A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége, valamint Devecser városának rendezésében 2014. Augusztus 17.-én sor kerül a Juhász- és Pásztorkutya CAC Kiállításra. A kiállítás hagyományosan a Devecseri Kastélypark területén kerül megrendezésre. A Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállítására nevezhető minden olyan kutya, amely valaha az állatok terelésével illetve őrzésével kapcsolatos munkát végzett.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint a mai időkben. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon. A 2000-es évek elején 6 évig nem rendezték meg ezt a rangos seregszemlét, majd 2009-ben került sor újból e kiállítás megrendezésére. Ezen évtől kezdve minden évben Devecser városa a MEOESZ közreműködésével egyetemben szervezi és rendezi meg ezt a speciális kiállítást, melyre minden évben egyre több kiállító érkezik a kutyáival valamint a színes és változatos programoknak köszönhetően minden évben gyarapodik a közönség száma is.

„A szeretet kiállítása” – így aposztrofálták ezt a kiállítást tavaly a megnyitó alkalmával. „A kutyánk iránt érzett szeretetet bizonyítjuk, amikor elhozzuk ide őket, erre a devecseri kiállításra. A szeretett lény, a kiváló állat, a kutya, aki az ember szolgálatára teremtődött és szeretetet ébreszt az emberben”- hangzott el a megnyitóban a kiállítás fővédnökétől. E szép szavakkal indítva, ez évben is szeretettel várják a szervezők a kiállítókat kutyáikkal és e fajták szerelmeseit, kedvelőit, a kilátogató vendégeket a devecseri Kastélyparkba egy közös együtt kutyázásra és egy közösen eltöltött szép napra!
A 2014. évi Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállításának fontosabb információit a következőkben ismertetjük:

Információk kiállítóknak:

Nevezési felhívás:

Nevezhető fajták:

FCI I. fajtacsoport összes fajtája + kaukázusi juhászkutya, anatóliai juhászkutya, közép-ázsiai juhászkutya, pireneusi hegyi pásztorkutya, spanyol masztiff, sárhegyi, tibeti masztiff, svájci havasi kutyák, tibeti terrier, cane corso, tornjak, bukovinai pásztorkutya.

Bírói lista:

Udvardiné Lukács Ilona: Komondor, Puli, Pumi, Mudi.
Hartmann György: FCI II. fajtacsoportba tartozó juhász- és pásztorkutyák.
Dr. Hargitai Gábor: FCI I. fajtacsoport és bizonyos, az FCI II. fajtacsoportba tartozó juhász- és pásztorkutyák.

Nevezési határidő: 2014. Július 20.

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyésztési nagydíj, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft

A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.
Nevezést indíthatunk online erről a linkről >>
Online nevezés esetén bankkártyával lehetséges a nevezés díját fizetni. A nevezés megtörténte után azonnal átirányítják a nevezőt az OTP Bank online felületére, ahol az internetes fizetésre alkalmas bankkártyán keresztül tudjuk rendezni a nevezési díjat. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Banki átutalás esetén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége számlaszáma:
Budapest Bank Nyrt. – 10102086 – 09723300 – 01000009.
A megjegyzés rovatba minden esetben fel kell tüntetni a nevezési lapon szereplő e-mail címet, valamint a befizetett összeget – ez alapján fogják tudni beazonosítani a nevezett kutyát.

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2014. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
Budapest XIX. Kerület
Hofherr Albert u. 38 – 40.
1194

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 1. része megtekinthető:

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 2. része megtekinthető:

A Juhász- és Pásztorkutya CAC kiállításának városa Devecser, mely a Bakony nyugati szélén, a Torna patak mellett fekszik. Régészeti leletek tanúsága szerint e terület már az őskorban is lakott volt. Devecser az Árpád-kor óta ismert település, nevét valószínűsíthetően a Devecseri családtól kapta. A főnemesi család nagy szerepet töltött be Veszprém vármegye életében, hatalmas uradalmakat, várakat, kastélyokat emeltek, ekkor rakták le a mai Esterházy-kastély elődjének alapjait is. A török dúlás idején Devecser sikeresen ellenállt és megvédte várait, kastélyait. A török háborúk után élénk kereskedelmi élet bontakozott ki a községben és Devecser hamarosan a környék kereskedelmi központjává vált. A mai város kialakulása a kiegyezéstől a XIX. század fordulójáig tartott. Az 1970-es évektől kezdve Devecser fejlődése lassulni látszik, mivel központi szerepét Ajka veszi át. Devecser 1997-ben városi rangot kap. A fiatal város életét gyökeresen megváltoztatta a 2010-ben bekövetkezett vörös-iszap katasztrófa. Az újjáéledt településen egy kiállítással mutatják be a sorsfordító eseményt.

A város utcáin sétálva nyomon követhetjük a barokk és romantika építészeti emlékeit, betérhetünk a barokk plébánia templomba meghallgatni az orgonajátékot és megtekinteni a csodálatos Szent Antal oltárképet. A templom mögött találjuk a barokk plébániaházat, melyet a templommal egy időben, a XVIII. század közepén építettek. Mellette áll az 1881-ben romantikus stílusban épített iskola épülete. Már a XVIII. század végétől itt volt a község iskolája. A jelenlegi épületben tanított 1882 és 1884 között Gárdonyi Géza, az „Egri Csillagok” történelmi regény írója.
Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit tükrözi.

esterhazy_kastely_devecser

Ahogy már említettük, az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri család végeztette el, a régi udvarházból várkastélyt emeltetett. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát.

A kastélyt övező angolpark jellegű várkert különleges fáit 1790-től Esterházy Ferenc telepíttette. A fák jelentős része őshonos, az eredeti telepítésekből megmaradt nagyméretű egyedek különösen értékesek, köztük juharlevelű platánok, kocsányos tölgyek, mezei juharok, fehér nyárfák. Sajnos a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a kastélypark teljes területét érintette, ezáltal a történeti kert jelentősen megrongálódott, az egykori angolpark stílusát képviselő főbb utak eltűntek, a fák megsérültek, elhaltak, kivágták őket. A park nagy értékű növényállományával és több száz éves fáival, mikroklímájával főleg a nyári időszakban sok látogatót vonzott, továbbá a település életének egyik legmeghatározóbb színtere volt. A tavalyi évben elkezdődhetett a kastélypark teljes rekonstrukciója, az Új Széchenyi terv pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően az Esterházy kastélypark helyreállítása hamarosan befejeződik, és újra látogathatóvá válik a természetvédelmi terület. A fejlesztés során a tereprendezésen, vízrendezésen túl növényeket telepíttek, sétautakat hoztak létre, madártani tanösvényt, bemutatótereket alakítottak ki.

A kastélypark ad otthont 1999-től már hagyományosan a Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállításának is. Az idei évben már a megújult kastélypark fogadja a kiállítókat és az ide látogató vendégeket!
Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár augusztus 17.-én Devecser város és a MEOESZ Devecserbe, a megszépült Kastélyparkba, a Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállítására!