Felelős állattartás VI. fejezet - Dolgozzunk együtt, hogy megállítsuk a kiskutyák kereskedelmét! - Kutya Portál Felelős állattartás VI. fejezet - Dolgozzunk együtt, hogy megállítsuk a kiskutyák kereskedelmét! - Kutya Portál

Felelős állattartás VI. fejezet – Dolgozzunk együtt, hogy megállítsuk a kiskutyák kereskedelmét!

A felelős állattartás V. fejezet - Dolgozzunk együtt, hogy megállítsuk a kiskutyák kereskedelmét!A „Welpen sind keine Ware” („A kölyökkutyák nem árucikkek”) kezdeményezés célja, hogy a gyakorlatban is véget vessen az „európai kutya maffia” működésének.

A kezdeményezésben részt vevő partnerek tanácsai: ne vásárolj kölyökkutyát az interneten, a piacon, autó csomagtartójából vagy állatkereskedésből!

Az FCI, a Nemzetközi Kynológia Szövetség felhívása 

A “Welpen sind keine Ware” (“A kölyökkutyák nem árucikkek”) elnevezésű kezdeményezésük, ami a német állatok és állatjóléti intézmények, mint

Európa legnagyobb kutyás magazinjával, a német “Dogs” magazinnal együtt összefognak és felveszik a küzdelmet a kutyakölykökkel való kereskedés ellen.

A cél az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az egyre növekvő méreteket öltött kölyökkutya maffia üzelmeire és annak esetleges következményeire. Az európai kiskutya szaporítás központjai Kelet- illetve Délkelet-Európában találhatók. Lengyelországtól Bulgáriáig, Ukrajnán és Románián keresztül, a kölyköket szörnyű körülmények között tenyésztik kvázi gyári körülmények között, gyakran túl korán elválasztják őket az anyjuktól, majd szörnyű állapotban küldik őket nyugat felé – betegen, alultápláltan és a legtöbb esetben anélkül, hogy megkapták volna a koruknak megfelelő és szükséges védőoltásokat.

A tényleges kölyökkutya kereskedelem Belgiumba és Hollandiába irányul, bár e tények alátámasztására nincsenek megbízható adatok. Cees Veermann, a volt holland mezőgazdasági miniszter azt feltételezi, hogy a hazájában értékesített kutyák 2/3-a Kelet-Európai termelési központokból (kutyagyárakból) származik. Azt gondolják, hogy Belgiumban az arány még ennél is magasabb, több mint 80 %. Nyilvánvalóan ez a két ország a cél, mert Hollandiában például bármely állatorvos tud jogszerűen kiadni holland állatútlevelet egy külföldi személy kérésére is. Ennek eredményeként a kölykök már nem Kelet-Európából importáltak lesznek, hanem helyette Hollandok és következésképpen könnyebb eladni őket. Új papírokkal felszerelve, élő áruszállítást igénybe véve szállítják őket más európai országokba, mint Németország, Franciaország, Olaszország vagy éppen Spanyolország. Mi azonban gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt a tényt, hogy ezen állatok körülbelül fele súlyosan beteg. Ezen túlmenően, a fiatal kutyák gyakran szenvednek szocializációs problémáktól.

A “Welpen sind keine Ware” (“A kölyökkutyák nem árucikkek”) arra szólítja fel a potenciális vásárlókat, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor kutyát vásárolnak és az alábbi tanácsokat biztosítja a vásárlás előtt állók részére:

  • Ne vásároljon kölyökkutyát az interneten, a piacon, autó csomagtartójából vagy állatkereskedésből!
  • Ne vegyél kiskutyát a pillanat hatására és egyáltalán ne együttérzésből.
  • Amikor kiskutyát vásárolsz, mindig legyen ott az eladó, mutassa meg Neked a kölyökkutya anyját és figyelj oda arra, hogy a kölyök tényleg kötődik az anyjához.
  • Az olyan tenyésztőkben, akik nem érdeklődnek azután, hogy mi történik a kutyáikkal, miután megvásárolják őket, nem szabad megbízni.

A kiskutyák kereskedése ellen fellépő munkacsoport már 2011 óta létezik. A “Welpen sind keine Ware” (“A kölyökkutyák nem árucikkek”) kezdeményezéssel a csoport egyesíti a vezető kisállat szervezeteket, a klubokat, a szakértőket és a médiát a kereskedelem ellen irányuló harcában.

További információkért keresd fel a Szervezet hivatalos honlapját >>Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

A Kutya Portál szerkesztői fontosnak tartják kihangsúlyozni a felelős állatszeretet, illetve felelős állattartás szükségességét, fontosságát, mely soha nem volt még aktuálisabb, mint a mai világban. Az erre való figyelem felhívásaként az elmúlt években több hasznos és értékes cikkünk is született.

Az első cikkben a “Magyar Kutyapiac”visszásságait tárjuk fel részünkről némi kommentárral fűszerezve. A cím, a mai magyar viszonyokat tükrözi a kutya illetve kiskutya vásárlás/eladás témakörében. Kielemeztük az online hirdetőoldalak kínálatát, de górcső alá vettük a piacokon árusítókat is. Ez a cikk pontosan azért született meg, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jelenlegi magyar helyzetre.

Cikkünk folytatásaként a Felelős állattartás II. fejezetében a megfelelő kutyafajta kiválasztásában segítünk tanácsokkal a kiskutya iránt érdeklődő vásárlóknak.

Ha sikerült eldönteni a kutyafajtát, a következő lépés az informálódás. Kitől érdemes az adott fajtán belül választani illetve vásárolni? Sok család itt véti el, mert rossz döntést hoz a vásárlást illetően. Kiskutya vásárlási jó tanácsainkkal ebben is segítünk Neked, hogy a legjobb döntést hozhasd meg!

Az élet egy kutyával vagy többel fantasztikus szép! 10 – 15 évig lehet társunk egy kutya, ha jól döntünk arról, honnan és kitől választjuk ki a család kedvencét. Fontos, hogy meg tudd különböztetni a fajta nemesítéséért szívvel-lélekkel dolgozó tenyésztőt, a gátlástalan, pénzéhes szaporítótól.  A Felelős állattartás IV. fejezete, a Tenyésztő vs. szaporító – a különbségek” című cikkünk ehhez ad támpontokat számodra!

Hogy felelős kutyatartó lehess és gondosan neveld a családod új kedvencét, hasznos információkkal segítünk neked, melyeket “A felelős állatszeretet és gondos nevelés” című cikkünkben találsz.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: