. A kihasznált, idős beteg anyaállatokat, miután már nem hoznak hasznot az utcára teszik, vagy leadják a gyepmesteri telepeken.
 • A szaporítót egyetlen cél vezérel, minél kevesebb költségből felnevelni az almot, akár az anyakutya lestrapálása árán is és gyorsan eladni őket.
 • A szaporító nem tartja fontosnak a kiállításokat, hiszen ez is csak felesleges pénzkidobás a számára.A szaporítót nem érdekli, hogy néznek ki kölykök és ez a hozzáállás sajnos erősen rányomja a bélyegét az adott fajtára.
 • A szaporítónak nem fontos hová kerülnek a kölykei, gyakorta kutyakereskedőknél kötnek ki.
 • A szaporítók származási lap, chip és oltások nélkül adják el a kiskutyáikat, sokszor a védőoltások is hiányoznak.
 • A szaporító nem vállal garanciát a nála született kiskutyára! Sőt, amint kiviszed az udvarából, reklamációnak helye nincs! Ha segítségért fordulsz hozzá, soha nem fog segíteni, sőt, inkább hárítja magáról a felelősséget.
 • A szaporítónál született kiskutyák nagyobb arányban hordoznak magukban betegségeket! Mindezek figyelembevételével minden kiskutya vásárlónak azt tanácsoljuk, ne támogassa a szaporítók pénzszerző tevékenységét azzal, hogy tőlük vásárol kiskutyát! A szaporított kiskutyák nagyobb arányban kaphatnak betegségeket és halhatnak meg!

A szaporító is az általa megtervezett úton halad előre, amelyben az anyagiak megszerzése és felhalmozása játssza a főszerepet.

TENYÉSZTÉS vs. SZAPORÍTÁS

Sok esetben, míg a tenyésztő feláldozva mindenét erkölcsiekben és anyagiakban a fajtáért, addig a szaporító mindebből vígan él és meggazdagszik!

Úgy gondolom a fentebb ismertetett tulajdonságok alapján könnyebb eldönteni, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől szeretne-e kiskutyát vásárolni. Számomra nem kérdés és csak remélni tudom, hogy olvasóink számára sem lesz már az e fejezet elolvasása után.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂