Felelős állattartás V. fejezet - Felelős állatszeretet és gondos nevelés - Kutya Portál Felelős állattartás V. fejezet - Felelős állatszeretet és gondos nevelés - Kutya Portál

Felelős állattartás V. fejezet – Felelős állatszeretet és gondos nevelés

A felelős állattartás – IV. fejezet – Felelős állatszeretet és gondos nevelésEbben a cikkben a felelős állattartás aranyszabályairól ejtünk néhány szót. Kérlek, tarts velem!

A felelős gondolkodásmód meghatározó

A felelős állattartásnál a felelősségteljes gondolkodásmód meghatározó. Első aranyszabály, a felelősség kérdése. Eldönteni, hogy a család tudja-e vállalni illetve tud-e megfelelő életet biztosítani egy állatnak, legyen szó kutyáról vagy másfajta állatról, ez az első lépés.

Magyarországon az állattartási kultúra elmarad az Európai normáktól. Sajnos, sokszor a családok rossz döntéseinek következményeként az állatok, kutyák a menhelyekre kerülnek.
A családok nincsenek tisztában a tetteik következményeivel, Hegyi Barbara szavait idézve: „Az állatok nem játékszerek, amelyeket, ha meguntunk, eldobunk. Ha a felnőttek felelősségteljesebbek lennének, nem lennének zsúfolásig tele a menhelyek, kidobott és megkínzott állatokkal.”

Ezért mindig gondoljuk át jól döntésünket, ha magunkhoz szeretnénk venni egy állatot! Csak akkor tegyük ezt, ha tudjuk vállalni a vele járó felelősséget, kötelezettségeket és terheket! Állatot, kutyát egy életre vállalunk, kutya esetében 10-15 évvel számolhatunk. A sok öröm és szeretet mellett, amelyet számunkra egy kutya adni tud, ez kötöttséget, felelősséget is jelent a családok számára és mindez nem kis anyagi ráfordítással is jár!

Szeretetet adj, hogy szeretetet kaphass cserébe

Másodikként kell említenünk a szeretetet. „Vásárolj egy kutyust, és a pénzedért feltétel nélküli szeretetet kapsz.” – írja Rudyard Kipling, irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. Ez a szeretet kölcsönös kell, hogy legyen, adjunk ugyanannyit belőle kutyáinknak, amennyit mi kapunk tőlük. A kutyáink családtagok, szeretetre, gondoskodásra, törődésre van szükségük, ennek biztosítása a mi feladatunk. A szeretet mellett a gondos nevelés is nagyon fontos.

A megfelelő életfeltételek biztosítása

Harmadik fontos szabály a megfelelő környezet és az alapvető szükségletek biztosítása kutyáink számára. A felelős állattartás lényege, hogy kutyánkkal úgy tudjunk harmonikusan együtt élni, hogy a kapcsolatban mi is és a kutya is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen a környezetükkel. Legyünk mindig tekintettel a környezetünkre!

A megfelelő táplálás

A negyedik fontos momentum kutyáink megfelelő táplálása. Fontos, hogy kutyánk a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű táplálékot kapja, ezeket leginkább a különböző kutyatápok tudják számunkra biztosítani a legjobban. Minden nap lehetőleg kétszer, háromszor ugyanabban az időben kapjon kutyánk enni. A kutya a szomjúságot sokkal nehezebben tűri, mint az ember, ezért a friss és tiszta ivóvíz biztosítása is fontos, legfőképp, ha kutyatáppal etetjük kutyánkat.

Napi rutin: foglalkozás, nevelés, tanítás

Ötödikként beszélnünk kell a kutyánkkal való foglalkozásról, tanításról, nevelésről. Szánjunk rá mindig időt és tanítsuk, neveljük kutyánkat, ez legfőképp a kiskutyáknál fontos, kölyökkorban még sokkal intenzívebben és könnyebben tanulnak, mint már felnőttként. Kutyaiskolába is beiratkozhatunk kedvencünkkel, ha nincs ezen a téren tapasztalatunk illetve a kutyaiskola egy remek közös program is lehet, gazdának és kutyának egyaránt hasznos és élvezetes.

Fő a mozgás

Hatodik aranyszabály a fajtának megfelelő mozgásigény biztosítása. A különböző kutyafajták eltérő mozgásigénnyel rendelkeznek, ezt érdemes figyelembe venni, amikor kutyát választunk családunknak. A mozgásigény fajtától, típustól illetve temperamentumtól függ! A felelős állattartás egyik szabálya a megfelelő mozgás biztosítása kutyánk számára. A családdal eltöltött kiadós séták a kutyák számára is nagy élmény és ki is élvezik minden percét. Sétáljunk minél többet kutyáinkkal, amikor tehetjük!

Legbecsesebb az egészség

A hetedik fontos tényező állataink, kutyáink egészsége, amely épp oly fontos, mint a sajátunk! Ezért kölyökkorban a fontos táplálás mellett a vitaminok adása is fontos. Ezen felül a kiskutyának minden fontos védőoltás meg kell kapnia és negyedévente féregtelenítsük is. Ha kiskutyánk vagy felnőttünk valami oknál fogva megbetegszik, minél előbb vigyük orvoshoz, ne várjunk napokat, mert orvosi segítség nélkül rosszabbodhat az állapota.

Az utódokért is felelősséggel tartozol

Nyolcadik és egyben utolsó aranyszabály az utódok kérdése. A felelős állattartással összefüggésben a születendő utódokért is felelősek vagyunk. Ezért csak akkor fedeztessük a szuka kutyát, ha bizonyosak vagyunk abban, hogy a születendő kiskutyáknak ugyanolyan felelős gazdát tudunk találni, mint amilyenek mi vagyunk. Ha pedig kan kutyánk van, ne engedjük szabadon kószálni, hiszen mindig akad valahol tüzelő szuka a közelben. Amennyiben kutyánkat nem tenyésztési vagy kiállítási szándékkal vásároltuk, mindenképpen az ivartalanítás fontosságára helyezném a hangsúlyt. Sokan azt hiszik, a szukának életében egyszer szülnie kell. Ez egy tévhit. Nem kell. Legyünk felelősségteljes tulajdonosok és ivartalanítsuk kedvencünket!

Cikksorozatunk fő mottója: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” az I. fejezetet ezzel az örök érvényű idézettel indítottuk, ezzel zárjuk az utolsó magyar részt, az V. fejezetet is. Ezt vésd jól az agyadba és soha ne felejtsd el!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A Kutya Portál szerkesztői fontosnak tartják kihangsúlyozni a felelős állatszeretet, illetve felelős állattartás szükségességét, fontosságát, mely soha nem volt még aktuálisabb, mint a mai világban. Az erre való figyelem felhívásaként az elmúlt években több hasznos és értékes cikkünk is született.

Az I. fejezetben a “Magyar Kutyapiac”visszásságait tárjuk fel részünkről némi kommentárral fűszerezve. A cím, a mai magyar viszonyokat tükrözi a kutya illetve kiskutya vásárlás/eladás témakörében. Kielemeztük az online hirdetőoldalak kínálatát, de górcső alá vettük a piacokon árusítókat is. Ez a cikk pontosan azért született meg, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jelenlegi magyar helyzetre.

Cikkünk folytatásaként a Felelős állattartás II. fejezetében a megfelelő kutyafajta kiválasztásában segítünk tanácsokkal a kiskutya iránt érdeklődő vásárlóknak.

Ha sikerült eldönteni a kutyafajtát, a következő lépés az informálódás. Kitől érdemes az adott fajtán belül választani illetve vásárolni? Sok család itt véti el, mert rossz döntést hoz a vásárlást illetően. Kiskutya vásárlási jó tanácsainkkal ebben is segítünk Neked, hogy a legjobb döntést hozhasd meg!

Az élet egy kutyával vagy többel fantasztikus szép! 10 – 15 évig lehet társunk egy kutya, ha jól döntünk arról, honnan és kitől választjuk ki a család kedvencét. Fontos, hogy meg tudd különböztetni a fajta nemesítéséért szívvel-lélekkel dolgozó tenyésztőt, a gátlástalan, pénzéhes szaporítótól.  A Felelős állattartás IV. fejezete, a Tenyésztő vs. szaporító – a különbségek” című cikkünk ehhez ad támpontokat számodra!

Jelen cikkünkben a felelős állattartás aranyszabályairól olvashattál hasznos információkat. Remélem, sikerül az olvasottakat a való életben is kamatoztatnod, felelősen tartanod, ellátnod, szeretned és gondosan nevelned kedvenced!

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: