A gyümölcs, a természet édessége, mely számtalan különböző ízzel, színnel, illattal, formával és mérettel csábít minket. Függetlenül attól, hogy zamatosan édes vagy kissé savanykás, hogy bőven lédús vagy inkább húsos, hogy fán nő-e avagy bokron terem, hogy rendelkezik-e maggal avagy mag nélküli. Mindezektől függetlenül szeretjük a gyümölcsöket és tudjuk, hogy például a banán és az eper jó nekünk. De nem tudjuk, hogy jók-e a kutyáinknak is!

Sokan szeretnék tudni, hogy biztonságos-e kutyáinknál a gyümölcsök etetése. Az igazság az, hogy IGEN. A legtöbb kutya szereti a gyümölcsöket.

Ha tovább olvasol, hamarosan megtudhatsz mindent azon gyümölcsökről, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak a kutyáink. De előbb még néhány intelem és jó tanács, amit érdemes figyelembe venned és betartanod, mielőtt úgy döntesz, hogy a kutyádnak gyümölcsöt adsz:

  • Mindig beszélj az állatorvosoddal, mielőtt bármilyen új dolgot bevezetnél a kutyád életébe. Ez vonatkozik a gyümölcsök fogyasztásának elkezdésére is.
  • Ha a kutyád nem szereti a darabos gyümölcsöt, reszeld meg (amelyiket lehet), törd vagy mixeld össze és úgy tedd az ételére.
  • A nagyobb maggal vagy csonthéjas maggal rendelkező gyümölcsökből etetés előtt távolítsd el a magokat, mivel azok súlyos egészségügyi problémákat okozatnak kutyáinknál, ha lenyelik őket. Bár nem minden mag okoz egészségügyi problémát, de azért jobb félni, mint megijedni. A problémás magok, melyek mérgezőek kutyáink számára: az alma, a sárgabarack, az őszibarack, a nektarin, a szilva csonthéjas magjai valamint a cseresznye és a meggy magok is.

Miután már többet tudsz arról, hogy miért érdemes a kutyádnak gyümölcsöt adnod, illetve hogyan tudod a gyümölcsök etetését stabilan megoldani, bizonyára szeretnéd tudni azt is, hogy mely gyümölcsöket fogyaszthatják biztonsággal a kutyáink.

Induljon tehát a kalandozás a gyümölcsök világába most! Kattints a gyümölcsök nevére!

EPER

A Kutya és az eperEhetnek-e a kutyák epret? A válasz: IGEN.

Az eper messze az egyik legkedveltebb gyümölcs, ami jó a kutyáknak. A benne található hasznos tápanyagok és vitaminok mellett kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak is, melyek a lehető legjobbak a bőr és szőrzet egészségének megőrzésében.

Az eper tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal. Kálium és magnézium valamint folsav, rost és az omega-3 zsírsavak számos értékes vitaminnal egyetemben mind megtalálhatók az eperben.

Óvintézkedések:

Az eper teljesen biztonságos a kutyák számára, de etetését nem kell túlzásba vinni. Mint a legtöbb más gyümölcs, az eper is sok rostot, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. Ezek mind jók a kutyáknak. Fogyasztás előtt a szárat és a tetején található leveleket mindenképpen el kell távolítani, mivel ezek potenciálisan veszélyesek lehetnek kutyáink számára. A kutyáknak tilos az epret csokoládéba, cukorba, szirupba mártva vagy tejszínhabbal leöntve adni.

MÁLNA

A kutya és a málnaEhetnek-e a kutyák málnát? A válasz: IGEN.

A málna egy olyan gyümölcs, melyet a világ legnagyobb részén termesztenek. Ez a gyümölcs eredetileg nyári termés, de a technológiai fejlődés azt eredményezte, hogy a málna ma már az év jó részében megvásárolható. E gyümölcs értékes forrása a tápanyagoknak, gazdag vitaminokban, antioxidánsokban, élelmi rostban és az íze csodálatos.

A málna C-vitaminban és mangánban gazdag, továbbá B-vitaminokban, folsavban, magnézimban és rézben is. A málna egészséges csemege a kutyák számára.

Óvintézkedések:

Valójában ugyanaz igaz a kutyáknál is, mint az embereknél, túl sok málna etetése ugyanúgy felboríthatja a kutya emésztőrendszerét és hasmenést okozhat nála, mint az embernél, ezért fogyasztását nem szabad túlzásba vinni.

Sok kutya nem szereti a málna textúráját, ezért nekik pépesítve érdemes adni a gyümölcsöt.

A kistestű kutyáknak 4-6 szem málna javasolt, míg a nagytestű kutyák számára 8-10 szem is adható.

SZEDER

A kutya és a szederEhetnek-e a kutyák szedret? A válasz: IGEN.

A szeder egy jó antioxidáns forrás rostokkal és omega-3 zsírsavakkal. Ezen túlmenően a szeder számos olyan értékes vitamint és ásványi anyagot is biztosít kutyáink számára, mint például a mangán, vagy a C-vitamin.

Óvintézkedések:

A szeder számos előnyt kínál a kutyáink számára, azonban, mint az emberek esetében, úgy a kutyáknál is a túl sok szeder fogyasztása felboríthatja a kutya emésztőrendszerét. Ezért érdemes naponta 2 szem szederrel kezdeni az etetést és közben figyelni a kutyát, hogy jól tűri-e a szervezete az új gyümölcsöt. Ha igen, akkor napi 3-4 szederre emelhetjük az adagot. De vigyázzunk, a túl sok szeder hasmenést is okozhat.

A kistestű kutyáknak 2 szem szedertől ne adjunk többet, egy nagy testűnek viszont napi 5-6 szeder a megfelelő.

ÁFONYA

A kutyák és az áfonyaEhetnek-e a kutyák áfonyát? A válasz: IGEN.

Az áfonya, ezek a kis kék bogyók olyan nagyszerű és egészséges anyagokat tartalmaznak, mint az A, B, C, és K vitaminok, valamint a rostok és egy sereg antioxidáns.

Óvintézkedések:

Az áfonyára is ugyanaz vonatkozik, mint a többi gyümölcsre, nem szabad túletetni, mert gyomorpanaszokat, hányást és hasmenést okozhat.

Az áfonyát egészben is adhatjuk, de ha a kutya így nem szereti, akkor pépesítsük és ilyen formában tegyük az ételére.
Egy egész tál áfonya tilos, mindössze 2-4 szem az ideális a kutya számára, mely még egészséges is.

GÖRÖGDINNYE

A kutyák és a GÖRÖGDINNYEEhetnek-e a kutyák görögdinnyét? A válasz: IGEN.

A görögdinnye ízletes csemege a kutyáknak (kiváló forrása a víznek is), mely tartalmaz C-vitamint, magnéziumot és káliumot.

A görögdinnye egy édes csemege, melyben magas az elektrolit koncentráció és glutationt tartalmaz, mely egy sejtvédő antioxidáns.

A görögdinnye jó módja a nyári hőségben az újra hidratációnak, ráadásul kevés kalóriabevitellel kísérve.

Kutyáink a forró nyári napokon élvezettel fogyasztják majd ezt a hűtött, egészséges és vízzel teli csemegét.

Óvintézkedések:

Mielőtt a kutyádnak adod ezt a csemegét, gondosan tisztítsd meg a magjaitól. Alapvetően a sok gyümölcsmag tömény mennyiségben nagyon káros lehet a szervezetre. Mint más magok, a görögdinnye magja is tartalmaz cianidot (más néven cianid glikozidokat), amelyek károsak a szervezetre. Néhány görögdinnye mag elfogyasztása is már kockázattal jár, mivel gyomorproblémákat okozhat.

SÁRGADINNYE

A kutyák és a sárgadinnyeEhetnek-e a kutyák sárgadinnyét? A válasz: IGEN.

A sárgadinnye egy nagyon tápláló nyári csemege, melyből már egy kis mennyiség elfogyasztása is elég, hogy a kutyák egy kisebb vitaminlökést (A,B,C vitaminok) kapjanak.

Óvintézkedések:

A sárgadinnye fogyasztása nagy előny a kutyák számára, azonban mielőtt elkezdenéd a kutyádnak adni, szem előtt kell tartanod néhány fontos dolgot.

Fontos, hogy amikor új élelmiszert vezetsz be a kutyád étrendjébe, azt fokozatosan tedd. A legtöbb kutya szervezetének kell egy átmeneti időszak, hogy megismerje és megszokja az új típusú élelmiszert.

Napi ajánlott mennyiség kistestű kutyának 2 kicsi kocka mag nélkül, nagyobb testű kutyának 4-6 kicsi kocka szintén mag nélkül

TÖK

A kutyák és a tökEhetnek-e a kutyák tököt? A válasz: IGEN.

A tök egy szuper gyümölcs, mely csomó nagyszerű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint jó forrása a béta- és alfa-karotinnak, melyek nagy részben felelősek a szem fejlődéséért és egészségéért.

Óvintézkedések:

A tök szára és levele nem fogyasztható, mivel azokat apró szőrszálak borítják, mely éles és veszélyes az ember és a kutyák számára is.

A tök fogyasztása ajánlható püréként, melyből 2-3 evőkanál az ideális mennyiség kutyáink számára.

ALMA

A kutyák és az almaEhetnek-e a kutyák almát? A válasz: IGEN, de csak mértékkel.

Az alma és az alma szelet amellett, hogy jóízű, a magok eltávolítása után egy nagyon alacsony fehérje és magas rost tartalmú, antioxidánsokban gazdag egészséges csemege, mely egy tonna olyan nagyszerű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek hasznosak a szervezet számára:

Óvintézkedések:

Minden esetben a normál étkezés kiegészítéseként használd az almát, amit fokozatosan vezess be kutyád étrendjébe.

Fontos, hogy az összes magot távolítsd el, mielőtt a kutyának adod a gyümölcsöt. Az alma magja cianidot tartalmaz, amely mind a kutyák, mind az ember számára mérgező!  Néhány megevett mag valószínűleg nem árthat a kutyának, de minél több magot fogyaszt el, annál nagyobb a valószínűsége a kutya szervezetében a cián felhalmozódásának, amely már nagyon veszélyes.

Egy alma szelet fele egy jó méretű élvezet.

KÖRTE

A kutyák és a körteEhetnek-e a kutyák körtét? A válasz: IGEN, de szintén csak mértékkel.

A körte is nagyszerű módja az ásványi anyagok és vitaminok bevitelének a kutya szervezetébe. Mint látható a körte tele van B1, B2, C és E-vitaminokkal, valamint megtalálható benne a folsav, a foszfor, a niacin, a kálium, a pektin, a réz és rostok is. Mindaddig, míg kutyánk nem eszik túl sok körtét, nagyon hasznos lehet számukra ez a kis snack.

Óvintézkedések:

Mint az alma esetében is elhangzott már, ugyanaz vonatkozik a körtére is. A kutyák ehetnek körtét, mert jó nekik, de csak mértékletesen adjunk nekik ebből a gyümölcsből.  Ha azt tervezed, hogy a kutyádnak körtét adsz, pucold le a héját, majd vágd apró kockákra, ezzel csökkentve a fulladás veszélyét.

BANÁN

A kutyák és a banánEhetnek-e a kutyák banánt? A válasz: IGEN.

Van egy csomó jó dolog, ami elmondható a banánról. A banán tökéletesen biztonságos a kutyáknak, míg mértékkel fogyasztják azt. A banán egy csomó olyan jó tápanyagot tartalmaz, amelyektől szívós lehet a kutyád.

 

 

 

KIWI

A kutyák és a kiwiEhetnek-e a kutyák kiwit? A válasz: IGEN.

Összetevők:

A kiwi kiváló forrása a C, E és K vitaminoknak és az élelemi rostnak, melyek miatt egy meglehetősen egészséges csemege a kutyák számára.

Óvintézkedések:

Az ideális mennyiség számukra minimum egy fél szelet, maximum egy szelet kiwi.

Túletetés esetén gyomorrontást és hasmenést okozhat a kutyáknál.

A kiwit is csak olyan falat méretű darabokban adjuk a kutyának, amelyet biztonsággal be tud kapni, meg tud rágni és le tud nyelni.

 

MANGO

A kutyák és a mangóEhetnek-e a kutyák mangót? A válasz: IGEN, de csak mértékkel.

A mangó hasznos gyümölcs mind az emberek, mind a kutyák számára, mivel kiváló forrása a vitaminoknak és a flavonoidoknak.

Óvintézkedések:

A kutyák szeretik a gyümölcsöket, bármennyit megennének belőlük, de azért ezt ne hagyjuk, mert a túletetés egészségügyi problémákat okoz a kutyának. Mivel a mangó rostokban és cukorban gazdag, a túletetés súlyos gyomorpanaszokat és hasmenést fog okozni a kutyánál. A mértékletességet minden esetben szem előtt kell tartani.

Az ideális mennyiség számukra minimum két kis darab, maximum egy fél mangó, melyet falatnyi darabokra vágva adjunk a kutyának.

ANANÁSZ

A kutyák és az ananászEhetnek-e a kutyák ananászt? A válasz: IGEN, de szintén csak mértékkel.
Óvintézkedések:

Természetesen el kell távolítani az ananász héját, majd az ananászt apró darabkákra kell vágni.

Egy-két kis darabka ananász naponta pont megfelelő adag egy kutyának.

A túletetéssel vigyázni kell, mert hasmenést okozhat, ez pedig annak köszönhető, hogy az ananásznak magas a cukortartalma.

Néhány utolsó gondolat

A gyümölcsök etetése a kutyáinkkal egy nagyszerű módja annak, hogy szervezetükbe értékes plusz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat juttassunk be.

Törődjünk a kutyáinkkal, mi mind kutyabarátok, hiszen szeretjük őket és az a legfontosabb, hogy még sokáig velünk maradjanak!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂A cikket a szerző, Vámosi Ildikó hivatalos weboldalán is olvashatod új információkkal bővítve. Kérlek, kattints az alábbi linkre: „Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak”, vagy alant a képre, vagy a cikk címére!

Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak

❤️😊 Hasznos és értékes cikkekkel várom a kutyák szerelmeseit a szerzői weboldalamra, a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! 😊❤️

Látogass el Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapjára: https://ildikovamosi.hu, böngéssz a hasznos cikkek között és légy új információkkal gazdagabb! 😊

😊❤  Várlak szeretettel és sok értékes cikkel! 😊❤ További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂

😊❤ Várlak szeretettel és sok értékes cikkel! 😊❤