A kutyáknak vannak belső és külső élősködői. A külső paraziták közé tartozik a bolha, a kullancs, az atkák és a tetű. A jelentősebb belső élősködők közé pedig a férgek.

A férgek – emberben és állatban egyaránt – csak gazdaszervezetben képesek az életben maradásra. A bélférgek általában – de nem mindig – a gyomor-bél traktusban élnek. Néhány fajtájuk azonban képes bejutni a véráramba, majd a véráramon keresztül eljut a szövetekbe és a szervezet más szerveibe is, mint például tüdő, szív. Kifejlett példányaik szabad szemmel is jól láthatóak.

A férgesség az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a kutyáknál. A leggyakoribb féregfajták – melyek a kutyáknál előfordulnak – az alábbiak:

  • fonálférgek
  • galandférgek
  • ostorférgek
  • horogférgek
  • szívférgek

Egyes férgeket könnyebb észrevenni, mint másokat, például ha kutyád galandféreggel fertőzött, székletében rizsszem alakú férgeket láthatsz. Míg a szívférget nehezebb diagnosztizálni és egy fertőzött kutya gyakran csak nehezen megfogható, apró tüneteket fog mutatni addig, míg a betegség előrehaladottabbá nem válik. Nézzük most át részletesen azokat a tüneteket, melyek arra utalnak, hogy kutyád féreggel fertőzött.

A férgesség 11 leggyakoribb tünete:

1. Köhögés

A szívférgesség egyik előrehaladott tünete a köhögés, de a kampósférgekkel és fonálférgekkel fertőzött kutyáknál is előfordul.

2. Hányás

Ha a kutya féreggel fertőzött, gyakran ki is hány belőle. Leggyakoribb, amit a kutya kihány: az orsóféreg.

3. Hasmenés

A lágy széklet és a hasmenés is lehet a férgesség egyik tünete. Szívférgesség esetében a hasmenéses székletben vért is észlelhetünk.

4. Alacsony energiaszint – fáradékonyság

Azon kutyák, akiknek megváltozik a viselkedésük, fáradtabbnak látjuk őket, letargikusaknak, kevésbé aktívaknak, mint normál esetben, szintén a férgesség gyanúját veti fel.

5. Kiöblösödő has megjelenése – pocakosodás

Ha a kutyád hasa dagadttá, öblössé válik, szintén gondolhatsz a férgességre. Ez gyakran megfigyelhető olyan kiskutyákon, akik a férgeket az anyatejjel szívták magukba és nem voltak még féregtelenítve.

6. Az étvágy megváltozása

Ha észreveszed, hogy a kutyád étvágya hirtelen megváltozik, egyik lehetőségként felvetődik, hogy netán fonálférgekkel fertőződhetett meg. A fonálféreggel megfertőződött kutyák gyakran elvesztik étvágyukat. Ahogy a férgek lopják a kutyák tápanyagait, a féreggel fertőzött kutyára hirtelen megnövekedett éhség törhet rá.

7. Fogyás

Ha a kutya a gyors fogyás jeleit mutatja, lehetséges, hogy galand- vagy ostorféreggel fertőződött.

8. Fénytelen, fakó szőr

Egy egészséges kutyának, fényes, vastag szőrzetének kell lennie. Ha a kutya bundája fénytelenné, szárazzá és töredezetté válik, fonálférgek gyanúját veti fel. A szőrhullás is utalhat a szervezetben élősködő férgekre.

9. Viszketés és bőrirritáció

Ha a kutyán bőrirritációra utaló jeleket látunk, úlyos féregfertőzöttségre is gyanakodhatunk.

10. A fenék földhöz dörzsölése – szánkázás

Bár ilyen problémát gyakran okozhatnak az anális mirigyek is, de a férges kutyák gyakran dörzsölik a feneküket a padlóhoz annak érdekében, hogy a férgek okozta viszketést azon a területen csillapítsák.

11. Látható férgek a végbélnyílás környékén vagy a székletben

Egyes férgek, mint például a galandféreg, apró, mozgó szegmensként jelenhetnek meg a kutya végbélnyílásának környékén. Az orsóféreg gyakran szemmel látható a kutya székletében is.

Ha úgy gondolod, hogy férges a kutyád

Ha úgy gondolod, hogy kutyád férges, keresd fel állatorvosodat vagy egy hozzád közeli állatklinikát, ahol segítenek Nektek a kezelés megkezdésében.

Kezeletlenül a férgek károsíthatják a kutya belső szerveit, ami előbb-utóbb eszméletvesztéshez, majd halálhoz vezet.

A legtöbb bélférget tablettával könnyű kezelni, a szívférgességet azonban nagyon nehéz és költséges is, ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. A megelőzés alternatíváiért keresd fel állatorvosodat vagy egy olyan állatklinikát, ahol tudnak Neked segíteni ebben.

Jó tanács: A megelőzésre fektetve a hangsúlyt, ha kutyatulajdonos vagy, kutyádat 3 havonta féregtelenítsd!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂