A MEOE Szövetség valamint Devecser városa 2016. Augusztus 20.-ára Juhász- és Pásztorkutya CAC Kiállítást hirdet. A kiállítás helyszíne Devecserben a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászháza.

A Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállítására nevezhető minden olyan kutya, amely valaha az állatok terelésével illetve őrzésével kapcsolatos munkát végzett.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint a mai időkben. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon. A 2000-es évek elején 6 évig nem rendezték meg ezt a rangos seregszemlét, majd 2009-ben került sor újból e kiállítás megrendezésére. Ezen évtől kezdve minden évben Devecser városa a MEOE Szövetség közreműködésével szervezi és rendezi meg ezt a speciális kiállítást, melyre minden évben egyre több kiállító érkezik a kutyáival valamint a színes és változatos programoknak köszönhetően minden évben gyarapodik a közönség száma is.

A vörös iszap katasztrófa után az idei évben immár VI. alkalommal kerül megrendezésre a „szeretet kiállítása”, ahogy Dr. Simicskó István, a kiállítás fővédnöke ezt a kiállítást aposztrofálta.

„A lelki igényesség a kutyák felé irányuló szeretetünkben is meg kell, hogy nyilvánuljon. Itt kutyabarát emberek vannak, szerető emberek vannak, olyan emberek vannak, akiknek a lelke igényes, akik elhozzák a legszebb kutyáikat, a kedvenceiket, felkészítik erre a gyönyörű helyszínen végrehajtandó kiállításra, bemutatják, hogy hogyan tudták nevelni eddig a kutyáikat. Ez egyfajta jellemvizsgálat is ilyenkor, hiszen ahogyan neveljük a kutyánkat, ahogyan tartjuk a kutyánkat, az a jellemünk egyfajta visszatükröződése. És tudjuk, hogy a jellemünk pontosan meghatározza, hogy milyen emberek vagyunk. És hogyha lelki igényességgel végezzük ezt a munkát, a kutyatartást is, odafigyelünk szeretteinkre, odafigyelünk családtagjainkra, hiszen a kutyáink is családtagok, akkor nagy baj nem lehet. Aki a kutyáját szereti, az rossz ember nem lehet. Bízom benne, hogy ez a kiállítás többek között erről is szól, nemcsak a szépségről, hanem a lelki szépségről is, nemcsak a külsőről, hanem a belső értékekről is. Hiszen ezek a kutyák, ezek a házi kedvencek, ezek az őrző kutyák, munkakutyák, juhászkutyák, ezek mind-mind értünk vannak, az embert szolgálják, az embert segítik és sokszor nehéz időszakban, a rohanó világunkban, a szeretetükkel, a ragaszkodásukkal, az odafigyelésükkel a gazda iránt lelki erőt adnak nekünk. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek erre a szép helyre. Remélem, hogy sok-sok örömben lesz mindenkinek része, már önmagában az, hogy itt lehetünk, együtt lehetünk kutyabarát emberek, ez már öröm. Neveljék felelősségteljesen a kutyáikat és lelki igényességgel viszonyuljanak az embertársaik felé.” – e mondatokkal nyitotta meg a Juhász és Pásztorkutya CAC kiállítás Dr. Simicskó István, fővédnök a tavalyi évben.

E szép szavakkal indítva, ez évben is szeretettel várják a szervezők a kiállítókat kutyáikkal és e fajták szerelmeseit, kedvelőit, a kilátogató vendégeket a Sárosfői Vadászházba egy közös együtt kutyázásra és egy közösen eltöltött szép napra!

Kedvcsinálóként Olvasóink figyelmébe ajánljuk a tavalyi kiállítás pár perces beszámolóját:

A 2016. évi Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállításának fontosabb információit a következőkben ismertetjük!

Információk kiállítóknak:

Nevezési felhívás:

Nevezési felhívás

Nevezhető fajták:

Az FCI I. fajtacsoportjába tartozó összes fajta

Az FCI II. fajtacsoportjából minden pásztor- és juhászkutya (Kaukázusi Juhászkutya, Anatóliai Juhászkutya, Közép-Ázsiai Juhászkutya, Pireneusi Hegyi Kutya, Nagy Svájci Havasi Kutya, Berni Pásztorkutya, Entlebuchi Havasi Kutya, Sarplaninai Juhászkutya).

Az FCI V. fajtacsoportjából a Szamojéd.

Bírói lista:

FCI-I. fajtacsoport

Magyar Pásztorkutyák – Udvardiné Lukács Ilona (HU)
Többi pásztorkutya: Ruth Wagner (LUX)

 FCI-II. fajtacsoport

Orosz fajták – Vinnai András (HU)
Többi fajta – Hartmann György (HU)

FCI-V. fajtacsoport

Szamojéd – Vinnai András (HU)

Nevezési határidő: 2016. Július 24.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyészcsoport, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft

A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.
A nevezésről a rendszerben rögzített email címre automatikus igazolás érkezik, mely a nevezés adatait tartalmazza. Ennek véglegesítését követően megerősítő e-mail kerül kiküldésre, mely a nevezés végleges formáját tartalmazza. Online nevezés esetén bankkártyával lehetséges a nevezés díját fizetni. A nevezés megtörténte után azonnal átirányítják a nevezőt az OTP Bank online felületére, ahol az internetes fizetésre alkalmas bankkártyán keresztül tudjuk rendezni a nevezési díjat. Az online rendszerben csak azok a nevezések maradnak benn, melyeket a nevező az online nevezési rendszerben bankkártyával kifizet, amennyiben ez nem történik meg, vagy a nevező bármely más úton fizeti meg a nevezési díjat, a rendszer a nevezést automatikusan törli. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Banki átutalás esetén:
Budapest Bank –10102086 – 09723300 – 01000009
Az utalásnál fel kell tüntetni: Pásztorkutya CAC

Nevezési lap

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2016. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub
Solymár
Pacsirta u. 1.
2083

További információ kérhető az alábbi email címen:
apkk@club-info.hu

Illetve az alábbi telefonszámokon:
+36 26 361 677; +36 70 702 1724.

 

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 1. része megtekinthető:

A 2012. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról az Ajkai Televízió által készített riport 2. része megtekinthető:

A 2014. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról a Devecser Televízió által készített videó felvétel megtekinthető:

 

A Juhász- és Pásztorkutya CAC kiállításának városa Devecser, mely a Bakony nyugati szélén, a Torna patak mellett fekszik. Régészeti leletek tanúsága szerint e terület már az őskorban is lakott volt. Devecser az Árpád-kor óta ismert település, nevét valószínűsíthetően a Devecseri családtól kapta. A főnemesi család nagy szerepet töltött be Veszprém vármegye életében, hatalmas uradalmakat, várakat, kastélyokat emeltek, ekkor rakták le a mai Esterházy-kastély elődjének alapjait is. A török dúlás idején Devecser sikeresen ellenállt és megvédte várait, kastélyait. A török háborúk után élénk kereskedelmi élet bontakozott ki a községben és Devecser hamarosan a környék kereskedelmi központjává vált. A mai város kialakulása a kiegyezéstől a XIX. század fordulójáig tartott. Az 1970-es évektől kezdve Devecser fejlődése lassulni látszik, mivel központi szerepét Ajka veszi át. Devecser 1997-ben városi rangot kap. A fiatal város életét gyökeresen megváltoztatta a 2010-ben bekövetkezett vörös-iszap katasztrófa. Az újjáéledt településen egy kiállítással mutatják be a sorsfordító eseményt.

A város utcáin sétálva nyomon követhetjük a barokk és romantika építészeti emlékeit, betérhetünk a barokk plébánia templomba meghallgatni az orgonajátékot és megtekinteni a csodálatos Szent Antal oltárképet. A templom mögött találjuk a barokk plébániaházat, melyet a templommal egy időben, a XVIII. század közepén építettek. Mellette áll az 1881-ben romantikus stílusban épített iskola épülete. Már a XVIII. század végétől itt volt a község iskolája. A jelenlegi épületben tanított 1882 és 1884 között Gárdonyi Géza, az „Egri Csillagok” történelmi regény írója.

Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit tükrözi.

Devecser Esterházy kastély

Ahogy már említettük, az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri család végeztette el, a régi udvarházból  várkastélyt emeltetett. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát.

A kastélyt övező angolpark jellegű várkert különleges fáit 1790-től Esterházy Ferenc telepíttette. A fák jelentős része őshonos, az eredeti telepítésekből megmaradt nagyméretű egyedek különösen értékesek, köztük juharlevelű platánok, kocsányos tölgyek, mezei juharok, fehér nyárfák. Sajnos a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a kastélypark teljes területét érintette, ezáltal a történeti kert jelentősen megrongálódott, az egykori angolpark stílusát képviselő főbb utak eltűntek, a fák megsérültek, elhaltak, kivágták őket. A park nagy értékű növényállományával és több száz éves fáival, mikroklímájával főleg a nyári időszakban sok látogatót vonzott, továbbá a település életének egyik legmeghatározóbb színtere volt. A 2013-as évben elkezdődhetett a kastélypark teljes rekonstrukciója. A fejlesztés során a tereprendezésen, vízrendezésen túl növényeket telepíttek, sétautakat hoztak létre, madártani tanösvényt, bemutatótereket alakítottak ki.

Az idei évben a Sárosfői Vadászház fogadja a kiállítókat és az ide látogató vendégeket!

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár augusztus 20.-án Devecser város és a MEOESZ a Juhász- és Pásztorkutyák CAC kutyakiállítására!Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!