Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok,  a márciusi Crufts BIS győztese egy gyönyörű Flat coated retriever, Baxer, Norvégiából.

Ennek apropójából beszélgettünk a fajta egyik hazai tenyésztőjével és szakértőjével Illés Reginával a Daliás Hunters tenyészet tulajdonosával és Koleszár Péterrel a fajta lelkes rajongójával és 2 gyönyörű Flat tulajdonosával.

Hány éve tenyészted a fajtát és mekkora most a Flat állományod?

Regina:

12 éve retrieverezem és 10 éve foglalkozom Flat coated retrieverrel, jelenleg 6 Flat coated és 1 Golden retrieverem van.
7 éve tenyésztem a fajtát, elsőként kezdtem neki Magyarországon a fajta hivatalos tenyésztésének, ezt megelőzően tudtommal összesen 1 alom születtet az országban kb.11-12 évvel ezelőtt.

Péter:

Viszonylag fiatal szereplője vagyok a flates közösségnek, mindössze 2 éve vagyok flat tulaj. Egy aktív, vadászatba bevont kan és egy fiatal szuka gazdája vagyok.

Flat tenyésztőként Te hogyan élted meg Baxer sikerét?

Regina:

Élőben néztem a közvetítést, már a Fajtagyőztesi cím megnyerését is, hiszen Baxer már korábban is elég ismert volt számomra, hiszen a mi Amykénk egy Baxer kölyök.
Illetve jelenleg 6 hónapos Amy első almából Piper aki, Baxer Magyarországon tenyésztett első barna unokája.
Óriási megtiszteltetés, hogy a tenyészetem egyik alapköve ez a csodálatos kutya lehet.
Az egész Flat coated társadalom egyként szurkolt Baxernek a Best in showban, én majd kiugrottam a bőrömből, és pár öröm könnyet is hullattam bevallom.

Péter:

Jobban izgultam, mint saját kutyáim kiállítási felvezetése alkalmával. A közösségi média szinte felrobbant, az összes flates ismerősöm a sikert kürtölte világgá.

Kinek/milyen leendő gazdának ajánlanád a fajtát?
Hogyan írnád körbe a fajta sajátosságait/jellemzőit? Milyen is ez a kutya valójában?

Regina:

Ezt a fajtát kizárólag aktív családok részére ajánlom, akik szívesen töltik az idejüket túrázással, vagy retriever munkával. A Flat coated retriever ragaszkodása az emberekhez és a „will to please” szemléletet igazán jól tükrözi a fajta jellemét. Azonban az önálló gondolkodás és cselekvés is igen magas arányban van jelen a fajtában.
Nem tipikusan első kutyás fajta, nem árt ha volt már korábban tapasztalatunk más retrieverekkel. Azoknak ajánlom, akik szeretik a gondolkodó kutyákat és nem rettennek vissza akár a hosszabb, időigényesebb kiképzéstől sem.
Ezzel a fajtával az intim szféra teljesen eltűnik az életünkből, a jó értelemben, ők mindig a gazdival akarnak lenni, minden tevékenységben is tudnak segíteni.
Ami a retriever munkát illeti, egy gyors pörgős fajtát kapunk, de pont a magas intelligenciája miatt, gyakran hajlamos sajátos módon megközelíteni a feladatok megoldását, ami olykor nem feltétlenül egyezik a gazdi elképzelésével. Ugyanakkor nagyon élvezetes a képzése, hiszen a fajta rendelkezik a retrieverekre jellemző humorral is.

Ahol vadászaton jártunk ott mindig mély nyomott hagytak a kutyáim a gyorsaságukkal, agilitásukkal, helyzet felismerésükkel, pontos jelölésekkel, és a bonyolult irányításos elhozások teljesítésével.

Péter:

Flat gazdának lenni kihívás. Sok figyelmet igényel és sok mozgást, sok elfoglaltságot jelent. A fajtánál fokozottan igaz, hogy nem csak fizikailag, hanem szellemileg is le kell tudni fárasztani. Nagyon jó illeszthető más kutyákkal, még a kan másik kannal is. Családi kutyának ideális, de a kisgyerekes családoknál kellenek a szülők ahhoz, hogy a kutya kellően le legyen fárasztva, a gyerkekkel való “kis játék” nem elegendő neki. Akik a kertüket féltik az ásós kutyától kevésbé kell aggódniuk, mint sok másik fajta esetén.
Apróvadas vadászatra járó vadászoknak kifejezetten ideális fajta. Bár a retriver munka nem a kajtatásról és a vadmegállásról szól, ennek ellenére elsajátítja a flat ezeket a képességeket. Ami pedig a lőtt vad behozását illeti, abban kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Mik azok a tartási vagy egyéb körülmények, ahova nem szívesen ajánlanád?

Regina:

Ahogyan korábban is említettem a Flat coated retriever egy roppant kontaktos kutya, így mindig ott szeret lenni, ahol mi vagyunk és ez így is van rendjén, ezért ismernek minket kívülről- belülről. Azonban a legtöbb gazdi dolgozó ember, így általában a kint-benti tartás szokott érvényesülni, mint a legtöbb retriever esetében. Kizárólag kinti tartásra én pl. nem adok kiskutyát, hiszen ők családtagok. Falkában is kiválóan érzi magát, szereti más kutyák vagy bármely más állatfaj társaságát.

Péter:

Flat-et úszási, fürdési lehetőség nélkül tartani nem szerencsés. Vízhez való ragaszkodása a kevésbé vizi munkához tenyésztett fajták számára is meghozza a kedvet az úszáshoz, vizi apportozáshoz. A vizes kutya szállítása, gondozása alázatot, türelmet és elszántságot követel. Ezt érdemes a fajta kiválasztásakor mérlegelni.

 

Sokan fekete ír szetternek, hosszú szőrű labradornak vagy éppen sötét golden retrievernek titulálják a fajtát. Van-e ennek bármilyen valós alapja?

Regina:

Számos könyv és írás látott már napvilágot a Flat kialakulásáról, kezdeti tenyésztéséről, ezek boncolgatását inkább rátok hagynám.
A Szetterek minden bizonnyal játszottak szerepet a fajta kitenyésztésében, hiszen munkájában/ habitusában és küllemében is látunk a mai napig jegyeket melyek a szetterek jellemzői.
A Golden retrieverről az a hír járja, hogy az első „yellow” azaz sárga Flat megszületése adott lehetőséget a Golden retriever kitenyésztéséhez.

Péter:

Mivel másik kutyánk pont egy ír szetter, unalomig halljuk a “jé két ír szetter, az egyik fekete…” kommentárt.
A fajtát nagyon kevesen ismerik. Az ország 20 legjobb vadőrének fajta felismerő megmérettetésén alig néhányan tudták a retrieverek közé is besorolni.

 

Hasonló a helyzet, mint több más retrievernél ennél a fajtánál is? Létezik munkavonal és küllemre tenyésztett vonal?

Regina:

Nem kimondottan, sőt….amíg a Golden és a Labrador retrievernél teljesen különválik a munka és show vonal, addig a Flat coated retrievernél ez egyáltalán nem jellemző, hiszen a kutyák öröklött képességei még jóval erősebbek, és nem szükséges, sőt nem is kívánatos a küllem rovására kizárólag munkát szempontul véve tenyészteni.

Péter:

Nem jellemző a két vonal szétválása a fajtán belül, de azok a tenyésztők, gazdák, akik a flatjüket valamilyen tudatos munkába bevonják ( legyen az field trial, vadászat, agility vagy mentőkutyás munka), igyekeznek kiemelni a kutya ezen irányú gyakorlatát. Az biztos, ha valaki dolgozni szeretne egy flattel, az kisebb valószínűséggel nyúl mellé, mint ahogy ez más, népszerű fajta esetén ez gyakran megtörténik.

 

Számos helyen olvasható, hogy a liver egy ritka színváltozat a fajtában. Habitusában, munkában való részvételében van-e a fekete és a „barna” között érdemi különbség

Egyáltalán létezik-e más színváltozat?

Regina:

Mivel a fajta genetikájában a fekete szín a domináns, így nyilván fekete egyedből van a legtöbb. Igazándiból nem annyira ritka a barna „liver” változat, csak egyszerűen nagyon nehéz igazán szép „liver” kutyát tenyészteni. Természetesen a barna és a sárga Flat munkában és habitusában is ugyanolyan akárcsak fekete színváltozatú társai.
A Flat coated 3 színű, akárcsak a Labrador, fekete, barna, sárga. A fekete kutyánk pl. lehet barna vagy sárga szín hordozó is, vagy akár mindkét színt hordozhatja.
Az FCI jelenleg nem fogadja el a sárga színt, ez vélhetően egészen addig nem fog megváltozni, amíg a fajtagondozó ország ebben nem kér módosítást.
Így jelenleg a fekete és a barna szín az elfogadott, azonban természetesen előfordul, hogy születnek sárga Flat coated retrieverek is, ők sajnos színhibás egyedként lesznek nyilvántartásba véve, és a tenyésztésben természetesen nem vehetnek részt.

Péter:

Sajnos nem volt még barna flatem, de habitusban más kutyáit látva nem tapasztaltam érdemi különbséget. A “sárga flat-hívők” a közösségen belül is egy nagyon szűk csoport. Közülük sokan kifejezetten tervezetten tenyésztik ezt a színt.
Szubjektív, de számomra a karakteres sajátos flat fejformához a kontraszos szem – számomra – nem vonzó.

 

Magyarországon alulreprezentált a fajta, míg Észak-Európában és Ausztriában gyakran lehet flat-et sétáltató családokkal találkozni. Milyen okokra vezethető ez vissza a magyar hazai állomány?

Regina:

Amikor 10 évvel ezelőtt megvettem az első Flatemet, az arányok sokkal rosszabbak voltak, és gyakorlatilag a 7 évvel ezelőtti első alom nagy része még családi ismerősökhöz került.
Az elmúlt években változott a helyzet, köszönhetően a megszületett kölyköknek és természetesen a rendezvényeken (show és munka) való részvételeknek köszönhetően is ismertebb a fajta. Azonban talán a legtöbben külföldi országokban ismerik meg a fajtát. Illetve egy szűk réteg tudatosan keres magának kutyafajtát és az interneten olvasott információknak köszönhetően teszik le a voksukat emellett a fajta mellett.
A Flat a skandináv országokban pl. elképesztően nagy állománnyal rendelkezik, köszönhetően a II.Világháború idején kimentett populációnak.
Svédországban találjuk a legismertebb kenneleket, mint Baxer tenyésztőit is, akik 40 évnyi tenyésztést követően örülhettek a Crufts győzelemnek, megannyi világgyőztesi címet követően.
Az Almanza kennel méltán képvisel óriási tenyészértéket a világ Flat coated retriever populációjában, jómagam is kettő Almanza kutya tulajdonosa vagyok.

Péter:

Egy-egy fajta népszerűségének felfutásához elegendő akár az is, hogy egy celeb, közéleti személyiség rendelkezzen az adott fajtával. Az ő követőik, rajongóik villámszerű népszerűséget adnak a fajtának, ezzel elindítva egy egészséges állomány növekedést. Nálunk – egyelőre – ilyen felfutást katalizáló személy nincs.

 

A kiállítások részvételi statisztikáit böngészve – sok más fajtával ellentétben – a flatek száma évről-évre növekszik Magyarországon. Minőségi javulást is jelent ez a növekedés?

Regina:

A kiállítási statisztikák azért elég csalókák ezen a téren, hiszen a legtöbben környező országokból lévő tenyésztők, akik több kutyával érkeznek a Champion címek megszerzése végett.
A magyar kiállításokon résztvevő aktív magyar állomány kb. 6-8 kutya jelenleg.

Péter:

Valóban javul a helyzet darabszám tekintetében. Van néhány olyan groomer is, aki nagyon jó minőségben fel tudja készíteni a flateket, amely képesség elég fajtaspecifikus. Szerencsére a bírók is egyre jobban ismerik a fajtát.

 

Várható változás a mostani Crufts siker eredményeként ebben Magyarországon, akár a világon?

Regina:

A 2011-es Flat Crufts győzelmet követően a nemzetközi tenyésztők elmondása alapján ugrás szerű volt a fajta utáni érdeklődés, nemzetközi szinten lehet növekedni fog a kereslet, de nem gondolom, hogy ez magyarországi ismertségét a fajtának jelentősen befolyásolná.

Péter:

Nagyon bízom benne, hogy olyan mértékű felfutás nem lesz, ami a szaporítók figyelmét felkeltené a fajta iránt. De a nagyobb érdeklődés a több almot eredményez, ez nagyobb lehetőség a tudatos, felelős tenyésztéshez.

 

Hogy lehet hozzájutni egy flat kiskutyához ma Magyarországon?

Regina:

Alapvetően nem kifejezetten hosszú a várólista, de mivel itthon még alig ismert fajtáról révén szó, a kereslet sem túl nagy, így általában 1 évre előre szükséges megtervezni egy Flat coated retriever vásárlását.
Azonban mivel nálam a kutyáim családtagok, így egyéntől és jellemtől függ, hogy melyik kutyám mikor érik meg egy alom vállalására. Továbbá ők elsődlegesen munka kutyák, akik a retriever munkának élnek, így igyekszünk a legtöbb időt erre a területre fordítani. Továbbá az elmúlt években egy generáció váltás is történt a kennelemben, hiszen a kennel alapító kutyáim már mind veteránok és jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik.

Péter:

A legfontosabb, hogy a leendő gazda tudja, hogy mire vállalkozik a fajtával Ha az elhatározás megszületett és a néhány hazai kennelben épp nincs is elérhető kiakutya, édemes a szomszédos országokban keresgélni. Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában kifejezetten jó állomány van. Az, aki viszont papír nélküli, alacsony bekerülésű kutyát keres, az ne ebben a fajtában gondolkodjon. Ahogy más fajta esetén is igaz az az alapvetés, hogy a döntés előtt próbáljunk meg több egyeddel személyesen megismerkedni.

 

Visszatérve a Crufts sikerhez. Baxer – a nyertes kutya – tenyésztési vonala jelen van a magyar állományban?

Regina:

Baxer tenyésztési vonala, Amykénk révén jelen van a magyar tenyésztésben, és bízunk benne, hogy hasonló sikerekben lesz majd része kennelünk legifjabb tagjának Pipernek is, aki Baxer barna unokája.
Jelenleg nyilván Baxer a világ legsikeresebb kutyája, azonban ahogyan már ezt is említettem, Baxer a Cruftsot megelőzően is igen rangos kiállításokon szerzett Best in Show győzelmeket.
A covidnak köszönhetően az elmúlt években nem volt túl sok kiállítás vagy munkaverseny, így a Világkiállításra és Európa kiállításra is inkább a környező országok adtak nevezőket, a skandináv országok legnagyobb Flat tenyésztői nem igazán tudtak részt venni.
A covidot megelőző évekből természetesen van jó pár nemzetközi szinten igen kiváló eredmény. (Pl.: Háromszoros világgyőztes Flat coated retriever „Almanza End of Discussion” vagy Crufts 2015 Reserve BIS győztes Flat „Castlerock Simply Magic” )

Péter:

Már a Crufts siker utáni napon a kutyasuliban többen rákédeztek, hogy ez az a fajta, ami nyert tegnap? Várhatóan fókuszba kerül a fajta újra. Talán ennek a figyelemnek a hullámai már Magyarországot is elérik.

 

A Cruftson a hét finalista között egy magyar tulajdonú-tenyésztésű kutya is ott volt. Látsz rá esélyt, hogy magyar tenyésztésű flat hasonló, jelentős nemzetközi sikereket érjen el a jövőben?

Regina:

Azt gondolom, hogy ez minden tenyésztő álma, de ehhez azért igen rögös és hosszú út vezet, és minden téren kiválóan kell teljesíteni, de semmi sem lehetetlen.

Péter:

Baxer a születésétől erre a sikerre lett felkészítve, a tápolását, a mozgását, mindent erre tettek fel a tenyésztők. Baxer sokat fedezett az elmúlt években. Magyarországon 6-8 olyan kutya lehet, ami az ő vonalából származik, de a Baxer felmenőinek leszármazottjai is vannak szép számmal Magyarországon.

Létezik néhány nagyon ígéretes magyar flat, egy-egy nemzetközi siker feltenné a flatezés térképére hazánkat. Szorítok ezért a hazai tenyésztőknek, hogy sikerüljön, akár show- akár munka vonalon.