Ebben a cikkben a felelős állattartás aranyszabályairól ejtünk néhány szót. Kérlek, tarts velem!

A felelős gondolkodásmód meghatározó

A felelős állattartásnál a felelősségteljes gondolkodásmód meghatározó. Első aranyszabály, a felelősség kérdése. Eldönteni, hogy a család tudja-e vállalni illetve tud-e megfelelő életet biztosítani egy állatnak, legyen szó kutyáról vagy másfajta állatról, ez az első lépés.

Magyarországon az állattartási kultúra elmarad az Európai normáktól. Sajnos, sokszor a családok rossz döntéseinek következményeként az állatok, kutyák a menhelyekre kerülnek.
A családok nincsenek tisztában a tetteik következményeivel, Hegyi Barbara szavait idézve: „Az állatok nem játékszerek, amelyeket, ha meguntunk, eldobunk. Ha a felnőttek felelősségteljesebbek lennének, nem lennének zsúfolásig tele a menhelyek, kidobott és megkínzott állatokkal.”

Ezért mindig gondoljuk át jól döntésünket, ha magunkhoz szeretnénk venni egy állatot! Csak akkor tegyük ezt, ha tudjuk vállalni a vele járó felelősséget, kötelezettségeket és terheket! Állatot, kutyát egy életre vállalunk, kutya esetében 10-15 évvel számolhatunk. A sok öröm és szeretet mellett, amelyet számunkra egy kutya adni tud, ez kötöttséget, felelősséget is jelent a családok számára és mindez nem kis anyagi ráfordítással is jár!

Szeretetet adj, hogy szeretetet kaphass cserébe

Másodikként kell említenünk a szeretetet. „Vásárolj egy kutyust, és a pénzedért feltétel nélküli szeretetet kapsz.” – írja Rudyard Kipling, irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. Ez a szeretet kölcsönös kell, hogy legyen, adjunk ugyanannyit belőle kutyáinknak, amennyit mi kapunk tőlük. A kutyáink családtagok, szeretetre, gondoskodásra, törődésre van szükségük, ennek biztosítása a mi feladatunk. A szeretet mellett a gondos nevelés is nagyon fontos.

A megfelelő életfeltételek biztosítása

Harmadik fontos szabály a megfelelő környezet és az alapvető szükségletek biztosítása kutyáink számára. A felelős állattartás lényege, hogy kutyánkkal úgy tudjunk harmonikusan együtt élni, hogy a kapcsolatban mi is és a kutya is jól érezze magát, s mindez összhangban legyen a környezetükkel. Legyünk mindig tekintettel a környezetünkre!

A megfelelő táplálás

A negyedik fontos momentum kutyáink megfelelő táplálása. Fontos, hogy kutyánk a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű táplálékot kapja, ezeket leginkább a különböző kutyatápok tudják számunkra biztosítani a legjobban. Minden nap lehetőleg kétszer, háromszor ugyanabban az időben kapjon kutyánk enni. A kutya a szomjúságot sokkal nehezebben tűri, mint az ember, ezért a friss és tiszta ivóvíz biztosítása is fontos, legfőképp, ha kutyatáppal etetjük kutyánkat.

Napi rutin: foglalkozás, nevelés, tanítás

Ötödikként beszélnünk kell a kutyánkkal való foglalkozásról, tanításról, nevelésről. Szánjunk rá mindig időt és tanítsuk, neveljük kutyánkat, ez legfőképp a kiskutyáknál fontos, kölyökkorban még sokkal intenzívebben és könnyebben tanulnak, mint már felnőttként. Kutyaiskolába is beiratkozhatunk kedvencünkkel, ha nincs ezen a téren tapasztalatunk illetve a kutyaiskola egy remek közös program is lehet, gazdának és kutyának egyaránt hasznos és élvezetes.

Fő a mozgás

Hatodik aranyszabály a fajtának megfelelő mozgásigény biztosítása. A különböző kutyafajták eltérő mozgásigénnyel rendelkeznek, ezt érdemes figyelembe venni, amikor kutyát választunk családunknak. A mozgásigény fajtától, típustól illetve temperamentumtól függ! A felelős állattartás egyik szabálya a megfelelő mozgás biztosítása kutyánk számára. A családdal eltöltött kiadós séták a kutyák számára is nagy élmény és ki is élvezik minden percét. Sétáljunk minél többet kutyáinkkal, amikor tehetjük!

Legbecsesebb az egészség

A hetedik fontos tényező állataink, kutyáink egészsége, amely épp oly fontos, mint a sajátunk! Ezért kölyökkorban a fontos táplálás mellett a vitaminok adása is fontos. Ezen felül a kiskutyának minden fontos védőoltás meg kell kapnia és negyedévente féregtelenítsük is. Ha kiskutyánk vagy felnőttünk valami oknál fogva megbetegszik, minél előbb vigyük orvoshoz, ne várjunk napokat, mert orvosi segítség nélkül rosszabbodhat az állapota.

Az utódokért is felelősséggel tartozol

Nyolcadik és egyben utolsó aranyszabály az utódok kérdése. A felelős állattartással összefüggésben a születendő utódokért is felelősek vagyunk. Ezért csak akkor fedeztessük a szuka kutyát, ha bizonyosak vagyunk abban, hogy a születendő kiskutyáknak ugyanolyan felelős gazdát tudunk találni, mint amilyenek mi vagyunk. Ha pedig kan kutyánk van, ne engedjük szabadon kószálni, hiszen mindig akad valahol tüzelő szuka a közelben. Amennyiben kutyánkat nem tenyésztési vagy kiállítási szándékkal vásároltuk, mindenképpen az ivartalanítás fontosságára helyezném a hangsúlyt. Sokan azt hiszik, a szukának életében egyszer szülnie kell. Ez egy tévhit. Nem kell. Legyünk felelősségteljes tulajdonosok és ivartalanítsuk kedvencünket!

Cikksorozatunk fő mottója: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” az I. fejezetet ezzel az örök érvényű idézettel indítottuk, ezzel zárjuk az utolsó magyar részt, az V. fejezetet is. Ezt vésd jól az agyadba és soha ne felejtsd el!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂