A karácsonyi keresletet kihasználva tömegével csempészik be Kelet- és Közép Európa országaiból Nagy-Britanniába a nagyon fiatal életkorú kölyökkutyákat – állítja a Dog Trust, az Egyesült Királyság legnagyobb Állatjóléti- és Jótékonysági Szervezete.

Egy hét alatt 100 kölyökkutyát foglaltak le

Egy hét leforgása alatt 100 kölyökkutyát foglaltak le a határon és ez a szám a megszigorított szabályok ellenére is még mindig csak a jéghegy csúcsa.

Már csak 5 hét van Karácsonyig és a Dog Trust Szervezete szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne támogassák a kegyetlen csempészetet az illegálisan Nagy-Britanniába importált kiskutyák megvásárlásával!

Óriási a népszerű kutyafajták iránti kereslet

A statisztikai adatok szerint továbbra sem csökken az olyan népszerű kutyafajták iránti kereslet, mint például a francia bulldog, az angol bulldog, a tacskó, a mopsz és a chow-chow.

Bulldog kölykök

Chow-Chow

A „trendi” kutyafajták kölykeinek csempészete továbbra is virágzik, ezért a Dog Trust az emberek minél szélesebb körben való tájékoztatásával szeretné visszaszorítani az illegális behozott kutyakölykök kereskedelmét. A 2014-es évtől kezdve nyilvánosságra hozzák azon borzalmas körülményeket, melyeket ezek az illegálisan csempészett kölykök kénytelenek elviselni. Ezen felül a szigorúbb szabályozást is előtérbe helyezik.

A népszerű kutyafajták iránti kereslet nagymértékben elősegíti e borzasztó kereskedelem virágzását, melyből a gátlástalan kutyagyárosok, és kutyakereskedők nagymértékű anyagi hasznot remélnek.

A 4-6 hetes életkorú kutyakölyköket áruba bocsájtják és borzasztó körülmények között szállítják

A viselkedési és egészségügyi problémákkal küzdő kölyköket áruba bocsájtják. A kölykök Közép- illetve Kelet-Európa országaiból borzasztó körülmények között indulnak útnak. A 4-5-6 hetes életkorú kölykök apró ketrecekbe zárva a saját vizeletükben, ürülékükben és hányásukban ülnek és toporognak, így csempészek őket át fél Európán.

2016-ban közel 300 000 kölyökkutya került be illegálisan csempészve Nagy-Britanniába

2016-ban, több mint 275 000 kölyökkutya került be Nagy-Britanniába, ez a szám több mint 3x-osa a 2011-ben rögzített adatoknak, tulajdonképpen 5 év alatt 3x-ára nőtt az illegálisan importált kutyák száma.

„Egy illegálisan behozott kölyök megvásárlása potenciálisan költséghatékonyabb lehetne a gyanútlan családoknak, viszont a karanténban töltött időszak költségét, valamint az állatorvosi számlák megfizetését rendezniük kell. És a szívfájdalom, ha a kiskutya megbetegszik vagy rosszabb esetben, ha meghal is bizony sokat nyom a latban. A közelmúltban 7 cane corso kölyköt találtak fertőzött sebekkel, mivel a fülüket és a farkukat illegálisan, nem steril körülmények között vágták le, majd vodkával fertőtlenítették.” – meséli a Dog Trust állatorvos igazgatója, Dr. Paula Boyden. Majd így folytatja: „Egy friss közvélemény kutatás adatai alapján kiderült, hogy a leendő vásárlók csupán csak 50 %-a mondja azt, hogy aggodalommal tölti el, ha egy vásárolt kölyköt illegális importáltak. Az eredmények alapján úgy gondoljuk, hogy a közvélemény nem ismeri eléggé az illegális kereskedelem azon szörnyűségeit, melyen a csempészett kutyák átmennek.”

A Dog Trust, az Egyesült Királyság Állatjóléti- és Állatvédelmi Szervezete

A Dog Trust (korábban Országos Kutyavédelmi Szövetség néven létezett), az Egyesült Királyság állatjóléti, jótékonysági és humánus társadalmi Szervezete, amely a kutyák jólétére szakosodott. A jótékonysági szervezet minden tekintetben rehabilitálja, és új otthont keres azon kutyák számára, amelyeket a tulajdonosok elhagytak, vagy amelyekről a tulajdonosaik lemondtak. A Dog Trust az embereket arra ösztönzi, hogy hetente legalább 1 fonttal támogassanak egy családját és otthonát elvesztő kutyát, még akkor is, ha egyetlen egy kutyát sem képesek örökbe fogadni. A Szervezet a kutyák microchipes megjelölését valamint az ivartalanítási programot az Egyesült Királyság egész területén széles körben működteti, annak érdekében, hogy csökkentsék a nem kívánt almok megszületését, valamint a kóbor kutyák más szervezetek általi euthanáziáját!

A Dog Trust 20 „új otthon kereső” centrummal rendelkezik az Egyesült Királyságban. Az első nemzetközi, „új otthon kereső” centruma 2009 novemberében nyílt meg Írországban, Dublinban. A Dog Trust az idei év novemberében  elkötelezte magát Bosznia-Hercegovina első „új otthon kereső” centrumának megépítésében azért, hogy segítséget nyújtson a helyi közösségeknek az országos kóbor kutya válság megfékezésében.

Ma a Dog Trust az Egyesült Királyság legnagyobb kutya Jóléti és Jótékonysági Szervezete, mely minden évben több mint 17 000 kutyának segít az Egyesült Királyság területén működő 20 „új otthon kereső” centrumával és a Dublini hálózatán keresztül.

A Dog Trust jelenleg a világ 10 országában jótékonysági szervezetként tevékenykedik a közösségekben, valamint a kormány mellett számos olyan közérdekű kérdésben és témában együtt dolgozva segít, mint például „a veszélyes kutyák a társadalomban” problémájában, az úgynevezett „státusz kutyák” kérdésében, a kölyökkutya gyárak problémájának kérdésében, valamint a kölykök online értékesítésének kérdéskörében. Évente több mint 6 millió fontot fektetnek be a megelőző munkába.

A jótékonysági Szervezet együtt dolgozik az Élelmiszeripari-, Környezetvédelmi- és Vidékfejlesztési Minisztériummal és az elmúlt 30 év során nagyon sok köze volt a legfontosabb állatjóléti jogszabályok megalkotásához.

A Dog Trust létrehozta a Puppy Pilot rendszert

Egy 2014-es, az Egyesült Királyság kikötőinek (Folkestone és Dover) területén végzett vizsgálat súlyos erőforráshiányokat tárt fel a Nagy-Britannia felé történő csempészet megállítására- és az illegálisan beérkező kutyakölykök elkobzására irányuló erőfeszítések terén. Mindezek után a Dog Trust megtette az első lépést a csempészett és a határon elkobzott kölykök elhelyezésére és további gondozására, létrehozta a Puppy Pilot rendszert. A Puppy Pilot gondoskodik az elkobzott kölykök további gondozásáról és támogatásáról az egész karanténban töltött időn keresztül.

A Puppy Pilot 2015 decemberében indult. Egy év alatt 600 kölyökkutyát vett gondozásába, köztük tacskó, francia bulldog, mopsz és chow-chow kölyköket. Ez a szám még mindig csak a jéghegy csúcsa. A Puppy Pilot által megmentett kiskutyák 6%-a sajnos nem élte túl a megpróbáltatásokat, túl korán választották őket el az anyjuktól, alultápláltak voltak, kiszáradtak és a hosszú utazás során elszenvedett rossz körülmények következtében elpusztultak. Amelyik kölyök túlélte a szörnyű körülményeket, azok a karanténban töltött idő után a Dog Trust „új otthont kereső” centrumaiba kerültek, ahol megfelelő életkörülményeket biztosítanak nekik, és minden kiskutyának szerető, új családot keresnek. A Puppy Pilot első évében a karanténba, majd a centrumokba kerülő kölyök átlagköltsége közel 1100 angol font volt, mindez egyetlen kölyökre kivetítve.

A Dog Trust szakemberei tanácsokkal segítik a kölyökkutya vásárlókat

A Dog Trust szakemberei tanácsokkal támogatják a kölyökkutya vásárlókat, hogy segítsenek nekik elkerülni az illegálisan csempészett kölyköket.

Az egyik jó tanács, kérjék meg az eladót, hogy láthassák a kölyköt az anyjával együtt, látogassanak el többször a kiválasztott kölyköt megnézni, és amikor megvásárolják őt, írjanak szerződést, és az új kölyköt a lehető leghamarabb vigyék el egészségügyi ellenőrzésre.

Továbbá azt tanácsolják, hogy ne vásároljanak olyan eladótól, akit több különféle kutyafajta kölykeit kínálja eladásra, ne vegyenek olyan kiskutyát, amely túl fiatal életkorú, túl kicsi vagy alultápláltnak tűnik és a gyanús eladókat jelentsék be.

 „Bárki, aki kiskutyát vásárolni készül, fogadja meg a jó tanácsainkat, ne hagyja magát csempészett kiskutyával becsapni. A jó tanácsaink felkészítik az embereket, hogy megalapozott döntést hozzanak, amikor kölyökkutyát vásárolnak.”  – mondja Dr. Boyden.

Szigorúbb szabályozást szeretnének a kölyökkutya csempészek ellen

A Dog Trust szigorúbb szabályozást szeretne elérni a csempészek irányába, helyszíni bírságok bevezetését kérelmezi, mégpedig a csempészett kutyakölyök teljes anyagi értékének megfelelőt, valamint a bűncselekmény súlyosságának megfelelő börtönbüntetés kiszabását az elkövető illetve az elkövetők irányába.

„Megdöbbentő számunkra a kölykök tenyésztőinek hozzáállása az illegális csempészést illetően, teljesen figyelmen kívül hagyják a kölykök jólétét, teszik mindezt a hatalmas nyereségért, melyet ebből az illegális üzletből várnak. A hetente látott esetek borzalmasak, mindenképpen meg kell állítanunk őket.” – mondja Dr. Boyden.

A Dog Trust szervezetét tovább sokkolja egy új trend, a 6-7 hetes anyakutyák illegális becsempészése az Egyesült Királyságba, hogy a továbbiakban szülőgépekké váljanak.

„Az illegális importnak véget kell vetnünk. A 2011-ben életbe lépett „A kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgatásáról” szóló (módosító) rendelet szerint az illegális csempészekre maximálisan kiszabható büntetés mindössze csak 3 hónap. A büntetések nem elég elrettentő hatásúak, ezért sürgetjük a kormányt, hogy javítsa ezt a nem megfelelő törvényt. Az új tervezet magában foglalja az illegálisan csempészett kutyák után járó szankciók szigorítását és a kikötőkben az állat-ellenőrző rendszer jelentős átalakítását.” – mondja Dr. Boyden, majd így folytatja: „Figyelmeztetésül, 10 nappal ezelőtt 100 kölyökkutyát foglaltunk le és koboztunk el egy titkos akció során az Egyesült Királyság határán. Rajtaütésszerűen csaptunk le a fondorlatos tenyésztőkre és kutyakereskedőkre, akik az illegálisan importált kölykökből a karácsonyi keresletre alapozva szerettek volna horribilis összegű bevételre szert tenni.”

Néhány utolsó gondolat

„A nyilvánosság kulcsfontosságú szerepet játszik ebben is, mint minden másban. Hatalmas szegmenst látunk az online reklámozásban és a „trendvásárlásban”. Elmondhatjuk, hogy a kölyökkutya vásárlók az olyan népszerű fajtákat részesítik előnyben, mint a mopsz, az angol- és a francia bulldog, a tacskó, vagy a chow-chow, melyek megvásárlása 82%-át teszi ki a Dog Trust által gondozásba vett és Puppy Pilot által új családot talált kölyköknek.” – fejezi be a riportot Dr. Paula Boyden, a Dog Trust állatorvos igazgatója.

A Kutya Portál szerkesztőinek felhívása

Mi ketten, Lázárné Vámosi Ildikó és Kovács István, a Kutya Portál szerkesztői szeretnénk felhívni minden olyan ember figyelmét, aki Karácsony ünnepére vagy azon túl kölyökkutya vásárlást fontolgat, hogy „A KUTYA EGY ÉLETRE SZÓL, NEMCSAK KARÁCSONYRA”.

Kérünk Titeket, gondolkodjatok el azon, hogy mit is jelent felelős kutyatulajdonosnak lenni, felelős kutyatulajdonosként gondolkodni, felelős kutyatulajdonosként élni! Mit jelent a szeretett kutyával együtt létezni, őt felelősséggel ellátni, ápolni, nevelni, gondozni, tanítani, naponta sétálni vinni! Mit jelent rendszeresen oltatni, a nemkívánatos alom elkerülése érdekében ivartalaníttatni, ha beteg gyógyíttatni, a bajban mellette lenni és ápolni, hagyni méltósággal megöregedni, idős korában is mellette állni, sőt mindenkor és mindenben mellette állni és az utolsó útjára is elkísérni, 10-14 éven át felelősséggel tartozni egy kutyáért! És szeretni, szeretni, szeretni! Mielőtt otthonodba fogadsz egy négylábú barátot, gondolkodj el mindezekről! Csak akkor, és csakis akkor dönts egy kutya családodba fogadása mellett, ha mindezeket felelősen fel tudod vállalni!

Ha mindezeket nem tudod felelősen felvállalni, akkor még az ötletet is vesd el, hogy kutyatulajdonos légy valaha is, mert nincs szükség további elhagyott és menhelyen élő kutyákra, nincs szükség nemkívánatos szaporulatot magukból ontó kutyákra, akik végül mindannyian a menhelyen végzik!

Gondolkodj- és dönts felelősen! Köszönjük!Források és képek:

Daily Mail

Dog TrustKérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂