Beköszöntött a nyár, a mindennap egyre magasabbra kúszó külső hőmérséklet mellett nagyon fontos felhívnunk a figyelmet állataink, ezen belül kutyáink védelmére is.

Az állatok nem egyformán reagálnak a levegő növekvő páratartalmára, az egyre magasabb hőmérsékleti viszonyokra. A fölösleges hőtől általában izzadással próbálnak megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Elmondhatjuk, hogy háziállataink közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. A túl magas hőmérséklet egyike azoknak a környezeti stressz hatásoknak, amelyek a kutyákat érhetik, főleg a hosszú szőrű, tömött bundájúakat fenyegeti a hőtorlódás vagy más néven hőguta veszélye. A túlmelegedés a testfolyadékokban és a szövetekben okozott változások miatt életveszélyes állapotot is előidézhet.

Soha ne felejtsük el, hogy kutyáink nem képesek úgy izzadni, ezáltal a felesleges hőtől megszabadulni, mint mi. Testfelületükön ugyanis jóval kevesebb verejtékmirigy található, mint az emberekén, és ezek is inkább a talppárnákon helyezkednek el. A hőleadás egyedüli megoldása a lihegés, amely révén azonban nemcsak hőt, de nagyon sok folyadékot is veszítenek, ezért a víz folyamatos pótlására nagy gondot kell fordítani. Azt se felejtsük el, hogy az ivóvizet a nagy melegekben gyakrabban kell cserélni, mert a felmelegedett vizet kedvenceink nem szívesen isszák meg.

Ha kint az udvaron vagy a kertben lakik a kutyánk, nagyon figyeljünk arra, hogy kedvencünknek legyen árnyékos helye, ahová lefeküdhet és legyen előtte bőven friss víz. Kutyáink számára hasznos lehet, ha műanyag kis medencébe teszünk nekik ki vizet, amiben tudnak fürdeni és hűsölni is. Ha szeretik a vizet, szeretnek fürdeni, a legmelegebb órákban óvatosan le is önthetjük vagy megfüröszthetjük kutyáinkat benne.

A forró nyári napokon is nagyon fontos a séta idejének megválasztása, kora reggel vagy késő este szánjunk rá időt, a legmelegebb órákban kerüljük a megerőltető sétákat, kutyáink mozgatását és semmiképpen se hajtsuk őket túl!

Az idős és beteg kutyákra fokozottan figyeljünk oda! Ha kedvencünk műtéti beavatkozáson esik át, és a műtét után hazavihetjük, azt lehetőleg hűvös időben tegyük meg. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor siessünk mielőbb haza, mert a beteg állat hőszabályozása még gyorsabban és könnyebben felborulhat, mint egészséges társaié.

A nagy melegben kutyánk étvágya is nagyon lecsökkenhet. Ezért javasolt a kora reggeli vagy még inkább a késő esti időben történő etetés.

Nagyon szerencsés az a kutyus és gazdája, akinek alkalma van olyan helyre menni, ahol úsztatni, fürdetni lehet a kutyát. Azonban ilyenkor is kellő óvatossággal és odafigyeléssel tegyük azt.

Ha állataink velünk utaznak az autóban, mindig vigyünk számukra vizet egy kis üvegben, időnként álljunk meg, engedjük le az ablakot, vegyük ki a kutyát és itassuk meg. Ha tehetjük, inkább kora reggel induljunk útnak, amikor nincs olyan nagy hőség. Ha a jármű légkondicionálóval fel van szerelve, használjuk ki a lehetőséget, de ennek túlzott használata mind az embereknél, mind az állatainknál kötőhártya-gyulladás veszélyével járhat.

Ha autózunk velük vagy konkrétan kutyakiállításra utazunk velük – még ha csak 5 percre is – soha ne hagyjuk őket egyedül az autóban, mert a levegő hőmérséklete pillanatok alatt a kritikus hőmérsékletakár 45-50 C° fokfölé emelkedhet és kialakulhat a baj, konkrétan a kutya hőgutát kap.

A hőguta hirtelen ájulással és magas lázzal jár. Többnyire akkor következik be, amikor a környezeti hőmérséklet meghaladja a kutya testének a normál hőmérsékletét. A kutya test hőmérséklete hirtelen felszökik +40-41 C fok fölé. Kutyáinknál ez az állapot közvetlen életveszélyt jelent. A tünetek pedig: a kutya elfekszik, erőteljesen liheg, hívásra nem vagy csak alig reagál, később tudatvesztés is felléphet.

Megoldásként azonnal hűtsük a kutyát és minél előbb állatkórházi kezelés ajánlott, ahol infúzióval és injekciókkal megmenthetik a kutya életét, ha még nem késő. Ha már eszméletét vesztette, onnan visszahozni már szinte reménytelen! Az időtényező itt is (mint sok más hirtelen fellépő egészségügyi problémánál) nagyon fontos, a hőgutát elszenvedett kutya minél előbb állatorvosi illetve állatkórházi ellátást igényel, mivel ha a túlmelegedés miatt a kutya hőmérséklete eléri a 43 °C-ot, akkor a fehérje kicsapódik, a kutya szövetei, vagyis a húsa szinte megfő. Egészségvédelmi sorozatunkban bővebb információkat olvashatunk a hőguta témaköréről, amiben Dr. Hauberger Péter állatorvos szakértőnk segít minket és olvasóinkat eligazodni. És hogy mely fajták a legveszélyeztetettebbek? A hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták című cikkünkből megtudhatod.

Fontos, hogy a nyári időszakban soha ne hagyd kutyád a zárt, parkoló autóban. Minden nyáron több halálos áldozata van a hőségnek, sajnos, még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy autóban tilos állatot hagyni! Ha ilyen esetet látunk, azonnal értesítsük az állatvédőket vagy a rendőrséget!

Figyeljünk oda magunkra, családunkra, állatainkra és kutyáinkra is, hogy mindenki épen és egészségesen vészelje át a meleg, nyári napokat!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂