A MEOE Szövetség valamint Devecser város rendezésében 2015. Augusztus 16.-án sor kerül a Juhász- és Pásztorkutyák CAC Kiállítására. A kiállítás helyszíne a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászháza. A Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállítására nevezhető minden olyan kutya, amely valaha az állatok terelésével illetve őrzésével kapcsolatos munkát végzett.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint a mai időkben. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon. A 2000-es évek elején 6 évig nem rendezték meg ezt a rangos seregszemlét, majd 2009-ben került sor újból e kiállítás megrendezésére. Ezen évtől kezdve minden évben Devecser városa a MEOESZ közreműködésével szervezi és rendezi meg ezt a speciális kiállítást, melyre minden évben egyre több kiállító érkezik a kutyáival valamint a színes és változatos programoknak köszönhetően minden évben gyarapodik a közönség száma is.

A vörös iszap katasztrófa után az idei évben immár V. alkalommal kerül megrendezésre a „szeretet kiállítása”, ahogy Dr. Simicskó István, a kiállítás fővédnöke a kiállítást aposztrofálta.

„Amikor a vörös iszap elöntötte a település nagy részét, akkor az emberek összefogtak és segítették a devecserieket, hogy újból lehessen élni ezen a gyönyörű tájon. És amikor kiállítást szerveznek, juhászkutyákat ide hoznak Önök, akkor mindig megtisztelik a devecserieket azzal, hogy itt vannak, hogy odafigyelnek rájuk és ezzel kifejeznek egyfajta lelki törődést is. Tehát, amit lélekből teszünk, azt helyesen tesszük, jót cselekszünk és ez, munkánkban, építésben, kiállítás szervezésben, gyermekeink nevelésében folyamatosan ott kell, hogy legyen. És egy kutyakiállításon pedig, miről szól alapvetően egy kutyakiállítás, arról, hogy ez a lelkiség a kutyánkra is irányul. Hogyha lelkiismeretesen, felelősségteljesen neveljük, ápoljuk, gondozzuk, etetjük, tartjuk a kutyánkat és elhozzuk kiállításra, megmutatjuk a lelkiségünket, igen, szépen tartjuk a kutyánkat, odafigyelünk a szeretett állatainkra is. Erről szól ez a mai nap.” – a tavalyi évben e mondatokkal nyitotta meg a Juhász és Pásztorkutya CAC kiállítást Dr. Simicskó István, fővédnök.

E szép szavakkal indítva, ez évben is szeretettel várják a szervezők a kiállítókat kutyáikkal és e fajták szerelmeseit, kedvelőit, a kilátogató vendégeket a Sárosfői Vadászházba egy közös együtt kutyázásra és egy közösen eltöltött szép napra!

A 2015. évi Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállításának fontosabb információit a következőkben ismertetjük:

Információk kiállítóknak:

Nevezési felhívás:

Programok

Nevezhető fajták:

FCI I. fajtacsoport összes fajtája + kaukázusi juhászkutya, anatóliai juhászkutya, közép-ázsiai juhászkutya, pireneusi hegyi pásztorkutya, svájci havasi kutya, berni pásztorkutya, entlebuchi havasi kutya.

Bírói lista:

Udvardiné Lukács Ilona – FCI I. fajtacsoportból a magyar fajták:
Szabó Sándor – FCI I. fajtacsoportba tartozó angol pásztorkutyák illetve az FCI II. fajtacsoportból a berni pásztorkutya, entlebuchi havasi kutya és a svájci havasi kutya
László István – FC II.-es fajtacsoport: kaukázusi juhászkutya, közép-ázsiai juhászkutya és a további fajták

Nevezési határidő: 2015. Augusztus 02.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyésztési nagydíj, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft

A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.

Banki átutalás esetén a Kelet-Magyarországi Ebtenyésztők Egyesületének számlaszáma:
OTP Bank – 11738008 – 20328102
A megjegyzés rovatba minden esetben fel kell tüntetni a nevezési lapon szereplő e-mail címet, valamint a befizetett összeget – ez alapján fogják tudni beazonosítani a nevezett kutyát.

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2015. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Kelet Magyarországi Ebtenyésztők Egyesülete
Debrecen
Pf.: 103.
4001

További információk kérhető az alábbi email címen:
debrecendogshow@gmail.com

Illetve az alábbi telefonszámon:
+36 52 443 565.

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 1. része megtekinthető:

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 2. része megtekinthető:

A Juhász- és Pásztorkutya CAC kiállításának városa Devecser, mely a Bakony nyugati szélén, a Torna patak mellett fekszik. Régészeti leletek tanúsága szerint e terület már az őskorban is lakott volt. Devecser az Árpád-kor óta ismert település, nevét valószínűsíthetően a Devecseri családtól kapta. A főnemesi család nagy szerepet töltött be Veszprém vármegye életében, hatalmas uradalmakat, várakat, kastélyokat emeltek, ekkor rakták le a mai Esterházy-kastély elődjének alapjait is. A török dúlás idején Devecser sikeresen ellenállt és megvédte várait, kastélyait. A török háborúk után élénk kereskedelmi élet bontakozott ki a községben és Devecser hamarosan a környék kereskedelmi központjává vált. A mai város kialakulása a kiegyezéstől a XIX. század fordulójáig tartott. Az 1970-es évektől kezdve Devecser fejlődése lassulni látszik, mivel központi szerepét Ajka veszi át. Devecser 1997-ben városi rangot kap. A fiatal város életét gyökeresen megváltoztatta a 2010-ben bekövetkezett vörös-iszap katasztrófa. Az újjáéledt településen egy kiállítással mutatják be a sorsfordító eseményt.

A város utcáin sétálva nyomon követhetjük a barokk és romantika építészeti emlékeit, betérhetünk a barokk plébánia templomba meghallgatni az orgonajátékot és megtekinteni a csodálatos Szent Antal oltárképet. A templom mögött találjuk a barokk plébániaházat, melyet a templommal egy időben, a XVIII. század közepén építettek. Mellette áll az 1881-ben romantikus stílusban épített iskola épülete. Már a XVIII. század végétől itt volt a község iskolája. A jelenlegi épületben tanított 1882 és 1884 között Gárdonyi Géza, az „Egri Csillagok” történelmi regény írója.
Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit tükrözi.

esterhazy_kastely_devecser

Ahogy már említettük, az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri család végeztette el, a régi udvarházból várkastélyt emeltetett. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát.

A kastélyt övező angolpark jellegű várkert különleges fáit 1790-től Esterházy Ferenc telepíttette. A fák jelentős része őshonos, az eredeti telepítésekből megmaradt nagyméretű egyedek különösen értékesek, köztük juharlevelű platánok, kocsányos tölgyek, mezei juharok, fehér nyárfák. Sajnos a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a kastélypark teljes területét érintette, ezáltal a történeti kert jelentősen megrongálódott, az egykori angolpark stílusát képviselő főbb utak eltűntek, a fák megsérültek, elhaltak, kivágták őket. A park nagy értékű növényállományával és több száz éves fáival, mikroklímájával főleg a nyári időszakban sok látogatót vonzott, továbbá a település életének egyik legmeghatározóbb színtere volt. A 2013-as évben elkezdődhetett a kastélypark teljes rekonstrukciója. A fejlesztés során a tereprendezésen, vízrendezésen túl növényeket telepíttek, sétautakat hoztak létre, madártani tanösvényt, bemutatótereket alakítottak ki.

Az idei évben a Sárosfői Vadászház fogadja a kiállítókat és az ide látogató vendégeket! Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár augusztus 16.-án Devecser város és a MEOESZ a Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállítására!

 

Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!