A „Welpen sind keine Ware” („A kölyökkutyák nem árucikkek”) kezdeményezés célja, hogy a gyakorlatban is véget vessen az „európai kutya maffia” működésének.

A kezdeményezésben részt vevő partnerek tanácsai: ne vásárolj kölyökkutyát az interneten, a piacon, autó csomagtartójából vagy állatkereskedésből!

Az FCI, a Nemzetközi Kynológia Szövetség felhívása 

A „Welpen sind keine Ware” („A kölyökkutyák nem árucikkek”) elnevezésű kezdeményezésük, ami a német állatok és állatjóléti intézmények, mint

Európa legnagyobb kutyás magazinjával, a német „Dogs” magazinnal együtt összefognak és felveszik a küzdelmet a kutyakölykökkel való kereskedés ellen.

A cél az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az egyre növekvő méreteket öltött kölyökkutya maffia üzelmeire és annak esetleges következményeire. Az európai kiskutya szaporítás központjai Kelet- illetve Délkelet-Európában találhatók. Lengyelországtól Bulgáriáig, Ukrajnán és Románián keresztül, a kölyköket szörnyű körülmények között tenyésztik kvázi gyári körülmények között, gyakran túl korán elválasztják őket az anyjuktól, majd szörnyű állapotban küldik őket nyugat felé – betegen, alultápláltan és a legtöbb esetben anélkül, hogy megkapták volna a koruknak megfelelő és szükséges védőoltásokat.

A tényleges kölyökkutya kereskedelem Belgiumba és Hollandiába irányul, bár e tények alátámasztására nincsenek megbízható adatok. Cees Veermann, a volt holland mezőgazdasági miniszter azt feltételezi, hogy a hazájában értékesített kutyák 2/3-a Kelet-Európai termelési központokból (kutyagyárakból) származik. Azt gondolják, hogy Belgiumban az arány még ennél is magasabb, több mint 80 %. Nyilvánvalóan ez a két ország a cél, mert Hollandiában például bármely állatorvos tud jogszerűen kiadni holland állatútlevelet egy külföldi személy kérésére is. Ennek eredményeként a kölykök már nem Kelet-Európából importáltak lesznek, hanem helyette Hollandok és következésképpen könnyebb eladni őket. Új papírokkal felszerelve, élő áruszállítást igénybe véve szállítják őket más európai országokba, mint Németország, Franciaország, Olaszország vagy éppen Spanyolország. Mi azonban gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy ezen állatok körülbelül fele súlyosan beteg. Ezen túlmenően, a fiatal kutyák gyakran szenvednek szocializációs problémáktól.

A „Welpen sind keine Ware” („A kölyökkutyák nem árucikkek”) arra szólítja fel a potenciális vásárlókat, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor kutyát vásárolnak és az alábbi tanácsokat biztosítja a vásárlás előtt állók részére:

  • Ne vásároljon kölyökkutyát az interneten, a piacon, autó csomagtartójából vagy állatkereskedésből!
  • Ne vegyél kiskutyát a pillanat hatására és egyáltalán ne együttérzésből.
  • Amikor kiskutyát vásárolsz, mindig legyen ott az eladó, mutassa meg Neked a kölyökkutya anyját és figyelj oda arra, hogy a kölyök tényleg kötődik az anyjához.
  • Az olyan tenyésztőkben, akik nem érdeklődnek azután, hogy mi történik a kutyáikkal, miután megvásárolják őket, nem szabad megbízni.

A kiskutyák kereskedése ellen fellépő munkacsoport már 2011 óta létezik. A „Welpen sind keine Ware” („A kölyökkutyák nem árucikkek”) kezdeményezéssel a csoport egyesíti a vezető kisállat szervezeteket, a klubokat, a szakértőket és a médiát a kereskedelem ellen irányuló harcában.

További információkért keresd fel a Szervezet hivatalos honlapját >>Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂