fbpx

Felelős állattartás IX. fejezet – Az illegális kölyökkutya kereskedelem hátterei

illegális kölyökkutya kereskedelem


A “Welpen sind keine Ware” vagyis a “Kölykök nem árucikkek” nevű kezdeményezésben résztvevő VDH, a Német Kennel Klub, a TASSO, a német állatjóléti Szervezet, a DOGS Magazinnal összefogásban lerántja a leplet és ezzel a nyilvánosság elé tárja a tényeket az illegális kölyökkutya kereskedelem titkos háttereiről.

Egy szervezett üzlet

A fiatal kutyák illegális kereskedelme mögött gyakran egy magasan szervezett banda áll. Bár vannak magáncsapatok (magánszemélyek) is, akik az állatok illegális értékesítésből akarnak némi pénzt keresni. A legnagyobb probléma azonban az, hogy ezek a szolgáltatók a kutyakereskedelmet széles körben végzik és üzletük középpontjában a szervezett szaporításon van a hangsúly. Bár a komoly és motivált tenyésztők alaposan megfontolják, mely állatokat használják tenyésztésre, jönnek a nagyvállalatok, akik kizárólag a tömegtermelésre törekednek. A különböző nőstény állatokra csak azért van szükségük, hogy amilyen gyakran csak lehet, sok utódot hozzanak a világra.

A megszületett kölykök a termelőnek nem jelentenek többet egy monetáris (pénzügyi) árucikknél. A lehető leghamarabb vevőt keresnek számukra. A szükséges kapcsolat az anyával vagy a fiatal állat általános fejlődése nem bír jelentőséggel. Ugyanakkor a szaporítók egészen pontosan tisztában vannak azzal, hogy a származás sok vásárló számára egy mérce, ezért úgy hirdetik az értékesítésre szánt állatokat, mint akik megfelelő nevelést kaptak egy szerető családi környezetben szoros kapcsolatban állva az anyjukkal. De ez is csak ugyanúgy egy hazugság, mint az előírt teljes egészségügyi ellátás magyarázata. Mivel a védőoltások és az állatorvosi ellátás csökkenti a kívánt profitot, illetve a nyereséget, a szolgáltatóknak maguknak kell azt megoldaniuk. Oly gyakran csak később derül ki a vásárlók számára, hogy minden dokumentum hamis. Néha nagyon nehéz bizonyítani a hamisítást, mivel több esetben fény derült olyan összefonódásra, amikor az állatorvosok a szervezett bandákkal együtt dolgoztak a hamisításokban.

Amikor egy kereskedő önként kínál fel közvetlenül a vevőnek egy kiskutyát, annak semmi köze a kedvességhez. Először is, a kockázat csökken, hogy a leendő vevő felfedezi az igazságot a gazdaságban tett látogatás során. Másrészt az ilyen szállítás, kézbesítés gyakran tömegközlekedési eszközök igénybevételével történik, mert az autóban vagy kis kamionban nemcsak egy eladott kutya utazik. Számos kölyök kerül így ugyanabban az időben a jövőbeni tulajdonosokhoz. Az eladott kiskutyák gyakran több száz kilométer hosszú és fárasztó utat tesznek meg, míg a vevőhöz megérkeznek.

Régen a német dog szerelemeseit vonzották az alacsony árak, a Kelet-Európából behozható kölykök. Ahelyett, hogy az interneten keresték volna meg a tisztességes tenyésztőket, inkább ellátogattak a szomszédos országok kutyapiacaira, ahol olcsó pénzért tudták megvásárolni a kutyákat. Bár ez egy pénztárca kímélő megoldás volt, viszont az alapvető problémát, az illegális kölyökkutya kereskedelmet súlyosbította.

A kölyökkutya kereskedelem elleni munkacsoport felveszi a harcot

Kelet-Európa kutyagyáraiban folyik a szaporítás, az anyák folyamatosan szülnek, így a rossz táplálásnak és az orvosi ellátás hiányának köszönhetően testileg és lelkileg is hamar kimerülnek. A kölyökkutya gyárak általában megfelelő állatorvosi ellátás, élelmiszer, víz és szocializáció nélkül adnak otthont a kutyáknak, melyekre a túlzsúfoltság és az egészségtelen körülmények jellemzőek. A kiskutyákat túl korán elszakítják az anyjuktól, így nem kapják meg a megfelelő immunvédelmet. Az immunitással nem rendelkező alultáplált, beteg és rémült kiskutyák rendszeresen cserélődő kamionokban indulnak útnak a kutyabarátok, alias az új tulajdonosok felé, akik néha nem is tudják, hogy hamarosan kiskutyákat fognak vásárolni. Az új tulajdonosok, akik még nem is sejtik az elszenvedett gyötrelmeket, gyakran már pár nap után szembesülnek a kiskutya betegségével vagy korai halálával és a magasra rúgó állatorvosi költségekkel. A kiskutyák sok esetben megbetegednek és szörnyű kínok között meg is halnak. A parvovírussal illetve a további fertőző betegségekkel szemben a fejletlen immunrendszernek esélye sincs. Eközben mindez a kölyökkutya kereskedelmet uraló maffiát milliárdos bevételhez juttatja.

A kölyökkutya kereskedelem elleni munkacsoport az Állatok Világnapjára német és angol nyelvű animációs filmet készített, mely óva int az illegális kölyökkutya kereskedelemtől és az online vásárlástól. A film egyszerűen és világosan tájékoztat a tenyésztéshez, valamint a kiskutyák szállításához és eladásához kapcsolódó súlyos hiányosságokról.

A kölyökkutya kereskedelem elleni munkacsoport felveszi a küzdelmet a kutyakölykökkel való kereskedés ellen. Az igényes állatjóléti szervezetek kezdeményezése egy Európai Unión belüli egységes szabályozás bevezetése, mely magában foglalja minden kutya chippel történő megjelölését és annak regisztrációját, valamint a kutyák tenyésztéséhez kapcsoló alapkövetelmények emelését és a kutyagyárak kötelező ellenőrzését, hogy ezzel is visszaszoríthassák az állatok kizsákmányolásához kapcsolódó visszaéléseket.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A Kutya Portál szerkesztői fontosnak tartják kihangsúlyozni a felelős állatszeretet, illetve felelős állattartás szükségességét, fontosságát. Az erre való figyelem felhívásaként az elmúlt években több hasznos és érdekes cikkünk is született. Az ezen kategóriába tartozó cikkeket ajánljuk most figyelmetekbe>>.

A felelős állattartás egyik mérföldköve a kutyáink egészségére való kellő odafigyelés, egészségük megőrzése. E témakörben írt aktuális cikkeinket is elolvashatod oldalainkon>>.

A kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már évezredek óta él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat. Hogy melyek azon emberi viselkedések, melyeket a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek, megtudhatod a “6 emberi viselkedés, melyet a kutyák nem kedvelnek” című cikkünkből.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! 

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: